Γαβγίζει στους πάντες

Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

barking jack

Ερώτηση: «Η σκυλίτσα μου η Μελίνα είναι 1 έτους και ζυγίζει 9 κιλά. Είναι ένα φιλικό, ήσυχο και τρυφερό Κανίς-Τεριέ, αλλά μόνο μ’ εμάς. Οταν την πρωτοπήραμε, ήταν ενός μηνός και πολύ φιλική με όλους. ∆εν γάβγιζε καθόλου στους άλλους ανθρώπους και κουνούσε την ουρά της όταν τη χάιδευαν ξένοι. Τώρα άλλαξε πολύ. Οταν την πλησιάσουν, γαβγίζει ασταμάτητα, όταν τη χαϊδεύουν, χειρότερα. Γαβγίζει ακόμα και όταν οι ξένοι μιλάνε σ’ εμάς.»

feet

 

Ο εκπαιδευτής Κώστας Μαρτίνης απαντά

Τα στοιχεία που μας δίνετε δεν είναι αρκετά για να σας βοηθήσω όσο χρειάζεται. Ας δούμε, όμως, τι μπορεί να συμβαίνει.

Από την αρχή, όταν πρωτοήρθε σπίτι σας η Μελίνα, είχε πολύ κοινωνική συμπεριφορά, και μ’ εσάς και με τους ξένους, και αυτό είναι πολύ καλό. ∆είχνει ένα ισορροπημένο σκυλί, και αυτό θα ήθελε ο καθένας μας. Είναι όμως μια μείξη αίματος δύο τύπων σκύλων -Κανίς και Τεριέ-, που εύκολα προστατεύουν το χώρο τους και την οικογένειά τους.

Η συμπεριφορά της άλλαξε τώρα που μεγάλωσε και όχι όταν ήταν μικρή, γιατί τώρα «ξύπνησε» το ένστικτο προστασίας. Αυτό σημαίνει πως, όταν κάποιος επισκέπτης έρχεται στο σπίτι σας, τον αντιλαμβάνεται ως εισβολέα στο χώρο της και πολύ φυσιολογικά θα γαβγίζει.

Επίσης, όταν βγαίνετε βόλτα και περνάνε περαστικοί, δεν ασχολείται. Αν όμως κάποιος άγνωστος την πλησιάσει, χωρίς η ίδια να το έχει επιτρέψει, και πάλι γαβγίζει. Αν σκύψουν να τη χαϊδέψουν, απειλείται ακόμα πιο πολύ και γαβγίζει χειρότερα. Αυτό γιατί το σκύψιμο πάνω από ένα σκύλο είναι ένδειξη κυριαρχίας. Οταν σας μιλάνε, και πάλι νιώθει ότι πρέπει να επέμβει και να εκδιώξει εκτός μιας συγκεκριμένης ακτίνας τους ξένους (δηλαδή αυτούς που δεν έχουν καμία σχέση με την αγέλη της οικογένειάς της).

Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά της όμως; Με τα δικά της «μάτια», υπεύθυνος για την προστασία του σπιτιού και της οικογένειας είναι πάντα ο αρχηγός.

Ο αρχηγός κρίνει αν υπάρχει απειλή. Ο αρχηγός έχει τον πρώτο λόγο για το αν θα επιτρέψει στα μέλη της αγέλης του να γαβγίσουν απειλητικά ή ακόμα και να επιτεθούν, εφόσον το κρίνει απαραίτητο.

Η λύση, στην προκειμένη περίπτωση, είναι να είσαι ο αρχηγός της, δηλαδή να αποφασίζεις εσύ για εκείνη και να είσαι σε θέση να ελέγχεις τη συμπεριφορά της. Εσύ κρίνεις τι είναι απειλή και αν υπάρχει. ∆εν είναι κακό να προστατεύει η Μελίνα. Ας το κάνει όμως υπό προϋποθέσεις – όταν το επιτρέπεις εσύ. Και στη συνέχεια, θα δεχτεί ότι εσύ ελέγχεις τους ξένους και αποφασίζεις ποιους θα συναναστρέφεστε, και όχι εκείνη. Εδώ όμως χρειάζεσαι τη βοήθεια ειδικού σε θέματα συμπεριφοράς σκύλων. Μία φορά, συνήθως, είναι αρκετή. Ο ειδικός θα δώσει ακριβείς οδηγίες για το πώς θα χειρίζεσαι τέτοιες καταστάσεις στην πράξη και πάντα προσαρμοσμένες στο χαρακτήρα της.

διαφήμιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ…

Φοβάται κάθε επαφή με τον έξω κόσμο και ειδικά τους άλλους σκύλους;
Υπάρχει τρόπος να του τα μάθουμε όλα από την αρχή, είτε οφείλεται στα βιώματα του παρελθόντος (πχ. ταλαιπωρήθηκε ως αδέσποτο) είτε άργησε να βγει από το σπίτι (λόγω εμβολίων). Αρκεί να έχουμε υπομονή και μέθοδο.

Άλλες κακές συνήθειες ενήλικων σκύλων…

Γαβγίζει στο κουδούνι

«Ο σκύλος μας αδιαφορεί για μένα, κι ας είναι συνέχεια μαζί μου.»

Πώς ο σκύλος να μην «πετάγεται» μόλις ανοίγει η πόρτα

Όταν το σκύλου πήδημα γίνεται ενοχλητικό

Καβγατζής χωρίς αιτία. Πώς θα αποτρέψουμε την αδικαιολόγητη επιθετικότητα;

Άργησε να βγει από το σπίτι & είναι επιθετικός προς τους αγνώστους

Δεν θέλει την καινούργια γάτα!

Κάτι πιτσιρικάδες τον «αγρίεψαν» και πλέον αγριεύει σε όσους δεν συμπαθεί.

Φοβάται και περιπλανιέται

 



15 Σχολια

  1. Καλησπερα! Εδω και καιρο ο σκυλος μου γαβγιζειντους ξενους και δεν σταματαει με τιποτα τι μπορωβνα κανω;

  2. Γεωργια Κεχαγια says:

    Καλησπερα! Εδω και δυο μηνες εχω ενα αδεσποτο σκυλακι ημιαιμο ρατσας επανιελ μπρετον με ποιντερ το οποιο το βρηκα αδεσποτο στη Σαλαμινα. Συμφωνα με τον γιατρο του ειναι περιπου τριων ετων. Οταν φευγω απο το σπιτι κανει τρομερες ζημιες! Σημερα εφαγε ενα τεραστιο μαξιλαρι του καναπε. Γιατι το κανει αυτο; Πως μπορω να αποτρεπω τις ζημιες του; Εχω ελπιδες να το σταματησει; Εχω κυριολεκτικα απελπιστει! Περιμενω απαντηση σας! Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων!

  3. Ξενια says:

    Καλησπέρα και καλή Χρονιά!!! Εδώ κ 6μήνες έχουμε ένα ημιαιμο πιντσερ είναι 2 ετών, ήταν αδέσποτο όταν τον βρήκαμε και τον κρατήσαμε. Το πρόβλημα του ενώ είναι ένα υπέροχο υπάκουο σκυλί όταν συναντήσουμε στην βόλτα άλλα σκυλιά γαβγιζει ασταμάτητα…. Κάνει σαν τρελό…. Ωστόσο δεν μπορούμε να ξέρουμε τι το έχει προκαλέσει αυτό γιατί δεν το είχαμε από κουτάβι… Ευχαριστώ

  4. Αλίκη Κουκουλά says:

    Καλημέρα, υιοθέτησα ένα ημίαιμο κόλλεϋ πριν 1,5 χρόνο το οποίο τον είχαν παρατήσει στη δρόμο. Είναι θηλυκό, 9,5 κιλά και την έχω στειρώσει. Τώρα πρέπει να είναι περίπου 3-3,5 ετών. Από την αρχή, στη βόλτα ήταν πολύ κοινωνική με όλους. Θέλει να μυρίσει όλα τα σκυλάκια που συναντά και επειδή όπως λέω εγώ “ψαρεύει” χάδια και από τους περαστικούς, γαυγίζει συνέχεια και γίνεται κουραστική και πολλοί την φοβούνται. Της φοράω φίμωτρο γιατί δυστυχώς τρώει από κάτω ό,τι βρει και το κάνω για δική της προστασία. Εκείνο που είναι πολύ ενοχλητικό είναι το γαύγισμα που δεν ξέρω με τι τρόπο να της το κόψω…Βγαίνουμε στη λεωφόρο και ξεσηκώνει τη γειτονιά… εντελώς “δοξάστε με”….τι μπορώ να κάνω;;;

