Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας ευνοούν τη μετάδοση των παρασίτων. Γι’ αυτό οι αποπαρασιτώσεις είναι καλό να γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Με τον ερχομό της Άνοιξης και την άνοδο της θερμοκρασίας, η ανάγκη εφαρμογής τακτικών αποπαρασιτώσεων στα κατοικίδιά μας γίνεται ακόμα πιο επιτακτική.
Τα παράσιτα είναι οργανισμοί που ζουν σε στενή επαφή με τον ξενιστή τους. Στην πορεία της συμβίωσης αυτής, τα παράσιτα ωφελούνται, ενώ ο ξενιστής βλάπτεται. Στο σκύλο και στη γάτα συναντάμε δύο κατηγορίες παρασίτων, τα εξωπαράσιτα, όπως οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια, που βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος ή κάτω από αυτό, και τα ενδοπαράσιτα, που παρασιτούν συνήθως στον εντερικό σωλήνα, όπως οι ταινίες, αλλά και στο αναπνευστικό σύστημα ή ακόμα και στην καρδιά, όπως το παράσιτο που ονομάζεται διροφιλάρια.
Αντιμετωπίζοντας τα εξωπαράσιτα
Οι συνηθέστερες εξωπαρασιτώσεις του σκύλου και της γάτας προκαλούνται από τους ψύλλους και τους κρότωνες (τσιμπούρια), ενώ σπανιότερα συναντώνται διάφορα ακάρεα ή ψείρες. Οι επιπτώσεις ποικίλλουν και μπορεί να κυμαίνονται από μια απλή ενόχληση, όπως η φαγούρα που προκαλούν συνήθως οι ψύλλοι, μέχρι σοβαρά προβλήματα και μετάδοση μολυσματικών ασθενειών, όπως η ερλιχίωση, η οποία μεταδίδεται στους σκύλους από τα τσιμπούρια.
Για την προστασία του σκύλου και της γάτας μας κυκλοφορούν στο εμπόριο πολλά σκευάσματα, σε διαφορετικές μορφές, όπως αμπούλες (spot-on), σπρέι, αντιπαρασιτικά περιλαίμια και σκόνες. Ανάλογα σκευάσματα που προορίζονται για ανθρώπους πρέπει να αποφεύγονται, επειδή αφενός δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά σε ζώα, αφετέρου ενδέχεται να είναι τοξικά για τους μικρούς μας φίλους.
Πώς χορηγούμε την εξωπαρασιτοκτόνο αγωγή;
- Όταν εφαρμόζουμε αγωγή με spot-on ή σπρέι, δεν πρέπει να κάνουμε μπάνιο στο κατοικίδιό μας 2 – 3 ημέρες πριν και μετά την εφαρμογή, επειδή η δραστική ουσία χρησιμοποιεί τη λιπαρότητα του δέρματος για να δράσει και να καλύψει όλη την επιφάνεια του σώματός του.
- Η ένσταξη του spot-on θα πρέπει να γίνεται ακριβώς στο δέρμα (και όχι στις τρίχες), σε 2 – 3 σημεία κατά μήκος της ράχης, ανάμεσα στις ωμοπλάτες και στη βάση της ουράς. Ιδανικά, προετοιμάζουμε τα σημεία που θα εφαρμόσουμε τις σταγόνες κουρεύοντας μια μικρή περιοχή λίγων εκατοστών.
- Δεν διστάζουμε να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρο προκειμένου να διαλέξουμε το κατάλληλο spot-on, ανάλογα με το είδος και το σωματικό βάρος του ζώου.
- Σε νεαρά σκυλάκια και γατάκια προτιμάμε να χρησιμοποιούμε σπρέι. Φροντίζουμε να βρέξουμε πολύ καλά όλο το σώμα, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών.
- Κατά την εφαρμογή πρέπει να παίρνουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις (γάντια, αεριζόμενος χώρος κ.λπ.). Τα παιδιά καλό είναι να έρχονται σε επαφή με το σκυλάκι ή το γατάκι λίγες ώρες μετά, όταν θα έχει απορροφηθεί και στεγνώσει το φάρμακο.
