Για τα περισσότερα παιδιά η υιοθεσία ενός κατοικιδίου, αν δεν είναι ακόμα γεγονός, είναι μέγιστη επιθυμία. Εάν δεν έχετε κατοικίδιο στο σπίτι και τα παιδιά σας θελήσουν να αποκτήσουν ένα, πάρτε το στα σοβαρά.
Τα ίδια τα παιδιά ίσως έχουν ήδη παραστάσεις από τη συμβίωση με ένα ζώο, βλέποντας φίλους και γνωστούς πιτσιρικάδες να απολαμβάνουν την πολύτιμη σχέση με τον τετράποδο σύντροφό τους. Αν, ως ενήλικα μέλη της οικογένειας, δεν έχετε οι ίδιοι -και δεν έχετε εμπνεύσει στα παιδιά σας- φοβικά σύνδρομα προς τα ζώα, τότε να είστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε σοβαρά το ενδεχόμενο εισόδου σας στη «λέσχη των ιδιοκτητών κατοικιδίων». Ακόμη και αν δεν είχατε μέχρι τώρα σχέση με ζώα, σκεφτείτε το: μήπως δεν πρέπει να στερήσετε από τον εαυτό σας και από τα παιδιά σας μια πολύτιμη, θετική εμπειρία ζωής;
Επιλέγοντας το κατάλληλο κατοικίδιο
Ενώ όλα τα κατοικίδια μπορούν να γοητεύσουν τα παιδιά, είναι σημαντικό να επιλέξετε το είδος που ταιριάζει στην οικογένεια, στο σπίτι και στον τρόπο ζωής σας. Σκεφτείτε κάποιο ζώο στη φροντίδα του οποίου μπορεί να συμμετέχει το παιδί σας. Ο σκύλος και η γάτα είναι οι πιο δημοφιλείς επιλογές, και όχι άδικα. Και τα δύο ζώα έχουν έμφυτες δεξιότητες επικοινωνίας με τα παιδιά και μπορούν, με τη δική σας βοήθεια, να συνεργαστούν εποικοδομητικά με όλα τα μέλη της οικογένειας. Άλλωστε, υπάρχει τεράστιο εύρος επιλογής από φυλές και μεγέθη. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί η επιλεκτική εκτροφή, δηλαδή η αναπαραγωγή φυλών σκύλου και γάτας από εξειδικευμένους εκτροφείς με εξασφαλισμένα πιστοποιητικά γνησιότητας. Όμως, ακόμη και ένα αδέσποτο ζωάκι μπορεί με την κατάλληλη φροντίδα να ενταχθεί αρμονικά στην οικογένεια. Αντίθετα, πρέπει να είστε επιφυλακτικοί όσον αφορά αποδεδειγμένα επιθετικά ζώα, όπως και διάφορα εξωτικά και ασυνήθιστα είδη.
Σε ποια ηλικία;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν το ζώο έρχεται απευθείας σε επαφή με το παιδί, είναι προτιμότερο να αρχίσει η συμβίωση αφού το παιδί έχει κλείσει τους 6 μήνες, όταν θα έχει πλέον ενισχυθεί το ανοσοποιητικό του σύστημα. Απαραίτητα είναι ο εμβολιασμός και η αποπαρασίτωση του ζώου, που θα πρέπει να επαναλαμβάνονται σε ετήσια βάση. Η ουσιαστική ενασχόληση του παιδιού ξεκινά αφού έχει κλείσει τα 4 χρόνια του, όταν θα έχει αρχίσει να αποκτά συνείδηση των ευθυνών του και θα έχει κοινωνικοποιηθεί.
Γονείς, έχετε υπόψη ότι:
- Εσείς ή τα μεγαλύτερα αδέρφια πρέπει να επιβλέπετε και να καθοδηγείτε τη συμπεριφορά του μικρού παιδιού προς το ζώο συντροφιάς, όπως και του ζώου προς το παιδί. Γενικά δεν αφήνουμε τα μικρά παιδιά και τα κατοικίδια στον ίδιο χώρο, χωρίς επιτήρηση. Συνήθως τα ζώα δεν δείχνουν επιθετικότητα, παρά μόνο αν φοβηθούν ή αν προκληθούν, ενώ συχνά τα πολύ μικρά παιδιά είναι άγαρμπα στον τρόπο που παίζουν μαζί τους.
