Μπορούμε να πάρουμε αρκετά μέτρα για να μη μολυνθεί ο αγαπημένος μας τετράποδος από Λεϊσμανίαση (καλααζάρ), αλλά, δυστυχώς, κανένα από αυτά δεν είναι από μόνο του ικανοποιητικά αποτελεσματικό. Συνδυάζοντας όσα περισσότερα μπορούμε είμαστε σε καλό δρόμο για την προστασία του.
Το πότε θα ξεκινήσουμε, κάθε χρόνο, την πρόληψη εξαρτάται από το πόση υγρασία έχει η περιοχή που κατοικούμε και πόσο νωρίς έπιασαν οι ζέστες. Μόλις νιώσουμε να μας τσιμπάνε τα πρώτα κουνούπια έχει φτάσει η ώρα να λάβουμε τα μέτρα μας:
1. Με τη δύση του ήλιου, αποσύρουμε το ζώο στο εσωτερικό του σπιτιού ή, έστω, σε σημείο που φυσάει ή κάνει ρεύμα, ψηλά (ιδανικά πάνω από τον πρώτο όροφο), μακριά υγρασίες και άλλα λιμνάζοντα νερά (φρεσκοποτισμένους κήπους, νοτισμένο χώμα, γλάστρες, πιατάκια γλάστρας, υδρορροές, φρεάτια, ακόμα και το μπολ νερού του) για όσο κοιμάται. Στη βόλτα, για το διάστημα που κινείται, δεν κινδυνεύει.
* Μεταξύ μας, αν μένετε κοντά σε βαλτότοπους και δεν θέλετε, επ’ ουδενί, ο σκύλος να κοιμάται μέσα… ίσως θα πρέπει να μετακομίσετε.
2. Χρησιμοποιούμε αντιπαρασιτικές αμπούλες ή κολάρα που περιέχουν περμεθρίνη (Permethrin) ή δελταμεθρίνη (Deltamethrin) σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο.
* Προσοχή: η χρήση κάποιων προϊόντων δεν ενδείκνυται στην περίπτωση που ο σκύλος μένει μέσα στο σπίτι, για τη δική μας ασφάλεια. Διαβάστε προσεκτικά τα ψιλά γράμματα στις οδηγίες χρήσης. (Διαβάστε εδώ πώς τα τοποθετούμε σωστά, ώστε να είναι αποτελεσματικά.)
3. Προμηθευόμαστε σπρέι απωθητικό για τις σκνίπες (ή το παρασκευάζουμε). Το εφαρμόζουμε στο ζώο καθημερινά, λίγο πριν το σούρουπο, επιμένοντας στα πιο άτριχα σημεία (πτερύγια αυτιών, μύτη, κοιλιά, βουβώνες). Το πρόσωπο και ειδικά η μύτη προσελκύουν τα περισσότερα τσιμπήματα, αλλά οι περισσότεροι σκύλοι ενοχλούνται πολύ όταν τους φυσάμε στη μύτη. Για αυτό φοράμε πλαστικά γάντια κατά την εφαρμογή και ψεκάζουμε την παλάμη μας, μέχρι το γάντι να υγρανθεί. Απλώνουμε με το χέρι το προϊόν, χαϊδεύοντας ήρεμα, στην περιοχή του προσώπου και ειδικά στη μουσούδα, προσέχοντας να μην πάει στα μάτια.
* Αν του φοράτε φουλάρια είναι καλή ιδέα να τα ψεκάζετε τακτικά με το ίδιο σκεύασμα – για έξτρα προστασία.
4. Γεμίζουμε τον κήπο ή το μπαλκόνι μας με αρωματικά φυτά που απωθούν τις σκνίπες (και νοστιμίζουν το φαγητό!) όπως βασιλικό, μέντα, δυόσμο, θυμάρι, γλυκάνισο, δάφνη, αρμπαρόριζα, λεβάντα, φασκόμηλο, λουίζα (λεμονόχορτο) και δεντρολίβανο.
