«Γιατί το κουτάβι μου χρησιμοποιεί την πάνα για πιπί, αλλά όχι για κακά;»

Από την Κλέα Μοριανού

Βολεύουν οι πάνες, δεν αντιλέγω, ειδικά στην αρχή, όταν το κουτάβι κατουράει δεκάδες φορές κάθε μέρα, αλλά…

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει το κουτάβι σας να «κρατιέται» μέσα στο σπίτι και να πηγαίνει τουαλέτα μόνο έξω… ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΝΕΣ!
Δεν φαντάζομαι να εκπλαγήκατε;!…

 

Βολεύουν οι πάνες, δεν αντιλέγω, ειδικά στην αρχή, όταν το κουτάβι κατουράει ακόμα και 30 φορές την ημέρα – και δεν υπερβάλλω, καθώς μου έτυχε προσωπικά. Αλλά υπάρχουν μπόλικοι λόγοι για τους οποίους είναι καλύτερο να του μάθουμε να πηγαίνει τουαλέτα μόνο εκτός σπιτιού από την αρχή. Είναι πολύ εύκολο, αν το κουτάβι σας δεν γνώρισε ποτέ την «ευκολία» της κουταβίσιας πάνας. Όμως, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα που θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο.

Εδώ θα επικεντρωθούμε στο ερώτημα…
«Γιατί το κουτάβι μου χρησιμοποιεί την πάνα για πιπί, αλλά όχι για κακά.»

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που ίσως κάνουν το κουτάβι μας να προτιμάει το σκληρό πάτωμα του… καθιστικού μας από την πάνα. Κάποιοι από αυτούς έχουν σχέση με τον σχεδιασμό της πάνας, και κάποιοι άλλοι με τη φυσιολογία αλλά και την… ψυχολογία της κουταβίσιας αφόδευσης!

 

Ας δούμε τους κύριους λόγους που κάνουν το κουτάβι μας να «χάνει το δρόμο για την πάνα» όταν κάνει τα κακά του:

  • Απορροφητικότητα μη απαραίτητη…
    Ενώ το πιπί χρειάζεται απορροφητικό έδαφος (στη φύση οι σκύλοι προτιμούν το χώμα για να μη λερώνονται οι πατούσες τους), για τα κακά η πάνα δεν προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα έναντι άλλων επιφανειών.
  • Περιορισμένο Εμβαδόν Πάνας…
    Οι 15-30 φορές ημερησίως που το κουτάβι θέλει να ουρήσει σε σχέση με τις μόλις 3-5 που χρειάζεται να αφοδεύσει μας δείχνουν πόσο ευκολότερη είναι η πρώτη πράξη από τη δεύτερη για να επιτευχθεί. Το ίδιο άλλωστε ισχύει και για εμάς, σωστά; Ένας υγιής άνθρωπος δεν παραπονιέται ποτέ για δυσουρία ενώ για δυσκοιλιότητα… αρκετοί. Η άσκηση και η κίνηση βοηθούν δίποδους και τετράποδους στην ενεργοποίηση και στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου μας. Αυτό το γνωρίζουν ακόμα και τα κουτάβια. Για αυτό, άλλωστε, γίνονται πιο κινητικά και δραστήρια λίγο πριν την αφόδευση. Και η πάνα έχει πολύ περιορισμένο εμβαδόν για να παραλάβει αυτή την κινητικότητα.
  • Αστάθεια πάνας…
    Η αύξηση της κίνησης του κουταβιού και ο κλασσικός κυκλικός «προειδοποιητικός χορός» βοηθάει το γαστρεντερικό του σύστημα να ολοκληρώσει επιτυχώς την πράξη της αφόδευσης. Οι πάνες, όμως, δεν είναι σταθερές. Κουνιούνται, σουρώνουν, μαζεύονται, μπλέκουν στα πόδια του. Δεν βολεύουν, εκτός αν δοκιμάσετε να τις σταθεροποιήσετε στο έδαφος. Επιπροσθέτως, συνήθως δεν είναι αρκετά μεγάλες για να χωρέσουν τον προειδοποιητικό χορό (με εξαίρεση πολύ μικρόσωμα κουτάβια). Έτσι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να του «ξεφύγει» η πάνα για λίγο… αν δεν την αποφύγει για πολύ!
  • Βαρετή πάνα…
    Πολλοί από εμάς περνάνε αρκετή ώρα στο θρόνο για την αφόδευση και χρόνο χρειάζεται και το κουτάβι μας. Απλά, η δική του «εφημερίδα» είναι οι μυρωδιές και τα άλλα ερεθίσματα που προσφέρει ένα ενδιαφέρον, εμπλουτισμένο περιβάλλον. Και, μεταξύ μας, η πάνα είναι τόσο βαρετή…
  • Εκτεθειμένη θέση πάνας…
    Την ώρα που πηγαίνει τουαλέτα το κουτάβι μας νιώθει ευάλωτο. Αν το κουτάβι μας λερώνει μόνο σε σκοτεινά μέρη – κρυψώνες είναι πολύ πιθανό να βοηθήσαμε κι εμείς να ενισχυθεί το ένστικτο αυτό με τη συμπεριφορά μας, στην προσπάθεια να το διορθώσουμε ή μαλώνοντάς το. Το κουτάβι έχει ανάγκη να νιώθει οικείο και ασφαλές το «μέρος» όπου θα κάνει τις ανάγκες του. Πιθανότατα, η θέση που επιλέξατε να βάλετε την πάνα α) δίπλα στο παράθυρο (δηλαδή στο πιο φωτεινό σημείο) για να βγαίνει αργότερα έξω στον κήπο, και να ειδοποιεί ή β) στη μέση του χώρου (για να προλαβαίνει να φτάσει για το πιπί) είναι η πιο ακατάλληλη για την αφόδευση.

