Γιατί δακρύζει ο σκύλος μου;

Από την κτηνίατρο Φέη Ζερβουδάκη

Πρόκειται για δάκρυα πόνου, συγκίνησης, χαράς, λύπης ή μήπως...; Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

dakrya dog

Ερώτηση: «Γιατί, όταν γέννησε το σκυλάκι που βρήκα στο δρόμο έγκυο, άρχισαν να δακρύζουν τα μάτια του;»

Απαντά η κτηνίατρος Φέη Ζερβουδάκη:

Ένας σκύλος μπορεί να δακρύζει πολύ είτε επειδή παράγονται πολλά δάκρυα είτε επειδή δεν γίνεται καλή παροχέτευση -απομάκρυνση δηλαδή- των δακρύων από τα μάτια. Στη δεύτερη περίπτωση, η ροή των δακρύων ονομάζεται επιφορά. Όχι σπάνια, ένα ζωάκι μπορεί να παρουσιάζει και τα δύο προβλήματα ταυτόχρονα.

Dakrya

Αυξημένη παραγωγή δακρύων;

Αποτελεί φυσιολογική αντίδραση του οφθαλμού στην προσπάθεια να «ξεπλύνει» τυχόν ουσίες ή σωματίδια που προκαλούν τοπικό ερεθισμό. Η λοιμώδης ή αλλεργική επιπεφυκίτιδα, ο πόνος ή ο τραυματισμός του οφθαλμού (π.χ. από βλεφαρίδες που στρέφονται προς τα μέσα, άγανα κλπ.), ακόμα και μία διαταραχή της πολύ εξειδικευμένης σύστασης των δακρύων, μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του ματιού, και αυξημένη παραγωγή δακρύων, με αποτέλεσμα τα δάκρυα να υπερχειλίζουν τον οφθαλμό και να ρέουν προς τα έξω.

 

dogtear2

Δάκρυα που τρέχουν;

Η επιφορά (ροή) οφείλεται σε ανεπαρκή παροχέτευση των δακρύων από τον οφθαλμό, ακόμα και όταν δεν υπάρχει ερεθισμός και αυξημένη παραγωγή δακρύων. Φυσιολογικά, η παροχέτευση των δακρύων γίνεται μέσω δύο πολύ μικρών οπών στην έσω γωνία του ματιού που ονομάζονται δακρυϊκά σημεία και που οδηγούν σε έναν πολύ λεπτό σωλήνα, τον ρινοδακρυϊκό πόρο, ο οποίος καταλήγει στη ρινική κοιλότητα. Διαταραχές στην ανατομική δομή του οφθαλμού ή των βλεφάρων που εμποδίζουν τη ροή και συλλογή των δακρύων προς τα δακρυϊκά σημεία, καθώς και η απόφραξη των δακρυϊκών σημείων ή του ρινοδακρυϊκού πόρου, μπορεί να έχουν και πάλι ως αποτέλεσμα την ροή των δακρύων έξω από τον οφθαλμό.

 

Προσοχή: Σε κάθε περίπτωση, αν το κατοικίδιό μας κρατά το μάτι του κλειστό, αν το ξύνει επίμονα, αν ξαφνικά δακρύζει πολύ, ή αν διαπιστώσουμε απώλεια της όρασής του θα πρέπει άμεσα να συμβουλευόμαστε έναν κτηνίατρο.

διαφήμιση

 

Αυξημένα δάκρυα μετά τον τοκετό;

Η δακρύρροια που παρουσιάζει το σκυλάκι σας μετά τον τοκετό δεν φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με τον τοκετό ή τη γαλουχία. Επειδή όμως τόσο η κυοφορία όσο και η γαλουχία αποτελούν παράγοντες έντονης καταπόνησης για ένα ζωάκι, η δακρύρροια ενδέχεται να είναι σύμπτωμα κάποιας -επιλόχειας ή μή- συστηματικής πάθησης του ζώου. Για να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία της δακρύρροιας θα πρέπει το σκυλάκι να εξεταστεί κλινικά και οφθαλμολογικά.

 

Διαβάστε επίσης

Όχι πια κόκκινα δάκρυα

Ατυχήματα στο σπίτι

Άγανα: Ο ύπουλος εχθρός του καλοκαιριού

Είναι ο σκύλος σας υγιής;

Κρυολογούν ο σκύλος και η γάτα;

Οι αλλεργίες της άνοιξης ταλαιπωρούν και τους τετράποδους

 



Σχολιαστε