Είσαι έγκυος; Μην πετάς τη γάτα!

Από την Ελένη Κεφαλοπούλου

Ένα παράσιτο, το τοξόπλασμα, κατάφερε εδώ και χρόνια να τρομοκρατήσει πολλές Ελληνίδες και να δημιουργήσει σύγχρονες φοβίες και προκαταλήψεις απέναντι στις γάτες. Άγνοια ή παραπληροφόρηση; Υπάρχει κίνδυνος τελικά;

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com
Λίγες μέρες μετά τη φωτογράφιση, η Μπλόντι και η Μπόουι απέκτησαν την καινούργια τους φίλη, ένα γλυκύτατο κοριτσάκι. Η Μία, μάλιστα, λέει ότι με το που ήρθε το μωρό στο σπίτι, οι γάτες της έγιναν πιο γλυκές και ήρεμες.

Οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν τους μύθους και µε αυτούς εξηγούσαν πολλά φυσικά φαινόμενα. Οι σύγχρονοι απόγονοί τους, δυστυχώς, δημιουργούν μύθους από καθαρή άγνοια. Ένας από αυτούς είναι και ο σχετικός µε το τοξόπλασμα, που εξοστράκισε χιλιάδες ταλαίπωρες γάτες και δημιούργησε προκαταλήψεις απέναντί τους.

 

Τι είναι η τοξοπλάσμωση;

Το πρωτόζωο Toxoplasma Gondii προσβάλλει τη γάτα και παραμένει στους ιστούς της προσφέροντάς της ανοσία. Η γάτα δεν μολύνει άμεσα τον άνθρωπο. Στο ελάχιστο διάστημα που θα νοσήσει αποβάλλονται µε τα κόπρανά της ωοκύστες του παράσιτου, που γίνονται μολυσματικές µόνο όταν μείνουν πάνω από ένα 24ωρο στο περιβάλλον. Συνήθως η νόσος είναι ασυμπτωματική ή παρουσιάζει συμπτώματα μέτριου κρυολογήματος. Σπάνια προκαλεί µυαλγίες, πυρετό, λεµφαδενοπάθεια, ηπατομεγαλία και χρειάζεται αντιβίωση. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο άνθρωπος που θα προσβληθεί αποκτά ανοσία για όλη τη ζωή του. H τοξοπλάσμωση μπορεί να γίνει επικίνδυνη µόνο στις εγκύους που είναι αρνητικές στο τοξόπλασμα, δηλαδή δεν έχουν προσβληθεί ποτέ από το μικρόβιο, επειδή ενδέχεται να δημιουργηθεί πρόβλημα στο έμβρυο, κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

 

Η αποδόμηση ενός μύθου

Η Μία Εσερ ζει εδώ και 4 χρόνια µε την Μπλόντι και την Μπόουι, τις πανέμορφες γάτες της, τις οποίες βρήκε εγκαταλελειμμένες στο Σούνιο. Όλες μαζί περιμένουν µε ανυπομονησία το καινούργιο µέλος της οικογένειας, καθώς η Μία διανύει τον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης της.

«Στην αρχή της εγκυμοσύνης έκανα το τεστ για τοξόπλασμα και ήμουν αρνητική. Ο γυναικολόγος µού συνέστησε απλώς να προσέχω όταν καθαρίζω την άµµο των γατιών. Συζητώντας µε τον κτηνίατρο, µου πρότεινε να κάνουμε και το τεστ στις γάτες, οι οποίες βγήκαν θετικές στο τοξόπλασμα Μου εξήγησε ότι δεν πρέπει να ανησυχώ και, αν θέλω, να χρησιμοποιώ γάντια στο καθάρισμα της αµµοδόχου.