- Το αντιπαρασιτικό περιλαίμιο πρέπει να είναι σε καλή επαφή με το τρίχωμα του ζώου, ώστε η δραστική ουσία να διαχέεται σε όλο το σώμα του. Επίσης πρέπει να το αφαιρούμε όταν θέλουμε να πλύνουμε το ζωάκι μας, ώστε αυτό να μην αποδυναμώνεται.
Τι πρέπει να προσέξουμε κατά τη χορήγηση;
- Τα αντιπαρασιτικά προϊόντα που περιέχουν περμεθρίνες και προορίζονται για τους σκύλους είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τις γάτες.
- Ορισμένα αντιπαρασιτικά προϊόντα για το σκύλο έχουν και απωθητική δράση για τις σκνίπες, και έτσι βοηθούν στην πρόληψη της λεϊσμανίωσης.
- Η θεραπεία μιας εξωπαρασίτωσης δεν είναι πάντα η ίδια με την πρόληψή της. Ανάλογα με το πρόβλημα, ο κτηνίατρος θα κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις για να ταυτοποιήσει το παράσιτο και να επιλέξει το σκεύασμα και τη συχνότητα με την οποία πρέπει να το εφαρμόσουμε στο ζωάκι μας.
- Οι αντιπαρασιτικές αγωγές για τα εξωπαράσιτα πρέπει να γίνονται κάθε 1 – 1,5 μήνα, ανάλογα με το σκεύασμα, και πρέπει επίσης να πραγματοποιούνται ακόμα και όταν το σκυλάκι ή το γατάκι μας ζει αποκλειστικά μέσα στο σπίτι. Ο λόγος είναι ότι κάποια από τα παράσιτα αυτά μπορούμε να τα μεταφέρουμε εμείς στο χώρο που ζούμε, με τα ρούχα και τα παπούτσια μας.
- Αν βρούμε τσιμπούρι πάνω στο σκυλάκι μας, πρέπει να ενημερώσουμε τον κτηνίατρό μας, ώστε να μας εξηγήσει πώς θα το αφαιρέσουμε αλλά και για να προγραμματίσουμε μια ορολογική εξέταση για την ερλιχίωση λίγο καιρό αργότερα.
Αντιμετωπίζοντας τα ενδοπαράσιτα
Προσβάλλουν το σκύλο και τη γάτα, είναι συνήθως παράσιτα του πεπτικού συστήματος και η παρασίτωση από αυτά μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να προκαλεί προβλήματα όπως διάρροια, κακή θρέψη ή ακόμα και αναιμία.
Συχνά, ένα σκυλάκι ή γατάκι με εντερική παρασίτωση παρουσιάζει διάρροια, έχει διογκωμένη κοιλιά, κνησμό στην περιοχή του πρωκτού, ενώ δεν είναι σπάνιο να παρατηρήσουμε παράσιτα (που μοιάζουν με κόκκους ρυζιού ή με μακαρόνια) στα κόπρανα ή στον εμετό του.
Χάπια ή αμπούλες;
Η προληπτική αγωγή για τα παράσιτα του εντέρου γίνεται συνήθως με χάπια, τα οποία χορηγούνται κάθε 3 – 6 μήνες, ανάλογα με το φάρμακο, ενώ αν έχουμε ήδη διαπιστώσει παράσιτα στα κόπρανα του κατοικιδίου μας, καλό είναι να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο, προκειμένου να εξετάσει τον μικρό μας φίλο και να μας συστήσει κάποιο ειδικό θεραπευτικό σχήμα.
Στο εμπόριο κυκλοφορεί ποικιλία σκευασμάτων ανάλογα με το σωματικό βάρος του κατοικιδίου μας. Πολλά από αυτά έχουν ευχάριστη γεύση και είναι έτσι εύκολα στη χορήγησή τους.
Αν, παρ’ όλα αυτά, δυσκολευόμαστε να χορηγήσουμε χάπια στο ζωάκι μας, στην αγορά υπάρχουν επίσης spot-on σκευάσματα (αμπούλες) με αντιπαρασιτική δράση τόσο για τα εξωπαράσιτα όσο και για τα ενδοπαράσιτα. Τα φάρμακα αυτά δρουν συστηματικά, επειδή απορροφούνται από το δέρμα στο σημείο που τα εφαρμόζουμε.
