Η εκπαίδευση πρέπει να αρχίσει από την πρώτη κιόλας μέρα που θα έρθει το κουτάβι στο σπίτι μας. Πρέπει να ορίσουμε έναν συγκεκριμένο χώρο έξω από το κυρίως σπίτι, στην αυλή ή στο μπαλκόνι. Έτσι θα αποφύγουμε τις δυσάρεστες οσμές στο σπίτι και θα του δώσουμε από την πρώτη στιγμή την εντύπωση ότι ως τουαλέτα πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο εξωτερικούς χώρους, και μάλιστα περιοχές της αρεσκείας μας. Ετσι, θα αποκλείσουμε από την αρχή διάφορες κακές συνήθειες που πιθανόν να αποκτήσει, όπως το να λερώνει τα χαλιά μας, την κρεβατοκάμαρα, το γρασίδι κ.ά. Καλό είναι να έχει τουλάχιστον δύο εναλλακτικές λύσεις στο μυαλό του, π.χ. ένα σημείο του κήπου όπου έχουμε τοποθετήσει χαλίκι και ένα άλλο έξω από το σπίτι μας, π.χ. πάνω σε μια σχάρα υπονόμου.
Με απλά βήματα
Τα κουτάβια από την 3η κιόλας εβδομάδα της ζωής τους αρχίζουν να απομακρύνονται από τη φωλιά τους, όταν θέλουν να ανακουφιστούν. Αυτή η συμπεριφορά είναι ενστικτώδης (δεν θέλει να λερώνει εκεί όπου κατοικεί και κοιμάται) και αυτό ακριβώς το ένστικτο θα εκμεταλλευτούμε εμείς, ορίζοντας σταδιακά ως «φωλιά» όλο μας το σπίτι και, συνεπώς, όταν χρειάζεται τουαλέτα, θα πρέπει να πηγαίνει έξω. Μπορούμε να επιλέξουμε ένα σημείο στην αυλή μας, ασφαλές, γωνιακό και απομακρυσμένο -όπου δεν θα μας ενοχλεί αν λερώνει- και εκεί να απλώσουμε χαλίκι.
Αρχικά περιορίζουμε τη δική του, ιδιαίτερη φωλιά σε ένα δωμάτιο (για παράδειγμα στην κουζίνα). Από εκεί πρέπει να το καθοδηγούμε περίπου κάθε μία ώρα -ή και λιγότερο- στην «τουαλέτα» και να στεκόμαστε μαζί του περιμένοντας, όχι όμως περισσότερο από 5 λεπτά. Αν μέσα σε αυτά τα 5 λεπτά θελήσει να ουρήσει ή να αφοδεύσει, θα παρατηρήσουμε κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά του καθώς και στη στάση του σώματός του. Αυτές τις αλλαγές θα τις αναγνωρίζουμε στο μέλλον ως τα σημάδια εκείνα που μας δείχνουν πότε έχει την ανάγκη της τουαλέτας. Αργότερα θα έχει μάθει τη διαδικασία, θα πηγαίνει μπροστά στην πόρτα που οδηγεί στην αυλή και, π.χ. γαβγίζοντας, θα μας ειδοποιεί να του ανοίξουμε.
Πότε βγάζουμε το κουτάβι για τουαλέτα
(σημ. δεν ισχύει για ενήλικα σκυλιά)
- Μετά από ύπνο.
- Μετά από άσκηση, παιχνίδι ή υπερβολική διέγερση.
- Λίγο μετά (5 έως 30 λεπτά) από κάθε γεύμα.
- Το πρωί μόλις ξυπνήσει.
- Το βράδυ πριν πάμε για ύπνο.
- Τουλάχιστον κάθε μία ώρα -ή και νωρίτερα- τον πρώτο καιρό, μέχρι να συνηθίσει τη διαδικασία. Σταδιακά όμως, οι χρόνοι θα αυξηθούν ανάλογα με το επίπεδο μάθησης και ηλικίας. Υπάρχουν σκύλοι που μαθαίνουν πολύ γρήγορα και άλλοι πιο αργά.
Σημάδια που δείχνουν ότι θέλει τουαλέτα
- Κλαψουρίζει και κινείται πάνω-κάτω.
- Εχει μια γενική ανησυχία.
- Μυρίζει το έδαφος.
- Κάνει κύκλους μυρίζοντας το έδαφος.
- ∆είχνει ότι πηγαίνει να καθίσει με την ουρά τεντωμένη προς τα πάνω.
Με το που αρχίσει ένα από τα παραπάνω σημάδια, αποσπάστε την προσοχή του με έναν δυνατό ήχο (προσέξτε να μη φοβηθεί) και οδηγήστε το στην τουαλέτα. Μην το πάρετε αγκαλιά, πρέπει να το κάνετε να σας ακολουθήσει. Απομακρυνθείτε με κατεύθυνση προς την εξώπορτα και με την ανάλογη πάντα ενθάρρυνση. Ανοίγετε την πόρτα και κατευθύνεστε μαζί του στο χώρο τουαλέτας, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει σταδιακά πως, όποτε θέλει τουαλέτα, θα πηγαίνει μπροστά στην πόρτα. Ανοίγοντάς του την πόρτα θα ενισχύετε αυτήν τη συμπεριφορά του. Αργότερα, αν καθυστερείτε να ανοίξετε, θα στέκεται εκεί και θα κλαψουρίζει. Στο μέλλον θα σας καλεί, όπου και αν είστε, να έρθετε να του ανοίξετε την εξώπορτα.
Τι κάνουμε
- Παραμένουμε αδρανείς όσο εκείνο μυρίζει, για να μην του αποσπάσουμε την προσοχή.
- Οταν αρχίσει την ούρηση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια λέξη ή μια έκφραση που θα τη συνδυάσει με την πράξη του, π.χ. «τουαλέτα». Ο τόνος να είναι χαμηλός σε ένταση, ενθαρρυντικός, ήρεμος και σταθερός. Αργότερα θα λειτουργεί ως εντολή για να κάνει την τουαλέτα του όταν εμείς θέλουμε.
