Ο Διονύσης Σχοινάς δεν μπορεί να δεχτεί ότι όταν βοηθάμε τα ζώα είναι εις βάρος των παιδιών.

Από την Ελένη Κεφαλοπούλου

Μας διηγείται τη φιλοζωική εμπειρία του προσπαθώντας να συντονίσει τον υπερκινητικό ∆ία με τη ράθυμη Φιλιώ για τη φωτογράφιση.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Πρώτος εμφανίζεται ο Δίας, ένας Μολοσσός 10 μηνών, με αθώα μάτια και υπέροχο τρίχωμα. Καθώς σηκώνεται στα δυο του πόδια για να μας χαιρετήσει, εξαφανίζει από τα μάτια μας τον Διονύση Σχοινά που στέκεται πιο πίσω. Μαζί τους θα έπρεπε να ’ναι και η τρίτη της ομάδας. Πού είναι η Φιλιώ;

«Η Φιλιώ θα έρθει όταν θέλει. Αυτό το σκυλί πρέπει να ήταν γάτα στην προηγούμενη ζωή της», λέει γελώντας ο Διονύσης. «∆εν υπάρχει πιο ανεξάρτητο πλάσμα από τη Φιλιώ. Ζει στο δικό της σύμπαν. Βγαίνουμε όλοι μαζί για βόλτα και αυτή πάει όπου θέλει μόνη της και επιστρέφει πάλι μόνη της. Ξέρει να προσέχει και, ως ημίαιμο, είναι πιο προικισμένη. Μόνο που έχει παχύνει πολύ, γιατί τα πεθερικά μου την ταΐζουν συνέχεια. Της έχουν αδυναμία».

Η Φιλιώ έγινε μέλος της οικογένειας του Διονύση Σχοινά και της Καίτης Γαρμπή πριν από 15 χρόνια. Ήταν ένα πεινασμένο κουτάβι που βρέθηκε έξω από το σπίτι των φιλόζωων γονιών της Καίτης και υιοθετήθηκε από το ζευγάρι. Πέρυσι έκανε τη θριαμβευτική είσοδό του στο σπίτι ο τεράστιος ∆ίας, που έχει ένα είδος δυσπλασίας στα πίσω πόδια του. Ο ∆ίας γεννήθηκε σε φιλικό τους σπίτι, αλλά λόγω του προβλήματος στα πόδια δεν τον ήθελε κανένας. Έτσι, βρήκε το πιο ζεστό σπιτικό.

«∆εν θα αγοράζαμε ποτέ σκυλί από pet shop ούτε θα ψάχναμε ράτσα. Τον ∆ία τον πήραμε γιατί κανείς δεν θα υιοθετούσε σκύλο με πρόβλημα. ∆υστυχώς, στην Ελλάδα τα ζώα με αναπηρίες τα ρίχνουμε στον Καιάδα. Θυμώνω επίσης με τους γονείς που δωρίζουν ζώα στα παιδιά τους, βλέποντάς τα σαν παιχνίδι. ∆εν σκέφτονται ότι το παιδί θα ασχοληθεί με το ζώο, αλλά οι ίδιοι πρέπει να είναι υπεύθυνοι γι’ αυτήν τη ζωή», τονίζει ο Διονύσης.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Εκείνη την ώρα κάνει την εμφάνισή της με αργό βήμα η Φιλιώ. ∆εν δίνει σημασία σε κανέναν, ούτε στον Δία που χοροπηδάει γύρω της. Και ενώ η αρχαία φυλή των Μολοσσών ένωσε τις πόλεις της Ηπείρου και δημιούργησε ένα ισχυρό βασίλειο, ο Μολοσσός ∆ίας δεν μπορεί να επιβληθεί με τίποτα στη φίλη του. Όπως εξηγεί ο ∆ιονύσης, η Φιλιώ τηρεί την «ιεραρχία» και τον κάνει ό,τι θέλει.

