Dog Beach Boogie σύντομα και στην Ελλάδα!

Από την Κλέα Μοριανού

Ο Υπουργός Ναυτιλίας δεσμεύτηκε για τη δημιουργία «pet friendly» παραλιών σε όλη την χώρα, μέσα στο 2014.

golden sea

«Το dog beach boogie είναι ένας χορός που θα έπρεπε κάθε σκύλος να μάθει» λένε οι στίχοι του τραγουδιού που έγραψε ο Kirk Olsen για την παραλία Del Mar της Kαλιφόρνια μια από τις δεκάδες αμερικάνικες παραλίες για σκύλους.

Στο Huntington, πάλι, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια σκύλοι (unique visitors) έχουν επισκεφτεί την ειδική σκυλοπλαζ. Καταλαμβάνει 1 από τα συνολικά 8,5 μίλια της ακτής και η συντήρηση της γίνεται από μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, χάρη στις συνδρομές των μελών της.

Στις Η.Π.Α., ακόμα και σε περιοχές όπου η φυσική διαμόρφωση της παραλίας δεν επιτρέπει τη δημιουργία μιας πριβέ παραλίας για σκύλους, οι δημοτικές αρχές βρίσκουν άλλες λύσεις, επιτρέποντας το κολύμπι των σκύλων υπό όρους: άλλοτε μόνο μέχρι τις 8 το πρωί, ή μόνο εκτός τουριστικής περιόδου ή μόνο σε περιορισμένες περιοχές του συνόλου τους. Εκεί θεωρείται πλέον κεκτημένο το δικαίωμα των φορολογούμενων ιδιοκτητών σκύλων να κολυμπούν ανεμπόδιστα, μαζί με τους τετράποδους.

 

Τι ισχύει στην Ελλάδα με τα 15.000 χιλιόμετρα ακτής;

Μέχρι τώρα δεν υπήρχε ούτε ένα σημείο σε όλη την επικράτεια όπου να μπορούμε οι κάτοχοι σκύλων να χαιρόμαστε ανενόχλητοι το μπάνιο μαζί τους. Αν οποιοσδήποτε λουόμενος ένιωθε «ενοχλημένος» έπρεπε ο σκύλος μας να βγει από το νερό, ακόμα και στην πιο ερημική παραλία της χώρας. Πλέον φαίνεται πως έχουμε «αλλαγή πλεύσης» από το Υπουργείο Ναυτιλίας στο συγκεκριμένο θέμα που καταπίεζε τους φιλόζωους και χάλαγε τα καλοκαίρια μας.

Μετά από αίτημα της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) για τη διευθέτηση του «λουσίματος κατοικίδιων ζώων στην θάλασσα» ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δεσμεύθηκε για τη θέσπιση «pet friendly» παραλιών σε όλη την χώρα.

Ο υπουργός έχει ήδη δώσει εντολή σε όλα τα Λιμεναρχεία να καταγράψουν τις παραλίες που προσφέρονται γι’ αυτό τον σκοπό και αναμένουμε σύντομα την έκδοση μιας εγκυκλίου που θα επιτρέπει το μπάνιο σκύλων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Από το σύνολο των παραλιών θα εξαιρούνται βέβαια οι πολυσύχναστες καθώς και οι παραλίες με αντίτιμο.

Η ΠΦΠΟ καλεί, στο μεταξύ, τους συνοδούς των σκύλων «να επιδείξουμε απόλυτη συνέπεια και υπευθυνότητα. Τόσο με το να έχουμε δεμένα τα ζώα μας στις παραλίες, να φροντίζουμε να μην ενοχλούν τους υπόλοιπους λουόμενους, όσο και να μη “λερώνουν”. Είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε τις κατακτήσεις μας και να δείξουμε σε όσους μέχρι σήμερα είχαν αντιρρήσεις, ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος να μην βρίσκονται τα ζώα στις παραλίες.»

 

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ

διαφήμιση

 

«Μα οι τετράποδοι μολύνουν το νερό!»

Θα έχετε ακούσει την άποψη κάποιων ότι οι σκύλοι «βρομίζουν τη θάλασσα». Αυτή έχει προ πολλού καταρριφθεί με αποδείξεις. Οι μικροβιολογικές αναλύσεις δείχνουν ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή οι σκυλοπαραλίες βελτιώνουν το περιττωματικό προφίλ του νερού.
Όχι μόνο, δηλαδή, οι σκύλοι ΔΕΝ λερώνουν τη θάλασσα με τις ακαθαρσίες τους αλλά αποτρέπουν και άλλους από το να το κάνουν – για παράδειγμα τους γλάρους, που συνωστίζονται στις παραλίες για να τραφούν από τα σκουπίδια μας. Οι σκυλο-παραλίες, αναγκαστικά, διατηρούνται από τους ίδιους τους συνοδούς των τετράποδων πολύ καθαρότερες από ότι οι κοινές, για τον απλούστατο λόγο ότι τα σκουπίδια είναι βλαβερά για τους σκύλους. Και κανείς από εμάς δεν θέλει να τρώνε σκουπίδια τα ζώα μας.

Αναμένουμε με τεράστια ανυπομονησία την εγκύκλιο που θα κάνει τα καλοκαίρια μας μαζί με τους σκύλους μας πιο διασκεδαστικά, ξένοιαστα και ευτυχισμένα!

 

Στο μεταξύ, απολαύστε το videoclip του τραγουδιού «Dog Beach Boogie» και ονειρευτείτε το… μέλλον.

 

Διαβάστε επίσης

Σκυλιά στη θάλασσα και νόμοι; Μαγική εικόνα.

Τι ισχύει για τους σκύλους στη θάλασσα;

Πώς θα μάθουμε στο σκύλο μας να κολυμπάει;

Πες μου τη φυλή του σκύλου σου να σου πώ αν κολυμπάει!

Πάμε παραλία, διατηρώντας το τρίχωμα και τα πατουσάκια του σε άριστη κατάσταση.

 Σχολιαστε