- Οταν τελειώσει την πράξη του (προσοχή: αμέσως μετά!), πρέπει να το επιβραβεύσουμε με ευχάριστο τόνο φωνής και να του δώσουμε μια πολύ ωραία λιχουδιά. Αν το δούμε να κουνάει την ουρά του θα ξέρουμε ότι κατάλαβε πως επιβραβεύτηκε για την πράξη του. Μπορούμε επίσης να παίξουμε μαζί του, για να ενισχύσουμε ακόμα πιο πολύ την καλή του πράξη.
- Αφήνουμε μέρος των ακαθαρσιών του στο σημείο αυτό. Οι οσμές το προσελκύουν να πάει στο ίδιο σημείο την επόμενη φορά.
Τι ΔΕΝ κάνουμε
- ∆εν το αφήνουμε να πάει μόνο του στην τουαλέτα. Μόλις κλείσουμε την πόρτα και αντιληφθεί πως είναι μόνο του στην αυλή, δεν πρόκειται να απομακρυνθεί. Θα παραμείνει πίσω από την πόρτα, γιατί θα θέλει να είναι κοντά μας. Μετά από αρκετό διάστημα θα μπορούμε να το αφήνουμε μόνο του, γι’ αυτό να έχουμε υπομονή.
- Αφού τελειώσει με την τουαλέτα, δεν επιτρέπεται να ακολουθήσουμε αρνητική συμπεριφορά, π.χ. απομόνωσή του στην κουζίνα. Θα συνδέσει την πράξη του με την απομόνωση και αυτό που θα συμβεί στο μέλλον είναι να καθυστερεί ή να μην ανακουφίζεται καθόλου, για να μη μείνει μόνο του.
διαφήμιση
Πρακτικές συμβουλές
- Οταν δεν μπορείτε να είστε κοντά του, όταν λείπετε εκτός σπιτιού ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο χώρο που έχει ως ιδιαίτερη φωλιά του ειδικές απορροφητικές πάνες (υποσέντονα). Αυτή θα είναι η εναλλακτική λύση. Επ’ ουδενί δεν θέλουμε να το έχει ως πρώτη επιλογή – πολύ γρήγορα θα το συνηθίσει και θα θέλει να ανακουφίζεται μέσα στο σπίτι. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εφημερίδες, αρκεί να τοποθετήσετε και έναν πλαστικό τάπητα κάτω από αυτές, για να μην περνάνε οι οσμές των ούρων στο πάτωμα. Στις εφημερίδες τοποθετήστε μικρή ποσότητα από προηγούμενη ούρησή του. Με αυτόν τον τρόπο οι οσμές του θα το προσελκύσουν να ξαναπάει στο ίδιο σημείο.
- Χρησιμοποιήστε ως φωλιά του ένα ειδικό πάρκο σκύλου (puppy pen), διαστάσεων περίπου 1,5 μ. x 1,5 μ., ή και μεγαλύτερο, αν γίνεται, και περιορίστε το εκεί. Ετσι θα αποφύγετε τυχόν ατυχήματα σε μη προβλεπόμενα μέρη. Στρώστε κάτω από το πάρκο έναν πλαστικό τάπητα. Μέσα, βάλτε το κρεβατάκι του, ένα μπολ με νερό και παιχνιδάκια. Βάλτε, όσο γίνεται μακρύτερα από το κρεβατάκι του, την ειδική πάνα. Είπαμε, πρέπει να κάνει την τουαλέτα του μακριά από τη φωλιά του.
- Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων χρησιμοποιούν ως επιπλέον βοήθημα εκπαίδευσης το ονομαζόμενο «κλουβί περιορισμού» (crate), εκμεταλλευόμενοι ταυτόχρονα το ένστικτο του σκύλου να μη λερώνει τη φωλιά του και το ένστικτό του να έχει ένα ασφαλές αγαπημένο μέρος. Αυτό μπορεί να είναι ένα κλουβί μεταφοράς, όπου το περιορίζουμε για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Ανοίγοντας το πορτάκι του κλουβιού, κατευθύνουμε το σκύλο απευθείας στην τουαλέτα. Μην ξεχνάτε, όμως, πως χρειάζεται κάποιος χρόνος εκμάθησης, για να μένει ήρεμος μέσα στο κλουβί, και ότι η χρήση του είναι ως επιπλέον βοήθημα και μόνο.
- Αν λερώσει σε χώρους όπου δεν επιτρέπεται, πρέπει να απολυμάνετε και να καθαρίσετε την περιοχή με ειδικό καθαριστικό εξουδετέρωσης οσμών ή ξίδι αραιωμένο σε νερό. Ετσι δεν θα υπάρχουν σε αυτήν την περιοχή οι οσμές του, που θα το προκαλούσαν να κάνει την τουαλέτα του στο ίδιο σημείο.
- Μην το τιμωρείτε όταν κάνει την τουαλέτα του σε σημεία όπου δεν επιτρέπεται. Αν ξεκινήσει ενώ το βλέπετε (το καταλαβαίνετε από τις κινήσεις του), προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή. Αν δεν είστε μπροστά στην πράξη και το αντιληφθείτε αργότερα, αγνοήστε τη συμπεριφορά του και απλώς απομονώστε το κάπου μέχρι να καθαρίσετε.
- Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να το εκπαιδεύσετε και όχι να το τιμωρείτε. Τα περισσότερα προβλήματα εκμάθησης τουαλέτας συμβαίνουν επειδή εμείς οι άνθρωποι τιμωρούμε τους σκύλους. Ετσι, μπορεί να φτάσουν να λερώνουν πίσω από μια κουρτίνα ή σε άλλο δωμάτιο, αρκεί να μην είμαστε μπροστά τους, έχοντας την εντύπωση ότι, αφού δεν τους βλέπουμε, δεν θα το καταλάβουμε.
- Το χειρότερο από όλα είναι να του τρίψουμε στη μουσούδα τις ακαθαρσίες του. ∆εν θα συνδυάσει την τιμωρία με την πράξη του, αλλά με την ίδια την ύπαρξη των ακαθαρσιών. ∆ηλαδή δεν θα έχει πρόβλημα να λερώσει, αλλά θα σκέφτεται: «Οταν βλέπω ακαθαρσίες μου στο πάτωμα, φοβάμαι τόσο πολύ, ας κρυφτώ κάπου με ασφάλεια».
