Το Λος Άντζελες φέρνει αμέσως στο μυαλό μας χολιγουντιανές εικόνες με αστέρες του σινεμά, βίλες με πισίνες, φανταχτερά αυτοκίνητα. Μακριά όμως από τον κινηματογραφικό φακό και το τζετ σετ, στους δρόμους της πραγματικής πόλης -στις φτωχογειτονιές & στις αλάνες- ζουν και αναπνέουν τετράποδα αδέσποτα, εγκαταλειμμένα, κακοποιημένα, νηστικά και άρρωστα. Γι’ αυτά τα πλάσματα, που ζουν στη σκιά του φωτεινού L.A., υπάρχει μια γυναίκα που έχει αφιερώσει τη ζωή της στη σωτηρία τους και είναι Ελληνίδα.
Η Μέλυα Κάπλαν ίδρυσε την οργάνωση «Η Φωνή για τα Ζώα» (The Voice For The Animals – VFTA) το 1999 και έκτοτε μάχεται καθημερινά για θέματα προστασίας των ζώων. Γεννημένη στο Λος Άντζελες, γύρισε πριν πολλά χρόνια στην Ελλάδα για να εργαστεί ως χορογράφος και σκηνοθέτης, αλλά τελικά επέστρεψε στην Πόλη των Αγγέλων.
Στην καθημερινότητά της πάντα βοηθούσε τα ζώα. Η γνωριμία της με έναν ακτιβιστή ήταν όμως που την έκανε να συνειδητοποιήσει ότι οργανωμένα θα μπορούσε να καταφέρει πολύ περισσότερα. Έτσι ξεκίνησε η VFTA που σήμερα έχει 10 μόνιμους υπαλλήλους και πλήθος εθελοντών. Ο καθένας έχει τον τομέα του: διασώσεις, υιοθεσίες, εκπαίδευση, κακοποιήσεις, ζωολογικοί κήποι, νομοθεσία κ.λπ. Για όλα αυτά βέβαια χρειάστηκε αγώνας χρόνων.
Με σύμμαχο τους σκληρούς του Λος Άντζελες
Στη συνάντησή μας με τη Μέλυα, στην Αθήνα, τη συζήτηση μονοπωλούσαν θέματα νομοθεσίας και κακοποίησης ζώων. Είναι ο τομέας που ειδικεύεται η ίδια, για την οργάνωση VFTA, και που μετράει τη μεγαλύτερη επιτυχία της. «Τα πράματα έχουν αλλάξει στο Λ.Α. Πλέον σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων ή αδιαφορίας των ιδιοκτήτων οι πολίτες δεν απευθύνονται στις φιλοζωικές οργανώσεις αλλά κατευθείαν στο αστυνομικό τμήμα. Το «Animal Cruelty Task Force» [δηλαδή οι… Ειδικές Δυνάμεις για την Κακοποίηση των Ζώων] αναλαμβάνει αμέσως να διερευνήσει την υπόθεση. Οι αστυνομικοί του φορούν στολές, έχουν όπλα και μπορούν να κάνουν συλλήψεις, όπως οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους.
»Μας πήρε βέβαια πολλά χρόνια για να φτάσουμε εδώ. Από την αρχή ασκήσαμε πίεση στις αρχές, στους πολιτικούς και δουλέψαμε σκληρά με τους αστυνομικούς. Έξι χρόνια χρειάστηκαν μόνο για να περάσει ο νόμος σχετικά με τα ζώα και την επέμβαση της αστυνομίας σε περιστατικά κακοποίησης. Αυτή τη στιγμή, εκτός από την αστυνομία, έχουμε και 2 εισαγγελείς ειδικούς για υποθέσεις που αφορούν ζώα.»
Η μεγαλύτερη απόδειξη του δεσμού των αστυνομικών με τα ζώα και την VFTA είναι… δυο ημερολόγια. Αστυνομικοί όλων των βαθμίδων, ντετέκτιβ, ακόμα και ο Διευθυντής της Αστυνομίας του Λ.Α., φωτογραφίζονται περήφανοι με τα ζώα που υιοθέτησαν από το δρόμο ή από καταφύγια για τα ημερολόγια της VFTA. Όλα τα έσοδα διατίθενται για τα προγράμματα της οργάνωσης.