διαφήμιση
Η διροφιλάρια του Βορρά
Στα ενδοπαράσιτα ανήκει και η Dirofilaria immitis, ένα νηματώδες που μεταδίδεται από τα κουνούπια και παρασιτεί στην καρδιά και την πνευμονική αρτηρία του σκύλου και σπανιότερα της γάτας. Το παράσιτο αυτό απαντάται συχνότερα στη Μακεδονία και τη Θράκη. Για την πρόληψη της διροφιλαρίωσης υπάρχουν φάρμακα τα οποία χορηγούνται κάθε μήνα, στο πλαίσιο της συνηθισμένης αντιπαρασιτικής αγωγής. Η έναρξη της προληπτικής αγωγής για τη διροφιλαρίωση θα πρέπει να γίνεται αφού αποκλείσουμε το ενδεχόμενο το ζωάκι μας να έχει ήδη προσβληθεί από το παράσιτο.
Διαβάστε περισσότερα για τη διροφιλάρια εδώ.
Κολλάει;
Κάποια παράσιτα προσβάλλουν και τους ανθρώπους, ενώ πολλές φορές τα κατοικίδιά μας έχουν παράσιτα (και τα μεταδίδουν) χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα. Εφαρμόζοντας τακτικές αποπαρασιτώσεις, δεν προστατεύουμε μόνο τους μικρούς μας φίλους αλλά και την οικογένειά μας.
Διαβάστε επίσης
7 συμβουλές για να κρατήσετε το σκύλο μακριά από τις σκνίπες του καλααζάρ
Με τι κριτήρια να επιλέξω αντιπαρασιτικό Spot On για το σκύλο και τη γάτα μου;
Αφού το δέρμα του σκύλου δεν έχει πόρους, τότε πώς απορροφά την αμπούλα για τα παράσιτα;
Μην πετάτε ότι περισσεύει από το αντιπαρασιτικό κολάρο του.
Σπιτικό σπρέι για να διώχνουμε ψύλλους, σκνίπες & τσιμπούρια από τη γούνα των τετράποδων
Πόσο ακίνδυνο είναι τελικά ένα τσιμπούρι;
Προστατεύστε τα από τη διροφιλαρίωση
Έπαθε ερλιχίωση, θα του μείνει για πάντα;
Σας παρακαλώ πολύ, έχω πρόβλημα με το σκυλάκι μου. Είναι μαλτεζάκι 5 χρονών. Η προστασία της για τα παράσιτα είναι συστηματική. Η καθαριότητά της , επίσης. Κι όμως βρήκα επάνω της τσιμπούρια. Στο σπίτι που μένουμε τους τελευταίους μήνες είναι σε ένα χωριό της Κέκυρας. Ο κήπος λόγω πολλών βροχοπτώσεων γεμάτος χόρτα. Λέτε να κόλλησε από αυτά? Κτηνίατρος δεν υπάρχει, μόμο στην πόλη της Κέρκυρας, αλλά μου είναι αδύνατον να τον επισκεφτώ, λόγω απόστασης (110 χιλ. πήγαινε-ελα). Της έδωσα το χάπι -αντι για αμπούλα, νωρίτερα από την κανονική ημερομηνία, τα τσιμπούρια τα έβγαλα εγώ, αλλά το σκυλάκι μου, παρ οτι συνήλθε από την κατάπτωση που είχε, πίνει πολύ νερό, αλλά δεν τρώει. Υπάρχει φόβος για κάτι χειρότερο? είναι πρώτη φορά που το έπαθε, κι εγώ από την στεναχώρια μου κόντεψα να πάθω διάτρηση στομάχου από την Μ. Εβδομάδα κ ακόμη είμαι με πολλούς πόνους. Τι πρέπει άλλο να κάνω? Σας ευχαριστώ πολύ.
