Εκτροφείς «της πίσω αυλής» υπάρχουν σε όλες τις γειτονιές. Πώς θα τους «κλείσουμε»;

Από τη Λουίζα Κροντήρη

Η αδιαφορία και η άγνοια όλων μας συντελούν στο να ανθούν παράνομα εκτροφεία (Backyard breeders) ακόμα και σε πυκνοκατοικημένες συνοικίες των ελληνικών πόλεων.

Αρχείο Stray.gr

Ήταν Ιούλιος του 2012. Νέο Ηράκλειο, Αθήνα. Γαβγίσματα και κλάματα σκυλιών ακούγονταν σε μια αυλή, αλλά κανείς δεν έδινε σημασία. Μέρες μετά, όταν η μυρωδιά ήταν πλέον αφόρητη, κλήθηκε η αστυνομία. Οι αστυνομικοί και οι εθελοντές του σωματείου Stray.gr μπαίνοντας στην αυλή έπαθαν σοκ. Ανάμεσα σε σκουπίδια και λαμαρίνες, οκτώ σκυλιά, δεμένα με αλυσίδες, αργοπέθαιναν χωρίς νερό και φαγητό. Πιο πέρα, μια μάνα νεκρή με τα κουταβάκια πεθαμένα στο στήθος της, σε μια τελευταία προσπάθεια να ρουφήξουν μια στάλα ζωής. – Αρχείο Stray.gr

 

Εκτροφείς «της πίσω αυλής» είναι οι ιδιώτες που κάνουν αναπαραγωγή ζώων στο σπίτι τους, χωρίς άδεια. Πρόκειται για ανεύθυνη αναπαραγωγή που δεν ανταποκρίνεται στους κανόνες σωστής εκτροφής και φροντίδας των ζώων και γίνεται είτε από αμέλεια (αστείρωτα ζώα τα οποία ο ιδιοκτήτης αφήνει να γεννάνε συνεχώς) είτε -τις περισσότερες φορές- με σκοπό το κέρδος. Σε μεγαλύτερη κλίμακα, τέτοιου είδους «επιχειρήσεις» ονομάζονται puppy mills (κουταβόμυλοι) ή puppy farms.

Στήνουν τη μικρή τους επιχείρηση στην ταράτσα, την αυλή, την αποθήκη, σε άδεια δωμάτια κ.ά. Γι’ αυτόν το λόγο προτιμούν συνήθως μικρόσωμες φυλές, όπως Πεκινουά, Πίντσερ, Πομεράνιαν, Γιορκσάιρ Τεριέ κ.ά. Εξαιτίας της κακής εκτροφής, όμως, τα ζώα ούτε κατά διάνοια δεν είναι καθαρόαιμα. Οι θηλυκές γεννούν δύο φορές το χρόνο, κάθε χρόνο, και σταδιακά εξαντλούνται. Η κτηνιατρική φροντίδα απουσιάζει παντελώς, όπως και οι στοιχειώδεις κανόνες φροντίδας και υγιεινής. Οι γεννήτορες είναι συχνά άρρωστοι με πλήθος προβλημάτων συμπεριφοράς. Τα μικρά πωλούνται στα παζάρια (π.χ. Σχιστό), μέσω αγγελιών ή από στόμα σε στόμα, και η τιμή τους ποικίλλει, ξεκινώντας περίπου από τα 200 ευρώ. Οσα ζώα δεν καταφέρνουν να πωληθούν μπαίνουν στην αναπαραγωγική διαδικασία. Ετσι, σύντομα ο αριθμός τους γιγαντώνεται και η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο.

Τις περισσότερες φορές, η δραστηριότητα των εκτροφέων της «πίσω αυλής» γίνεται αντιληπτή από τους γείτονες, λόγω του θορύβου και της δυσωδίας, αλλά σπανίως καταγγέλλουν τα περιστατικά στις Αρχές και τις φιλοζωικές οργανώσεις από το φόβο των αντιποίνων ή επειδή δεν γνωρίζουν ότι αυτό που συμβαίνει μέσα στο σπίτι είναι βαρύτατη μορφή κακοποίησης ζώων κατ’ εξακολούθησιν.

