Θα χρειαστεί αρκετό τρέξιμο και επιμονή, αλλά αν κάνετε όλα όσα σας προτείνουμε οι πιθανότητες να βρεθεί το ζώο είναι εξαιρετικά υψηλές. Μάλιστα, όσο νωρίτερα ξεκινήσει η εκστρατεία αναζήτησής του τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να γυρίσει σύντομα κοντά σας.
Για αυτό, μη χάνετε άλλο χρόνο.
1. Αν έχει μικροτσίπ μην επαναπαύεστε. Σύμφωνα με το νέο Νόμο 4039/2012, σκύλοι ΚΑΙ γάτες, υποχρεούνται να φέρουν μικροτσίπ. Κι εσείς, σε περίπτωση απώλειας, υποχρεούστε να ενημερώσετε άμεσα τον κτηνίατρό σας καθώς και τον Κτηνιατρικό Σύλλογο που, προς το παρόν, διατηρεί τη βάση ηλεκτρονικής ταυτοποίησης. Καλέστε ΟΙ ΙΔΙΟΙ (Τηλ.: 210-52 02 901, 210-52 26 769, Φαξ: 210-52 02 935, www.hva.gr) για να βεβαιωθείτε ότι τα στοιχεία του ζώου είναι καταχωρημένα και τα τηλέφωνα τα σωστά. Αν δε βρεθεί το μικροτσίπ στη βάση δεδομένων, επιμείνετε να γίνει ΑΜΕΣΑ η καταχώρηση και ταυτόχρονα η δήλωση απώλειας.
* Μη στηρίζετε τις ελπίδες επανασύνδεσης με το κατοικίδιό σας αποκλειστικά στο μικροτσίπ (ίσως αυτός που βρήκε το ζώο να μη γνωρίζει καν «τι είναι μικροτσίπ») ούτε στην κονκάρδα με το τηλέφωνο (μπορεί να έχει χαθεί).
Για να έχετε μεγαλύτερες ελπίδες εύρεσης:
2. Ενημερώστε το Δήμο σας, τους γειτονικούς Δήμους και όλα τα φιλοζωικά σωματεία ή ομάδες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Το ζώο σας μπορεί να είναι ήδη αρκετά μακριά, αν ακολούθησε κάποιον.
3. Φτιάξτε εκατοντάδες (χωρίς υπερβολή) αφίσες με μια χαρακτηριστική φωτογραφία του καθώς και περιγραφή που να περιλαμβάνει τα πιο χαρακτηριστικά του στοιχεία: φύλο, χρώμα, τύπο τριχώματος, μέγεθος, ηλικία. Επιλέξτε τηλέφωνα επικοινωνίας όπου θα σας βρίσκουν κατά τη διάρκεια της μέρας ή, έστω, θα μπορούν να αφήσουν μήνυμα. Αν δεν απαντάτε στις κλήσεις, ίσως αφήσουν πάλι το ζώο στο δρόμο.
4. Τοποθετείστε τις αφίσες σε κτηνιατρεία (στα πιο μακρινά πάρτε τηλέφωνο και στείλτε τις με φαξ). Επίσης, σε pet shops, πάρκα, δημαρχεία, σχολεία, στάσεις λεωφορείων, σκουπιδοτενεκέδες και γενικά σε σημεία όπου συχνάζει και στέκεται κόσμος. Φροντίστε να τις ανανεώνετε πριν βραχούν, σκιστούν ή ξεθωριάσουν.
5. Σε έντυπα και εφημερίδες αγγελιών βάλτε αγγελίες άμεσα. Ειδοποιήστε τη στήλη Κ9 του περιοδικού «Κ» της Καθημερινής (k9@kathimerini.gr) επισυνάπτοντας χαρακτηριστική και πρόσφατη φωτογραφία του ζώου.