Ο Διονύσης όπως και η Καίτη μεγάλωσαν από μικροί με σκυλιά και είχαν πάντα δύο-τρία στο σπίτι. Ο Διονύσης θυμάται την εποχή που η Καίτη έμεινε έγκυος. «∆εν θα μας περνούσε ποτέ από το μυαλό να απομακρύνουμε τα σκυλιά μας. ∆εν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτά. Μάλιστα, όταν φέραμε το μωρό στο σπίτι, η Καίτη πήρε τις μουσούδες των σκύλων μας και τις έβαλε δίπλα στο μωρό να το μυρίσουν. Από τότε έγιναν οι φύλακες άγγελοι του ∆ημήτρη, που έχει μάθει να σέβεται και να συμβιώνει με τα ζώα».

Καθώς μιλάμε για παιδιά, η κουβέντα έρχεται στο φιλόδοξο σχέδιο του ζευγαριού, το οποίο προσπαθούσαν να υλοποιήσουν πριν από μερικά χρόνια. Το Ίδρυμα «Σκύλος και Άνθρωπος», που θα χρηματοδοτούσαν και μετά θα δώριζαν στην πολιτεία, θα είχε σκοπό όχι μόνο την περίθαλψη και τη φιλοξενία αδέσποτων αλλά και την εκπαίδευση των παιδιών στα θέματα των ζώων. Ο χώρος θα λειτουργούσε σαν θεματικό πάρκο, με κινηματογράφο που θα πρόβαλλε ταινίες για ζώα και πολλές δραστηριότητες, ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν παίζοντας. Για να γίνουν αντιληπτά ο κοινωνικός χαρακτήρας του ιδρύματος και η σημαντική βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν τα ζώα, είχαν βρεθεί τότε δύο σκυλιά κατάλληλα για τη διάσωση επιζώντων έπειτα από σεισμούς. Η Αθηνά και η Αντιγόνη εκπαιδεύτηκαν γι’ αυτόν το σκοπό με έξοδα του ιδρύματος και χαρίστηκαν στην ΕΜΑΚ της πυροσβεστικής.

«∆εν φανταζόμαστε ότι η πολιτεία δεν θα δεχόταν την προσφορά μας ούτε ότι θα υπήρχε τέτοια αντίδραση. Είχαμε βρει το οικόπεδο στο Γραμματικό και είχαμε 200 εκατ. δρχ. για το σκοπό μας. Θέλαμε να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι είμαστε επώνυμοι για να καλυτερεύσουν οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων», εξηγεί ο Διονύσης.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

«Οι κάτοικοι της περιοχής ανήρτησαν στο οικόπεδο πανό “Έξω οι σκυλάδες και τα σκυλάδικα”, ενώ εκπρόσωπος της Εκκλησίας υποστήριξε σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι θα ’πρεπε να ασχολούμαστε με τα παιδιά και όχι με τα ζώα. Έτσι, έπειτα από πολλές προσπάθειες, είπα στην Καίτη να σταματήσουμε γιατί θα καταστρέφαμε και τη ζωή μας».

Η κοινή λατρεία τους για τα ζώα έχει δέσει ακόμη πιο πολύ το ζευγάρι. Εξάλλου, όπως πιστεύει ο Διονύσης, ο άνθρωπος που αγαπάει τα ζώα έχει πιο καλή ψυχή.

Ο ∆ίας και η Φιλιώ δεν μαζεύονται με τίποτα για κοινή φωτογράφιση και ο Διονύσης μιλάει τρυφερά για τον εξαιρετικό χαρακτήρα του ∆ία. «Είναι ένα σκυλί που γαβγίζει μόνο όταν υπάρχει σημαντικός λόγος. Όλα τα σκυλιά όμως που πέρασαν από το σπίτι μας ήταν αξιολάτρευτα. Μόνο αγάπη και συντροφιά πήραμε όλα αυτά τα χρόνια. Και δεν ζητούσαν τίποτα, άφηναν την ψυχούλα τους στα χέρια μας. Μετακομίζεις και τι παίρνεις για τα σκυλιά σου, δυο πιατάκια μόνο».