Αρχείο Stray.gr

11 γάτες Σιάμ βρέθηκαν σε δώμα της οδού Σωκράτους το 2011, υποσιτισμένες, καταπονημένες και φοβισμένες , όταν ο ηλικιωμένος ρακοσυλλέκτης ιδιοκτήτης τους μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο. – Αρχείο Stray.gr

Ανακαλύψατε παράνομο εκτροφείο;

φωτογραφία(2)Η Σοφία Τζονίκη, γραμματέας της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Ο. – www.pfo.gr), εξηγεί τι χρειάζεται να κάνει ο πολίτης που αντιλήφθηκε παράνομη εκτροφή.

  • Aφού βεβαιωθούμε ότι πρόκειται για παράνομη εκτροφή, προσπαθούμε να μάθουμε στοιχεία ιδιοκτήτη και πόσα ζώα υπάρχουν. Ένας καλός τρόπος είναι να προσποιηθούμε τον πελάτη.
  • Αν μπορούμε, βγάζουμε φωτογραφίες της κατάστασης του χώρου και των ζώων.
  • Ενημερώνουμε την ΠΦΟ στο info@pfo.gr, αφήνοντας τα στοιχεία μας.
  • Κάνουμε καταγγελία στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιφέρειας όπου υπάγεται η περιοχή του εκτροφείου.
  • Ζητάμε «αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη του εκτροφέα για επαναλαμβανόμενη κακοποίηση», στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, ή απευθυνόμαστε απευθείας στον εισαγγελέα (στην Αττική υπάρχει αρμόδιος εισαγγελέας για τα αδικήματα εις βάρος των ζώων).
  • ∆εν δημοσιεύουμε τίποτα στο ∆ιαδίκτυο, γιατί ο εκτροφέας θα εξαφανίσει το «εμπόρευμα» και μπορεί να στήσει αλλού την εκτροφή, όπως έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις.

 

διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Παζάρι του Σχιστού – Απαγορεύεται αλλά ποιος νοιάζεται;

Πώς πρέπει να αντιδράσετε αν γίνετε μάρτυρες κακοποίησης ή θανάτωσης ζώου

«Επικίνδυνοι ψυχοπαθείς όσοι βασανίζουν τα ζώα»

Τιμωρώντας την κακοποίηση των ζώων σώζουμε ανθρώπινες ζωές

Το FBI κατατάσσει την κακοποίηση ζώων στα πιο σοβαρά κακουργήματα!

Aπό πού είναι καλύτερα να πάρει κανείς σκυλάκι; Από φιλοζωική ή από pet shop;

Αρχείο Stray.gr

Αρχείο Stray.gr



3 Σχολια

  1. θα συμφωνησω με το Χρηστο εκτροφειο και νομιμο ισως να υπαρχει αλλα ηθικο και χωρις να εκμεταλυεοντ τα ζωα δε νομιζω..μπορει να τα εμβολιαζουν να τα ταιζουν κτλ αλλα τα χρησιμοποιουν σα μηχανες αναπαραγωγης..ποσο νομιμο ειναι να εξαναγκαζουν μια σκυλιτσα να γεναει 2 φορες το χρονο για 6-7 χρονια κλεισμενη σε να κλουβι και να της περνουν τα μωρα να τα πουλανε?η μαλλον ποσο σωστα ηθικα το βρισκετε εσεις?

  2. Χρηστος says:

    Και πότε ένα “εκτροφείο” είναι παράνομο; Οταν τα αφήνει να πεθαίνουν , οταν κάνει γέννες χωρίς άδεια; Και πως χορηγείται άδεια;

    • Η άδεια εκτροφείου χορηγείται από το υπουργείο. Πρέπει επίσης τα ζώα εκτροφής να είναι καταγεγραμμένα στον ΚΟΕ και να φέρουν πιστοποιητικό καθαροαιμίας. Επίσης πρέπει τα ζώα να πωλούνται με νόμιμα παραστατικά, πιστοποιητικό καθαροαιμίας, να φέρουν μικροτσίπ, να είναι μεγαλύτερα από δυο μηνών κ.α. Θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα σχετικό ποστ σύντομα. Όσο για την κακοποίηση, είναι ένα ξεχωριστό αδίκημα που, μάλιστα, έχει αθροιστική ποινή πλέον, ανάλογα με τον αριθμό των ζώων που κακοποιούνται.

Σχολιαστε