Ακίνδυνη καθαριότητα

Από την Ελένη Κεφαλοπούλου

Σύµφωνα µε την Αµερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, πάνω από το 50% των ασθενειών των κατοικιδίων οφείλονται σε καθαριστικά. Πώς θα τα προστατεύσουµε;

Akindini Kathariotita feature 14

Τα τελευταία χρόνια όλοι είµαστε επιφυλακτικοί απέναντι στα προϊόντα που περιέχουν χηµικά, όπως είναι τα είδη καθαρισµού. Αυτό που ίσως δεν έχουµε προσέξει είναι πως τα ζώα µας είναι ακόµη πιο εκτεθειµένα στις επικίνδυνες ουσίες. Είναι πιο κοντά στο πάτωµα, ξαπλώνουν σ’ αυτό, γλείφουν το τρίχωµα και τις πατούσες τους. Η δε όσφρησή τους είναι πολύ πιο ανεπτυγµένη, άρα η ενόχληση από τα χηµικά είναι ακόµη µεγαλύτερη. Είναι µάλιστα επικίνδυνα και µετά τη χρήση τους, καθώς οι εκποµπές αερίων συνεχίζονται για ώρες.

Συνεπώς, θα πρέπει να βρούµε και να εφαρµόσουµε ακίνδυνους τρόπους καθαριότητας. Θα αγοράσουµε προϊόντα οικολογικά, που φτιάχνονται από ακίνδυνα υλικά, ή θα παρασκευάσουµε τα δικά µας. Σας προτείνουµε τα πιο απλά:

  • Το φυσικό άσπρο ξίδι: είναι απολύτως ασφαλές, βγάζει τα λίπη και τις βρωµιές και δεν έχει έντονη µυρωδιά. Το αναµειγνύουµε µε νερό, σε αναλογία µισό-µισό, και κάνει όλες τις επιφάνειες να λάµπουν.
  • Η µαγειρική σόδα: είναι θαυµατουργή και πάµφθηνη. Αφαιρεί τις µυρωδιές από τα χαλιά, αρκεί να βάλουµε ένα παχύ στρώµα σόδας, να το αφήσουµε 15΄ και µετά να καθαρίσουµε µε ηλεκτρική σκούπα. Τρίβοντας µε σφουγγάρι, καθαρίζει επίσης όλες τις επιφάνειες του µπάνιου.
  • Ο χυµός λεµονιού: δίνει άρωµα σε όλα τα χειροποίητα καθαριστικά και διαλύει τα λίπη.
  • Το αλάτι: καθαρίζει και αφαιρεί λεκέδες.
  • Το αγνό πράσινο σαπούνι: διαλυμένο σε νερό, είναι η καλύτερη λύση για τα πατώµατα.

Akindini Kathariotita 14b

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: ∆εν αγοράζουµε καθαριστικά που περιέχουν φαινόλες, ισοπροπυλική αλκοόλη, χλώριο, αµµωνία, φορµαλδεΰδη, φθαλικές ενώσεις, υπερχλωροαιθυλένιο. Οι ουσίες αυτές κατηγορούνται για καρκίνο, αναιµία, νεφρική βλάβη των ανθρώπων. Ας φανταστούµε, λοιπόν, τι µπορεί να προκαλέσουν σε µικρότερους οργανισµούς. Από τα πιο τοξικά προϊόντα είναι τα καθαριστικά φούρνων, τουαλέτας και αποχετεύσεων, οι ταµπλέτες πλυντηρίου πιάτων, τα χηµικά για πισίνες και, φυσικά, όλες οι χλωρίνες.

διαφήμιση

 

Διαβάστε επίσης

Δουλειές σπιτιού για… εγκύους

Στεγνό καθάρισμα, για όταν πρέπει αλλά δεν κάνει (ή δεν αντέχετε) να πλυθεί!


Akindini Kathariotita 14Σχολιαστε