διαφήμιση

Του κόβετε τη διάθεση;

Ρωτάτε επίσης, γιατί όταν «προλαβαίνετε/σταματάτε» την αφόδευση του κουταβιού σας σε λάθος μέρος, μετά χάνει τη διάθεσή του και δεν κάνει καθόλου κακά. Ο λόγος είναι απλός. Αποσπώντας του την προσοχή, το αναγκάζετε να κρατηθεί, καταπιέζει την ανάγκη του με αποτέλεσμα να αδρανεί η όλη λειτουργία και κινητικότητα του εντέρου. Ένας δεύτερος λόγος, βέβαια, ειδικά αν το τρομάξατε, είναι ότι ερμηνεύει τη συμπεριφορά σας, ως επιθυμία να μην τα κάνει… μπροστά σας. Έτσι, το κουτάβι προχωράει σε… επανασχεδιασμό ή αναβολή της επιχείρησης «κακά» είτε σε μέρος που δεν θα το αντιληφθείτε (κρυψώνα) είτε το αφήνει για αργότερα όταν θα λείπετε. Και μάλιστα, υπάρχει πιθανότητα να οδηγηθεί σε βρώση των ακαθαρσιών του (κοπροφαγία) προκειμένου να μην αφήσει ίχνη για εσάς. Για αυτό επιμένουμε να μη μαλώνετε ποτέ το ζωάκι σας όταν κάνει κάτι τόσο φυσικό και απαραίτητο.

Τι προτείνουμε; Αν δεν καταφέρετε να προλάβετε την πράξη (τόσα σημάδια σας έχει δώσει άλλωστε), σηκώστε το ζωάκι αγκαλιά μόλις λερώσει και μεταφέρτε το στο μέρος όπου επιθυμείτε να κάνει τις ακαθαρσίες του στο μέλλον. Πείτε μαλακά “κακά” (ή τουαλέτα ή όποια άλλη λέξη θα χρησιμοποιείτε στο μέλλον…) και αφήστε το να επεξεργαστεί την περιοχή και να νιώσει ασφάλεια.

 

Θέλετε τη γνώμη μας για τις πάνες;

Καταργήστε τις πάνες το συντομότερο! Αν δεν προτίθεστε, ακόμα, να το βγάζετε έξω 20-30 φορές τη μέρα (ή αν δεν σας το επιτρέπει η ρουτίνα σας) τουλάχιστον ξεχωρίστε τις δυο πράξεις και ξεκινήστε άμεσα την εκπαίδευση για την αφόδευση εκτός σπιτιού. Το κουτάβι θα νιώσει άμεσα ανακούφιση καθώς δεν θέλει να λερώνει στο χώρο που ζει. Άλλωστε, το να προλάβετε να το μεταφέρετε έξω για να κάνει κακά είναι πολύ ευκολότερο. Είναι πολύ λιγότερες οι ημερήσιες φορές που θα χρειαστεί να το βγάλετε έξω, πολύ κοντά στα γεύματα, και η συμπεριφορά του πριν την αφόδευση είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει αντιληπτή.

