coronovirus -precautions


Επιτρέπεται να ταΐζουµε αδέσποτα;

Από την Ελένη Κεφαλοπούλου

Οχι µόνο δεν απαγορεύεται, όπως πολλοί υποστηρίζουν, αλλά και επιβάλλεται αν τα ζώα είναι επανεντασσόµενα.

shutterstock_25825177 W

Τα φιλοζωικά σωµατεία συχνά δέχονται κλήσεις από ανθρώπους που ταΐζουν αδέσποτα και έχουν προβλήµατα µε τους γείτονες που «ενοχλούνται». Στις περιπτώσεις των ήπιων φιλόζωων την πληρώνουν οι ίδιοι, που περιµένουν να πάει µεσάνυχτα για να ταΐσουν τα αδέσποτα. Αλλιώς, τα ταλαίπωρα ζώα µένουν νηστικά ή, ακόµη χειρότερα, καταλήγουν να φάνε φόλα από κάποιον ασυνείδητο. Οι καταστάσεις αυτές, που χρόνια διαιωνίζονται, πρέπει το συντοµότερο να εκλείψουν.

Κανένας νόµος δεν απαγορεύει τη σίτιση των αδέσποτων. Αντίθετα, µάλιστα, σύµφωνα µε τους νόµους 4039/12 & 4235/14 (Άρθρο 9. παρ.10) επιβάλλεται: «Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόµενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι δήµοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δηµιουργήσουν και σηµεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόµενα φιλοζωικά σωµατεία και ενώσεις». Επανεντασσόµενα είναι τα ζώα που έχουν στειρωθεί, αποπαρασιτωθεί, εµβολιαστεί. Και φυσικά ένα ζώο που το έχουµε στειρώσει και φροντίσει δεν θα το αφήσουµε να πεθάνει από ασιτία.

Αλλά και πριν από την ψήφιση του ν. 4039/12, η τότε νοµοθεσία δεν απαγόρευε το τάισµα. Είναι απίστευτο πώς επικράτησε σε όλη τη χώρα το «Απαγορεύεται το τάισµα», που πολλοί το αναρτούν σε πινακίδες στα σηµεία σίτισης. Υπάρχει ακόµη και το δεδικασµένο, η απόφαση του Πρωτοδικείου Χανίων υπέρ της Νατάσας Μποµπολάκη, προέδρου της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Οµοσπονδίας (ΠΦΠΟ, www.pfpo.gr). Με απόφαση της 4ης Ιανουαρίου 2012, το δικαστήριο της επέτρεψε να συνεχίσει να ταΐζει τα αδέσποτα της περιοχής Χανίων Κρήτης.
Παρ’ όλα αυτά, πολίτες και άρχοντες του τόπου επιµένουν ότι το τάισµα απαγορεύεται. Χαρακτηριστική περίπτωση ο δήµαρχος Πύλης Τρικάλων, ο οποίος είχε τη φαεινή ιδέα να προτείνει στους πολίτες, µέσω του λογαριασµού του νερού, να µην ταΐζουν τα αδέσποτα. Η άποψή του ήταν πως, αν δεν ταϊστούν, θα αποµακρυνθούν, προκειµένου, όπως επισηµαίνει σε ανακοίνωσή της η ΠΦΠΟ, να πάνε αλλού να πεθάνουν. Υπόδειγµα δηµοτικής αρχής.

Όµως, και οι φιλόζωοι έχουν υποχρέωση να βεβαιώνονται ότι τα ζώα στειρώνονται και ότι τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας. Στο επόµενο τεύχος θα έχετε τις οδηγίες για ένα σωστό τάισµα.

∆έχεστε απειλές για το τάισµατων αδέσποτων;

 • Κάνουµε καταγγελία στο αστυνοµικό τµήµα, δίνοντας τα στοιχεία εκείνου που µας απειλεί. Επιµένουµε να καταγραφεί στο βιβλίο συµβάντων η απειλή κατά του ζώου ή της προσωπικότητάς µας, επισηµαίνοντας το άρθρο 16 του νόµου 4039/12 και ζητώντας αντίγραφο της καταγραφής.
 • Ζητάµε να ενηµερωθεί αυτός που µας απειλεί για τις σοβαρές ποινές που προβλέπονται για οποιαδήποτε κακοµεταχείριση εις βάρος του ζώου (1 έως 5 έτη φυλάκιση και πρόστιµο 5.000 – 15.000 €).
 • Ενηµερώνουµε το φιλοζωικό σωµατείο της περιοχής, ώστε να µας συνδράµει.

 

διαφήμιση

Ακολουθεί μια τυπική «αλληλογραφία» φιλόζωων και μη συγκατοίκων σε αθηναϊκή πολυκατοικία…

taisma

Διαβάστε επίσης

Η νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς

Πώς θα κρατήσουμε τα νεογέννητα κουτάβια ή γατάκια στη ζωή

Γατάκια ουρανοκατέβατα; Πώς καταλήγουν στα πιο απίθανα μέρη, σε κήπους, σε αυτοκινητόδρομους, στο πουθενά;

Ταΐστρες για τα αδέσποτα και στα Γιάνεννα

Πώς πρέπει να αντιδράσετε αν γίνετε μάρτυρες κακοποίησης ή θανάτωσης ζώου110 Σχόλια

 1. Pingback: ΤΡΙΧΕΣ – Άρχισες πρόσφατα να ταΐζεις αδέσποτα γατιά; ΔΕΝ τους κάνεις πάντα καλό!

                               Σχολιαστε

                               Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

                               *