Η συμμορία πάλι διαλύθηκε. Η Φιλιώ, γνωρίζοντας ότι την περιμένουν μεζεδάκια, έχει πάρει ήδη το δρόμο της επιστροφής, ενώ ο Δίας συνεχίζει αμέριμνος το παιχνίδι του.

διαφήμιση

*Αναδημοσίευση από το περιοδικό «Σκύλος & Γάτα», τεύχος 5, Απρίλιος 2012

 

Διαβάστε επίσης

Νίκος Δήμου & Μούψης, Τάκι, Γκνάκι, Σατανάκι, Ντον…

Ποιος «νοστιμίζει» τη ζωή του Ηλία Μαμαλάκη;

Αντώνης Καφετζόπουλος & Λίο

Η κιβωτός της Μαριάννας Τουμασάτου και του Αλέξανδρου Σταύρου

Σία Κοσιώνη & Άρης

Στάθης Παναγιωτόπουλος & Σαρδέλα

Δημήτρης Σκαρμούτσος, Σκνίπας & Λέμον

O Άρνι του Γρηγόρη Αρναούτογλου

George Clooney & Einstein

3416www

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

 



9 Σχολια

  1. ΜΠΡΑΒΩ ΣΑΣ ΝΑ ΕΙΣΤΑΙ ΚΑΛΑ,ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΑΣΤΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ Ο ΘΕΟΣ ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ.. ΑΣ ΤΑ ΤΑΙΣΗ ΤΟΤΕ Ο ΘΕΟ.. ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

  2. Τέτοιοι άνθρωποι πραγματικά σπανίζουν !

  3. ΔΗΜΗΤΡΗΣ says:

    ΜΠΡΑΒΟ Διονύση ΜΠΡΑΒΟ Καίτη !!!!!
    κάτι <> σαν και αυτόν κάνουν τον κόσμο να μην ακολουθεί την εκκλησία
    εγώ θα του έλεγα ότι την αγάπη που έχω εισπράξει από το σκύλο μου και τα αδέσποτα που φροντίζω αυτός δε θα την καταλάβει ποτέ . Όσο για το κράτος θα σας έλεγα …..ποιό κράτος ???????

  4. Μπράβο!! Μπράβο! Χίλια μπράβο σε όλη την οικογένεια!

  5. ΕΛΕΝΗ says:

    ΠΑΝΤΩΣ ΜΟΝΟ ΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΝΑ ΖΩΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΜΑΓΕΙΑ ΑΥΤΗ ΟΣΟ ΑΠΕΙΡΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ..ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΝ ΑΦΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΟΥ ΤΟ ΖΩΟ ΘΑ ΣΕ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΠΑΨΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΕ ΑΥΤΗ…ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΙΤΗ…

  6. giota karatataraki says:

    οταν υπαρχουν ανθρωποι με ψυχη δειχνουν ον δρομο στα αψυχα …….κουφαρια που κυκλοφορουν νομιζοντας οτι ειναι ανθρωποι

  7. Γαλάτεια says:

    Ν’αγιάσει το στόμα του! Μπράβο, Διονύση και Καίτη.

    • Λίτσα Γιούτη says:

      Συγγνώμη και σε αυτό επενέβει η Εκκλησία;;;; έλεος πια !! αφήστε τους ανθρώπους να προσέχουν τα ζωάκια δλδ τι πιο όμορφο 2 άνθρωποι που έκαναν καριέρα να επενδύουν σε σκυλίσιες ζωούλες, απο το να ξοδεύουν τα λεφτά τους στο “φαίνεστε”.;;;;;

      Μπράβο παιδιά!! δεν υπάρχουν λόγια!!

Σχολιαστε