Ο Ασλάν, από τη Συρία, περπάτησε ήδη περισσότερα από 480 χιλιόμετρα προς τη σωτηρία του στην Ευρώπη. Δεν μπορούσε να αφήσει στην, κατεστραμμένη από το πόλεμο, πατρίδα του την αγαπημένη του σκυλίτσα κι έτσι την κουβάλησε στο σακίδιο πλάτης του.
Το πρακτορείο των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR) πήρε συνέντευξη από τον νεαρό μόλις έφτασε στη Λέσβο. Κρατώντας το κουτάβι του στην αγκαλιά απάντησε στο γιατί επέλεξε να κουβαλήσει μόνο το σκυλάκι του στο μικρό σακίδιο του και δεν την άφησε πίσω στη Συρία. Η απάντηση αποστομωτική και ειλικρινής. «Γιατί την αγαπώ.»
Εκτός από τον 17χρονο από τη Δαμασκό κι άλλοι πρόσφυγες έχουν ταξιδέψει με το σκυλάκι τους ή τη γάτα τους, όπως καταγράφεται σε φωτογραφίες, αφού τα θεωρούν μέλη της οικογένειάς τους και δεν θα μπορούσαν να τα αφήσουν πίσω.
Η μικρή Ρόουζ του Ασλάν έχει διαβατήριο και εμβόλια, όμως κάποιοι του είπαν ότι δεν μπορεί να την πάρει μαζί. Εκείνος τους αγνόησε και έκαναν μαζί το δύσκολο ταξίδι ενώ ο Ασλάν φροντίζει να της δίνει νερό συχνά. Κουβαλά μαζί του ένα μπουκάλι με νερό και τροφή για το σκυλάκι. Ελπίζει σύντομα να φύγει από τη Λέσβο για να πάει σε κάποια Ευρωπαϊκή χώρα.
Από τους 300.000 πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ελλάδα φέτος, περισσότεροι από 93.000 βρέθηκαν στη Λέσβο. Κάνοντας το δύσκολο ταξίδι στη Μεσόγειο θάλασσα πολλοί έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσα τους και ανήλικα παιδιά.
Κι άλλοι…
Ίσως ο Ασλάν να ήταν ο νεώτερος που επιχείρησε το ιδιαίτερα επικίνδυνο και κουραστικό αυτό ταξίδι παίρνοντας μαζί τον τετράποδο φίλο του αλλά δεν ήταν ο μόνος. Ακολουθούν συγκινητικές φωτογραφίες και άλλων προσφύγων που δεν μπόρεσαν να αφήσουν πίσω τον τετράποδο της οικογένειας. Τις δημοσίευσε πρώτο το zoosos.gr:
Οι φωτογραφίες του D. Manchev από τη σελίδα των Ηνωμένων Εθνών (Παράρτημα Σκοπίων) δείχνει ένα ζευγάρι προσφύγων από τη Συρία να έχει μαζί του τον σκύλο του τον Τζόνι.
Απ’ όπου και αν πέρασε ο Τζόνι και η οικογένεια του εκείνος ήταν η ατραξιόν της περιοχής.
Στις 11 Αυγούστου μάθαμε για τον Ahmad και τον σκύλο του τον Τeddy που μαζί έφτασαν στην Χίο ταξιδεύοντας με πλοίο, για να γλιτώσουν από τις σφαίρες στη Συρία. Ο πρόσφυγας μιλώντας στη Laura Padoan που τον φωτογράφισε είπε «Δεν μπορούσα να τον αφήσω πίσω είναι το μωρό μου».
Και γάτες…
Ο Χρήστος Σαμαράς, που εντόπισε τους πρόσφυγες και τράβηξε τις πιο πάνω φωτογραφίες,εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι το όνομα της γάτας είναι Ζεϊτούνα και όπως του εξήγησαν στα Ελληνικά σημαίνει «ελιά».
Στις 9 Σεπτεμβρίου το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Ruptly που εδρεύει στο Βερολίνο της Γερμανίας δημοσίευσε στο διαδίκτυο το βίντεο με τον Τζόνι την γάτα ενός πρόσφυγα από τη Συρία που εντοπίστηκε σ’ έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό προσφύγων κοντά στο χωριό Roszke της Ουγγαρίας. Σύμφωνα με το Ruptly οι πρόσφυγες φεύγοντας άφησαν σχεδόν τα πάντα πίσω αλλά πολλοί ήταν εκείνοι που πήραν μαζί τα κατοικίδια τους για να τα σώσουν σ’ αυτό το ταξίδι σωτηρίας των 2.000 χιλιομέτρων.
διαφήμιση
Ο Τζόνι στον αυτοσχέδιο καταυλισμό προσφύγων έξω από το χωριό Roszke της Ουγγαρίας.
Διαβάστε επίσης
Γάτος ταξίδεψε Αθήνα-Ζυρίχη στη ρόδα αεροπλάνου και επέζησε
Το απίστευτο ταξίδι του Σάϊ από την Αίγυπτο
Λόλα: Μια γάτα μετανάστρια, από το Σουδάν στην Ιταλία
Μια παράξενη ιστορία: Όταν ο αρχηγός της αγέλης δεν είναι αυτός που περιμένεις.
Περικλής, ο εξόριστος γάιδαρος του Πηλίου
na vojthisume oli