5. Όλοι γνωρίζουμε ότι το ηλεκτρικό φως (και συγκεκριμένα η υπεριώδης ακτινοβολία) τραβάει σαν μαγνήτης κουνούπια και σκνίπες. Αντικαθιστούμε τους κοινούς γλόμπους με λαμπτήρες τεχνολογίας LED που δεν τα προσελκύουν, φτάνει να το αντέχει η τσέπη μας.
6. Αν το ζώο κοιμάται έξω, τοποθετούμε κοντά στο σπιτάκι του, αλλά σε μεγαλύτερο ύψος, μια ισχυρή ηλεκτρική αντικουνουπική λάμπα τεχνολογίας Blue Light (που έλκει και σκοτώνει σκνίπες & κουνούπια σε πλέγμα υψηλής τάσης). Βάλτε χρονοδιακόπτη, για να ανάβει καθημερινά, την ώρα που σκοτεινιάζει.
7. Με 1-2 αιματολογικές εξετάσεις κάθε χρόνο θα προλάβουμε την αρρώστια στην αρχή. Μια την άνοιξη και μια το Νοέμβριο, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.
Τι ισχύει για το σκόρδο;
Ακούγεται ότι η καθημερινή κατανάλωση σκόρδου (σκελίδα ή χάπι) από το σκύλο διώχνει τις σκνίπες. Προσοχή, παρότι το σκόρδο αποτελεί πράγματι φυσικό σκνιποαπωθητικό, αυτό ισχύει μόνον αν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Όμως τότε δεν είναι συμβατό με το πεπτικό σύστημα των σκύλων – προκαλεί διάρροια και μετεωρισμό. Αν αντέχετε τη μυρωδιά του πάνω στο ζώο η μόνη λύση είναι να το… αλείψετε.
διαφήμιση
Διαβάστε επίσης
Τι να προσέξω κατά την τοποθέτηση του αντιπαρασιτικού κολάρου ή αμπούλας;
Πώς θα παρασκευάσω μόνος μου ένα σκνιποαπωθητικό σπρέι;
7 συμβουλές για να κρατήσω το σκύλο μακριά από τις σκνίπες του καλααζάρ
Ποιo αντιπαρασιτικό Spot On να επιλέξω για το σκύλο και τη γάτα μου;
Ιδέα για να αξιοποιήσω ότι περισσεύει από το αντιπαρασιτικό κολάρο του.
Γιατί δεν αναφέρομαι στο εμβόλιο;
Επειδή δεν είμαι κτηνίατρος. Στη χώρα μας κυκλοφορούν δυο φαρμακευτικές μέθοδοι πρόληψης από τη Λεϊσμανίαση, το εμβόλιο canileish και το leisgard – που χορηγείται από το στόμα, μέσα στην τροφή. Πριν το αποφασίσετε, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας ενημερώσει για τα ποσοστά προστασίας που υπόσχονται οι δυο μέθοδοι, το ετήσιο κόστος πρόληψης και τις πιθανές παρενέργειες.
Πώς μεταδίδεται το καλααζάρ;
Περιληπτικά, το καλααζάρ στη χώρα μας μεταδίδεται από μολυσμένες θηλυκές σκνίπες συγκεκριμένων ειδών (κυρίως phlebotomus neglectus, phlebotomus perfiliewi, phlebotomus tobbi). Τσιμπώντας ένα σκύλο που ήδη νοσεί -συνήθως σε άτριχο σημείο του σώματός του (πτερύγια αυτιών, μύτη, κοιλιά, βουβώνες)- η θηλυκή σκνίπα μολύνεται από αμαστιγωτές μορφές του πρωτόζωου. Χρειάζονται 8-10 μέρες για να πολλαπλασιαστούν τα παράσιτα στο έντερό της και να εξελιχθούν στην μολυσματική προμαστιγωτή μορφή που απειλεί τον επόμενο σκύλο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μόνον αφού περάσουν 8-10 ημερες από τη στιγμή που τσίμπησε το μολυσμένο ζώο θα είναι σε θέση η ίδια σκνίπα με επόμενο τσίμπημα να μεταδώσει το καλααζάρ σε έναν άλλο υγιή σκύλο. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως ισχυρισμοί του τύπου «ο σκύλος του γείτονα θα μολύνει τους γύρω» είναι κάπως τραβηγμένοι αφού σε αυτό το διάστημα η συγκεκριμένη σκνίπα θα βρίσκεται πιθανότατα ήδη μακριά.