Ελένη ακούγεται πολύ σοβαρό, ένας σκύλος να μην τρώει! Και δεν είναι σίγουρο ότι οφείλεται σε τσιμπούρι. Πρέπει να πάει σε κτηνίατρο άμεσα για διάγνωση και εξετάσεις ή τουλάχιστον να λάβει αντιβίωση σε συνεννόηση με κτηνίατρο, αφού το περιγράψεις όλα τα συμπτώματα. Αν είναι πραγματικά αδύνατο να φτάσεις στον κτηνίατρο και αρνείται να σου δώσει κάποια αγωγή τηλεφωνικά μίλα με το κοντινότερο φιλοζωικό σωματείο για να σου προτείνουν αντιβίωση. Προσωπικά θα έδινα θεραπεία για ερλιχίωση αλλά όπως είπα και πριν ίσως να έχει κάτι άλλο το ζωάκι.
Κλέα
re paidia eixa valei sto skulo moy ampoula kai ton filisa ekana pliseis me stomatiko dialima 3 fores iparxei periptwsh na xreiazomai iatrikh eksetash ?
Φαντάζομαι ότι δεν έπαθες κάτι Σίμο; Το έχω κάνει πολλές φορές κι εγώ… Η αλήθεια είναι ότι είμαι αλλεργική σε κάποιες αμπούλες, αλλά το πρόβλημα που παρουσίασα ήταν δυσκολία στην αναπνοή / αλλεργική ρινίτιδα και πρόβλημα στα μάτια. Συνέχισε να φιλάς το σκύλο σου απλά απόφευγέ το κοντά στην τοποθέτηση αμπούλας (χρονικά αλλά και περιοχή τοποθέτησης…)
Gia sas.. exw ena gataki peripou 3 minon kai kati. Prin apo 5 meres to ekana me spreo gia psilous kai shmera vrika pali kerikoys stin gouna tou.. an kai ton perisotero kairo meni mesa sto spiti skeftome mipos kolise apo ekso.. alla kai pali tha eprepe na min kolisi hia toulaxiston 1 mina..
Πρέπει να το ψεκάζεις μέχρι να βραχεί τελείως από το προϊόν το ζωάκι.
yparxei provlima gia to gataki an to psekasw ksana se toso sundomo xroniko diastima???
yparxei provlima gia to gataki an to psekasw ksana se toso sundomo xroniko diastima???
Γεια σας!
Έχω ένα γατάκι 6 μηνών. Συνέχεια γεμίζει ψύλλους, παρόλο που είναι μόνιμα μέσα στο σπίτι. Μπορείτε να μου πείτε ποια είναι η καλύτερη θεραπεία; Αμπούλες, ή περιλαίμιο; Σπρέι δεν κάθεται να του βάλω με τίποτα. Επίσης, τα περιλαίμια είναι βιολογικά; Θα ήθελα να βρω μία λύση χωρίς χημικές ουσίες. Τέλος, οι ψύλλοι με τσιμπάνε και μένα, είναι επικίνδυνο αυτό (φυσικά θα τους ξεφορτωθώ, αλλά μέχρι τότε εννοώ);
Σας ευχαριστώ.
Η αμπούλα είναι η πιο δραστική λύση. Προσοχή όμως, να είναι για γάτες. Ρίξε μια ματιά στο άρθρο μας: Με τι κριτήρια να επιλέξω αντιπαρασιτική αμπούλα για το σκύλο και τη γάτα μου;
Εχουμε ενα κτηματακι και εχω δυο μαλτεζ παρολο που εχουμε κανει ολες τις προλειψεις περπατανε τσιμουρια αναμεσα στα δακτυλα τους . Μπορώ να ριξω καποιο φαρμακο στα χορτα;; ευχαριστω
Καλύτερα να προμηθευτείς ένα αντιπαρασιτικό σπρέι (για πρόσθετη προστασία) και να ψεκάζεις κάθε 15 μέρες τα πιο ευάλωτα σημεία του ζώου, ενώ ταυτόχρονα βάζεις την αμπούλα κάθε μήνα. Τα σημεία είναι πράγματι τα πατουσάκια, επίσης οι 4 … μασχάλες, η περιοχή πίσω από τα αυτιά και κοντά στο στόμα. Για να βάλεις κοντά στο στόμα φόρεσε πλαστικό γάντι, ψέκασε την προστατευμένη παλάμη σου και χάιδεψε την περιοχή γύρω από το στόμα για να απλώσεις το προϊόν.
