Μπορώ να το βοηθήσω να ζήσει παραπάνω με δίαιτα και συμπληρώματα;

Από την κτηνίατρο Φέη Ζερβουδάκη

Μπορούμε με ειδική διατροφή, βιταμίνες, προβιοτικά και αντιοξειδωτικά να αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής των τετράποδων; Αν ο σκύλος μου έχει καλαζάρ, πώς μπορώ να ενισχύσω το ανοσοποιητικό του; Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

dog longevity www

Η υγεία και η μακροβιότητα του ανθρώπου απασχολούν τους επιστήμονες εδώ και πολλά χρόνια. Όλο και περισσότερο, η επιστήμη ενδιαφέρεται και για την υγεία και μακροβιότητα των ζώων, λόγω των ισχυρότερων συναισθηματικών δεσμών που αναπτύσσουν οι άνθρωποι με ζώα συντροφιάς,

Μεταξύ άλλων, φαίνεται ότι η καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος επηρεάζει την ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής: Η ανοσογήρανση, η σταδιακή δηλαδή έκπτωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, επέρχεται με την πάροδο της ηλικίας και έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένιση της αντίστασης του οργανισμού απέναντι σε λοιμώξεις, εκφυλιστικές διεργασίες, νεοπλάσματα και άλλα.

 

Δίαιτα & διατροφή

Σήμερα, διεξάγονται επιστημονικές έρευνες σχετικά με το ρόλο της διατροφής των ζώων συντροφιάς στην επιβράδυνση της ανοσογήρανσης και κατά συνέπεια στη διατήρηση της υγείας τους και τη μακροημέρευσή τους.

Ενδεικτικά, σε έρευνα που έγινε σε σκύλους από τη γέννηση έως το θάνατό τους, διαπιστώθηκε ότι η προσφορά περιορισμένων θερμίδων και η διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους σε όλη τη διάρκεια της ζωής είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 15%.

 

Διατροφικά συμπληρώματα

Επιπρόσθετα, έχει διερευνηθεί ο ρόλος ορισμένων διατροφικών συμπληρωμάτων -όπως προβιοτικών, αντιοξειδωτικών (β- καροτένιο, λουτεΐνη, βιταμίνη Ε και C, σελήνιο) και ω3/ω6 λιπαρών οξέων- στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, και την προστασία από διάφορες παθήσεις, πάντα σε συσχέτιση με το χρόνο επιβίωσης. Σε γενικές γραμμές, η χορήγηση των συμπληρωμάτων αυτών σε κατοικίδια ζώα δίνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Ο μικρός όμως αριθμός μελετών που έχουν γίνει, η ποικιλία των διατροφικών συμπληρωμάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο, (των οποίων η σύσταση είναι διαφορετική και συχνά ασταθής) αλλά και η διαφορετική ιδιοσυγκρασία του κάθε ζώου, καθιστούν ανέφικτο τον ακριβή προσδιορισμό των βέλτιστων δόσεων για τα συμπληρώματα αυτά. Εκτός αυτού, ορισμένα αντιοξειδωτικά (β- καροτένιο, βιταμίνη Α και Ε κ.α.) ενδέχεται να εμφανίσουν ανεπιθύμητη -οξειδωτική δηλαδή- δράση, ιδίως όταν χορηγούνται σε υψηλές δόσεις.

Για το λόγο αυτό, η χορήγηση διατροφικών συμπληρωμάτων στο κατοικίδιό μας θα πρέπει να γίνεται με φειδώ και πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό μας. Εξάλλου, ένα υγιές ζώο που σιτίζεται με καλής ποιότητας ξηρά ή υγρή τροφή από αυτές που ορίζονται ως «πλήρεις», σπάνια χρειάζεται κάποιο συμπλήρωμα. Τα σιτηρέσια αυτά είναι ειδικά διαμορφωμένα ώστε να παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ανάλογα με το είδος, την ηλικία, τη φυλή, το μέγεθος και τις εκάστοτε ανάγκες του κατοικιδίου μας.

διαφήμιση

Πρέπει να επισημάνουμε ότι για ένα σκύλο που πάσχει από Λεϊσμανίωση, η επιλογή της τροφής του δεν θα πρέπει να γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αλλά θα πρέπει να έχει ειδική σύνθεση εφόσον, εξαιτίας της Λεϊσμανίωσης, το ζώο παρουσιάζει προβλήματα όπως παθήσεις των νεφρών, του ήπατος, του γαστρεντερικού κ.α. Επιπλέον, επειδή σε ορισμένα σκυλιά που παίρνουν αλλοπουρινόλη ενδέχεται να σχηματιστούν κρύσταλλοι και ουρόλιθοι ξανθίνης στα ούρα, συχνά χορηγείται ταυτόχρονα ειδική δίαιτα χαμηλή σε πουρίνες.

 

Διαβάστε επίσης

Πόσο κοντά είναι στο «ιδανικό βάρος»; Επίσης, 10 συμβουλές για να αδυνατίσει χωρίς να πεινάει.

Η σωστή ιατρική φροντίδα του ηλικιωμένου ζώου

Μαμά, γερνάω: Συμβουλές, ασκήσεις και παιχνίδια που θα κρατήσουν σε εγρήγορση τον ηλικιωμένο σκύλο σας, χωρίς να τον κουράζουν.

Ισορροπημένη διατροφή σημαίνει υγεία

Πόσων (ανθρώπινων) χρόνων είναι;

dog cat eat www



Σχολιαστε