- Όταν θα έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του και πλέον θα πηγαίνει τουαλέτα μόνο στη βόλτα, φροντίστε να έχετε προεπιλέξει σημεία του δρόμου όπου δεν θα ενοχλήσετε. Και, φυσικά, μην ξεχνάτε να απομακρύνετε τις ακαθαρσίες με μια σακουλίτσα.
Καλή επιτυχία.
Διαβάστε επίσης
Πώς θα μάθει τουαλέτα το κουτάβι μας; (του εκπαιδευτή Θωμά Αναστασιάδη)
Η συµβίωση με το κουτάβι μας θέλει τρόπο. Ξεκινήστε νωρίς και ξεκινήστε σωστά.
Κοινωνικό κουτάβι = ισορροπηµένος σκύλος
3 πολύτιμες συμβουλές ώστε το κουτάβι μας να γίνει «Σούπερ Σκύλος» όταν μεγαλώσει
Δεν μασουλάω πια έπιπλα ούτε παντόφλες, κι ας είμαι ακόμα κουτάβι!
Πώς θα μάθουμε στο κουτάβι μας να παίζει χωρίς να μας δαγκώνει;
Ανακουφίστε τα πονεμένα ούλα του κουταβιού σας
Το κουτάβι μου θεωρεί το αυτοκίνητο παιχνίδι
βρηκαμε 2 αδεσποτα ομορφα περιπου 6 μηνων τα εμβολιασαμε και θα τα στειρώσουμε ειμαστε στην Πατρα αν ενδιαφερετε καποιος για καποιο να επικοινωνησει μαζι μας.Ειναι ενα αρσενικο και ενα θηλυκο μοιαζουν λαμπραντορακια θα φτασουν περιπου 25 κιλα πανεμορφα και παιχνιδιαρικα .Ερωτηση μπορου σε αυτη την ηλικια να εκπαιδευτουν για τα κακα σε εξωτερικο χωρο;
Έχουμε ειδική περιοχή με δωρεάν αγγελίες που μπορείς να βάλεις τη δική σου ώστε όποιος ψάχνει ζωάκι να τα δει.
Μπες εδώ: https://trihes.gr/listings/user-dashboard/
Γειά σας, έχω ένα κουταβάκι toy poodle (αρσενικό 2,5 μηνων οποτε μονο με ενα εμβολιο απο τα τρία άρα όχι βόλτες ) εδω και τέσσερις μέρες. Τις τελευταίες δύο μέρες προσπαθώ να τ μάθω την πάνα. Είναι πολύ μικρό σε μέγεθος σε σχέση με το crate που διαθετω και έτσι όταν προσπαθώ να το περιορίσω στο crate κάνει τις ανάγκες του ανενόχλητο μέσα σε αυτό. Όταν τελειωσει με το φαγητο, ξυπνήσει ή παίξουμε και το πάω στην πάνα με το λουράκι, ενώ μυρίζει το πάτωμα κάνοντας κύκλους δεν κάνει τις ανάγκες του (ακομα και αν περιμενω μια ωρα) αλλά περιμένει να φύγω και τότε κάνει κατευθείαν γύρω απο την πάνα αλλά όχι πάνω σε αυτή. Τι μπορω να κανω; μου προτειναν σπρει που να το ελκυει ψεκασμένο σε άμμο. Είναι αποτελεσματικο;
Η γνώμη μας είναι να μην λερώνει σε πάνα αλλά να το βγάζετε σε εξωτερικό χώρο, σε σημείο όπου δεν πάνε αδέσποτα ζώα, πχ σε βεράντα ή σε κάποιο προστατευμένο κηπάκι. Πρέπει οπωσδήποτε να αρχίσετε και την κοινωνικοποίηση με άλλα υγιή εμβολιασμένα ζώα, κι ας μην έχει ολοκληρώσει τα εμβόλια. Θα σε βοηθήσουν τα άρθρα μας:
α) «Γιατί το κουτάβι μου χρησιμοποιεί την πάνα για πιπί, αλλά όχι για κακά;»
β) Ταχύρρυθμα μαθήματα τουαλέτας για ενήλικους σκύλους Παρότι είναι μικρό κουτάβι η τεχνική του δεσίματος πάνω σου όταν βλέπεις τηλεόραση ή δουλεύεις στο κομπιούτερ ή διαβάζεις ένα βιβλίο θα του μάθει να κρατιέται για μετά. Όταν μάθει να κρατιέται θα μπορεί να περιμένει για να κάνει πιπί του όπου εσείς του υποδείξετε. Τα κακά είναι άλλη υπόθεση όπως θα δειτε από το άλλο μας άρθρο…
Καλησπέρα σας, διάβασα τα άρθρα σας σχετικά με την εκπαίδευση τουαλέτας και μπορώ να πω πως με βοήθησαν αρκετά! Η εκπαίδευση της τουαλέτας άρχισε από την πρώτη κιόλας μέρα που τον φέραμε στο σπίτι (λόγω του ότι δεν είχε ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του μέχρι 3 μηνών τα έκανε μέσα στο σπίτι, σε πάνα, αλλά πολλές φορές πήγαινε και στο χαλί!!) τώρα που μπορεί να βγει έξω τον βγάζουμε μετά από κάθε γεύμα. Έτσι ελέγχουμε τα κακά του. Αλλά έχουμε πρόβλημα με τα τσισα του. Λόγω του ότι κάνει πολλές φορές μέσα στην ημέρα τσισα δεν μπορούμε να τον βγάζουμε όλη την ώρα έξω τον έχουμε μια ειδική πάνα για να πηγαίνει. Ενώ την έχει συνηθίσει ξέρει πως πρέπει να πηγαίνει εκεί γτ πάει και από μόνος του αν δεν τον παμε εμείς, πολλές φορές πάει και τα κάνει στα χαλια. Δηλαδή το πρόβλημα μας είναι ότι κάποιες φορές πάει στην πάνα και κάποιες στα χάλια. Μπορείτε να μου δώσετε μερικές λύσεις ώστε να μάθει να τα κάνει μόνο στις πάνα σε περιπτώσεις που δεν μπορούμε να τον βγάλουμε έξω; να τονίσω πως κάθε φορά που τα κάνει στο χαλί καθαρίζω και ψεκάζω και με ξύδι αλλά αυτός δεν πτοείται με τίποτα..