ΠΗΓΑ ΤΟ ΚΟΥΤΑΒΙ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ Κ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΨΥΛΛΟΥΣ. ΕΙΧΕ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΜΕ ΓΑΤΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ . ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΕ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΑΚΟΜΑ Κ ΑΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΜΑΖΙ? ΤΗΣ ΕΒΑΛΕ ΑΜΠΟΥΛΑ ΕΚΕΙΝΟΣ..ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΔΡΑΣΗ Η ΑΜΠΟΥΛΑ Κ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΨΥΛΛΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΧΑΙΔΕΨΩ ΠΑΛΙ..
Καλησπέρα. Θελω τη βοηθεια σας. Ειχα παει τη σκυλιτσα μου στον κτηνιατρο γιατί στα ποδια της και στην κοιλια ειχε εντονη φαγουρα και πολλες κοκκινιλες. Μου εδωσε χαπι για θεραπεια που διαρκει 3 μηνες λεει. Το χαπι αυτο της εβαλα και βαζω σπρέι, της εχω κολλαρο και ενω ειχαν εξαφανιστει ολα τα σημαδια της εδω και δυο μερες τα εμφανισε πιο εντονα απο οτι ηταν πριν. Τι να κανω; Βοηθηστε με.
Η κτηνίατρος Φέη Ζερβουδάκη μας εξηγεί:
Τα τσιμπήματα από εξωπαράσιτα δεν είναι η μοναδική αιτία φαγούρας και ερεθισμού του δέρματος στους σκύλους. Συχνή αιτία φαγούρας στο είδος αυτό είναι και η ατοπική δερματίτιδα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ατοπική δερματίτιδα: η συχνότερη αιτία φαγούρας στο σκύλο και στη γάτα
Σε κάθε περίπτωση εφόσον ο κνησμός του κατοικιδίου σας επιμένει, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, ο οποίος με τα κατάλληλα βήματα θα προσδιορίσει την αιτία του προβλήματος και θα σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή για να ανακουφίσετε το ζωάκι σας.
εκανα τη θεραπεια τελικα ειχε τροφικη αλλεργια και συγκεκριμενα απο κοτοπουλο . το εκοψα και παραλληλα της εβαζα την αοιφη που μου ειχε πει . και ενω της ειχε περασει σημερα παλι μου ξανααρχισε τισ κοκκινηλες και ηθελα να ρωτησω τα κοκκαλακια που τους δινουμε για να παιζουν περιεχουν στω και λιγο κατι απο κοτοπουλο ?τα κοκκαλακια αλλα καπνιστα αλλα ειναι με διαφορα αλλα κανενα δεν γραφει τι περιεχει. σας εχαριστω
Έχω ένα τσοπανόσκυλο σχεδόν ενός έτους 35 κιλά με πολυ τρίχωμα. Τι μπορω να κανω για να το προστατεύσω από όλα τα παράσιτα εφόσον ζει ελεύθερος σε μια έκταση 4 στρεμματων με γκαζόν χώμα δένδρα κλπ. Το βιολογικό παρασκεύασμα θα λειτουργήσει θετικά για αυτόν ; Να του πάρω κολάρο ,αμπούλα ,χάπι ; Τι πιστεύεται ότι θα ήταν καλύτερο για εκείνων ; Σας ευχαριστω πολυ.
Θα σου απαντήσω προσωπικά. Τα βασικά σου προβλήματα είναι 2 – καλαζάρ και ερλιχίωση. Θα του έβαζα τους 6 πιο ζεστούς μήνες μια καλή αμπούλα κυρίως για να πιάσει τα τσιμπούρια (πχ μια που να περιέχει τη δραστική ουσία fipronil). Θα έβαζα ένα κολάρο που να πιάνει τη σκνίπα (μεγάλο πρόβλημα όταν το ζώο κατοικεί έξω). Και θα έβαζα και το φυσικό σπρέι καθημερινά, με τη δύση εφόσον είναι δυνατό. Ρίξε μια ματιά και εδώ για τη σκνίπα.
