Τα 5 στάδια ανάπτυξης της γάτας

Από τη σύμβουλο συμπεριφοράς Marilyn Peters

Γνωρίζοντας τα ακριβή στάδια ανάπτυξης του μικρού γατιού, μπορούμε να το μεγαλώσουμε σωστά και να του διαμορφώσουμε έναν ισορροπημένο χαρακτήρα.

shutterstock_16829413 www

Η άγρια φύση της γάτας δεν την εμποδίζει και τόσο να προσαρμοστεί στη ζωή με τους ανθρώπους, αρκεί να γνωρίζουμε και να σεβόμαστε τις ανάγκες και τις ευαισθησίες της, όπως αυτές διαμορφώνονται όσο μεγαλώνει.

 

1Στάδιο ανάπτυξης: Νεογνική περίοδος
Ηλικία: 0 – 2 εβδομάδων

Όπως και τα κουτάβια, σε αυτό το διάστημα τα γατάκια είναι και αυτά εντελώς ανήμπορα και πλήρως εξαρτημένα από τη μαμά τους. Έχουν κλειστά μάτια, δεν ακούν και δεν ελέγχουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Αφοδεύουν μόνο αφού διεγερθούν από τη μαμά τους και εξαρτώνται από την αφή και την όσφρηση για να θηλάσουν. Τα μάτια ανοίγουν τη δεύτερη εβδομάδα, οπότε ξεκινάει και ο ανταγωνισμός.

Αποχωρισμός από τη μαμά και τα αδέλφια τους (όπως συμβαίνει συχνά με τα αδέσποτα γατάκια) σε αυτή την ηλικία οδηγεί σε χαμηλή ικανότητα εκμάθησης αργότερα στη ζωή τους και επιθετικότητα προς ανθρώπους, άλλα ζώα, ακόμη και προς άλλες γάτες.

 

2Στάδιο ανάπτυξης: Περίοδος κοινωνικοποίησης
Ηλικία: 2 – 7 εβδομάδων

Την 4η εβδομάδα αρχίζουν να συναναστρέφονται τα αδέλφια τους. Περπατάνε αρκετά καλά και αρχίζουν να «σκάνε» τα πρώτα δόντια τους. Έως και την 5η εβδομάδα ωριμάζουν πλήρως οι αισθήσεις της όσφρησης και της όρασης. Μέχρι το τέλος της 5ης εβδομάδας μπορούν να ορθοποδήσουν αν βρεθούν ανάσκελα, να τρέξουν, να συντονίσουν τα πόδια τους με ακρίβεια και εκδηλώνουν όλη την γκάμα συμπεριφορών του κυνηγιού. Επιπλέον, αρχίζουν να καλλωπίζονται μόνα τους. Την 6η και την 7η εβδομάδα αρχίζουν να εφαρμόζουν τακτικά ωράρια ύπνου και να συναναστρέφονται κοινωνικά σαν ενήλικες γάτες.

 

3Στάδιο ανάπτυξης: Περίοδος παιχνιδιού
Ηλικία:  7 – 14 εβδομάδων

Συνεχίζεται η περίοδος κοινωνικοποίησης, αλλά κυριαρχεί το παιχνίδι, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή τους. Παιχνίδι με τα αδέλφια ή με αντικείμενα βελτιώνει την κοινωνικότητά τους και το συντονισμό του σώματός τους. Μέσω του παιχνιδιού, αν ένα γατάκι παίζει πολύ άγαρμπα, θα διορθωθεί από τη μαμά και τα αδέλφια του, ως προς την αγριάδα του παιχνιδιού του και κυρίως ως προς τη δύναμη που ασκεί με τα σαγόνια του. Μαθαίνουν παρατηρώντας κυρίως τη μαμά τους, τα αδέλφια τους, τους ανθρώπους και άλλες γάτες.

 

4Στάδιο ανάπτυξης: Περίοδος ιεραρχίας
Ηλικία:  3 – 6 μηνών

Σε αυτό το στάδιο η έφηβη γάτα σας θα αρχίσει να καθιερώνει τη θέση της μέσα στο σπίτι σας με εμφανείς ή και πιο ήπιους τρόπους. Η ιεραρχία συμπεριλαμβάνει άλλες γάτες, άλλα ζώα και τους κηδεμόνες τους. Ίσως παρατηρήσετε καβγαδάκια, καθώς το γατάκι σας δοκιμάζει τα όριά του.