- Μικρά παιδιά κάτω των 10 ετών δεν είναι ικανά να φροντίσουν μόνα τους ένα μεγαλόσωμο ζώο, γάτα ή σκύλο. Επομένως, εσείς πρέπει να επιβλέψετε τη φροντίδα του ζώου, ακόμη και αν πιστεύετε ότι το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο για να την αναλάβει.
- Αν το παιδί χαλαρώσει σε ό,τι αφορά τη φροντίδα του ζώου, προσπαθήστε με ήρεμο και πειστικό τρόπο να το προτρέψετε να αναλάβει και πάλι τις ευθύνες του.
- Στα παιδιά πρέπει να γίνεται σαφές με ήρεμο τρόπο, όχι με διαταγές, ότι τα ζώα χρειάζονται περιποίηση και εξάσκηση.
- Πρέπει να γίνετε παράδειγμα προς μίμηση. Τα παιδιά μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα ως ιδιοκτήτες κατοικιδίου παρατηρώντας τη συμπεριφορά σας.
Τα κατοικίδια κάνουν καλό στα παιδιά…
- Γίνονται εχέμυθοι σύμβουλοι για τα μυστικά και τις κρυφές σκέψεις τους – τα παιδιά συχνά μιλάνε στα ζώα τους.
- Διδάσκουν την πραγματική ζωή: αναπαραγωγή, αρρώστια, ατυχήματα, θάνατος.
- Βοηθάνε στην ανάπτυξη υπεύθυνης συμπεριφοράς των παιδιών που τα φροντίζουν.
- Γίνονται σύνδεσμος με τη φύση.
- Διδάσκουν σεβασμό για τα άλλα ζωντανά πλάσματα.
- Ενισχύουν τη σωματική δραστηριότητα.
- Εμπνέουν αγάπη, πίστη και τρυφερότητα.
- Τα εξοικειώνουν με την εμπειρία της απώλειας, αν χαθούν ή πεθάνουν.
Η συμμετοχή των γονιών, η ανοιχτή συζήτηση και ο προγραμματισμός είναι αναγκαία, ώστε η απόκτηση ενός κατοικιδίου να γίνει θετική εμπειρία για όλους. Το παιδί που μαθαίνει να φροντίζει ένα ζώο και να του συμπεριφέρεται σωστά και με υπομονή αποκτά πολύτιμη εμπειρία μάθησης για το πώς να συμπεριφέρεται γενικότερα στη ζωή του.
Η απόκτηση ενός ζώου συνεπάγεται πολύχρονη συμβίωση με πολλές χαρές αλλά και ευθύνες και αγωνίες. Το ζώο θα γίνει φίλος του παιδιού, το παιδί μαθαίνει να το σέβεται, να αναλαμβάνει ευθύνες, να παίζει μαζί του και να καταλαβαίνει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί.
διαφήμιση
Και μια τελευταία πινελιά… Τα παρακάτω είναι αυθεντικά λόγια εφήβου μεσούσης της οικονομικής κρίσης: « Στο σπίτι είναι όλοι με μούτρα… Ο μόνος που με υποδέχεται πάντα με χαρά είναι ο σκύλος μου».
Διαβάστε επίσης
Παιδιά και σκυλιά μαθαίνουν παίζοντας
Ψάχνετε τετράποδο σύντροφο; 56 Φιλοζωικά Σωματεία ανά περιοχή για να απευθυνθείτε στο πλησιέστερο!
Πρώτη µέρα του «καινούριου» σκύλου στο σπίτι;
Πόσο αθώα βασανίζει ζώα ένα παιδί;
Νεαρός τετράποδος… αντιπαθεί παιδιά.
Aπό πού είναι καλύτερα να πάρει κανείς σκυλάκι; Από φιλοζωική ή από pet shop;
Ο σκύλος είναι ο μεγαλύτερος δάσκαλος ενός παιδιού. Εγώ μεγάλωσα με 3 σκύλους στο σπίτι ( και ήταν και μεγαλόσωμοι ) και το ίδιο θα μεγαλώσω και τα παιδιά μου. Αν μάθουν όλοι να σέβονται τα ζώα, γίνονται ανώτεροι άνθρωποι.