  5. Anastasia says:

    Καλημέρα έχω ενα μικρόσωμο σκυλάκι την ελπίδα είναι 9 χρονων τώρα. Την είχα βρει στο δρόμο πριν 5 χρόνια περιπου. Είναι πολύ ήρεμη παιχνιδιαρα φιλική κοινωνική με τους γνωστούς φιλους οχι ομως με τους ξένους που θα συναντήσει στο δρόμο. Όταν παει βόλτα και συναντήσει ξένους στο δρόμο αρχίζει και φωναζει καμια φορά κανει και επιθεση μαζί αλλά μονο φωνάζει. Επειδή ζω σε νησι καμια φορά κυκλοφορεί και ελεύθερη.
    Έχετε να μου προτείνεται κάτι ??

  6. Χριστίνα Σπορίδη says:

    Εχω δύο σκυλάκια,ο Ερμής είναι ημίαιμος μαλλον γκόλντενριτρίβερ 22kg,και η Δανάη μικρόσωμη 10kg μοιάζει με αλεπουδίτσα.
    Βγαίνουμε βόλτα κάθε πρωί στις 6,για να μην συναντηθώ με άλλους για τον λόγο ότι γαβγίζουν πάρα πολύ στις αυλές των σπιτιών που έχουν σκύλους.Κάθε μέρα όμως κάποιος με περιμένει να μου κάνει παρατήρηση να μην τους αφήνω να γαβγίζουν.πλέον αντιμετωπίζω σοβαρό πρόβλημα και δεν γνωρίζω τι να κάνω.Σημειωτέον οτι τον αφήνω χωρίς λουρί γιατί θέλει να τρέξει,έχει πολύ ενέργεια το ζώο μου,και γι’αυτό βγαίνουμε αξημέρωτα.Πέστε μου παρακαλώ τι να κάνω;
    Ευχαριστώ.

  7. εχω ενα 2χρ σπιτζ αρσενικο, μεχρι τον πρωτο χρονο ηταν κοινωνικοτατος κ κουναγε την ουρα χαρουμενος οταν πλησιαζε η τον πλησιαζαν αλλα σκυλια , απο καποια στιγμη χωρις κατι σημαντικο να συνεβει αρχισε να γαυγιζει στα μεγαλυτερα αρσενικα, το θεωρησα φοβο αλλα μετα κ στα ιδια με εκεινον κ τα μικροτερα, με καταληξη τωρα να γινεται πανικος καθε φορα που καποιο αρσενικο βρεθει στο δρομο μας ,σε μπαλκονι η ακομα κ σε αλλο αυτοκινητο ….ειναι φοβερο, φοβομαστε να βγουμε βολτα γιατι ηδη μας επιτεθηκαν αδεσποτα που μια χαρα ηρεμα ηταν τα καημενα αλλα ο δικος μας γαυγιζε κ γρυλιζε χωρις σταματημο. τι μπορουμε να κανουμε;;; σταματησαμε να απολαμβανουμε τη βολτα κ στεναχωριομαστε πολυ για αυτο

    • Διάβασες το σχετικό μας άρθρο; Φοβάται κάθε επαφή με τον έξω κόσμο και ειδικά τους άλλους σκύλους;
      Αυτό που προτείνει η Marilyn είναι ουσιαστικά επανεκκίνηση, δηλαδή control alt delete. Πρέπει να αρχίσετε από την αρχή την κοινωνικοποίηση. Δοκίμασε όσα προτείνει το άρθρο και αν δεν βοηθήσει πες μας ξανά. Ισως χρειαστείτε, πάντως, τη συνδρομή ενός εκπαιδευτή ή ειδικού συμπεριφοράς. Μη στενοχωριέσαι και μην απελπίζεσαι. Μπορεί να διορθωθεί αυτό το προβληματάκι σε μεγάλο βαθμό αλλά θα χρειαστεί δουλειά, υπομονή και ψυχραιμία. Η στείρωση, φυσικά, θα βοηθήσει. Να θυμάσαι πάντα ότι ένας σκύλος δείχνει εντελώς άλλο εαυτό όταν είναι δεμένος από ότι όταν είναι λυτός. Δοκιμάσατε να τον φέρετε σε επαφή με ζώα όταν και τα δυο ήταν λυτά; Πώς αντέδρασε;
      Κλέα