Ζητείστε από τον κτηνίατρο να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες για αυτή τη μάστιγα που θερίζει την ελληνική σκυλοκοινότητα, με περισσότερα από 100.000 κρούσματα ετησίως.
kalispera se olous.na rotiso..to skordo se elaxisti posotita mporo na tis to dino k proliptika?
Μπορείς σε μικρή ποσότητα αλλά δεν είναι σίγουρο ότι σε τόσο μικρή ποσότητα θα λειτουργήσει. Επίσης πρέπει να λάβεις υπ’όψιν σου ότι η μικρή ποσότητα εξαρτάται και από το μέγεθος του ζώου.
ΕΙΤΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ,ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΜΥΘΟΣ,ΕΓΩ ΘΑ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΩ ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΕΝΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΑΠΟ ΚΑΛΑΖΑΡ,ΝΑ ΕΧΩ ΥΣΗΧΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΟΥ,ΟΤΙ ΕΓΩ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ.
Λίγο καθυστερημένο το σχόλιο,αλλά ήθελα κι εγώ να καταθέσω την εμπειρία μου.Aρχικά να πω ότι επιτέλους ας αρχίσουμε έστω και καθυστερημένα να ζούμε,να αφουγκραζόμαστε και να σεβόμαστε τη φύση!!!Μόνο οφέλη μπορούμε να έχουμε από αυτό!Τα συμφέροντα που έχουν οι φαρμακοβιομηχανίες,τα ποσοστά των γιατρών από την πρωώθηση συγκεκριμένων φαρμάκων είναι τεράστια και λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας!Ως πότε θα ανεχόμαστε για τους εαυτούς μας το ρόλο του πειραματόζωου,με σκοπό τον εύκολο πλουτισμό όλων αυτών?Προσωπικά το σκυλάκι μου δεν το εμβολίασα και ούτε πρόκειται!Ο κτηνίατρος που είχα (μεγάλο λαμόγιο και άπληστος όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων) όταν πρωτοβγήκε το εμβόλιο δεν μπορούσε να καλύψει καμία απορία μου!Μόνη του έννοια ήταν να με πείσει σώνει και καλά για τη χρησιμότητα του εμβολίου,χωρίς όμως να μπορεί να απαντήσει τι ποσοστό κάλυψης είχε,ή τι παρενέργειες είχε!Δεν είχα την παραμικρή ιδέα για το θέμα,όμως η συμπεριφορά του μου φάνηκε ύποπτη!Εμπιστεύτηκα το ένστικτό μου κι έφυγα!Εννοείται πως δεν ξαναπάτησα!Η κτηνίατρος που έχω τώρα,από την πρώτη στιγμή μου είπε ότι το φάρμακο δεν έχει μεγάλη αξιοπιστία και έχει πολλές παρενέργειες με σοβαρότερη τη νεφρική ανεπάρκεια!!!Δυστυχώς μια φίλη μου έχασε πρόσφατα το σκύλο της (ένα υπέροχο λαμπραντόρ) από αυτή την αιτία 3 1/2 μήνες μετά το εμβόλιο!!!Το ακόμη πιο τραγικό είναι πόσο ταλαιπωρήθηκε μέχρι να πεθάνει….ισχυρά αλλεργικά σοκ,δοιάρροιες,μετεωρισμό κ.α.
Αυτό που κατάλαβα τελικά είναι ότι η καινούρια γιατρός κοίταξε να με προστατέψει όχι όπως ο προηγούμενος,που δυστυχώς μάλλον τόσα χρόνια με έβλεπε μόνο σαν πορτοφόλι εκμεταλευόμενος τη μεγάλη αγάπη στα ζωάκια μου!….Γιατί άλλο κτηνίατρος και άλλο φιλόζωος!ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Αν κάτι δε σας κολλάει στο γιατρό σας,πάρτε δεύτερη γνώμη,αλλάξτε τον!Υπάρχουν και άνθρωποι με ηθικές αξίες,λίγοι μεν,αλλά υπάρχουν!Κάνω λοιπόν όλα αυτά που πρέπει για να μειώσω τους κινδύνους και ελπίζω να μη μας τύχει!Συγνώμη για το μεγάλο σχόλιο,εύχομαι περαστικά σε όλα τα ζωάκια και κουράγιο σε αυτούς που τα φροντίζουν!!!