Πού πάνε τα αδέσποτα του L.A.;
Περνώντας απ’ το Σύνταγμα η Μέλυα διαπιστώνει ότι τα αδέσποτα σκυλιά της πλατείας είναι σε καλή κατάσταση. Αλήθεια, πώς αντιμετωπίζουν στο Λος Άντζελες τον τόσο μεγάλο αριθμό ζώων που περιθάλπουν; «Χρησιμοποιούμε σπίτια για προσωρινή φιλοξενία. Είμαστε κατά των καταφυγίων και του συνωστισμού των ζώων σε κλουβιά. Σεβόμαστε την προσωπικότητά τους. Εξάλλου είναι πολύ πιο εύκολο να κοινωνικοποιηθεί ένα ζώο σε σπίτι και μετά να περάσει ομαλά στην υιοθεσία. Από την άλλη το καταφύγιο χρειάζεται απίστευτη γραφειοκρατία και πολλά χρήματα. Δεν είναι, βέβαια, εύκολο να βρίσκεις τόσα σπίτια φιλοξενίας αλλά πιέζουμε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση».
Τα παιδιά είναι η «Φωνή για τα ζώα»
Ένας από τους βασικούς τομείς της VFTA είναι η εκπαίδευση των παιδιών απέναντι στα ζώα. Κατόπιν συνεννόησης με τους διευθυντές των σχολείων η οργάνωση στέλνει ομιλητές, συνήθως μαζί με έναν σκύλο, για να δουλέψουν με τους μαθητές και τους δασκάλους. Τώρα πια, οι εθελοντές που επισκέπτονται τα σχολεία είναι συχνά αστυνομικοί του τμήματος για τα ζώα.
διαφήμιση
Στην εκπαίδευση των παιδιών βοηθάει πολύ η εβδομαδιαία Μέρα Υιοθεσιών. «Κάθε Κυριακή έρχεται κόσμος να επισκεφτεί τα ζώα προς υιοθεσία. Οι εθελοντές μας είναι παιδιά πάνω από 10 ετών που βοηθάνε στις δωρεές και δίνουν τις πληροφορίες για τα ζώα. Έχουν μάθει την ιστορία του κάθε ζώου και καλούνται να την παρουσιάσουν στους “μεγάλους” γιατί αυτά είναι η «Φωνή για τα Ζώα». Τα πάνε περίφημα κι αυτή η εμπειρία τα συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή», εξηγεί η Μέλυα.
Στείρωση -Επανένταξη -Τάισμα
Όποτε επισκέπτεται την Ελλάδα, η Μέλυα βάζει ένα χεράκι για τα δικά μας αδέσποτα. Στην τελευταία της επίσκεψη ζήτησε να επισκεφτεί τις μεγάλες αποικίες γατιών των «Επτάψυχων» (Nine Lives) και έμεινε πολύ ικανοποιημένη. Υποστηρικτής, η ίδια, των προγραμμάτων στείρωσης -επανένταξης- ταΐσματος τα θεωρεί την πιο ενδεδειγμένη λύση για τη διαχείριση των αδέσποτων γατών και δεσμεύτηκε να βοηθήσει την ελληνική οργάνωση με την εμπειρία και τις γνώσεις της.
Μας μιλά με υπερηφάνεια για ένα μεγάλο τέτοιο πρόγραμμα που έτρεξε πρόσφατα η VFTA στο Skid Row του Λ.Α. – μια υποβαθμισμένη περιοχή με πολλούς άστεγους, μαύρους και ένα τεράστιο πληθυσμό αδέσποτων γατιών. «Το Skid Row ήταν μεγάλο στοίχημα για μας. Ο πληθυσμός των ζώων ήταν ανεξέλεγκτος. Κάναμε πολλές στειρώσεις, παίρναμε για υιοθεσία τα μικρά και τα πιο φιλικά γατιά και επιστρέφαμε τα άγρια ενήλικα. Πολλές γάτες ήταν άρρωστες και χρειάζονταν θεραπείες. Με τον καιρό η κατάσταση βελτιώθηκε. Κάποια στιγμή το αναγνώρισαν και οι αρχές. Τώρα μας δίνουν συγχαρητήρια» τονίζει γελώντας.
Ελέφαντες και ακτιβιστές
Στα μελλοντικά σχέδια της δυναμικής Μέλυα είναι η απελευθέρωση των ελεφάντων που ζουν στο ζωολογικό κήπο του Λ.Α. Έχει σκηνοθετήσει, άλλωστε, μια ταινία γι αυτό.
Επίσης έχει αναλάβει την παραγωγή ντοκιμαντέρ με θέμα τους ακτιβιστές που μάχονται για τα δικαιώματα των ζώων. «Αυτοί είναι οι πραγματικοί ήρωες. Αυτοί κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο για τα ζώα» λέει ενώ χαϊδεύει μια μαυρούλα γάτα της Πλάκας.
Διαβάστε επίσης
Επιτρέπεται να ταΐζουµε αδέσποτα;
Πώς πρέπει να αντιδράσετε αν γίνετε μάρτυρες κακοποίησης ή θανάτωσης ζώου
Το FBI κατατάσσει την κακοποίηση ζώων στα πιο σοβαρά κακουργήματα!
Ποιος έκοψε το αυτί στο γατί της γειτονιάς;
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