Συνήθως ένα κουτάβι…

  • …αφοδεύει όσες φορές τρώει συν –πλην μια. Μετρήστε πόσες φορές κάνει κακά σε σχέση με τον αριθμό των γευμάτων του.
  • …τα κάνει κοντά στα γεύματα. Παρατηρήστε πόσο κοντά σε γεύμα το κάνει, πριν ή μετά;
  • …πριν την αφόδευση γίνεται ξαφνικά πιο κινητικό, ανήσυχο και εξερευνά / μυρίζει πιο επίμονα το χώρο. Πώς συμπεριφέρεται το δικό σας;
  • … κάνει τον κυκλικό χορό ακριβώς πριν την αφόδευση. Είναι η ιδανική στιγμή παρέμβασης (κι ας νομίζετε ότι είναι αργά). Προσπαθήστε να μη δείξετε νευρικότητα. Πιάστε το κουτάβι απαλά. Αν είστε γενναίοι, περάστε ένα χέρι απαλά ανάμεσα στα δυο πίσω πόδια… Θα το βοηθήσει να κρατηθεί μέχρι να το πάτε έξω, στο χώρο που επιθυμείτε να λερώνει.

 

Εμβαθύνετε περισσότερο με μια επίσκεψη στην κατηγορία μας Ζητήματα Τουαλέτας!

Μόνο για κουτάβια:

Πώς να μάθω στο κουτάβι μου να πηγαίνει «τουαλέτα»;

 



9 Σχολια

  1. Μαρίνα says:

    Έχω ένα σκυλάκι 7 μηνών αλλά όσο και να το πηγαίνω βόλτα δεν κάνει τίποτα κάνει τσίσα στην πάνα και κακά απ’ έξω μονο 2 φορές έκανε στην πάνα τι να κάνω για να πηγαίνει τουαλέτα στην βόλτα;

    • Πόσο καιρό έχεις το σκυλάκι και πόσων μηνών ήταν όταν ξεκινήσατε τις βόλτες; Δεν έχει λερώσει ποτέ στη βόλτα; Το πιπί το κάνει επιστρέφοντας από τη βόλτα;

      Χρειάζεται να νιώσει ασφάλεια στη βόλτα για να κάνει εκεί τις ανάγκες του. Προσπάθησε να συγχρονίσεις τις βόλτες με την ώρα που κάνει κακά. Επίσης προσπάθησε να το πηγαίνεις περισσότερες βόλτες την ημέρα από τις φορές που λερώνει στην πάνα. Έστω και μικρές βόλτες, για να του δώσεις το μήνυμα ότι θα έχει πάντα τη δυνατότητα να λερώνει έξω.

      Ακολούθησε επίσης τις συμβουλές από αυτό το άρθρο μας: Ταχύρρυθμα μαθήματα τουαλέτας για ενήλικους σκύλους

  2. EVGENIA PANOPOULOU says:

    Μόνιμο πρόβλημα….. τα τσίσα στην πάνα, τα κακάκια στο πάτωμα ! και έχω 4 όχι όμως κουτάβια, ηλικίες από 2 έως 14 χρόνων. Τι μπορώ να κάνω;;;;;;;;;;;;;;;;

    • Βόλτες για όλους!!! Γιατί επέλεξες την πάνα από τις βόλτες για τα σκυλάκια σου; Ούτε καν να κρατιούνται για να πάνε στο μπαλκόνι; Διάβασε το άρθρο μας για τους ενήλικους σκύλους.
      Ταχύρρυθμα μαθήματα τουαλέτας για ενήλικους σκύλους
      Και επειδή υποψιάζομαι ότι τα ζωάκια σου είναι μικρόσωμα…
      Δικαίωμα στη βόλτα για τους «μια σταλιά μάγκες»

      • Ευγενία Πανοπούλου says:

        Καλημέρα σας , ξέχασα να γράψω ότι έχω κήπο όπου βγαίνουν 2-3 φορές την μέρα, και φυσικά πάνε και βόλτα κάθε μέρα ! είναι πολλά που ίσως έχουν φταίξει… ο μεγάλος μου συνήθιζε να ουρεί μέσα, έπιπλα κλπ… είχα και ένα σκυλάκι που όταν αρρώστησε -είχε πάθει κάτι σαν άννοια- λέρωνε παντού και είχα βάλει τότε υποσέντονο, το οποίο άφησα και όταν αυτό έφυγε, για ώρες ανάγκης, όταν έβρεχε και δεν μπορούσαμε να πάμε βόλτα, για την νύχτα κλπ….. μετά ήρθαν σταδιακά άλλα τρία σκυλάκια, τα οποία μάλλον βρήκαν βολική την ιδέα και χρησιμοποιούν την πάνα παρόλο που βγαίνουν στον κήπο -και στην βόλτα- ! κανένα μα κανένα όταν ζορίζεται δεν ξύνει την πόρτα να βγει έξω , ή να με ειδοποιήσει με άλλο τρόπο !!!
        Ναι μικρόσωμα είναι, από 5-14 κιλά ..