Oι ασχετοι οταν δεν ειναι βεβαιοι για κατι καλο ειναι να μην μιλουν με αυταρχικο υφος.Το σκορδο με μια καλη ποσοτητα εβδομαδιαιως στο φαγητο σκοτωνει τα μικροβια στους σκυλους. Τα χαπια που τους δινουμε για τα λεγομενα σκουληκια περιεχουν ποσοτητα σκορδου. Ανοιξε κανενα επιστημονικο περοδικο για σκυλους να ξεστραβωθεις και μην παιρνεις τοση φορα. Αντε με τους ξερολες εναν εναν.
Επίσης, ψέκασμα ή επίχρυσμα με αγροτική δελταμεθρίνη στα μέρη που συχνάζει ο σκύλος ή στο κτήριο (σκυλόσπιτο, τοίχοι, κουφώματα παραθύρων)
Εαν βαζω σε μαγειρευτο φαγητο μια σκελιδα σκορδο για σκυλακι 8 περιπου κιλων κανει κατι η οχι?
αυτα για το σκορδο κ το κρεμμυδι οτι ειναι βλαπτικα για τους σκυλους τα εχω ακουσει κ διαβασει. κ τα πιστευα ως τωρα. αλλα το θεμα ειναι οτι τα δικα μου σκυλια που ακολουθουν ολους τους κανονες συμφωνα με τους κτηνιατρους, ειναι παντα με καποιο προβλημα υγειας…κ συνεχεια καθε λιγο και λιγακι παιρνουν αντιβιωσεις! εννοειται ειμαι σχολαστικη κ κολλαρα κ αμπουλες,χαπι για τα σκουληκια κ ψεκασματα κ οτι ειναι απαραιτητο για την υγεια τους συνεχεια. ο αδερφος μου τον δικο του σκυλο ουτε εμβολια,ουτε τιποτα! μονο σκορδο οταν δει κατι περιεργο πχ.σκουληκια στα κακα κ περασμα το τριχωμα με ξυδι η μηλοξυδο. γιατι οικονομικα δεν αντεχει. το γεγονος ειναι οτι ο σκυλος του ειναι παντα υγιης χωρις κανενα προβλημα ως τωρα (9 χρονων) ενω τα δικα μου απο 6 μηνων πηγαινοερχομαστε στον κτηνιατρο συνεχως! εννοω οτι αν οχι καθε 10 μερες σιγουρα καθε μηνα αναλογα τι τους συμβαινει κ ειναι συνεχεια με φαρμακα! κ επειδη εχω προηγουμενο με σκυλο που ειχα πιτσιρικα (γι αυτο κ δεν μου εκοβε οτι εχω υποχρεωσεις απεναντι του κ οτι χρειαζεται τσεκ απ κ επισκεψεις στο γιατρο για τα κλασικα) που πρωτοπηγε (οταν ενηλικιωθηκα πια κ καταλαβα) σε κτηνιατρο στα 12 του για τσεκαρισμα κ εξετασεις κ ηταν ως τα 14 παντα υγιης κ μετα απλα γερασε χωρις να του βαζω ουτε καν κολλαρο,ουτε εμβολια..οποτε τωρα εχω μπει σε σκεψεις… τι συμβαινει?? κ ποιο δρομο να ακολουθησω…
Άλλαξε κτηνίατρο οι περισσότεροι κτηνίατροι κοιτάνε να βγάλουν λεφτά μην ακούς κανέναν ούτε petshop ούτε τίποτα κάνε μια Έρευνα για την περιοχή όπου μένεις για το ποιος είναι καλός κτηνίατρος και άμεσος άλλαξε γιατρό
Οτι αφορά το σκορδο ..οταν βρηκα τον δευτερο σκυλο μου ενα καθαροαιμο μπιγκλ δεμενο σε εναν πασαλο μισοτυφλο και αποστεωμενο να τρωει τις ακαθαρσιεσ του για να επιζησει μεσα στον ηλιο στην ακρη ενος δρομου, δεν ειχα χρηματα τοτε για εξετασεις αλλα ηταν εμφανες σε μενα πως το ζωο ειχε κατι και δεν εβαζε βαρος, φαινοταν παιχνιδιαρης κλπ (ηταν νεαροσ περιποθ 2-3 ετων) αλλα οσο και να ετρωγε δεν επερνε βαρος και ειχα παρατηρησει και πολλα λευκα σκουληκια στα κακα του. Μου ηταν εκεινη την περιοδο πολυ δυσκολο να προμηθευτω χαπι , αμπουλα κλπ ακομα και για το πρωτο μου σκυλι.