Άλμα εις… ύδωρ: Νερό, άσκηση, διασκέδαση και συναγωνισμός στο Dock Jumping

Από την Ελένη Ιατρού

Ένα κυνάθλημα φτιαγμένο για θαρραλέους σκύλους, που αγαπούν τις βουτιές.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Αποστολή στην Αυστραλία
Φωτογραφίες: Carlo Raciti

Το Dock Jumping (άλμα από αποβάθρα) θεωρείται το πρώτο υδάτινο κυνάθλημα στον κόσμο. Πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ, το 1997, και επισήμως έκανε ντεμπούτο σαν διαγωνιστικό άθλημα με το όνομα DockDogs το 2001 στη λίμνη Πλάσιντ της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό σκυλοσπόρ, που προσελκύει εκατοντάδες θεατές και αναμεταδίδεται τακτικά από την αμερικανική τηλεόραση, ενώ πλέον έχει διαδοθεί και σε άλλα μέρη του κόσμου.

 

Οι κανόνες

Ο οργανισμός «DockDogs», με έδρα το Οχάιο και θυγατρικές σε Καναδά, Αγγλία και Αυστραλία, οργανώνει τρία διαφορετικά αθλήματα: Big Air (άλμα εις μήκος), Extreme Vertical (άλμα εις ύψος) και Speed Retrieve (επαναφορά ταχύτητας).

Ο «στίβος»: Αποτελείται από την αποβάθρα -μια υπερυψωμένη πλατφόρμα μήκους 12 μέτρων και πλάτους 2,4 μέτρων-, τοποθετημένη στην άκρη μιας ευρύχωρης, συνήθως φορητής, πισίνας, με ελάχιστες διαστάσεις 6 μέτρα πλάτος, 12 μέτρα μήκος και βάθος νερού τουλάχιστον 120 εκ.

Κάθε ομάδα: αποτελείται από ένα σκύλο -τουλάχιστον έξι μηνών- και τον χειριστή του – τουλάχιστον επτά ετών.

Big Air (άλμα εις μήκος): Ο χειριστής οδηγεί το σκύλο στην αποβάθρα και πετάει στην πισίνα ένα αγαπημένο του παιχνίδι που επιπλέει. Ο σκύλος έχει 90 δευτερόλεπτα να πάρει φόρα και να πηδήσει στο νερό για να πιάσει το παιχνίδι. Ο κριτής μετράει τα άλματα ηλεκτρονικά, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο video stop-action. Κερδίζει ο σκύλος που έκανε το μακρύτερο άλμα.

Extreme Vertical (άλμα εις ύψος): Ο σκύλος έχει 60 δευτερόλεπτα για να πηδήξει ψηλά στον αέρα, προκειμένου να πιάσει στο στόμα του ένα παιχνίδι που κρέμεται σε απόσταση 2,4 μέτρων από την άκρη της αποβάθρας και σε ύψος 140 εκ. Αν αποτύχει, η ομάδα έχει μία ακόμη προσπάθεια. Όταν όλοι οι διαγωνιζόμενοι ολοκληρώνουν την προσπάθεια στο ίδιο ύψος, ο πήχης ανεβαίνει κατά 5 εκατοστά σε κάθε γύρο. Ο σκύλος που πήδηξε ψηλότερα φεύγει με το τρόπαιο.

διαφήμιση

Speed Retrieve (επαναφορά ταχύτητας): Πόσο γρήγορα μπορεί ένας σκύλος να επαναφέρει ένα αντικείμενο τοποθετημένο στην πισίνα; Εχει στη διάθεσή του 60 δευτερόλεπτα για να μπει στο νερό, να κολυμπήσει μέχρι την άλλη άκρη της πισίνας, να πάρει το παιχνίδι και να το επιστρέψει. Κερδίζει ο ταχύτερος.

