Εκπαίδευσε το σκύλο σου σε 1 λεπτό

Από την εκπαιδεύτρια Έφη Παπαδοπούλου

Οι απλές, σύντομες εντολές είναι υπόθεση δευτερολέπτων και ο σκύλος μας είναι σε θέση να τις μάθει και να τις εκτελέσει αρκετά σύντομα. Να τις επαναλαμβάνετε σε κάθε ευκαιρία και δεν θα τις ξεχάσει ποτέ.

shutterstock_44715436 www

Η ιδέα μού ήρθε από την ανικανοποίητη, ελλείψει χρόνου, προσωπική μου ανάγκη να κάνω γυμναστική. Άλλωστε, και οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη για άσκηση και εκτόνωση. Εφόσον δεν μπορούσα να διαθέσω μία με μιάμιση ώρα την ημέρα, σκέφτηκα ότι μπορώ να διαθέσω 20 λεπτά. Τι θα καταφέρεις σε 20 λεπτά; Περισσότερα από το να μην ασχοληθείς καθόλου. Μάλιστα, διαθέτοντας 20 λεπτά κάθε μέρα, βλέπεις διαφορά.

Έτσι γίνεται και με την εκπαίδευση του σκύλου. Αποφασίστε να διαθέσετε στο σκύλο σας ένα λεπτό την ημέρα. Αν δεν μπορείτε να του διαθέσετε ούτε ένα λεπτό, μάλλον δεν θα έπρεπε καν να έχετε σκύλο. Από την άλλη, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

 

Το 1 λεπτό θα γίνει 5 λεπτά

Είμαι σίγουρη ότι, αν ξεκινήσετε να ασχολείστε μαζί του, θα παίρνετε τόση ικανοποίηση όταν καταφέρνει αυτά που του ζητάτε, ώστε αργότερα θα είστε εσείς που θα θέλετε κι άλλο. Και έτσι, εύκολα το ένα λεπτό θα γίνει πέντε ή δέκα. Παραπάνω δεν χρειάζεται ούτως ή άλλως, γιατί τα μαθήματα πρέπει να παραμένουν σύντομα. Πρέπει δηλαδή να σταματάμε πριν βαρεθεί και το κάνει σαν αγγαρεία. Να θέλει κι άλλο, ώστε να μη βλέπει την ώρα πότε θα ξανακάνουμε «μάθημα». Οι περισσότεροι σκύλοι μπορούν να μείνουν συγκεντρωμένοι μόνο λίγη ώρα. Γι’ αυτό, μαθαίνουν ταχύτερα όταν είναι ξεκούραστοι, τα μαθήματα είναι σύντομα και η πληροφορία που δέχονται μικρή σε όγκο. Αργότερα, όταν η καθημερινή μονόλεπτη προπόνηση σας έχει πλέον γίνει συνήθεια, εσείς οι ίδιοι θα δυσκολεύεστε να βάλετε τέλος και να αναβάλλετε τα κατορθώματα που δεν προλάβατε να δοκιμάσετε για το επόμενο μάθημα.

 

«∆εν προλαβαίνω»

Είστε από τους ανθρώπους που λένε ότι δεν έχουν χρόνο για την εκπαίδευση του σκύλου τους;

Εκμεταλλευτείτε τη χαμένη ώρα περιμένοντας να ετοιμαστεί το φαγητό, να ζεσταθεί το νερό για μπάνιο, να τελειώσουν οι διαφημίσεις και να ξαναρχίσει το έργο που βλέπατε… Θα εκπλαγείτε από την αποτελεσματικότητα της σύντομης αλλά καθημερινής επανάληψης. Ακόμη και ο πιο πολυάσχολος ιδιοκτήτης μπορεί να εκπαιδεύσει το σκύλο του αποφασίζοντας να διαθέσει ένα λεπτό, ανελλιπώς, καθημερινά.