Είναι αγοράκι τσιουαουα 6 μηνών..
Στη θέση σου φέτος θα είχα αποφύγει να βάλω χαλιά. Δεν είναι εύκολο πλέον να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα στην απορροφητική πάνα και στο απορροφητικό χαλί. Άρα αυτό που θέλετε να πετύχετε είναι να μάθει να κρατιέται μέχρι την επόμενη βόλτα.
Υπάρχουν 2 μέθοδοι για να μάθει να κρατιέται παραπάνω:
α) Να είναι δεμένος πάνω σε κάποιον άνθρωπο
β) Να παραμένει κάποιες ώρες σε ειδικό κλουβί
Διάβασε τα σχετικά μας άρθρα:
Ταχύρρυθμα μαθήματα τουαλέτας για ενήλικους σκύλους: https://trihes.gr/tachirrithma-mathimata-toualetas-gia-enilikous-skilous/
Πώς θα αγαπήσει ο σκύλος μας το crate (μεταλλικό κλουβί); https://trihes.gr/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%80%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CF%83%CE%BA%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF-crate/
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σας! Έχει ειδικό κλουβί play Pen στο οποίο μένει όταν τρώει και μετά βγαίνει βόλτα και όταν λείπουμε από το σπίτι.. Όταν τον έχουμε εκεί κρατιέται και περιμένει να βγει για να τα κάνει! Δυστυχώς δεν ήταν εφικτό να βγάλουμε τα χαλια μέσα στον χειμώνα. Θα δοκιμάσω και την άλλη λύση που μου δώσατε. Επίσης σκέφτηκα να περιορίσω το νερό του δηλαδή Να το προγραμματίσω όπως την τροφή του. Αλλά δεν ξέρω αν είναι σωστό να μην πίνει ο σκύλος νερό οποτε το θέλει.. Εσείς τι μου προτείνετε;
Καλησπέρα παιδιά έχω ένα βελγικό ποιμενικό ενός χρόνου κοριτσάκι και δεν το έχω μάθει να κανει την τουαλέτα του απο απροσεξία δικιά μου ήμουν αφελής…όμως το θέμα μου είναι άμα μπορείτε να με συμβουλεύετε για το πως να προχωράω με την εκπαίδευση του , θα είναι το ίδιο όπως ένα κουτάβι ή ποιο δύσκολο ;
Μην ανησυχείς, έχουμε και ένα άρθρο για ενήλικα ζώα. Διάβασε εδώ: https://trihes.gr/tachirrithma-mathimata-toualetas-gia-enilikous-skilous/
Το δικό μας μαλτεζ όταν μας βλέπει κατουριέται πάνω του, από την χαρά του. Τι να κάνω???
Πόσο χρονών είναι; Αν είναι κουτάβι, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Τα κουτάβια μέχρι κάποια ηλικία δεν ξέρουν να ελέγχουν το “κράτημα” των ούρων, γεγονός που επιδεινώνεται όταν είναι ενθουσιασμένα ή όταν φοβούνται από κάτι. Συνήθως το πρόβλημα διορθώνεται όσο το ζώο μεγαλώνει. Στο μεταξύ προσπαθήστε να κρατάτε τους τόνους ήρεμους (προσποιηθείτε αδιαφορία) τα πρώτα λεπτά κάθε επαφής (πχ όταν γυρίζετε από τη δουλειά) και να το βγάζετε αμέσως έξω για να λερώσει εκεί. Αν το ζώο είναι ενήλικο τότε έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα συμπεριφοράς. Και χρειάζεται να γίνουν κάποιες “διορθώσεις”. Θα προσπαθήσω να αναρτήσω σχετικό άρθρο το συντομότερο!
εχω ενα κοταβακι χασκυ 42 ημερων και προς το παρον τ χω περιορισμενο σε αναν χωρο στην αυλη μεχρι ν τελειωσει με τ εμβολια κτλ…
σημερα εκανε κατι π με ανησυχησε…κατουρησε στο κρεββατακι του…γτ το εκανε αυτο? ηταν κατα λαθος η θα τ επαναλαβει?
Χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πότε και πώς κατούρησε το κρεββάτι του. Μήπως γνωρίζετε;
Συνήθως, θα το έκανε επειδή κάτι το φόβισε, πχ ένα γατί, ή από υποταγή προς κάποιον ή από υπερβολική χαρά. Συνέβη κάτι από αυτά;
Προώθησα το ερώτημα στην ειδικό μας.
Δες τι απάντησε η ειδικός Marilyn Peters:
“Σχετικά με την ούριση μην σας απασχολεί. Σε αυτήν την ηλικία οι σφυγκτήρες τους δεν λειτουργούν ακόμα σωστά οπότε το πιο πιθανό είναι να του ξέφυγαν. Αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι το γιατί αυτό το κουτάβι δεν βρίσκεται ακόμα με την μαμά του. Το κουταβάκι σας είναι πάρα πολύ μικρό σε ηλικία. Θα έπρεπει ακόμα να είναι με την μαμά του και τα αδέρφια του. 60 ημερών είναι η ιδανική ηλικία για να πάει στο καινούργιο του σπίτι. Σε αυτήν την ηλικία παίρνουν πολλά μαθήματα ακόμα από την μαμά και τα αδέρφια του, έργο το οποίο, εφόσον δεν γίνεται διαφορετικά, θα πρέπει να αναλλάβετε εσεις. Θα σας συμβούλευα να βρείτε άμεσα έναν θετικό εκπαιδευτή η έναν ειδικό συμπεριφοράς για να κάνετε μια σωστή διαπεδαγώγηση. Εαν το παραβλέψετε αυξάνετε κατά πολύ τις πιθανότητες σοβαρων προβλημάτων συμπεριφοράς στο μέλλον.”
