Μικρός και κακομαθημένος, ειδικά όταν τρώει!

Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

shutterstock_72453619 www

Ερώτηση: «Έχω ένα Κανίς-Τεριέ 18 μηνών, τον Μπούμπη, και το εξής πρόβλημα: όταν του βάζω φαγητό, πρέπει να απομακρύνομαι τρέχοντας για να μη με δαγκώσει. Και γενικά είναι άγριος, αλλά με την τροφή του το παρακάνει. Μάλιστα, όταν ένας φίλος μου πήγε να τον χαϊδέψει την ώρα που έτρωγε, του άρπαξε το χέρι. Ευτυχώς, δεν έπαθε κάτι σοβαρό. ∆εν ξέρω αν παίζει ρόλο το ότι τον Μπούμπη τον βρήκα στο δρόμο, συνεπώς δεν ξέρω αν φταίει κάτι από πιο παλιά. Τι μπορώ να κάνω ώστε να ηρεμήσει;»

 

Ο εκπαιδευτής Θοδωρής Τριάντης απαντά:

Όταν έχουμε ένα πρόβλημα, ειδικά τόσο σοβαρό, το αντιμετωπίζουμε άμεσα, γιατί όσο περνάει ο καιρός το πρόβλημα μεγαλώνει μαζί με το σκύλο. ∆εν πρόκειται να διορθωθεί από μόνο του.

Πολλά μπορούν να παίζουν ρόλο σε μια τέτοια συμπεριφορά, όπως η ηλικία που είχε ο σκύλος όταν τον βρήκατε, το πού κοιμάται, πόσα άτομα ζείτε στο σπίτι και πόσο χρόνο τού αφιερώνετε. Από την εμπειρία μου και απ’ όσα μας λέτε, συμπεραίνω ότι πρόκειται για έναν μικρό κακομαθημένο τυπάκο, που τρομοκρατεί οικείους και επισκέπτες. Πρέπει να βελτιώσετε συνολικά την υπακοή του σκύλου σας και να του βάλετε κανόνες.

Είναι λάθος η άποψη ότι, όταν ο σκύλος τρώει, δεν τον πλησιάζουμε. Ο σωστά εκπαιδευμένος σκύλος μάς αφήνει να του παίρνουμε το πιάτο με το φαγητό, ακόμη και να του ανοίγουμε το στόμα για να του πάρουμε ό,τι έχει μαζέψει από το δρόμο. Ακόμη καλύτερα, να το αφήνει με εντολή και, ιδανικά, να τον προλαβαίνουμε να μην το βάλει καθόλου στο στόμα.
Αν τον πλησιάζουμε για πλάκα την ώρα που τρώει και προσπαθούμε να του πάρουμε το φαγητό του, απλώς τον εκνευρίζουμε και του «μαθαίνουμε» ότι πρέπει να προστατεύει την τροφή του. Ακόμα και αν πάμε να τον χαϊδέψουμε, μπορούμε να του προκαλέσουμε εκνευρισμό.

Τι να κάνετε λοιπόν; Ξεκινήστε να σερβίρετε το φαγητό με την εξής διαδικασία: βάλτε μια κουταλιά στο πιάτο του και μόλις το αδειάσει, πάρτε το πιάτο και βάλτε άλλη μία. Συνεχίστε μέχρι να συμπληρωθεί η ποσότητα που τρώει κανονικά. Με αυτόν τον τρόπο συνηθίζει την παρουσία σας και με τον καιρό ίσως το ξεπεράσει. Αν όμως φυλάσσει το πιάτο και δεν σας αφήνει να το σηκώσετε, μπορείτε να δοκιμάσετε με δύο πιάτα. Βάζετε λίγη τροφή στο ένα, απομακρύνεστε μερικά βήματα, του βάζετε στο άλλο και μετά ξανά στο πρώτο. Έτσι, αν η επιθετικότητα είναι από ανασφάλεια, τον βοηθάτε να το ξεπεράσει, αφού όχι μόνο δεν του παίρνετε την τροφή, αλλά του εξασφαλίζετε κι άλλη, στο δεύτερο πιάτο. Και φυσικά του σερβίρετε μόνο αν είναι στη θέση «κάτσε».

διαφήμιση

Αν δεν τα καταφέρετε μόνος σας με την παραπάνω ενδεικτική συνταγή, μην απελπίζεστε. ∆εν σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι άλυτο. Ίσως όμως να χρειάζεστε τη βοήθεια κάποιου έμπειρου ειδικού.
Καλή προσπάθεια και χαιρετισμούς στον Μπούμπη.

 

Διαβάστε επίσης για το φαγητό

«Άνθρωπε, μην πλησιάζεις το φαγητό μου!»

Η ώρα του φαγητού είναι καλή ευκαιρία για εκπαίδευση

Προτιμά το κρέας από τις κροκέτες

∆εν ζητιανεύω στο τραπέζι

 



Σχολιαστε