6. Στο διαδίκτυο, βάλτε αγγελίες σε ιστοσελίδες, επισυνάπτοντας φωτογραφία. Αν οι ίδιοι δεν γνωρίζετε από νέες τεχνολογίες, ζητείστε βοήθεια από κάποιον άλλο. Αποταθείτε στα:
Επισκεφθείτε τακτικά τις ίδιες ιστοσελίδες για να ελέγξετε τα «Βρέθηκε» και τα «Χαρίζεται». Ανανεώνετε συχνά την αγγελία σας ώστε να βρίσκεται ψηλά στη λίστα.
7. Ειδικά στο facebook: Φτιάξτε ένα άλμπουμ ή μια ειδική σελίδα για το χαμένο σας ζώο. Φροντίστε οι φωτογραφίες να είναι «public», να μπορούν δηλαδή να εμφανιστούν σε όλους και όχι μόνο στους δικούς σας φίλους. Είναι πολύ σημαντικό γιατί μόνο έτσι θα επιτρέπει σε φιλοζωικές σελίδες και τρίτους να προωθήσουν το σχετικό άλμπουμ ή σελίδα ώστε να φτάσει γρήγορα σε χιλιάδες χρήστες. Εχοντας μια μόνο ανάρτηση (το άλμπουμ ή τη σελίδα) θα μπορείτε να βλέπετε όλα τα σχετικά σχόλια και να λάβετε άμεσα σημαντικές πληροφορίες για την υπόθεση. Αντίθετα αν υπάρχουν περισσότερα σχετικά posts δεν θα έχετε τη δυνατότητα να τα διαχειριστείτε όλα οι ίδιοι. Ενώστε την ανάρτησή σας με το twitter. Zητήστε retweet από φίλους και γνωστούς με πολλούς followers.
διαφήμιση
8. Στείλτε ανακοίνωση μέσω email στους φίλους σας, επισυνάπτοντας χαρακτηριστική φωτογραφία και αφίσα με την παράκληση να προωθήσουν και να βοηθήσουν στην αφισοκόλληση.
9. Καλέστε ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές εκπομπές. Η παραγωγός Χριστίνα Βίδου στην εκπομπή «ζωή.gr», στο ΣΚΑΙ 100,3 (τηλ.2104800170-4), είναι πάντα πρόθυμη να σας βοηθήσει και το ίδιο ίσως είναι διατεθειμένοι να κάνουν παραγωγοί και σε άλλους σταθμούς, με λίγη επιμονή και πίεση.
10. Αν το ζώο που χάθηκε είναι καθαρόαιμο, ειδοποιήσετε τον επίσημο όμιλο της φυλής καθώς και γνωστούς εκτροφείς. Ίσως αυτός που τον βρήκε είναι λάτρης της συγκεκριμένης φυλής και άρα πιθανό να αποταθεί εκεί για βοήθεια και συμβουλές. Θα βρείτε τη λίστα των κυνοφιλικών ομίλων στην ιστοσελίδα: www.koe.gr.
Διαβάστε επίσης
Ποτέ δεν θα ξαναχάσει τη μεταλλική του ταυτότητα
Πώς ο σκύλος να μην «πετάγεται» μόλις ανοίγει η πόρτα
Γιατί ο σκύλος μου δεν έρχεται όταν τον φωνάζω;
ΧΑΛΤΙ – Το θαυματουργό κολάρο για να μην τραβάει στη βόλτα
Pingback: ΤΡΙΧΕΣ – Πάσχα – SOS: Συστήνεται η αποχή των τετράποδων από τους εορτασμούς
Σύμφωνα με φίλο κυνηγό που ρώτησα μου είπε : Στο σημείο που το είδες τελευταία φορά άσε ένα ρούχο ή μια κουβέρτα με έντονη την μυρωδιά του ιδιοκτήτη και ένα μπολάκι με νερό. ΟΧΙ ΤΡΟΦΗ για να μην το φάνε άλλα αδέσποτα ή γάτες που πιθανόν θα συγκεντρωθούν εκεί και φοβίσουν τον σκύλο μας να πλησιάσει το σημείο. Ο σκύλος μας θα μυρίσει το ρούχο ή την κουβέρτα και θα μείνει στο σημείο.