Ούτε που σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω γάντια. Βλέπετε, έχω μεγαλώσει στην Αγγλία, όπου δεν υπάρχει κανένας πανικός για το θέμα της τοξοπλάσµωσης. Εξάλλου είχα πάντα γάτες. Περισσότερο µε εκνεύρισαν οι Έλληνες φίλοι και γείτονες, που έλεγαν ότι πρέπει να εξαφανίσω τις γάτες µου για χάρη του μωρού. Τους εξήγησα ότι αυτό είναι αδιανόητο για εµένα κι ότι, αν συνέχιζαν, κινδύνευε η φιλία µας. Ακόμη και αν ο γυναικολόγος µου µου πρότεινε να αποχωριστώ τις γάτες, θα άλλαζα γιατρό. Το θεωρώ άγνοια και θα ήταν προσβολή για εµένα την ίδια να εγκαταλείψω τα πλάσματα που ζουν μαζί µου».

Ο Γιάννης Παπούλιας, µαιευτήρας-γυναικολόγος µε μεγάλη πείρα, θεωρεί ότι οι αντιδράσεις σχετικά µε την τοξοπλάσμωση είναι υπερβολικές, κάτι που δεν συµβαίνει σε άλλες χώρες. «Η εξέταση για τοξόπλασμα ανήκει στις βασικές εξετάσεις που κάνει μια γυναίκα όταν μείνει έγκυος. Σε περίπτωση που είναι αρνητική, της συνιστούμε να προσέχει κυρίως άψητα κρέατα και άπλυτα λαχανικά και, δευτερευόντως, μια αδέσποτη γάτα.

Σε περίπτωση που εμφανιστεί λοίμωξη από τοξόπλασμα Gondii στην πορεία της εγκυμοσύνης, πράγμα σπάνιο, χορηγούµε αντιβίωση, ενώ παρακολουθούμε το έμβρυο µε υπερηχογράφημα. Τα πράγματα είναι απλά».

διαφήμιση

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Η Πόπη Μαρούλη, κτηνίατρος – υγιεινολόγος µε μεταπτυχιακό στις ζωοανθρωπονόσους, επισημαίνει ότι γιατροί και κτηνίατροι πρέπει να ενημερώνονται σωστά για τις ανθρωπονόσους και να µη ρίχνουν την ευθύνη αποκλειστικά στα ζώα, καθώς είναι γνωστό ότι και τα λαχανικά έχουν εκατομμύρια παράσιτα.

«Η γάτα θεωρείται αφανής φορέας της τοξοπλάσµωσης. Ξεχνάµε όµως ότι οι κατοικίδιες που δεν τρέφονται µε ωµό κρέας δεν υπάρχει πιθανότητα να μεταδώσουν το παράσιτο, ενώ κάποιες αδέσποτες που θα εκτεθούν σε τοξόπλασμα Gondii μπορούν να το μεταδώσουν µόνο για διάστημα 2 έως 20 ημερών και δεν θα το μεταδώσουν ποτέ ξανά. Το γεγονός ότι η γάτα σκεπάζει τις ακαθαρσίες της ελαχιστοποιεί τους κινδύνους. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις γυναικών που απέβαλαν λόγω τοξοπλάσµωσης και δεν είχαν πλησιάσει γάτα ποτέ στη ζωή τους. Το παράσιτο μεταδίδεται όπως η σαλμονέλα, επομένως οι πιο απλές προφυλάξεις είναι πλύσιμο των χεριών, προσοχή σε ωµό κρέας, γάλα και λαχανικά και όχι φόβος απέναντι στα ζώα. Έχω δύο παιδιά και δούλευα στο κτηνιατρείο μέχρι την τελευταία μέρα πριν γεννήσω. Φυσικά δεν είχα κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη. Η κόρη µου, φοιτήτρια της Ιατρικής, µε βοηθά πολλές φορές στη δουλειά µου. Αν ίσχυαν οι φήμες περί τοξοπλάσµωσης, πιστεύετε ότι θα άφηνα το παιδί µου να εκτεθεί;»

Συνεπώς, πάρτε άφοβα αγκαλιά την αγαπημένη σας γάτα και ενημερώστε τους παραπληροφορηµένους φίλους και γνωστούς. Φροντίστε τις αδέσποτες γάτες και, αν είστε έγκυος, πλύνετε καλά τα χέρια. Η άγνοια δημιουργεί φοβίες, η γνώση οδηγεί στην αγάπη.

