Τσιμπούρια, σκνίπες, ψύλλοι … Εσύ θα περιμένεις να τον τσιμπήσουν;

Μην αφήνεις το σκύλο ή τη γάτα σου να παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τα παράσιτα. Βοήθησέ τους να τα βγάλουν νοκ άουτ από τον πρώτο γύρο. Είναι σημαντικό.

Όσο ζεσταίνει ο καιρός και… «ξυπνάει» η φύση, τόσο πληθαίνουν γύρω του και δυστυχώς πάνω του τα τσιμπούρια, οι ψύλλοι, οι σκνίπες, τα κουνούπια, ακόμα και οι αλογόμυγες. Η γούνα του μοιάζει να τραβάει τα παράσιτα σαν μαγνήτης. Και αυτά δεν μένουν άπρακτα: κυκλοφορούν ανεμπόδιστα ανάμεσα στις τρίχες του, μπαίνουν στα αυτιά του, τον δαγκώνουν, του προκαλούν φαγούρα, αλλεργίες, πόνο και, σα να μην έφταναν όλα αυτά, κάποια αφήνουν επάνω του και εκατοντάδες απογόνους! Για αυτό, οι περισσότεροι από εμάς, πλέον, έχουμε κάνει ρουτίνα την τακτική προληπτική αντιπαρασιτική θεραπεία των ζώων μας.

 

Όταν προστατεύουμε το σκύλο ή τη γάτα μας από τα εξωπαράσιτα είναι κρίμα να μην το κάνουμε σωστά.

Υπάρχουν δεκάδες προϊόντα στο εμπόριο για την προστασία των τετράποδων από τα παράσιτα αλλά, δυστυχώς, δεν λειτουργούν όλα με τον ίδιο τρόπο.

Κάποια εξολοθρεύουν τα ενοχλητικά παράσιτα μόνον αφού αυτά τσιμπήσουν ή δαγκώσουν τον τετράποδο φίλο μας, αλλά δυστυχώς, η ζημιά έχει, πλέον, γίνει καθώς ένα τσίμπημα αρκεί για να του μεταδώσει ένα σωρό επικίνδυνες ασθένειες όπως διροφιλαρίωση, λεϊσμανίωση, ερλιχίωση, μπορελίωση, πιροπλάσμωση (μπαμπεσίωση) κ.ά., οι περισσότερες μάλιστα μεταδιδόμενες και σε εμάς.

Υπάρχουν σκευάσματα που απωθούν τα παράσιτα προλαμβάνοντας το τσίμπημα, και κάποια, μάλιστα, φροντίζουν να εξολοθρεύσουν ακόμα και τα αυγά που αφήνουν οι ψύλλοι στο δέρμα τους.

Αν θέλουμε να προσφέρουμε στους τετράποδους (και έμμεσα σε εμάς) ολοκληρωμένη προστασία από τα παράσιτα, είναι σημαντικό να επιλέγουμε ένα προϊόν που:

  • Απωθεί και σκοτώνει τα παράσιτα πριν το τσίμπημα, προλαμβάνοντας έτσι σοβαρές μολυσματικές ασθένειες.
  • Προστατεύει από ευρύ φάσμα παρασίτων (ψύλλους, ψείρες, τσιμπούρια, ακάρεα) συμπεριλαμβανομένων των ιπτάμενων εντόμων (σκνίπες, κουνούπια, αλογόμυγες). Τα κουνούπια δεν είναι αθώα, καθώς ενοχοποιούνται για τη διροφιλαρίωση (σκουλίκι της καρδιάς), ασθένεια που απαντάται συχνότερα στη Μακεδονία και τη Θράκη.
  • Δεν αρκείται στην εξολόθρευση μόνο των ενήλικων παρασίτων αλλά τα σκοτώνει σε όλα τα στάδια της ζωής τους, δηλαδή όταν είναι ακόμα αυγά, προνύμφες ή νύμφες. Σκεφτείτε ότι κάθε ένας θηλυκός ψύλλος γεννά καθημερινά περισσότερα από 50 αυγά.
  • Προσφέρει γρήγορη δράση.
  • Τοποθετείται εύκολα στο δέρμα τους.

Το πιο εύκολο στη χρήση και αποτελεσματικό προϊόν για την καταπολέμηση των παρασίτων είναι οι πιπέτες (spot-on) που απωθούν και σκοτώνουν τα παράσιτα και τα αυγά τους.