Θυμηθηκα τη γιαγια μου και του εδινα καθημερινα 2 σκελιδες σκόρδο το πρωι, και το βραδυ μια αμπουλα βαλεριανας για ανθρωπους γιατι ηταν πολυ ανησυχος χωρις λογο. Εντελει περιπου 15 μερες μετα το σκυλι- που δεν εδειχνε να εχει προβλημα που του εδινα σκορδο κλπ- πρεπει να ειχε κατι σαν ταινια. Εβγαλε ενα τεραστιο υπολευκο κορδονι και αποτοτε ησυχασε και αλλαξε συμπεριφορα, παχυνε και τον εχω ηδη 3 χρονια. Επισης καποτε το εσκασε , πριν τον στειρωσω, και τον βρηκαν σε αλλη γειτονια μακρυα ευτυχως απο την κονκαρδα του, οταν γυρισε περασε καιρος να καταλαβω οτι ηταν γεματος ψυλλους και μου κολλησε και το πρωτο μου σκυλι. Επανελαβα τα γιατρικα της γιαγιας.. Τους εδινα μιση σκελιδα σκορδο στον καθενα για μια βδομαδα και επιπλεον τους εκανα μουσκεμα με ενα μειγμα απο μηλοξιδο, νερο και ελαχιστη μαγειρικη σοδα καθε πρωι και τους αφηνα χωρις να τα ξεπλυνω. Σε 2 μερες ηδη ειχε αποτελεσμα και στο τελος της εβδομαδας ηταν πεντακαθαρα και το τριχωμα τους γυαλιζε. Επανελαβα μεσα στο μηνα αλλες 3 εφαρμογες. Αυτα τα λεω οχι σαν κατορθωμα αλλα γιατι καποια στιγμη μπορει καποιος να βρεθει σε δυσκολη οικονομικη θεση και οι πραδοσιακες συνταγες μπορει να δωσουν λυση αναλογα με την περιπτωση.
Katanalwsi skordou? Pate kala? Tha to pethanete t skili .valte eki pera kolaro pou k pou kamia aboula k kathimerina n psekazete t skili me nero miloksido k kana 5 stagones etherea elea tea tree kai sittronela k teliose t themataki
Το σκόρδο ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ τα σκυλιά! Πρέπει να καταναλώσει τουλάχιστον 1 κιλό σκελίδες για ν’αρχίσει η τοξικότητα. Που τα διάβασες αυτά; Ενημερώσου μην παίρνεις κι άλλους στο λαιμό σου! Όλη η Αμερική (και η Ουρουγουάη όπου ζω) βοά για το σκόρδο και τις ευεργεσίες του στα σκυλιά. Δε λέμε να το παστώσουμε σαν ψητό και να το βάλουμε μετά στο φούρνο! Αλλά η φύση ξέρει καλύτερα και δεν υπάρχει ΕΝΑ φυτό στον πλανήτη με “λάθος αναλογίες”. Μπορείς να πεις το ίδιο και για τα χημικά παρασκευάσματα; Εδώ ξηρή τροφή πρέπει να τη ζυγίζεις! Αντιβίωση χημική και πάει σταγόνα-σταγόνα ανάλογα το βάρος του ζώου! Τι μας λες τώρα;
Tην παίρνω μαζι μου το σουρουπο στο πότισμα του λαχανόκηπου όπου υπάρχουν πάρα πολλά κουνουπια!!!της φοράω περιλαίμιο και τηνψεκαζω με εντομοαπωθητικά φυτικης προέλευσης!εκει τρέχει και γαβγίζει ασταμάτητα κι αυτό κάπως με καθησυχάζει.Ωστόσο της έκανα και τον έλεγχο(ευτυχως αρνητικός)και θα τον επαναλάβω το φθινόπωρο.Δεν σκέπτομαι εμβόλιο διότι οι τρεις δόσεις κοστίζουν 150 ευρω χωρίς να παρέχουν -όπως είπε ο κτηνίατρος-100% ασφάλεια!