Σε αριθμούς

  • Υπολογίζεται ότι 30 – 65% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι μολυσμένο, άρα έχει ανοσία. Στη Γαλλία το ποσοστό φτάνει μέχρι και 85% λόγω της προτίμησης για κατανάλωση μισοψημένου κρέατος. Σε Γερμανία, Ολλανδία, Βραζιλία φτάνει το 80%. Πάνω από 60 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ανοσία.
  • Στην Ελλάδα περίπου το 50% των βοοειδών και το 25% των αιγοπροβάτων είναι μολυσμένα µε το παράσιτο.
  • Σύμφωνα µε έρευνες, στη χώρα µας η συχνότητα μόλυνσης μιας αδέσποτης γάτας είναι μόλις 0,9%, ενώ για τις κατοικίδιες το ποσοστό είναι σχεδόν μηδενικό.

glovesgarden

Απλές προφυλάξεις

  • Ψήνουμε ή μαγειρεύουμε το κρέας πολύ καλά. Να µη μείνει ροζ σημείο και ο χυμός να βγαίνει καθαρός χωρίς αίμα. Μπιφτέκια και λουκάνικα μπορεί να φαίνονται ψημένα εξωτερικά, αλλά να μην είναι μέσα.
  • ∆εν δοκιμάζουμε τον ωµό κιµά που ζυμώνουμε.
  • Καθαρίζουμε καλά το μαχαίρι και την επιφάνεια όπου κόψαμε κρέας, πριν τα χρησιμοποιήσουμε για άλλα τρόφιμα.
  • Αποθηκεύουμε το κρέας στο ψυγείο προσεκτικά, ώστε να µη στάζει πάνω σε άλλα τρόφιμα. Εάν το μαρινάρουμε, το κρατάµε καλυμμένο µε μεμβράνη.
  • Πλένουμε πολύ καλά φρούτα και λαχανικά.
  • ∆εν πίνουμε άβραστο ή µη παστεριωμένο γάλα.
  • ∆εν τρώμε ωµά αυγά.
  • ∆εν δίνουμε στη γάτα µας ωµό κρέας.
  • Καθαρίζουμε την άµµο της συχνά (1 – 2 φορές το 24ωρο) και κατά διαστήματα απολυμαίνουμε τη λεκάνη.
  • Φοράµε γάντια για τις δουλειές στον κήπο ή πλένουμε τα χέρια µας πολύ καλά.

 

Διαβάστε επίσης

Ακίνδυνη καθαριότητα

Μύκητες στο τρίχωμα του σκύλου ή της γάτας; Για να απαλλαγούμε οριστικά είναι απαραίτητος και ο καθαρισμός του χώρου.

Έχεις αλλεργία στους τετράποδους; Δεν χρειάζεται να τους στερηθείς.

Λατρεύετε τις γάτες αλλά είστε αλλεργικοί; Έρχεται το εμβόλιο!



9 Σχολια

  1. Γιωργος says:

    Πω πω και ενα μεγαλο ουφφφφφφ….δεν μπορειτε να φανταστειτε απο τι αγχος με βγαλατε ουφφφφφφφφφφφφφφφφ η γυναικα μου ειναι στον πρωτο μηνα της εγκυμοσυνης της (πρωτο παιδι) και φυσικα δεν μου εχει ξανατυχει οποτε ψαχνω και διαβαζω να μαθω τα παντα…εχω δυο γατουλες 7χρονια και τα πεθερικα μου εχουν φαγωθει να τις διωξω…γινετε ρε παιδια 2 ζωα που τα μεγαλωνω απο 10 ημερων να τα διωξω; και η αγαπη που τις εχει και η γυναικα μου ειναι εξωπραγματικη(παιδια της τα λεει)αυτο το αρθρο θα το εκτυπωσω και θα το κανω κορνιζα πανω απο την πορτα της εισοδου ευχαριστω πολυ και ουφφφφφφφφφφφφ χαχαχα