      • δεν εχει προβλημα με ανθρωπους οποιασδηποτε ηλικιας μεσα η εξω,.γλυφει ασταματητα κ ζηταει χαδια ακομα κ αν παιδακια του τραβηξουν το αυτι κτλ, μονο με τους αρσενικους σκυλους εχουμε το προβλημα ακομα κ λυτος σε περιφραγμενο χωρο για παραδειγμα στο παρκο του φλοισβου που σταματησαμε κ εκει να πηγαινουμε για τον ιδιο λογο

  8. areti adamopoulou says:

    ο σκυλος μου ενα λαμπραντορ με ποιντερ 3 ετων πλεον γαυγιζει σε γατες,ανθρωπους που τρεχουν αρσενικα μικροσωμα και μεγαλοσωμα.εγω θελωντας να τον σταματησω του δινω λιχουδιες σαν να τον επιβραβευω μονο και μονο για να του αποσπασω την προσοχη.τι να κανω?

  9. Eva Kotsi says:

    Κύριε Μαρτίνη θα θέλατε να μας πείτε με ποιον τρόπο ένας εκπαιδευτής με μια και μόνο φορά θα καταφέρει να σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά του σκύλου γιατί πραγματικά είμαι πάρα πολύ περίεργη!

    • Ο κύριος Μαρτίνης δεν λέει στο άρθρο ότι με μια φορά θα σταματήσει ο σκύλος να γαβγίζει. Λέει ότι αν ένας ειδικός σε θέματα συμπεριφοράς επισκεφθεί την οικογένεια μπορεί σε ένα ραντεβού να τους υποδείξει τι κάνουν λάθος και να τους δείξει πώς να συμπεριφέρονται στο εξής στο ζώο τους ώστε να μειωθεί σιγά σιγά η συγκεκριμένη συνήθεια. Εαν η οικογένεια δυσκολευτεί να ακολουθήσει τις οδηγίες, π.χ. αν δεν κάνουν ΟΛΟΙ και ΠΑΝΤΑ αυτά που θα τους πει ο ειδικός, ίσως χρειαστούν περισσότερες συνεδρίες (καλοί μαθητές-κακοί μαθητές). Τώρα είναι πιο σαφές ή θέλετε, όντως, να προωθήσουμε το ερώτημα στον εκπαιδευτή;

    • George Papakosmopoulos says:

      Από προσωπική εμπειρία να σου πω πως σε κάποιες περιπτώσεις μια και μόνο φορά-διόρθωση είναι αρκετή για να αλλάξεις μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά του σκύλου σου. Αυτό συμβαίνει γιατί εμείς διαχειριζόμαστε λάθος κάποιες καταστάσεις που τυχαίνουν πχ στην βόλτα με τον σκύλο μας. Ετσι όταν αλλάξεις εσύ ο σκύλος σου άπλα θα ακολουθήσει.Αυτό το βίωσα όταν κατά την ενηλικίωση ο σκύλος μου εκδήλωσε προβλήματα επιθετικής συμπεριφοράς με άρπαγμα και τινάγμα στο λαιμό. Μετά από την καθοδήγηση του Κ. Μαρτινη ο σκύλος μου συνυπάρχει λυτός στο πάρκο των Βριλησσίων (αν αου λεει κατι) με τα υπόλοιπα αρσενικά… Εγώ άλλαξα και κατα συνέπεια ο σκύλος μου…

      ΥΓ Δεν αξίζει το ύφος σου προς αυτό τον άνθρωπο, ειδικά όταν εσύ δηλώνεις «θετική εκπαιδεύτρια», γιατί ο εν λόγω εκπαιδευτής είναι κάτι παραπάνω από επαγγελματίας.

      Ευχαριστώ

Σχολιαστε