Το κουτάβι μου θεωρεί το αυτοκίνητο παιχνίδι

Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Το δικό μου σκυλάκι είναι διασταύρωση Λαμπραντόρ με Γκριφόν, μόλις 4 μηνών. Κάθε φορά που βγαίνουμε βόλτα, το μόνο μου άγχος είναι ότι μόλις δει αυτοκίνητο ή κάποιο όχημα κινείται κατά πάνω του. Δεν το τρομάζει το αυτοκίνητο. Κάθε άλλο. Ίσως το θεωρεί παιχνίδι;
Τι θα μπορούσα να κάνω, ώστε να του δείξω πως δεν πρέπει να πηγαίνει κατά πάνω στα αυτοκίνητα γιατί κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο; Προς το παρόν, κρατάω σφιχτά το λουράκι για να μην έχουμε κάποιο ατύχημα, αλλά θα πρέπει με κάποιο τρόπο να του το μάθω. Τι θα με συμβουλεύατε;

 

Απαντά ο εκπαιδευτής Θοδωρής Τριάντης:

Σε αυτή την ηλικία το πιο πιθανό είναι το κουτάβι σου να κυνηγά, για παιχνίδι, κάθε όχημα που τρέχει. Να υποθέσω ότι δεν είναι πολύς καιρός που αρχίσατε να βγαίνετε έξω, ότι δηλαδή είστε ακόμη στην φάση της κοινωνικοποίησης στα διάφορα ερεθίσματα.

διαφήμιση

Συνεχίζεις λοιπόν υπομονετικά την κοινωνικοποίηση. Παράλληλα θα πρέπει να καταλάβεις ότι ο σκυλάκος είναι ανάγκη να μάθει να περπατάει δίπλα σου στον δρόμο όταν τον κρατάς με το λουρί, ώστε να τον ελέγχεις, και να μη πηγαίνει δεξιά-αριστερά.

Είναι πολύ μικρός ακόμα, και αν δεν το διορθώσεις αυτό θα έχεις αργότερα και άλλα προβλήματα στην βόλτα, με οτιδήποτε θα του τραβάει την προσοχή – καθετί καινούριο ή άγνωστο ή γρήγορο ή θορυβώδες ή… διαφορετικό. Απλά, για την ώρα έχεις επισημάνει τα αυτοκίνητα γιατί αυτή τη στιγμή είναι, πράγματι, ότι πιο επικίνδυνο.

 

Διαβάστε επίσης
Για την αξία της κοινωνικοποίησης
Για τους τρεις πυλώνες της κοινωνικοποίησης
Για τη γνωριμία με τα αυτοκίνητα και άλλα άγνωστα αντικείμενα κατά τη διάρκεια της βόλταςΣχολιαστε