    • Αχ Γιώργο… Ξέρουμε από πεθερικά…

      Σκέψου πάντως και τις εγκυμονούσες κτηνιάτρους που βλέπουν όχι μόνο σπιτίσια υγιή γατάκια αλλά και βαριά άρρωστα αδέσποτα. Δεν θα έπρεπε να δουλεύουν καθόλου, αν ήταν επικίνδυνο… Και αν κάποιος ξέρει καλά τους κινδύνους είναι οι κτηνίατροι.

      Και μετά έχουμε και τις εθελόντριες σε σωματεία και τις εκτροφείς γατιών και αρκετές ακόμα ομάδες γυναικών που θα έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα στις γάτες και την απόκτηση μωρού. Σε κάθε περίπτωση, την αγάπη μας και στην έγκυο της οικογενείας!!! Και περιμένουμε φωτογραφίες με το μωρό και τις γατούλες!

  2. Kalhspera.eimai 36 eudomadon kai exw mia mikrh mousouda sto spiti mou.den fovame gia to toksoolasma alla gia to moro otan erthei ston kosmo.lene oti gia 40 meres den ptepei na erthei to mwro se epafei me thn gata .usxh???

    • Ευτυχώς δεν ισχύει. Αλλά δεν θα αφήνετε καθόλου το μωρό μόνο μαζί με τη γάτα όσο είναι τόσο μικρό. Δεν μπορούμε να ξέρουμε προκαταβολικά πώς μπορεί να αντιδράσει το ζώο, ειδικά δε αν τρομάξει από κάποια συμπεριφορά του μωρού.

  3. Νικη Μαυροψαριδου says:

    Οταν εμεινα εγκυος φιλοξενουσα στο σπιτι μας 62 γατες , οι περισσοτερες με ειδικες αναγκες, που διεσωζα απο το δρομο.Ζουσαν ολες μεσα στο σπιτι και στην αυλη μας.Πολλες απο αυτες κοιμοντουσαν στο κρεβατι μας.Η οικογενεια μου και οι φιλοι ηταν μεχρι και επιθετικοι απεναντι μου εξαιτιας αυτου του μυθου της τοξοπλασματωσης.Ειχα πει εξαρχης οτι αν ειναι να κανουμε παιδι θα ηθελα γυναικολογο που να μην ειναι ελληνας κι ετσι βρηκα εναν πολυ καλο που ηταν μεγαλωμενος στη Γαλλια και ειχε σπουδασει και ζησει εκει.Η μητερα μου κι ο συζηγος ηρθαν στο πρωτο ραντεβου να εξηγησουν την κατασταση μου μπας κι ο γιατρος με συνετησει για το καλο του μωρου.Ο γιατρος τους εβαλε τις φωνες και τους εξηγησε οτι εγγυαται οτι θα πανε ολα καλα και μαλιστα θα κανω πολυ γερο και μεγαλο μωρο κι οτι ειναι πολυ ασχημο να εκφερουν τετοιες αποψεις που δε στεκουν επιστημονικα.Τη μητερα μου την προσβαλε πολυ ασχημα, ομως της εγινε μαθημα και δεν εχει πια αυτες τις αντιληψεις.Γεννησα οντως ενα πολυ γερό και μεγαλο μωρο το οποιο δεν αρωστησε ποτε σαν τα αλλα μωρα.Σημερα ο γιο μου ειναι 14 ετων.Συγχρονως κατα τη διαρκεια ολης της εγκυμοσυνης μου δε σταματησα να φροντιζω αδεσποτες γατες και σκυλους καθημερινα , στειρωνοντας, ταιζοντας, περιθαλποντας αρωστα και ζωντας με αυτα.Ομως ξεχασα να σας πω οτι δεν ετρωγα κρεας και εχω το συνηθειο να πλενω τα λαχανικα με σαπουναδα και ξιδι.Επισης ο γυναικολογος με ειχε ενθαρυνει για το οτι ειμαι φυτοφαγος.Δυστυχως ομως μεχρι και σημερα δε βλεπω να εχουν αλλαξει πολύ οι αντιληψεις αυτες που συντηρουν αυτον το μυθο περι γατας κι εγκυμοσυνης , οπως επισης και των αλλων κατοικιδιων .Πολλα νεα ζευγαρια εγκαταλυπουν τα ζωακια τους μολις η κοπελα μεινει εγκυος ή γιατι εχουν μωρο κι ο παιδιατρος και οι συγγενεις τους φοβιζουν οτι κυνδινευει το μωρο.Μεγαλη η ευθυνη των γιατρων!Εχει τυχει πηγαινοντας στο Παιδων να τσακωθω πολυ ασχημα με παιδιατρους γιατι μολις τους πεις οτι εχεις κατοικιδια λενε αδιανοητες βλακειες.Παρα πολλοι γονεις δεν αφηνουν τα παιδια τους να πλησιαζουν ζωα εξαιτιας τετοιων γιατρων και να γινονται φανατικοι εχθροι των ζωων.Εχουν βρει τωρα μαλιστα ενα καινουριο μυθο οτι ολες οι αλεργιες ειναι απο τα κατοικιδια και εεν κανει να τα πλησιαζουμε.Οσες οικογενειες γνωριζω χωρις επαφη με ζωα πασχουν τα οαιδια τους απο αλεργιες εμεις που εχουμε ζωα δεν εχουμε τετοια προβληματα.

    • Μαρια says:

      Πολλα μπραβο σου! 62 γατες!?!? τι κουραγιο και ποση δυναμη να εχεις υπο την ευθυνη σου τοσες ζωες! μπραβι σου! χιλια μπραβο σου!!! κι εγω ειμαι εγκυος τωρα, εχουμε 2 σκυλακια και προσφατα μας επισκευθηκε κι ενα γατακι που εγινε και αυτο προεκταση του καναπε μας αμεσως μετα μολις επισκευθηκε τον κτηνιατρο μας!

  4. tell that Dr. Phil:
    (http://www.drphil.com/articles/article/288)

    6. Pregnant women shouldn’t change cat litter.

    True. Due to a virus in cat feces called Toxoplasmosis.

    Explanation: This virus can be very harmful to the pregnancy. But recognize that contact with kitty litter is not limited to changing the cat litter box. Since a cat walks on its litter, the virus can be tracked anywhere a cat walks, including its paws. Due to this, all contact with the cat must be limited and the house must be kept extra clean. Also, because much of our produce is grown outdoors where cats and other animals come in contact with it — even if it’s organic — recognize that this virus may be present on fruits and vegetables.