7 συμβουλές για να κρατήσετε το σκύλο μακριά από τις σκνίπες του καλααζάρ
Ο πίνακας εδώ θα σε βοηθήσει να επιλέξεις αμπούλα:
Με τι κριτήρια να επιλέξω αντιπαρασιτική αμπούλα για το σκύλο και τη γάτα μου;
Έκανα μία χαζομάρα….έκανα μπάνιο το σκυλάκι μου με ένα ειδικό σαμπουάν για ψύλλους και αφού στέγνωσε το τρίχωμά του, του έβαλα την αμπούλα..Τώρα η αμπούλα που του έβαλα είναι άχρηστη?? Πρέπει να ξαναβάλω και αν ναι μετά από πόσες μέρες??
Αν όντως είχε στεγνώσει τελείως το τρίχωμα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Διαφορετικά,θα έχει απλά μειωμένη δράση. Αν έχεις σπρέι βάλε λίγο στα ευαίσθητα σημεία (χείλια, μασχάλες, πατουσάκια, πίσω από τα αυτιά) και σε κάθε περίπτωση, βάλε την επόμενη αμπούλα λίγο νωρίτερα από ότι είχες σκοπό.
Παρακαλώ ενημερώστε με για πόσιμα σκευάσματα αντιμετώπισης των εξωπαρασίτων (ψύλοι – τσιμπούρια) δεδομένου ότι πρόκειται για αδέσποτο σκυλάκι (βάρους περίπου 20 κιλών) το οποίο δεν στέκεται να του βάλω αμπούλα ή σπρευ. Οπότε η μόνη λύση είναι με το φαγητό του. Προληπτικά αμέσως μετά μπορώ να χορηγήσω αντιβίωση (για ενδεχόμενη ερλιχίωση)? Για πόσο καιρό?
Ευχαριστώ πολύ
Υπάρχουν πράγματι πόσιμα σκευάσματα για την αντιμετώπιση των εξωπαρασίτων. Όπως μας ενημερώνει η κτηνίατρος Φέη Ζερβουδάκη, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στα:
Με ένα μήνα διάρκεια: Comfortis (ψυλλοι) , Trifexis (ψύλλοι τσιμπούρια και ενδοπαράσιτα). Nexgard (ψύλλοι τσιμπούρια)
Με τρείς μήνες διάρκεια: Bravecto (ψύλλοι τσιμπούρια)
Για το θέμα της προληπτικής αντιβίωσης είναι καλύτερα να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας ή σε κάποιον κτηνίατρο εξειδικευμένο στην περίθαλψη αδεσπότων.
Καλησπέρα σας. Εχω ενα ενος μηνων γατακι το οποίο πριν 2 μέρες του βαλαμε την αμπουλα αποπαρασιτωσης για τους ψυλλους βέβαια σημερα που εκανε κακακια λερωθηκε αρκετά ωστε να χρειαστει να επεμβω και να το καθαρισω στη περιοχη των πίσω ποδιων αλλα τωρα φοβάμαι μήπως αφαιρεσα την αμπουλα πλενοντας το. Τι χρειάζεται να κάνω ;να αγορασω αλλη για τον μικρό μου φιλο ;
ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι περισσότερες αμπούλες είναι ακατάλληλες για τόσο μωρά. Δες εδώ: Με τι κριτήρια να επιλέξω αντιπαρασιτική αμπούλα για το σκύλο και τη γάτα μου;
Το σπρέι είναι το πιο κατάλληλο για νερά ζώα.
Ως προς αυτό που ρωτάς, δεν υπάρχει πρόβλημα αν καθάρισες τοπικά σε περιοχή άλλη από αυτή που τοποθέτησες το προϊόν.
γεια σας η γατα μου εχει ψυλλους και δεν το ειχα καταλαβει, με επιασε σε μια φαση φαγουρα και τωρα φοβαμαι μην εχω και εγω μηπως μπορειτε να μου πειτε τι να κανω για να αποφυγω τους ψυλλους απο το σπιτι ?