 

Νέα κόλπα;

Για να του μάθετε κάτι καινούργιο, θα χρειαστεί σίγουρα πάνω από ένα λεπτό. Αν όμως δεν ξανασχοληθείτε, θα το ξεχάσει. Επανάληψη λοιπόν μήτηρ πάσης μαθήσεως. Χρειάζεται χρόνος για να εμπεδώσει ο σκύλος κάτι νέο και για να περάσει από την προσωρινή μνήμη στη μόνιμη, ώστε να το κατέχει πραγματικά. Χρειάζεται και γενίκευση σε χώρους, ανθρώπους, καταστάσεις, ώστε να καταλάβει ότι το «κάτσε» στην κουζίνα πριν φάει είναι το ίδιο με το «κάτσε» στο πάρκο και στις διακοπές. Αυτή η επανάληψη όμως δεν χρειάζεται πάνω από ένα λεπτό. Σκεφτείτε: ένας σκύλος που κάνει dog dancing μπορεί να εκτελέσει πάνω από 50 εντολές σε μόλις δυόμισι λεπτά. Καταπληκτική προπόνηση και επανάληψη ασκήσεων σε χρόνο ρεκόρ.

 

Τι μπορεί να κάνει σε ένα λεπτό;

Για το τεστ χρησιμοποιήσαμε έναν Ελληνικό Ποιμενικό με… πραγματικά αργές κινήσεις.

  • «Κάτσε», «ξάπλα», «σήκω», «ξάπλα», «κάτσε». – Τελειώσαμε κιόλας;
  • «Κάτσε», «ξάπλα», «μείνε», απομακρυνόμαστε προς την κουζίνα για 30 δευτερόλεπτα. Έτοιμος και ο καφές που είχαμε βάλει!
  • Εξάσκηση στο «μαζί», 10 βήματα, στροφή, άλλα 10 βήματα. Αφού καταφέρνουμε εύκολα να κάνουμε 10, θα μπορούμε να κάνουμε και 20, 30…
  • Είναι ώρα για το δείπνο. Μα πού πήγε; «Έλα», «κάτσε», «φάε» – μπα, τώρα που το σκέφτομαι, η τελευταία εντολή είναι περιττή.
  • Χτυπάει το κουδούνι. «Κάτσε», «μείνε». Κανείς δεν θέλει ένα σκύλο 50 κιλών να πηδάει ή έστω να γυροφέρνει στο καλωσόρισμα. Ανοίγουμε, γυρνάμε στο σκύλο μας και επιβραβεύουμε.

Έχετε ένα λεπτό; Αρχίστε σήμερα!

 

8 ευκαιρίες για μάθημα

Είναι προτιμότερο να εκμεταλλευόμαστε κάθε στιγμή για εκπαίδευση από το να αφιερώσουμε μία ολόκληρη ώρα. Ο σκύλος χαίρεται επειδή απλώς ασχολούμαστε μαζί του και όταν τα καταφέρνει, κερδίζει παιχνίδια, μεζεδάκια και χάδια. Ζητήστε του με εντολή:

1. Να «ξαπλώσει» μέχρι να βάλετε παπούτσια για τη βόλτα.

2. Να «κάτσει» μέχρι να ανοίξετε την πόρτα.

διαφήμιση

3. Να «κάτσει» για να του βάλετε το λουρί ή το φαΐ.

4. Να «έρθει» για να μπει στο αυτοκίνητο για βόλτα.

5. Να περιμένει «ήσυχα» στο κτηνιατρείο.

6. Να «μείνει» στη θέση του όσο ψωνίζετε από το περίπτερο ή το μίνι μάρκετ.

7. Να περιμένει «στη θέση του» όσο τρώτε με τους καλεσμένους σας.

8. Να «αφήσει» το φαγητό που βάλατε στη γάτα, προκειμένου να του δώσετε το δικό του αμέσως μετά.

 

Διαβάστε επίσης

Τα 10 συχνότερα λάθη στην εκπαίδευση

O δεκάλογος της επιβράβευσης

Η μεγάλη αξία της… αδιαφορίας για το σκύλο μας!

Δεν γαβγίζω στο κουδούνι

Πώς ο σκύλος να μην «πετάγεται» μόλις ανοίγει η πόρτα

Όταν το σκύλου πήδημα γίνεται ενοχλητικό

Η ώρα του φαγητού είναι καλή ευκαιρία για εκπαίδευση

∆εν ζητιανεύω στο τραπέζι

shutterstock_44715436 detail



Σχολιαστε