Eλκηθρόσκυλα: Γεννημένα για χιόνι

Από τη Μαρία Ξηρέα

Πανέμορφα, έξυπνα και δυνατά, τα ελκηθρόσκυλα είναι απόλαυση να τα βλέπεις. Ζουν αρμονικά με τους ανθρώπους, έχουν ανεξάρτητο χαρακτήρα, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, αλλά, λόγω της βόρειας καταγωγής τους, χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση στις ελληνικές καιρικές συνθήκες.

Sledge dogs

Βαρύς, μακρύς χειμώνας. Χιόνι. Πάγος. Κρύο. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των χωρών του Βορρά. Για χιλιάδες χρόνια, ο άνθρωπος είχε σύμμαχο στην αντιμετώπιση των αντίξοων αυτών συνθηκών τους αρκτικούς σκύλους. Τους χρησιμοποιούσε για το κυνήγι, για να οδηγούν κοπάδια από ταράνδους, αλλά και για να σέρνουν έλκηθρα.

Ελκηθρόσκυλα υπήρχαν σε όλες τις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου, άλλοτε καθαρόαιμες φυλές και άλλοτε διασταυρώσεις ή υβρίδια: Αλάσκαν Μάλαμουτ (Alaskan Malamute), Καναδέζικος Ινουίτ (Canadian Inuit Dog), Σινούκ (Chinook), Γιούροχαουντ (Eurohound), Γροιλανδικός Σκύλος (Greenland Dog), Γκρέιστερ (Greyster), Λαμπραντόρ Χάσκι (Labrador Husky), Χάσκι του ποταμού Μακένζι (Mackenzie River Husky), Χάσκι Σακάλιν (Sakhalin Husky ή Karafuto-Ken), Σαμογιέντ (Samoyed), Σιβηρικό Ελκηθρόσκυλο Σεπάλα (Seppala Siberian Sleddog), Χάσκι Σιβηρίας (Siberian Husky), Ταμάσκαν (Tamaskan Dog), Ουτονάγκαν (Utonagan), Βορινός Ινουίτ (Northern Inuit Dog).

 

Καθαρόαιμα ελκηθρόσκυλα

Οι πιο διαδεδομένες αναγνωρισμένες φυλές ανάμεσα στα ελκηθρόσκυλα είναι οι Αλάσκαν Μάλαμουτ, Γροιλανδικός Σκύλος, Σαμογιέντ, Χάσκι Σιβηρίας με αρκετές ομοιότητες μεταξύ τους.

Κεφάλι: Έχουν κρανίο ελαφρώς στρογγυλεμένο, με όρθια τριγωνικά αυτιά, καλυμμένα με πυκνό τρίχωμα και σχετικά μικρά σε αναλογία με το κεφάλι. Ετσι, μένει εκτεθειμένη η μικρότερη δυνατή επιφάνεια, ώστε να προστατεύονται από τα κρυοπαγήματα.

Τρίχωμα: Έχουν πυκνό, διπλό μανδύα. Ο εσωτερικός είναι πλούσιος, μάλλινος και ο εξωτερικός αδιάβροχος. Το τρίχωμα γύρω από το λαιμό και το θώρακα είναι πυκνότερο, για να ζεσταίνει τα ζωτικά όργανα του σκύλου. Το ίδιο και ανάμεσα στα δάχτυλά τους, για να προστατεύει τις πατούσες από τα κρυοπαγήματα.

Σώμα: Η ράχη είναι επίπεδη και τα πλευρά καλά ανεπτυγμένα, χωρίς να εξέχουν πολύ στο πλάι, ώστε να μην εμποδίζεται η ελεύθερη κίνηση του σκύλου. Ο θώρακας πρέπει να φτάνει μέχρι τον αγκώνα, εξασφαλίζοντας αρκετό χώρο για τα εσωτερικά όργανα, ώστε να λειτουργούν χωρίς να κουράζονται. Η λεκάνη τους είναι δυνατή και ελάχιστα στρογγυλεμένη ή σβήνει ελαφρώς, ώστε να μπορούν να δίνουν περισσότερη ώθηση.

Ουρά: Καλυμμένη με άφθονο τρίχωμα, εκτός από «πηδάλιο», καθώς κουλουριάζονται για ύπνο, καλύπτει το κεφάλι τους, κυρίως τα αυτιά και τη μύτη, για να το προστατεύει από κρυοπαγήματα.

 

Από το κρύο στη ζέστη

Τα ελκηθρόσκυλα έχουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να σέρνουν το έλκηθρο με άνεση και συγχρόνως να είναι προστατευμένα από τον παγετό. Οι φυλές αυτές έχουν ελκυστική όψη, ιδιαίτερα το Χάσκι Σιβηρίας, το οποίο για ένα διάστημα ήταν δημοφιλές στη χώρα μας. Όμως, οι αρκτικοί σκύλοι προορίζονται για χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι κανείς προετοιμασμένος, ώστε το καλοκαίρι να του παράσχει ιδιαίτερη φροντίδα. Στην αρχή του καλοκαιριού να αφαιρείται ο υπομανδύας του σκύλου, για να μην υπερθερμαίνεται. Να ζει σε μέρος δροσερό με σκιά. Στις πολύ ζεστές ημέρες να βρέχουμε το σκύλο για να τον δροσίζουμε και, εάν είναι δυνατόν, να τον έχουμε σε χώρο με κλιματισμό. Επίσης, οι βόλτες για την αναγκαία εκτόνωση πρέπει να γίνονται μόνο νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ.

 

διαφήμιση

Ο χαρακτήρας τους

Τα ελκηθρόσκυλα έχουν ανεξάρτητο χαρακτήρα. Ξέρουν να αποφασίζουν για τον εαυτό τους και να λαμβάνουν πρωτοβουλίες, γιατί στις πολικές συνθήκες, με τους πάμπολλους κινδύνους, πρέπει να είναι ικανά να επιβιώσουν. Οφείλετε να αρχίσετε τη σωστή εκπαίδευσή τους σε νεαρή ηλικία, ώστε να μάθουν ότι πρέπει να υπακούν εσάς και να μην κάνουν μόνο ό,τι θέλουν εκείνα. Θέλει δουλειά σε θέματα εκπαίδευσης και άσκησης, παρ’ όλα αυτά είναι σκύλοι οι οποίοι ζουν αρμονικά με τους ανθρώπους.

 

Χρησιμοποιούνται ως φύλακες;

Εδώ και 7.000 χρόνια (με πρωτεργάτη τον Γροιλανδικό Σκύλο), ελκηθρόσκυλα χρησιμοποιούνται για διάφορες και συχνά πολύ απαιτητικές εργασίες. Όμως, ανάμεσα στα καθήκοντά τους δεν ήταν η φύλαξη, οπότε, εάν θέλετε σκύλο φύλακα, δεν θα πρέπει να πάρετε ελκηθρόσκυλο.

 

Αυτό το ξέρατε;

Λέγεται ότι το σκυλίσιο μαλλί είναι πιο ζεστό από εκείνο των προβάτων. Με αυτό οι άνθρωποι φτιάχνουν ζακέτες, οι οποίες τους κρατούν ζεστούς σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν.

 

Διαβάστε περισσότερα για ελκυθρόσκυλα:

Λάικκου, ένα ξεχωριστό ελκυθρόσκυλο

Χάσκι Σιβηρίας

Αλάσκαν Μάλαμουτ

Σαμογιέντ

Σκύλος Γροιλανδίας

 Σχολιαστε