 

5Στάδιο ανάπτυξης: Εφηβεία/Νεανική περίοδος μέχρι την ενηλικίωση
Ηλικία:  6 – 24 μηνών

Οι «δοκιμές» ιεραρχίας συμπεριλαμβάνουν πλέον και τους κηδεμόνες του. Σε αυτό το στάδιο επίσης, αν δεν στειρωθεί, θα αρχίσει να δείχνει σεξουαλικές συμπεριφορές.

 

διαφήμιση

Η σημασία της κοινωνικοποίησης

Πολύ μεγαλύτερη έμφαση δίνεται συνήθως στην κοινωνικοποίηση του σκύλου παρά σε αυτήν της γάτας. Λάθος. Το γεγονός ότι οι περισσότερες γάτες μένουν μέσα στο σπίτι δεν είναι λόγος για να στερηθεί μια γάτα την ευκαιρία να αποκτήσει ισορροπημένη προσωπικότητα. Ερευνες έχουν δείξει ότι γατάκια που έχουν ανθρώπινη επαφή (εκτός από την οικογενειακή τους) για 15 – 40 λεπτά την ημέρα μέσα στις πρώτες 7 εβδομάδες της ζωής τους είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς αργότερα. Επιπλέον, γίνονται πιο θαρραλέα με μεγαλύτερη τάση για εξερεύνηση, πιο παιχνιδιάρικα και «καλύτεροι μαθητές» στο σχολείο της ζωής. Αφιερώστε λοιπόν χρόνο στην προετοιμασία του, φέρνοντάς το σε επαφή με ό,τι μπορεί να συναντήσει αργότερα, όπως άλλα ζώα, ανθρώπους διάφορων ηλικιών, θορυβώδεις οικιακές συσκευές, αυτοκίνητο, κλουβί μεταφοράς κ.ά.

shutterstock_48629950 www

 

Πότε να φύγει από τη μαμά του;

Ένα από τα μεγαλύτερα σφάλματα που γίνονται είναι να δίνονται τα γατάκια πολύ νωρίς στις καινούργιες οικογένειές τους. Από τον πίνακα είναι εμφανές ότι ένα γατάκι επηρεάζεται καθοριστικά από τη μαμά και τα αδέλφια του μέχρι και 12 εβδομάδων (3 μηνών). Καλό είναι λοιπόν να μείνει μέχρι τότε μαζί τους. Γατάκια που φεύγουν νωρίτερα από τη μαμά και τα αδέλφια τους είναι επιρρεπή στην ανάπτυξη προβλημάτων συμπεριφοράς αργότερα στη ζωή τους. Μόνο μέσα από τη συναναστροφή μαζί τους μπορεί ένα γατάκι να μάθει να είναι γάτα και να πειραματιστεί με τη γατίσια ιεραρχία πριν την εφαρμόσει στο καινούργιο σπίτι του. Κάποια από τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν συμπεριλαμβάνουν:

  • Την ανικανότητα εκδήλωσης κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως το να εκπέμπουν και να δέχονται σήματα και μηνύματα από άλλα ζώα.
  • Υπερβολικά δυνατά δαγκώματα – η μητέρα του θα έπρεπε να του έχει μάθει ποιο δάγκωμα είναι υπερβολικό.
  • Πολύ άγριο παιχνίδι. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
  • Συμπεριφορές που μιμούνται θηλασμό (π.χ. πιπίλισμα σημείων του σώματός της, των ρούχων σας κ.ά.). Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

Διαβάστε επίσης

«Ψάχνω γατάκι το πολύ 40 ηµερών…» Καλύτερα όχι, πριν γίνει 3 μηνών!

«Το γατάκι μου παίζει άγρια»: 7 συμβουλές για να αποθαρρύνετε το σκληρό παιχνίδι

Άτακτο, ζημιάρικο γατάκι; Το βοηθάμε να κόψει 12 κακές συνήθειες.

«Η γάτα μου πιπιλάει υφάσματα.» Τι προκαλεί το «wool sucking» και πώς θα σταματήσει;

Θα μάθει το γατάκι μου να πηγαίνει στην άμμο;

Πώς θα κρατήσουμε τα νεογέννητα κουτάβια ή γατάκια στη ζωή

Τα στάδια αναπτυξης των κουταβιών

 Σχολιαστε