Kalimera sas simera to apogeuma stin doulia mou vrika ena adespotouli kouklo ton pira Spiti ton ekana banio k avrio exoume ta sxetika emvolia xapakia klp to provlima mou einai oti fovate tis skales k otan ton paw g tsisa kokalonei k den perpataei katholou k stin sinexeia na ta kanei mesa ti na kanw
Χρειάζεται λίγο υπομονή στην αρχή μέχρι να σε εμπιστευτεί. Πρέπει να ήταν αρκετά φοβισμένος. Ξέρεις την ηλικία του; Διάβασε άμεσα το άρθρο μας:
Φοβάται κάθε επαφή με τον έξω κόσμο και ειδικά τους άλλους σκύλους; (https://trihes.gr/%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%B5%CE%BD%CE%AE%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%BA%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%82/)
Αφορά προηγούμενες εμπειρίες και θα σας βοηθήσει να καταλάβετε κάποια πράγματα. Επίσης πρέπει να ξεκινήσετε σιγά σιγά κοινωνικοποίηση… Έχουμε πολλά άρθρα σχετικά.
Διαβάστε Επίσης:
Πρώτη µέρα του «καινούριου» σκύλου στο σπίτι; (https://trihes.gr/%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%C2%B5%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%BA%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84/)
Ταχύρρυθμα μαθήματα τουαλέτας για ενήλικους σκύλους (https://trihes.gr/tachirrithma-mathimata-toualetas-gia-enilikous-skilous/)
Και φυσικά, συγχαρητήρια για την απόφαση και να σας ζήσει!!!
Ειδικά για τη σκάλα, θα χρειαστεί απευαισθητοποίηση. Υποψιάζομαι ότι δεν υπάρχει ασανσέρ; Είναι γλιστερή σκάλα; Την ανεβαίνει πιο εύκολα από ότι την κατεβαίνει; Πρέπει να εντοπίσετε τι ακριβώς φοβάται. Μήπως απλά δεν θέλει να φύγει από το σπίτι γιατί φοβάται ότι δεν θα τον ξανα-φέρετε πίσω; Η απευαισθητοποίηση γίνεται με ηρεμία και μπόλικους μεζέδες και μπράβο. Κάθε σκαλί είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Είναι καλή ιδέα να γράψουμε ένα αρθράκι με συμβουλές σχετικά.
εχω ενα σιχ τσου 2 μηνων και κατι μερες του εχω παρει την πλαστικη τουαλετα εκπαιδευσης για κουταβια τα τσισα τα κανει εκει αλλα τα κακα τα κανει σε ολο το σπυτι τι γινετε σε αυτην την περιπτωση??
Για τα κακά μην το μαλώσεις καθόλου. Παρατήρησε τη σχέση της ώρας που τα κάνει σε σχέση με την ώρα του φαγητού και ξεκίνα να το βγάζεις έξω τότε. Επίσης παρατήρησε τη συμπεριφορά του. Συνήθως λίγο πριν κάνουν κακά τα κουτάβια μπαίνουν σε μια κατάσταση ενθουσιασμού και υπερδιέγερσης και τότε είναι η ώρα να το βγάλεις έξω για λίγο. Οι εφευρέσεις έχουν πλάκα και η συγκεκριμένη είναι καλή λύση ανάγκης για όταν λείπεις πολλές ώρες αλλά και η βόλτα είναι απαραίτητη! Και όσο νωρίτερα ξεκινήσετε τόσο καλύτερα και για την κοινωνικοποίησή του. Να σου ζήσει!
σημερα θα ειναι η πρωτη μερα που ειμαι με σκυλο στην πολυκατοικια μου και ειναι ενα ημιαιμο 3 μηνων το μερος που θα μενει θα ειναι το μπαλκονι και το δωματιο μου θα ηταν σωστο να του εχω 2 χωρους για να κοιμαται και αν ναι πως θα το κανω να μην κανει την αναγκη του στο δωματιο μου?
Εχω ενα κοκονι 5μιση μηνων κανει τσισα και μεσα και εξω εχει κανει στο κρεββατι μου στο δικο της δεν προλαβαινω νσσφουγγαριζω ποτε θα σταματησει,
Κατερίνα, τα Κοκόνια, δυστυχώς, παρουσιάζουν συχνά αυτή τη συμπεριφορά, όπως και πολλές άλλες μικρόσωμες φυλές. Σκέψου ότι και το δικό μου κάνει τα ίδια και είναι 2,5 χρονών. Βέβαια πριν την υιοθετήσω πέρασε ένα χρόνο της ζωής της μαθημένη να περνάει πολλές ώρες σε κλουβάκι. Το πιπί στο κρεββάτι της και στο δικό μας είναι τρόπος να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια. Προσπάθησε να παρατηρήσεις πότε το κάνει. Το κάνει όταν το αφήσεις μόνο του ή όταν είσαι μπροστά; Όταν έχετε επισκέπτες; … Και προσπάθησε να αυξήσεις τις βόλτες για πιπί (8-10 τη μέρα) και τα μπράβο μέχρι να πάρει το μήνυμα για τα καλά ότι αυτό είναι που θες. Πολύ αποτελεσματικό είναι το δέσιμο πάνω σου. Διάβασε το σχετικό μου άρθρο.
Ταχύρρυθμα μαθήματα τουαλέτας για ενήλικους σκύλους
Υπομονή Κατερίνα και προσπάθησε να αποφύγεις τα νεύρα και τις φωνές, γιατί αν το κάνει από ανασφάλεια τότε το πρόβλημα θα επιδεινωθεί!
η δικια μου 1.5 μηνων την πανα δεν την δεχεται.την βγαζω στην βεραντα τουλαχιστον 5 φορες τη μερα αλλα και εκει τα κανει στο πλακακι.νταξει το δεχομαι απλα πεφτει πολυ σφουγγαρισμα.σκεφτομαι ομως μηπως της βαλω ενα μεγαλο ταψακι με χωμα μηπως της αρεσει καλυτερα,μιας και ηταν αδεσποτη πριν την παρω και εκει ειχε συνηθησει να τα κανει..ειναι καλη ιδεα???