Εγώ έκανα το εμβόλιο στον σκύλο μου, του έβαζα κάθε μηνά την αμπούλα και του φορούσα το κολάρο στον λαιμό, κάποια στιγμή ο σκύλος μου δεν έπαιρνε με τίποτα βάρος, δεν ήταν αδύνατος αλλά δεν αναπτυσσόταν, τότε πήγα προληπτικά στον γιατρό μου και……………………………είχε κολλήσει καλααζάρ!!!
Το καταπολεμήσαμε με αντιβίωση έναν ολόκληρο χρόνο, κάναμε αιματολογικές εξετάσεις φέτος και έχουν βγει αρνητικές αλλά συνεχίζουμε ακόμη λίγο την θεραπεία!!!
Αναφέρω την εμπειρία μου , η οποία είναι αληθινή και σε καμία περίπτωση δεν θέλω να κατευθύνω άλλου την σκέψη σας, αλλά για εμένα προσωπικά το ΕΜΒΟΛΙΟ (το οποίο και έκανα) δεν με βοήθησε!!!!
Τα εμβόλια είναι ΜΥΘΟΣ των απανταχού φαρμακευτικών γιατί χρησιμοποιούν την αγάπη μας στα σκυλιά μας σαν μοχλό πλουτισμού. Πρόκειται για ΝΕΥΡΟΤΟΞΙΝΕΣ και μέχρι πρόσφατα που άρχισε να αναπτύσσεται το Κίνημα Κατά των Εμβολίων στις ΗΠΑ, δεν υπήρχαν ούτε στατιστικές για τους θανάτους ζώων από τα ίδια τα εμβόλια και τις αρρώστιες εναντίον των οποίων -και καλά- είχαν εμβολιαστεί. Το ανοσοποιητικό του σκύλου λειτουργεί μιά χαρά όταν δεν ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ από εμβολιασμούς! Καλό φαγητό, προσεγμένο, όχι στουπιά ξηρές γεμάτες χόρτο, αιθέρια έλαια για προστασία, ένα μαντήλι στο λαιμό τους επικίνδυνους μήνες ποτισμένο, ένα υφασμάτινο λουράκι περασμένο με μιά σκελίδα σκόρδο, λίγη προσοχή κατά το σνιφάρισμα (για λεπτοσπείρωση κυρίως) και λίγος έλεγχος αυτή είναι η ευθύνη μας. Και το σκυλί μας δεν υπάρχει περίπτωση να αρρωστήσει. Παραπάνω αναφέρονται οι “…εθρίνες”. Κυκλοφορούν ασύστολα ενώ είναι τοξικές και για τα ζώα και για τους ανθρώπους. Τις έχει σταματήσει κανείς; Μην θυματοποιούμαστε από “κτηνιάτρους” και φαρμακευτικές. Όλοι έχουν λόγους να κρύβουν την αλήθεια. Από άγνοια μέχρι ιδιοτέλεια. Διαλέγετε και παίρνετε.
αντιβίωση για το καλααζάρ;;;;; Κάποιο λάθος κάνετε!
Εγώ έχω κάνει το εμβόλιο στο σκυλί μου και είμαι περισσότερο ήσυχη. Ωστόσο, της πήρα και ένα σπρέυ με βάση σιτρονέλας και της το βάζω πριν τη βραδυνή βόλτα.
