«Το γατάκι μου παίζει άγρια»: 7 συμβουλές για να αποθαρρύνετε το σκληρό παιχνίδι

Από την Κλέα Μοριανού

Βγάζει νύχια και δόντια; Αν δεν του δώσουμε εγκαίρως να καταλάβει ότι αυτή η συνήθεια μας ενοχλεί, είναι πιθανόν να συνεχίσει να το κάνει και μετά την ενηλικίωση.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Ένα γατάκι που παίζει μαζί μας με νύχια και με δόντια κάνει αυτό που η φύση το προστάζει: πειραματίζεται σε διάφορες τεχνικές και εξασκεί δεξιότητες, προκειμένου, μεγαλώνοντας, να γίνει ένας εξαίρετος κυνηγός. Στη φύση προπονείται πάνω στα αδελφάκια και στη μητέρα του. Το πρόβλημα είναι ότι στο σπίτι μας, απουσία άλλων γατιών, προπονείται πάνω μας και μας πονάει. Επίσης, απουσία της μητέρας του, θα πρέπει εμείς να του υποδείξουμε πόσο δυνατά επιτρέπεται να δαγκώνει και να γρατζουνάει εμάς καθώς και τα αντικείμενα του σπιτιού.

 

7 συμβουλές για να αποθαρρύνετε τις αγριάδες

1. Αποφύγετε να παίζετε μαζί του χρησιμοποιώντας τα χέρια ή τα πόδια σας. Αντικαταστήστε τα με ένα παιχνίδι που επιτρέπεται να σκίζει και να δαγκώνει.

2. Μάθετέ το να παίζει αλλιώς. Ενθαρρύνετέ το να κυνηγήσει ένα παιχνίδι, σέρνοντάς το στο πάτωμα (δεμένο στην άκρη ενός σπάγκου) ή πετώντας το μακριά. Για να παλέψει μαζί του, τρίψτε το παιχνίδι στην κοιλίτσα του, φροντίζοντας να απομακρύνετε το χέρι σας διακριτικά, ώστε να πιάσει το παιχνίδι και όχι το χέρι.

3. Φροντίστε να εκτονώνεται συχνά. Προκαλέστε το παιχνίδι 3 – 4 φορές την ημέρα. Έτσι, θα περιμένει από εσάς να κηρύξετε την έναρξη του παιχνιδιού και δεν θα ορμάει στα πόδια σας όποτε έχει τη διάθεση να παίξει. Όλα τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να τηρούν πιστά τους όρους του παιχνιδιού.

4. Μη δοκιμάσετε να το χτυπήσετε ή να το πιάσετε από το σβέρκο για να σταματήσει τις αγριάδες – μπορεί να έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα. Αν φοβηθεί τα χέρια σας ή αν συνδέσει τις κινήσεις αυτές με το παιχνίδι, θα φέρεται ακόμη πιο άγρια.

5. Αν βγει… εκτός ελέγχου, δοκιμάστε να το ψεκάσετε με λίγο νερό για να το ξαφνιάσετε. Έτσι, θα κερδίσετε λίγο χρόνο μέχρι να ανασυνταχθεί, προκειμένου να αντικαταστήσετε το χέρι ή το πόδι σας με ένα λούτρινο παιχνίδι.

6. Αν δεν καταφέρετε να ελέγξετε το άγριο παιχνίδι εις βάρος σας, αφήστε το μόνο του στο δωμάτιο μέχρι να ηρεμήσει. Μην το μεταφέρετε αλλού, γιατί παίρνοντάς το αγκαλιά, νιώθει ότι το επιβραβεύετε για τις αγριάδες του.

7. Ιδανικά, ένα δεύτερο γατάκι στο σπίτι το βοηθάει να εκτονώνεται και του προσφέρει συντροφιά όσο λείπετε. Γιατί, άλλωστε, να έχετε μόνο ένα όταν μπορείτε να πάρετε δύο;

διαφήμιση

 

Αυτό το ξέρατε;

Συνήθως ένα γατάκι που το απομακρύναμε από την οικογένειά του πολύ νωρίς παίζει πιο άγρια από ό,τι ένα άλλο που έχει περάσει τον απαιτούμενο χρόνο με τη μητέρα και τα αδέλφια του. Αν υπάρχει επιλογή (αν δεν το βρήκατε στα σκουπίδια), αφήστε το μαζί τους μέχρι να γίνει τουλάχιστον 8 εβδομάδων.

 

Διαβάστε επίσης

Άτακτο, ζημιάρικο γατάκι; Το βοηθάμε να κόψει 12 κακές συνήθειες.

Γατάκι… εισβολέας

«Ψάχνω γατάκι το πολύ 40 ηµερών…»

Γιατί η γάτα μου γρατσουνάει τα έπιπλα;

«Η γάτα μου πιπιλάει υφάσματα.» Τι προκαλεί το «wool sucking» και πώς θα σταματήσει;

 

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com



Σχολιαστε