Φυσικά μπορείς να το δοκιμάσεις με χώμα ή άμμο στη βεράντα. Θα ενθουσιαστεί και θα αρχίσει να παίζει και να σκάβει ανεξάρτητα αν λερώνει. Είναι υπέροχη μορφή εκτόνωσης! Αλλά μεταξύ μας είναι πολύ νεαρό το ζωάκι ακόμα. Το να κρατιέται και να τα κάνει στο πλακάκι της βεράντας είναι φανταστικό / αυτό ακριβώς που θέλουμε σε αυτή την ηλικία. Μπορείς επίσης να βάλεις πολλές πολλές εφημερίδες στη βεράντα για να απορροφούν τη μεγαλύτερη ποσότητα ούρων. Να σου ζήσει και μπράβο που υιοθέτησες αδέσποτο και έσωσες ένα ζωάκι.
καλησπερα εχω κουταβι 1.5 μηνων.την εχω μονο λιγες μερες αλλα κακα κανει μονο στη βεραντα(χωρις να παει παντα στην πανα της).τσισα ομως εκτος απο ελαχιστες φωτεινες εξαιρεσεις που πηγε στην πανα (και την επιβραβευσα) κατουραει και μεσα και εξω.προσπαθω να ειμαι απο πανω της οσο περισσοτερο μπορω και την βγαζω στη βεραντα πλεον και για κακα και για τσισα μετα απο υπνο,φαι,νερο κλπ αλλα δεν δεχεται να παει στην πανα.οταν την πιανω να τα κανει και την παω προς την πανα μαλλον τρομαζει και της κοβεται.τι να κανω??? ξερω ειναι πολυ νωρις ακομα αλλα δεν ξερω τι αλλο να κανω…. οσο για τα χαλικια..αν της βαλω σε ενα μεγαλο ταψακι χαλικια θα τα προτιμα αραγε? και αν ναι δεν θα πρεπει να τα καθαριζω συνέχεια??
Είναι όντως πολύ μικρό το ζωάκι. Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγεις τα ατυχήματα είναι περιορισμός σε συνδυασμό με βολτίτσες σε χώμα. Η πάνα δεν είναι καλή ιδέα. Αν τη συνηθίσει τώρα αργότερα θα δυσκολευτεί πολύ να την ξεσυνηθίσει. Είναι λογικό να της κόβεται τώρα όταν τη σηκώνεις. Ιδανικά άμα της κοπεί, τη μεταφέρεις εκεί που επιτρέπεται να λερώσει (δεν αρκεί μια πάνα, είναι πολύ μικρή για να τρέχει γύρω γύρω μέχρι να ξαναθελήσει.) και παίζεις μαζί της μέχρι να ξεχαστεί, να μην μπορεί άλλο να κρατηθεί και να λερώσει.
Έχω ένα κουτάβι καθαρόαιμο μολοσό και του έχουμε τρεις πάνες μέσα στο σπίτι όμως δεν κάνει την ανάγκη του εκεί έχουμε δοκιμάσει να του βάλουμε και σπρέι πάνω στην πάνα όμως τίποτα κανένα αποτέλεσμα. Το μόνο που κάνει είναι να ξαπλώνει και μερικές φόρες έχει κοιμηθεί πάνω στις πάνες του. Και την ανάγκη του δεν την κάνει στην πάνα την κάνει μέσα στο σπίτι. Τι να κάνω??
Πρέπει να ξεκινήσετε τη διαδικασία να μάθετε στο κουτάβι να κρατιέται και να πηγαίνει τουαλέτα μόνο στη βόλτα. Άλλωστε σε λίγο και να μάθει να πηγαίνει στην πάνα … η πάνα θα πλημμυρίζει τόσο μεγάλο που θα έχει γίνει το ζώο! Να σας ζήσει!
Διάβασε και το άρθρο για τα ενήλικα σκυλιά μήπως σου δώσει περισσότερες ιδέες:
Ταχύρρυθμα μαθήματα τουαλέτας για ενήλικους σκύλους
Εχω ενα πομεαρανιαν 2χρονων .Τον εχω δυο μηνες τωρα και παρολο την ηλικια του και ο γεγονος οτι και πριν εμενε σε σπιτι κανει ακαθαρσιες παντου.Το εχει καταλαβει οτι ειναι λαθος και για αυτο κρυβεται κατω απο κρεβατια και γενιακα σε σημεια που δεν το βλεπουμε και τα κανει.Εχω δοκιμασει τα παντα .Τον εχω παρει με το καλο με το κακο αλλα τιποτα…Σας παρακαλω βοηθηστε με..Ευχαριστω!!!
Δεν είναι πάντα εύκολο…
Η καλύτερη λύση είναι ο περιορισμός όταν δεν μπορείτε να τον προσέχετε. Διάβασε όμως το άρθρο για τα ενήλικα ζώα που, πιστεύουμε, ταιριάζει καλύτερα στη δική σας περίπτωση. Μη χάνεις το κουράγιο σου και μην μαλώνεις το ζώο όταν κάνει αυτό το λάθος γιατί το μόνο που θα πετύχεις είναι να το στρεσάρεις και να το μπερδέψεις περισσότερο.
Σου προτείνω 3 άρθρα:
Ταχύρρυθμα μαθήματα τουαλέτας για ενήλικους σκύλους
Τα 10 συχνότερα λάθη στην εκπαίδευση
Η μεγάλη αξία της… αδιαφορίας για το σκύλο μας!
Καλή επιτυχία και πες μας πώς τα πήγατε.
Κλέα
εχω ενα ιμηαιμο τσοπανοσκυλο δε διασταυρωσει λυκο ποιρινεον λερωνει με ουρα οταν την ακουμπας ……απο χαρα και οταν φοβατε την βγαζω 4 φορες την ημερα σπανια να αφοδευση και να ουριση δεν ξερω τι να κανω
Μεγαλώνοντας λογικά θα σταματήσει αυτή την ούρηση που γίνεται από υποταγή. Πρέπει το ζώο να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και όλα θα φτιάξουν. Τι ηλικία έχει; Αν είναι μεγαλύτερη από 8 μηνών ρίξε μια ματιά εδώ και θα επανέλθουμε με αναλυτικό άρθρο για την υποτακτική ούρηση και την ούρηση από ενθουσιασμό.
