∆εν υπάρχει λόγος να γινόμαστε αντικοινωνικοί επειδή το σκυλί μας εκνευρίζεται με τους ανθρώπους ή δεν νιώθει άνετα με άλλους σκύλους. Με λίγη εκπαίδευση θα γίνει ο καλύτερος οικοδεσπότης.
Κάθε λεπτομέρεια μετράει. Θα πάμε εμείς επίσκεψη ή θα έρθει κάποιος σε εμάς; Πώς είναι ο καλεσμένος μας; Ντύνεται περίεργα; Κρατάει βαλίτσα; Μιλάει τσιριχτά; Φοβάται τους σκύλους; Για όλα υπάρχει μια λύση.
1η Άσκηση: Είστε ο οικοδεσπότης
Θα χρειαστείτε ακόμα ένα άτομο.
Σκοπός είναι ο σκύλος σας να περιμένει μαζί σας όταν ανοίγει η πόρτα του σπιτιού. Με το χτύπημα του κουδουνιού πείτε του να καθίσει δίπλα σας και ανοίξτε την πόρτα. Υποδεχτείτε τον καλεσμένο σας, μετά ζητήστε του να περάσει μέσα και -αν επιθυμείτε- μπορεί να δώσει ένα χάδι-χαιρετισμό στο σκύλο. Αν αυτός είναι πολύ ανήσυχος, είναι προτιμότερο να τον έχουμε δεμένο με λουρί μέχρι να καταλάβει τι του ζητάμε. Έτσι προστατεύουμε και τον καλεσμένο μας, που μάλλον δεν θέλει το σκυλί να πηδάει πάνω του, και το κουτί με τα γλυκά που πιθανόν να κρατάει.
Αν γνωρίζει το παράγγελμα της αναμονής (μείνε, στάσου κ.λπ.), μπορούμε να τον βάλουμε να περιμένει σε μια θέση που του έχουμε ορίσει στο χώρο υποδοχής, μακριά από την πόρτα, και να τον φέρουμε σε επαφή με τον καλεσμένο αφού κλείσει η πόρτα.
2η Άσκηση: Είστε ο καλεσμένος
Θα χρειαστείτε ένα ακόμα άτομο.
Επαναλάβατε την άσκηση, αλλά με εσάς έξω από την πόρτα. Βάλτε το σκύλο να καθίσει δίπλα σας και χτυπήστε το κουδούνι. Μπαίνετε μέσα μετά το καλωσόρισμα του οικοδεσπότη.
3η Άσκηση: Σε σπίτι με σκύλο
Θα χρειαστείτε ένα ακόμα άτομο και ένα σκύλο.
Στη γνωριμία δύο σκύλων έχει μεγάλη σημασία η πρώτη επαφή. Βοηθάει να γνωρίζονται ήδη, αλλά αυτό δεν είναι κανόνας. Μερικά σκυλιά είναι φιλικά όταν βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο και επιφυλακτικά έως επιθετικά στο σπίτι τους, ακόμα και απέναντι στα ίδια τα σκυλιά που έπαιζαν χθες στο πάρκο.
Αν τα σκυλιά γνωρίζονται ελάχιστα έως καθόλου:
- Χτυπάει το κουδούνι.
- Πριν ανοίξει η πόρτα, τα δύο σκυλιά κάθονται το καθένα δίπλα στον ιδιοκτήτη του.
- Ανοίγει η πόρτα, ο οικοδεσπότης καλωσορίζει, ο επισκέπτης περνάει το κατώφλι, χαϊδεύει ο ένας το σκύλο του άλλου και φέρνουμε τα σκυλιά σε επαφή.
- Στην αρχή είναι καλύτερο να είναι δεμένα, ώστε να προλάβουμε τυχόν επιθετικότητα ή υπερβολικό ενθουσιασμό.
- Αν ο σκύλος μας γνωρίζει το παράγγελμα της αναμονής, μπορούμε να τον βάλουμε να περιμένει σε άλλο σημείο και να τον φέρουμε σε επαφή με τον καλεσμένο και το σκύλο αφού κλείσει η πόρτα.
Συμβουλή
Η γνωριμία σε ανοιχτό χώρο είναι πιο εύκολη. Γι’ αυτό, συναντηθείτε μια-δυο φορές σε κάποιο παρκάκι, ώστε να γίνουν φίλοι πριν από την επίσκεψη.
Αν το σπίτι έχει αυλή ή μεγάλο μπαλκόνι, αφήστε τους να παίξουν, στην αρχή με επιτήρηση.
διαφήμιση
Τι αποφεύγουμε;
- Αν ο οικοδεσπότης σκύλος αγαπάει κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο ή παιχνίδι, καλύτερα να το κρύψουμε ώστε να μην έχουμε διεκδικήσεις.
- Αν είναι ζηλιάρηδες, αποφεύγουμε να χαϊδεύουμε ο ένας το σκύλο του άλλου.
- Απομακρύνουμε τα πιάτα με την τροφή. ∆εν αφήνουμε φαγητά και γλυκά σε χαμηλά τραπέζια, είναι μεγάλος πειρασμός για εκείνους.
- Αν ένας από τους δύο ή και οι δύο δεν επιθυμούν πολλές επαφές και κάθονται ήσυχοι, μην τους πιέζετε. Μπορεί αργότερα να τα βρουν.
Διαβάστε επίσης
ΙΔΕΑ – Η πρώτη συνάντηση μετράει, αν θέλετε δυο σκύλοι να γίνουν φίλοι.
Η μεγάλη αξία της… αδιαφορίας για το σκύλο μας!
Χαρούμενη και ασφαλής βόλτα στην πόλη
5 συμβουλές για να γίνει ο σκύλος σας… ό,τι ακριβώς χρειάζεστε στη ζωή!
Είναι ο σκύλος σας «Καλός Πολίτης»; Κι αν όχι, να πώς γίνεται!
Εκπαιδεύστε το σκύλο καθαρίζοντας το σπίτι
Παίζοντας φτιάχνετε τον χαρακτήρα του
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