 

Πώς χρησιμοποιούμε τις πιπέτες για να έχουν μέγιστη δράση;

  • Η εφαρμογή πρέπει να γίνεται σε υγιές δέρμα.
  • Παραμερίζουμε το τρίχωμα στην πλάτη του ζώου κοντά στη βάση της ουράς (σαν χωρίστρα) και χορηγούμε το σκεύασμα απευθείας πάνω στο δέρμα (και όχι στις τρίχες) σε μια συνεχή γραμμή κατά μήκος του κέντρου της πλάτης σε όλο το μήκος μέχρι τις ωμοπλάτες πιέζοντας τη συσκευή μέχρι να αδειάσει. Εναλλακτικά, μπορούμε να τοποθετήσουμε το προϊόν σε 2 – 4 σημεία κατά μήκος της ράχης, ανάλογα με το μέγεθος του ζώου.
  • Όταν εφαρμόζουμε αγωγή με spot-on ή σπρέι, δεν πρέπει να κάνουμε μπάνιο στο κατοικίδιό μας 2 – 3 ημέρες πριν και μετά την εφαρμογή, επειδή η δραστική ουσία χρησιμοποιεί τη λιπαρότητα του δέρματος για να δράσει και να καλύψει όλη την επιφάνεια του σώματός του.
  • Για να έχουμε τη μέγιστη προστασία από τα παράσιτα είναι καλό να αποφεύγουμε το μεθοδικό μπάνιο με χρήση σαμπουάν τις 15 πρώτες μέρες από την εφαρμογή της πιπέτας.
  • Δεν διστάζουμε να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρο προκειμένου να διαλέξουμε την κατάλληλη πιπέτα, ανάλογα με το είδος και το σωματικό βάρος του ζώου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν χρησιμοποιούμε σε γάτες σκευάσματα που προορίζονται για σκύλους. Σκευάσματα που προορίζονται για χρήση σε σκύλους (όπως η δραστική ουσία Permethrin) είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για γάτες.

 

Μάθε τον εχθρό σου

Τα τσιμπούρια, οι ψύλλοι, τα κουνούπια, οι σταβλόμυγες, οι ψείρες, και οι σκνίπες  δεν είναι μόνο αντιαισθητικά αλλά και ταυτόχρονα επικίνδυνα για την υγεία των τετράποδων. Σαν ξενιστές μεταφέρουν και μεταδίδουν επικίνδυνα νοσήματα προκαλώντας ανεπιθύμητες παθολογικές καταστάσεις που πολλές φορές είναι δύσκολο να θεραπευτούν. Εκτός από αυτό προκαλούν ενόχληση(πόνο), ερεθισμό, αλλεργία, τραυματισμό-προσέλκυση άλλων εντόμων (μυίωση), αναιμία (διατροφή με αίμα), έγχυση τοξινών (νευροτοξινών).

διαφήμιση

Ποιος μεταδίδει τι;

  • Αλλεργική από ψύλλους δερματίτιδα (Α.Ψ.Δ.): ψύλλοι
  • Αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό (CCHF): τσιμπούρια
  • Αναπλάσμωση: τσιμπούρια
  • Διροφιλαρίωση (σκουλίκι της καρδιάς): κουνούπια
  • Ερλιχίωση: τσιμπούρια
  • Ιογενής κροτωνογενή εγκεφαλίτιδα (tick-borneencephalitis, TBE): τσιμπούρια
  • Λεϊσμανίαση: σκνίπες
  • Μπαμπεσίωση ή Πιροπλάσμωση: τσιμπούρια
  • Μπαρτονέλλωση: ψύλλοι
  • Μπορελίωση ή νόσος του Lyme: τσιμπούρια
  • Ρικετσιώσεις (πχ Μεσογειακός κηλιδώδης πυρετός): τσιμπούρια

 

Ζήτησε από τον κτηνίατρό σου περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος για το σκύλο ή τη γάτα σου, το κουτάβι ή το γατάκι σου.

Μάθε περισσότερα για τα παράσιτα εδώ.

 

Διαβάστε επίσης

Ψύλλοι, τσιμπούρια, ακάρεα, ψείρες, ταινίες ή άλλα παράσιτα; Ποτέ ξανά!

7 συμβουλές για να κρατήσετε το σκύλο μακριά από τις σκνίπες του καλααζάρ

Προστατεύστε τα από τη διροφιλαρίωση

Πόσο ακίνδυνο είναι τελικά ένα τσιμπούρι;

Έπαθε ερλιχίωση, θα του μείνει για πάντα;

Αφού το δέρμα του σκύλου δεν έχει πόρους, τότε πώς απορροφά την αμπούλα για τα παράσιτα;



Σχολιαστε