      • Ευγενία Πανοπούλου says:

        σας είχα απαντήσει και νωρίτερα αλλά δεν βλέπω την απάντηση… περίεργο… να σας πω λοιπόν ότι και βέβαια τα βγάζω βόλτα , αλλά έχω και κήπο και βγαίνουν κι εκεί 2-3 φορές την ημέρα ! παλιά όταν είχα ένα και μετά δύο σκυλάκια τα έβγαζα 2 φορές την μέρα, τώρα που έχω 4 μια το βράδυ, γιατί αλλιώς θα έπρεπε να βγαίνω 3 φορές επειδή το ένα τραβάει πολύ, το άλλο θέλει να χοροπηδάει, το τρίτο είναι εντελώς τυφλό, και το τέταρτο και μεγαλύτερο σε ηλικία περπατάει αργά… είναι όλα από 3 έως 13 κιλά… τα 3 υιοθετημένα ,πρώην αδέσποτα, είμαι και εθελόντρια σε φιλοζωικό σωματείο, οπότε όπως καταλαβαίνετε, είμαι υπέρ της βόλτας !!!! απλά η πάνα υπάρχει γιατί πριν 4 χρόνια είχα ένα σκυλάκι που αρρώστησε από κάτι στο κεφάλι και είχε παρουσιάσει άννοια, και λέρωνε μέσα , παντού βέβαια, αλλά και στην πάνα… όταν αυτό έφυγε, η πάνα έμεινε για τον αρσενικό που ναι μεν περίμενε την βόλτα αλλά άφηνε την υπογραφή του και σε κανένα έπιπλο… και για μέρες βροχερές που δεν μπορούσαμε να βγούμε, για τις νύχτες, για τις ώρες που θα έλειπα…. όταν ήρθαν στο σπίτι τα άλλα 3 που έχω τώρα μάλλον το βρήκαν βολικό να πηγαίνουν στο υποσέντονο και μου κάνει εντύπωση που ενώ είναι νεαρά ζώα δεν κρατιούνται αλλά ούτε και ειδοποιούν με ξύσιμο της πόρτας ότι θέλουν να βγουν….