Το καλό με αυτό το σπρέυ είναι ότι καθώς είναι δίπλα μου δεν τσιμπάει τίποτα και εμένα, που λόγω υγρασίας και γρασιδιού πήγαινα στο σπίτι με τα πόδια και τα χέρια μες τα τσιμπίματα…
Πολύ σωστά κάνεις που την ψεκάζεις και με το σπρέυ. Το εμβόλιο από μόνο του δεν προστατεύει, απλά προσφέρει λίγη παραπάνω προστασία. Εγώ δεν μπήκα σε αυτήν τη διαδικασία, την ψεκάζω από πάνω μέχρι κάτω και φοράει και λουράκι. Ελπίζω να είναι πάντα υγιής.
Η καταναλωση σκορδου και κρεμμυδιου επίσης προκαλει σχηματισμό σωματιδιων Heinz στο αιμα που προκαλουν αναιμια. Οποτε το σκορδο και το κρεμυδι καθως και τα μαγειρεμενα φαγητα που το περιεχουν δεν πρεπει ποτε να δινονται στο σκυλο ή στη γατα.
Skordo pate kala?? T skordo st skilia simfona k me ktiniatrous ine thanatiforo .eleos mi lete vlakies stn kosmo.kolaro k aboula pou k pou k kathimerino psekasma me nero miloksido k etherea elaia tea tree k sitronelas apo 5 stagonitses k kanena filo eukaliptou ine iperarketa..eleos pia
Υπερβολές! Το κόρδο δέν είναι θανατηφόρο. Όπως και με πολλά φάρμακα/βότανα, είναι θέμα δόσης. Η δόση η οποία χορηγήται σε σκύλους για προστασία είναι ελάχιστη, και πολύ χαμηλότερη από την δόση όπου ξεκινάνε τοξικές δράσεις.
Πες τα χρυσόστομη! Αlex και Popi…. ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ την πληροφόρηση που αποκομίζετε από κάθε τυχαίο ΠΡΙΝ την μεταφέρετε! Στα blogs πρέπει να είμαστε ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ όσων γράφουμε γιατί τα λόγια πετάνε τα γραμμένα μένουν. Ούτε το κρεμμύδι ούτε το σκόρδο είναι τοξικά. Αυτά είναι μυθεύματα, και μάλιστα του χειρίστου είδους. Οι ποσότητες παίζουν ρόλο. Και είπαμε. Η Φύση έχει πάντα τις καλύτερες αναλογίες. Για όλους και για όλα. Αν μάθουμε να ΑΚΟΥΜΕ την ΦΎΣΗ θ’ακούσουμε και τα ΣΚΥΛΙΆ μας, που είναι ΤΜΗΜΑ της, αν όχι ολόκληρη.
Χαιρόμαστε που συμφωνείτε μαζί μας!
Εύγε!Πλήτομαι από την παραπληροφόρηση ορισμένων ανθρώπων και συχνά αντιμετωπίζω το ίδιο και σε συζητήσεις.Είναι τόσο θλιβερό να ανακαλύπτεις συγκεκριμένες σοβαρότατες αλήθειες,και όχι μόνο για τα σκυλιά,και ύστερα να βλέπεις μέσα από τους συνανθρώπους σου,την “παραποιημένη αλήθεια” που έχουν και είχες “εμποτιστεί”,να καθοδηγεί τη ζωή τους και να την οδηγεί σε λάθος κινήσεις,που αντί να βοηθούν,επιδεινώνουν ή διευκολύνουν την εκδήλωση επικίνδυνων καταστάσεων..”Διαβάστε” τη φύση,αναγνωρίστε τον “κώδικα των σημείων” γύρω σας..Μόνο έτσι θα καταφέρετε να αποβάλετε από τους οργανισμούς και τις ζωές όσων αγαπάτε,τα τυποποιημένα παρασκευάσματα που υπόσχονται μακρό- και ευ- ζωία στο βωμό του κέρδους των φαρμακευτικών εταιριών και των κτηνιατρικών(…και ιατρικών) εταιριών,μετατρέποντάς μας σε “καλούς αγωγούς” όλων των πιθανών νοσημάτων που καραδοκούν να “δημοσιευτούν” στην ατμόσφαιρα…Μακριά…
Το κρεμμύδι απαγορεύεται δια ροπάλου τόσο ωμό όσο και μαγειρεμένο! Προκαλεί αιμόλυση.