Φυσικά! Δεν χρειάζεται να ανησυχείς ιδιαίτερα. Διάβασε το σχετικό μας άρθρο: Γέμισε το σπίτι ψύλλους!
γεια σας εχω ενα πινσερ αρσενικο 10 μηνων του βαζω σποτ ον αμπουλα καθε μηνα και τωρα πηρα αντιπαρασιτικο κολαρο τετραμηνης χρησης θα πρεπει να του βαζω και αμπουλα???
Η αμπούλα, αν τοποθετηθεί σωστά, είναι συνήθως πιο δραστική. Άλλωστε η δράση των περισσότερων κολάρων μειώνεται αν βραχούν. Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες τοποθέτησης και χρήσης του κολάρου.
Μπορείς επίσης να ενισχύσεις τη δράση του κολάρου ψεκάζοντας με σπρέι στα σημεία του ζώου που προτιμούν τα εξωπαράσιτα (σκοτεινά, κρυμμένα και υγρά σημεία όπως τα δάχτυλα των ποδιών, η ουρά, οι μασχάλες, πίσω από τα αυτιά. Αφού βάλεις λίγο υγρό στο χέρι σου -φορώντας γάντι- μπορείς να αλείψεις στο μουσούδι, στα χείλη και να απλώσεις λίγο προσεκτικά κοντά στα μάτια.)
Διαβάστε το σχετικό μας άρθρο. Και ποτέ μην χρησιμοποιήσετε αδιάλυτο αιθέριο στο δέρμα του ζώου. https://trihes.gr/%CF%83%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%80%CF%81%CE%AD%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CF%8E%CF%87%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%88%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%85/
Εμείς σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε όλ’αυτά τα χημικά στα ζώα μας. Ό,τι δεν μπορεί να ανεχτεί το ανθρώπινο δέρμα δεν καταλαβαίνω γιατί ΟΦΕΙΛΕΙ να τα ανεχτεί το δέρμα των σκύλων μου. Ούτε καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πληρώνω ένα σκασμό λεφτά για να τον αρρωστήσω στο τέλος. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου έχουν αρρωστήσει ζώα από τις αποπαρασιτώσεις, το ίδιο κι από τα εμβόλια. Αιθέρια λάδια. Δεντρολίβανο/Neem/Tea Tree/Ευκάλυπτος/Λεβάντα είναι τόσο απωθητικά που αποκλείεται και η πιό πεινασμένη σκνίπα ν’αντέξει τη βρώμα! Αυτό είναι το μυστικό για ένα ζώο περιποιημένο, καθαρό και κυρίως ΑΠΡΟΣΒΛΗΤΟ. Και φυσικά η παλιά δοκιμασμένη συνταγή, ένα πάνινο λουράκι ή ένα μαντήλι ποτισμένο με λιωμένο σκόρδο.
Ευχαριστώ! Για αρχή της σαιζόν θα το προσπαθήσω έτσι. Όταν το σκυλί μου έρχεται σε επαφή με αυτά τα χημικά, κάνει σαν να έχει χάσει τον εαυτό του! Προσπαθεί να κυλιστεί στο χώμα για να φύγουν, βγάζει υπόκωφες φωνούλες, κοιτάζει απελπισμένο το πουθενά. Ευχαριστώ και πάλι.
Οι περιπτώσεις είναι ελάχιστες. Οι περιπτώσεις που αρρώστησαν επειδή ΔΕΝ κάναν εμβόλια και αποπαρασιτώσεις είναι άπειρες, να προσέχετε τι γράφετε. Τα αιθέρια έλαια δεν έχουν ελεγχθει δερματολογικά και μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες. Ο δικός μου σκύλος όσες φορές του έβαζα κάποιο σκεύασμα με έλαια, κυρίως για τις σκνίπες, έκανε σαν παλαβός γιατί δεν άντεχε την μυρωδιά και τριβόταν σε όλο το πάτωμα για να το βγάλει από πάνω του. Επίσης και τα έλαια για να τα αγοράσεις πανάκριβα είναι. Τέλος το δέρμα του σκύλου είναι διαφορετικό από του ανθρώπου γιατί είναι διαφορετικοί οργανισμοί.