Ταχύρρυθμα μαθήματα τουαλέτας για ενήλικους σκύλους
Έχω ένα ημίαιμο λαμπραντορ με λύκο και το έχω στην αυλή του σπιτιού μου…τα κάνει πάντα στην αυλή το πηγαίνωγια βόλτα αλλά δεν κάνει τπτ έξω μόνο στην αυλή(κάτσαμε μέχρι 2 ώρες έξω αφότου έφαγε δεν έκανε τπτ μόλις φτάσαμε σπίτι τα έκανε), το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορώ να είμαι στην αυλή συνέχεια και να καταλάβω πότε τα κάνει για να το πάρω προς τα έξω…τι πρέπει να κάνω??
εχουμε ενα θηλυκο μπιγκλ 4,5 μηνων ειχε μαθει και εκανε τα τσισα του σε πανα κατα 90% το υπολοιπο 10% αλλου και τα κακα της εκτος πανας ( γιατι το κανει αυτο;;;) εδω και 3-4 εβδομαδες προσπαθουμε να το μαθουμε να τα κανει εξω αλλα ματαιος κοπος. Οταν ερχεται σπιτι τα κανει μεσα. Για 2 μερες ειχε παει στο εξοχικο και ηταν εξω στο χωραφι και τα εκανε κανονικα και οταν εμπαινε σπιτι λερωνε μεσα. Οταν γυρισε στην εδρα του και το ξαναβγαζαμε εξω παλι τιποτε ερχοταν σπιτι και τα εκανε Επισης τωρα κανει τσισα εκτος πανας πιο τακτικα. ΤΙ ΚΑΝΩ;;;;
Καλησπέρα! Έχω ήδη ενα σκυλάκι 1.5 χρονο και υιοθετισα ακόμα ένα 5.5 μηνών κουτάβι. Προσπαθώ να μάθω τη μικρή να τη μάθω να πηγαίνει στη πάνα της όσο λείπω από το σπίτι, και την έχω περιορισμένη οσο λείπω.
Αρνείται πιστωτικά να τα κάνει στη πάνα και τα κάνει όπου βρεί, ακόμα και στο κρεββατάκι της όπου κοιμάται. Όσο είμαι στο σπίτι εφαρμόζω το πρόγραμμα να πηγαίνει έξω τουαλέτα, περ. ανά 1 ωρα πάμε έξω αλλά μπορεί να βγει και μόλις μπει μέσα να τα κάνει κατευθείαν στο πάτωμα. Τι κάνω λάθος? Μπορείτε να μου δώσετε μια συμβουλή?
Δεν κάνεις κάτι λάθος. Κάποια ζώα απλώς θέλουν παρά πάνω χρόνο για να συνηθίσουν. Ο λόγος που περιμένει να επιστρέψει είναι συνήθως η ανασφάλεια που της προκαλεί το έξω. Επίσης, αν μέχρι να ολοκληρώσει τα εμβόλια είχε μάθει να πηγαίνει σε πάνα ή σε εφημερίδα, θα λειτουργήσει ανασταλτικά. Σκέψου ότι το ζώο πρέπει να μάθει ότι μια συμπεριφορά που μέχρι τώρα προκαλούσε μπράβο και ενθουσιασμό τώρα πια δεν είναι επιθυμητή. Αυτό είναι πολύ εύκολο να παρερμηνευτεί και να προκαλέσει σύγχυση στη σκυλίτσα. Οπότε μην τη μαλώνεις προς το παρόν καθόλου όταν λερώνει μέσα. ΥΠΟΜΟΝΗ και πολλές πολλές βόλτες μέχρι να πετύχεις το επιθυμητό και τότε πολλά μπράβο!!!
Καλησπέρα σας, έχω ένα κουτάβι 3μηνων. Έχει μάθει να κάνει την ανάγκη του στο μπαλκόνι… Τα προβλήματα είναι 2. 1ον κάποιες φορές τρώει τα κακά της και δεύτερον ενώ κάνουμε 1ωρα βόλτα κακά έξω δεν κάνει με τίποτα….. Φφφ…. Τι να κάνω?
Συνήθως τα κακά τους τα τρώνε για να “τα κρύψουν” είτε από τους εχθρούς τους (αφού έτσι καλύπτουν τα ίχνη τους) είτε από τους ιδιοκτήτες, επειδή κάποτε μάλωσαν το ζώο και αυτό κατάλαβε ότι όταν τα βλέπουν θυμώνουν και το τιμωρούν. Είναι πολύ ωραίο θέμα για άρθρο και υπόσχομαι να το αναρτήσω σύντομα. Στο μεταξύ δες πότε λερώνει συνήθως, παρατήρησε πώς συμπεριφέρεται ακριβώς πριν, για να συντονίσεις τις βόλτες με την ανάγκη να λερώσει. Μην ξαναμαλώσεις ποτέ το ζώο όταν λερώνει στο μπαλκόνι (ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ) και μπόλικη υπομονή. Πρέπει να νιώσει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση για να λερώσει στη βόλτα. Είναι πάρα πολύ συνηθισμένο σε κουτάβια αυτής της ηλικίας. Δες το άρθρο μας για την ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ: Η μεγάλη αξία της… αδιαφορίας για το σκύλο μας!
εχω ενα κουταβι θυληκο εναμισι μηνων.ενω για τα κακα της ζηταει να παει εξω (καθεται μπροστα στην μπαλκονοπορτα) και την πηγαινω εκει που ειναι νατα κανει στην αυλη τα τσισα της τα κανει οπου ναναι παροτι την βγαζω συνεχεια στην αυλη οπως λεει το αρθρο πολλες φορες (σχεδον παντα) δεν προλαβαινουμε να παμε μεχρι την πορτα .μου δινει την εντυπωση οτι δεν μπορει να κρατηθει τι μπορω να κανω?
Αν την έχεις περιορισμένη, πάρτην αγκαλιά μέχρι έξω. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα σε λερώσει αλλά για καλό και για κακό μη φοράς τα καλά σου… Και μην το πάρεις προσωπικά αν σε λερώσει! Τα λιγότερο κυριαριαρχικά σκυλιά όταν χαίρονται που επέστρεψε το αφεντικό τους “φεύγουν”. Πρόκειται για το “submissive urination”. Είναι πολύ συνηθισμένο, απόλυτα φυσιολογικό και είσαι τυχερή αν έχεις ένα τόσο γλυκό μαλακό ζώο. Λίγη υπομονή και μεγαλώνοντας θα σταματήσει το πρόβλημα!