        • Οι φορές που τα βγάζεις στον κήπο είναι υπεραρκετές αλλά θα βοηθούσε να συνδυάζεται με την τουαλέτα τους ο κήπος και όχι το υποσέντονο. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν να κρατιούνται είναι ο περιορισμός είτε σε κλουβί είτε με τη μέθοδο του δεσίματος πάνω σου όταν ξεκουράζεσαι στον καναπέ ή όταν δουλεύεις. Στο άρθρο για τα ενήλικα περιγράφουμε περιληππτικά την τεχνική του δεσίματος στο σημείο 4 (https://trihes.gr/tachirrithma-mathimata-toualetas-gia-enilikous-skilous/). Η λογική είναι να έχεις το ζώο δεμένο στο πόδι σου (εγώ το έπαιρνα μαζί στη δουλειά) όσο κάθεσαι ή έστω δεμένο σε ένα έπιπλο δίπλα σου (αν κάνεις δουλειές του σπιτιού ή μαγειρεύεις) και έτσι θα μάθει να κρατιέται. Μόλις σηκωθεί είναι καλή ιδέα να το βγάλεις έξω για λίγο. Αν λερώσει το επιβραβεύεις. Το κύριο πρόβλημα της πάνας είναι ακριβώς το ότι δεν μαθαίνουν να κρατιούνται. Τώρα που είναι πολλά τα ζώα θα είναι πολύ δυσκολότερο να τα εκπαιδεύσεις όλα να κρατιούνται, δυστυχώς. Η γνώμη μας είναι να ασχοληθείς με κάθε ζώο χωριστά σα να είναι κουτάβια ή νέα ζώα στο σπίτι, και να ξεκινήσεις από το μηδέν, με περιορισμό όταν δεν μπορείς να τα ελέγχεις.
          Αν κρατήσεις ρουτίνα για το φαγητό τους πάντως και ξέρεις περίπου πότε θέλουν να λερώσουν θα προλαβαίνεις να το προγραμματίσεις και να τα βγάζεις στον κήπο τη σωστή στιγμή. Ελπίζω να μην τους έχεις φαγητό όλη μέρα! Θα πρέπει να τρώνε συγκεκριμένες ώρες (ανάλογα με την ηλικία και πιθανά προβλήματα υγείας, συνήθως 2 φορές για υγιή ενήλικα ζώα) και αν δεν τελειώσουν το φαγητό τους να το αποσύρεις. Και τότε θα κάνουν κακά 2 φορές τη μέρα, στην πρωινή και στην απογευματινή έξοδο (στον κήπο ή στη βόλτα).
          Δεν θα είναι εύκολο, με τόσα ζώα αλλά γίνεται και μόλις το καταφέρεις το σπίτι θα είναι πολύ πιο καθαρό. Το βασικό άρθρο για την περίπτωσή σας είναι αυτό για τα ενήλικα αλλά βοηθούν και τα 2 άρθρα για τα κουτάβια:
          Ταχύρρυθμα μαθήματα τουαλέτας για ενήλικους σκύλους – https://trihes.gr/tachirrithma-mathimata-toualetas-gia-enilikous-skilous/
          Πώς θα μάθει τουαλέτα το κουτάβι μας; – Από τον εκπαιδευτή Θωμά Αναστασιάδη – https://trihes.gr/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CE%BC%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%AC%CE%B2%CE%B9-%CE%BC%CE%B1%CF%82/
          Πώς να μάθω στο κουτάβι μου να πηγαίνει «τουαλέτα»; – Από τον εκπαιδευτή Κώστα Μαρτίνη – https://trihes.gr/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%AC%CE%B8%CF%89-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%AC%CE%B2%CE%B9-%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B7%CE%B3%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9/
          ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

          • Ευγενία Πανοπούλου says:

            δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά που μου προτείνετε…. αν είχα ένα μόνο σκυλάκι ναι.. αλλά με τρία .. πως να τα έχω δεμένα ; καλά το πάρκο δεν το συζητώ θα το γκρεμίσουν από τον φόβο τους…. και έπειτα εγώ δεν είμαι 24 ώρες την μέρα δίπλα τους, έχω δουλειές, μέσα και έξω από το σπίτι, όσο λείπω θα είναι δεμένα 3 σκυλιά ;;;;;;;;;;

          • Δεμένα επάνω σου ή δίπλα σου ΜΟΝΟ όταν είναι μαζί σου (πώς θα τα έχεις δεμένα πάνω σου όταν λείπεις;) ώστε να μάθουν να κρατιούνται περισσότερο και να σου δώσουν σήμα ότι θέλουν να κάνουν την ανάγκη τους. Και ΜΟΝΟ ένα ζώο τη φορά. Άρα, ξεκινάς εκπαιδεύοντας το πιο εύκολο και μόλις μάθει προχωράς στο δεύτερο. Ο περιορισμός σε μικρό χώρο ή σε κλουβί όταν λείπεις είναι απαραίτητος αν θες να σταματήσουν να μαρκάρουν παντού. Και πολύ καλό καθάρισμα του χώρου για να εξαφανίσεις τις μυρωδιές.
            ΠΡΟΣΟΧΗ: Το δέσιμο που προτείνουμε ΔΕΝ είναι τιμωρία!!! Είναι κόλπο για να μάθουν να κρατιούνται περισσότερο και να πιάνεις εγκαίρως το σήμα τους ότι θέλουν να πάνε τουαλέτα. Μόλις σηκωθεί το ζώο βγαίνεις μαζί του στον κήπο και περιμένεις υπομονετικά μέχρι να λερώσει. Μόλις λερώσει λες την εντολή “πιπί” ή “καθαρό” ή λέξη που θες να χρησιμοποιείς και δίνεις πολλά μπράβο!
            Δυστυχώς είναι πολύ δυσκολότερο να σταματήσει το λέρωμα στην πάνα από το να μάθει ένα ζώο από την αρχή να είναι καθαρό.
            Διάβασε πολύ προσεκτικά πρώτα τα σχετικά άρθρα.
            Διάβασε επίσης πώς θα αγαπήσει ο σκύλος μας το crate (μεταλλικό κλουβί);

Σχολιαστε