Σιδηρούς Σκύλος (Iron Dog): Ουσιαστικά πρόκειται για το υδάτινο σκυλο-τρίαθλο. Οι ομάδες συμμετέχουν και στις τρεις δράσεις. Κερδίζει αυτή που πετυχαίνει το υψηλότερο, συνολικά, σκορ. Συνήθως κερδίζει ο τολμηρότερος και καλύτερα γυμνασμένος σκύλος.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Σπορ για όλα τα μεγέθη

Το άλμα από αποβάθρα αποτελεί μια εξαιρετικά αποτελεσματική μορφή άσκησης για όλους τους σκύλους, και ειδικά για όσους δεν εκτονώνονται όσο έχουν ανάγκη. Τους δίνει την ευκαιρία να ξοδέψουν την περίσσια ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα δροσίζονται.
Οι ιδιοκτήτες κάνουν κέφι την ανταγωνιστικότητα του αθλήματος, ενώ έχουν την ευκαιρία να αυξήσουν το δεσμό με το σκύλο τους με έναν νέο και… δροσερό τρόπο.

Παρότι η πλειονότητα των σκύλων που συμμετέχουν είναι επαναφοράς (ανήκουν δηλαδή σε μία από τις έξι φυλές Ριτρίβερ: Γκόλντεν, Λαμπραντόρ, Κέρλυ Κόουτεντ, Nόβα Σκότια Ντακ Τόλλιγκ, Τσέζαπηκ Μπέι και Φλατ Κόουτεντ), σκύλοι όλων των φυλών και των διασταυρώσεων είναι ευπρόσδεκτοι. Προϋπόθεση φυσικά να επιπλέουν και, ακόμη καλύτερα, να λατρεύουν το νερό. Μάλιστα, σε πρόσφατη εκδήλωση DockDogs, ένα μικροσκοπικό Πομεράνιαν ήταν ο σκύλος που ξεσήκωσε τα πλήθη, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχουν σκύλοι με τόλμη και κολυμβητικές ικανότητες σε όλα τα μεγέθη.

Λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα στην Ελλάδα, τη δυσκολία εκτόνωσης του σκύλου μας τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες καθώς και τις αντιδράσεις που συναντάμε όταν επιχειρούμε να κολυμπήσουμε μαζί στη θάλασσα, η χώρα μας είναι ιδανική για το συγκεκριμένο σπορ. ∆εν μένει παρά να ευχηθούμε σύντομα να ανοίξει στη… γειτονιά μας μια Λέσχη Άλματος από Αποβάθρα.

 

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Παγκόσμια ρεκόρ

Big Air – υπαίθρια δεξαμενή: 9,4 m, Cochiti (Γουίπετ, ιδιοκτ. Diane Salts), Ουάσιγκτον, 08/2012.
Big Air – εσωτερική δεξαμενή: 9,15 m, Cochiti (Γουίπετ, ιδιοκτ. Diane Salts), Αριζόνα, 02/2013.
Extreme Vertical – υπαίθρια δεξαμενή: 2,45 m, Bo (Μεγάλος ∆ανός / διασταύρωση με Ιχνηλάτη Treeing Walker Coonhound, ιδιοκτ. Crystal McClaran), Φλόριντα, 02/2013.
Extreme Vertical – εσωτερική δεξαμενή: 2,45 m, Bo (Μεγάλος ∆ανός/ διασταύρωση με Ιχνηλάτη Treeing Walker Coonhound, ιδιοκτ. Crystal McClaran), Φλόριντα, 12/2012.
Speed Retrieve – υπαίθρια δεξαμενή: 4.75΄΄, Jordan (Λαμπραντόρ, ιδιοκτ. Sean McCarthy), Αϊόβα, 06/2012.
Speed Retrieve – εσωτερική δεξαμενή: 4.44΄΄, Remi (Λαμπραντόρ/ διασταύρωση με Γερμανικό Ποιμενικό, ιδιοκτ. Tom Dropik), Βόρεια Ντακότα, 02/2012.

* Ευχαριστούμε το Australian Canine Sports & Training Centre, με έδρα το New South Wales της Αυστραλίας, που μας διέθεσε τις εγκαταστάσεις και τους σκύλους του για τη φωτογράφιση.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com



Σχολιαστε