Έχω ένα κουτάβι σχεδόν 4 μηνών όταν είμαι στο σπίτι πάει κανονικά στην πανα όταν λείπω διαλυει τις πάνες και τα κάνει παντού δυστυχώς λείπω πολλές ώρες και δυσκολεύομαι να παρακολουθησω πότε ακριβώς τα κάνει επίσης ο γιατρός μας είπε πρώτα να κάνει τα εμβόλια όλα και μετά να βγούμε.. Είμαι λίγο σε απόγνωση αν μπορείτε βοηθήστε με
Χρειάζεται πολλή πολλή άσκηση και εκτόνωση και ξόδεμα ενέργειας. Η διάλυση της πάνας γίνεται από βαρεμάρα. Κανονικά δεν παίρνουμε κουτάβι αν λείπουμε πολλές ώρες. Δοκίμασε να του αφήσεις έξυπνα παιχνίδια να απασχολείται ή να του πάρεις τετράποδη παρέα ή να σπας τις ώρες που λείπες επιστρέοφοντας λίγο κοντά του για να παίξετε ή τουλάχιστον, πριν φύγεις μια πολύ εντατική βόλτα ή έντονο παιχνίδι για να κουραστεί!
εχω ενα κουταβι 3 μηνων .παει στην πανα για τσισα αλλα οχι για κακα . τι κανω λαθος; δεν μπορω αλλο να καθαριζω βοηθηστε με
3 μηνών; Ήρθε η ώρα να αρχίσει να βγαίνει έξω για την τουαλέτα του. Την πάνα την κρατάτε μόνο για περίπτωση ανάγκης. Βόλτες λοιπόν. Πολλές βόλτες. Ακολούθησε τις συμβουλές των δυο άρθρων τουαλέτας για τα κουτάβια και όλα θα πάνε καλά! Δες και το δεύτερο άρθρο μας. Διάβασε τις συμβουλές μας με προσοχή!!!
Πώς θα μάθει τουαλέτα το κουτάβι μας;
Το σκυλάκι μου είναι 15 μηνών. Έχει μάθει να κάνει την ανάγκη του έξω στη βόλτα. Όμως λόγω καιρού, θέλω να το μάθω να τα κάνει και στην πάνα στο μπαλκόνι. Θεωρείτε πως μπορεί να το μάθει και με ποιον τρόπο; Μπορεί να μάθει και τα δύο;
μια ερωτηση μπορω να του βαλω πανα και αργοτερα να πηγαινει μονο εξω? πως θα μπορεσω να το ”ξεκοψω ” μετα?
Καλησπερα σας!Εχω ενα κουταβι 1μιση μηνων και του εχω φτιαξει παρκο στο δωματιο μου με περιφραξη το οποιο εχει μεσα κρεβατι,πανα,παιχνιδια κ μπολακια για νερο-φαι.Ακομα δεν εχει μαθει να τα κανει στην πανα κ μαλλον ουτε προκειτε γιατι παει κ τα κανει οπουδηποτε αλλου.Η πανα ειναι διπλα στο κρεβατι της και μαλλον δε θελει να τα κανει στο χωρο της,οπως λετε παραπανω. Εχει παει 2φορες στο μπαλκονι να τα κανει απο μονη της κ νομιζω οτι αυτο θελει.το θεμα ειναι οταν δεν ειμαι σπιτι ή κοιμαμαι δεν μπορω να την εχω ελευθερη στο δωματιο μ κ στο μπαλκονι του δωματιου μ γτ φοβαμαι μην παθει τπτ κυριως κ μην κανει καμια ζημια. Τι μου προτεινεται να κανω? το παρκο να το εχω ανοιχτο για να μπορει να πηγαινει οποτε θελει στο μπαλκονακι η να το κλεινω?
Αν το μπαλκόνι είναι το μέρος που θες να λερώνει, να μεταφέρεις το πάρκο στο μπαλκόνι κάθε φορά, όταν δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο! Καλύτερα να μην την αφήνεις ελεύθερη όταν δεν μπορείς να την επιβλέπεις.
Το παρκο δεν ειναι ευκολο να το μεταφερω(δυστυχως δε μπορω να σας δειξω φωτο για να καταλαβετε τι εννοω) μονο να το ανοιγω μπορω.
Κατανοητά όλα αυτά αλλά ακόμα δεν έχω βρει απάντηση σε κάτι. Μένουμε σε διαμέρισμα και τον πρωτο καιρό επειδή δε κρατιέται, θα μάθει να τα κάνει σε ένα συγκεκριμένο σημείο, οκ αυτό. ΑΡΓΟΤΕΡΑ που θα πηγαίνουμε βόλτα έξω, πως θα μάθει να μη τα κάνει πια στο σημειο που είχε μάθει πιο μικρό αλλά μόνο στη βόλτα; Ουσιαστικά, πως θα το “ξεμαθουμε” και θα του κοψουμε την συνηθεια να τα κανει στο σημειο του σπιτιου που ειχαμε επιλεξει και να κρατιεται για να τα κανει εξω;
Ευχαριστω
Αν ακολουθείτε τη ρουτίνα ο σκύλος σύντομα θα προτιμά να λερώνει έξω από ότι στο σπίτι του. Αλλά οι βόλτες πρέπει να είναι αρκετές στην αρχή για να μπει στο νόημα και κοντά στις ώρες που είναι πιο ύποπτο να λερώσει. Βολεύει να αρχίσετε να καταγράφετε, όσο μπορείτε, πότε λερώνει σε σχέση με φαγητό, νερό, ύπνο, παιχνίδι και να επιλέγετε ώστε οι βόλτες σας να είναι τότε. Επίσης βολεύει μόλις ξυπνάτε, με την τσίμπλα στο μάτι, να το αρπάζετε στην αγκαλιά και να βγαίνετε βόλτα αμέσως!