    • Βεβαίως και πρέπει να πούμε στον Dr. Phil ότι, από αυτά που γράφει εδώ – τουλάχιστον έτσι όπως τα διατυπώνει – δεν φαίνεται σωστά ενημερωμένος για την τοξοπλάσμωση! Ο παθογόνος παράγοντας αυτής της ασθένειας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΟΣ (VIRUS), όπως εσφαλμένα αναφέρει ο Dr. Phil, αλλά ένα ΠΑΡΑΣΙΤΟ (πρωτόζωο) με το όνομα Toxoplasma gondii. Η διαφορά ανάμεσα σε ένα πρωτόζωο και σε έναν ιό είναι πάρα πάρα πολύ σημαντική, ως προς τον τρόπο που αυτοί οι μικροοργανισμοί μεταδίδονται στους ξενιστές τους. Ένας ιός μπορεί να μεταδοθεί μηχανικά, με απλή επαφή (άμεση ή και έμμεση). Ένας περισσότερο σύνθετος παρασιτικός οργανισμός όμως, όπως το Toxoplasma, έχει έναν πολύ πιο σύνθετο βιολογικό κύκλο, για την ολοκλήρωση του οποίου χρησιμοποιεί διαφορετικούς ξενιστές, ο καθένας από τους οποίους φιλοξενεί διαφορετική μορφή παρασίτου. Δείτε το βιολογικό κύκλο της τοξοπλάσμωσης, εδώ: http://users.auth.gr/harala/a07.Toxoplasmosis.html

      Είναι αλήθεια ότι η γάτα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την διασπορά της τοξοπλάσμωσης στο περιβάλλον, με τα περιττώματά της. Σε αυτό ακριβώς το σημείο όμως υπάρχει μια πάρα πολύ σημαντική λεπτομέρεια, η οποία κάνει τη διαφορά: ΤΑ ΝΩΠΑ ΚΟΠΡΑΝΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, γιατί δεν περιέχουν τις ώριμες μολυσματικές μορφές του παρασίτου. Χρειάζεται να περάσει ένα διάστημα 2 έως 4 ημερών, καθώς επίσης και κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, μέχρις ότου οι άωρες μορφές του τοξοπλάσματος, που ενδέχεται να υπάρχουν μέσα στα κόπρανα της γάτας, ωριμάσουν και γίνουν ικανές να μολύνουν τον άνθρωπο.

      ΑΝ υποθέσουμε λοιπόν ότι μια γάτα μπορεί να αποβάλλει με τα κόπρανά της το τοξόπλασμα (και λέμε ΑΝ, γιατί αυτό μπορεί να συμβεί μόνον κατά την διάρκεια 2 έως 3 εβδομάδων από την στιγμή που η ίδια μολύνθηκε, και μόνον μια φορά κατά την διάρκεια όλης της ζωής της), δεν μπορεί να μεταδώσει την νόσο σε έναν άνθρωπο που έρχεται σε άμεση επαφή με το τρίχωμα ή με τα ΝΩΠΑ περιττώματά της. Κατά συνέπεια, η απομάκρυνση της γάτας από το περιβάλλον μιας εγκύου γυναίκας, εξ αιτίας του φόβου της τοξοπλάσμωσης, είναι όχι μόνον άδικη αλλά και εντελώς άσκοπη και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ, δεδομένου ότι πολύ συχνά οδηγεί σε έναν εντελώς παραπλανητικό εφησυχασμό, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται τα σωστά μέτρα προστασίας, που σχετίζονται με την διατροφή (όχι καλά ψημμένο κρέας και όχι καλά πλυμμένα λαχανικά) και το περιβάλλον (κηπουρική χωρίς γάντια κλπ). Βλέπουμε λοιπόν ότι, στην περίπτωση της τοξοπλάσμωσης, πολύ πιο επικίνδυνοι από την γάτα, μπορεί να αποδειχθούν οι μη καλά ενημερωμένοι γιατροί (γυναικολόγοι, παιδίατροι κλπ)!

  5. Λεωνιδας says:

    Επιτελους δικαιωθηκα!!!Οταν τα ελεγα και εγω αυτα τα πραγματα με εβγαζαν τρελο!!!Αλλα δυστηχως ο νεοελληνας ετσι ειναι.Οτι πουν οι παλιες γεννιες,αυτο ισχυει…πολλα ζωακια εχουν πεταχτει ετσι στο δρομο…γνωση!!!να εμπλουτιζεται τις γνωσεις σας διοτι δεν σας φταινε σε τιποτα τα ζωακια απο τις προκαταληψεις των παλιων γεννεων!!!

Σχολιαστε