Επιχείρηση: µπάνιο γάτας

Από τη ∆ώρα Αντωνίου

Αν και η γάτα συνήθως δεν χρειάζεται πλύσιμο, σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορείτε να το αποφύγετε. Ακολουθώντας τις συμβουλές µας, θα γλιτώσετε µια τραυματική εμπειρία και για εσάς και για εκείνη.

shutterstock_47472811www

Το ζωάκι σας πρέπει να μάθει να αντιμετωπίζει το μπάνιο σαν παιχνίδι, για να το συνδέσει με ευχάριστα συναισθήματα. Εσείς, από την άλλη, μην επιχειρήσετε να το πλύνετε πριν νιώσετε σίγουροι ότι σας εµπιστεύεται και ότι είστε γρήγοροι και αποφασιστικοί στις κινήσεις σας, ώστε να το κάνετε να νιώσει άνετα με τη διαδικασία.

 

Χρειάζεται η γάτα μπάνιο;

Γενικά, η γάτα φροντίζει μόνη της την υγιεινή της. Το σάλιο της περιέχει ήπιες καθαριστικές ουσίες, που της επιτρέπουν να καθαρίζει αποτελεσµατικά το τρίχωµά της. Επιπλέον, το ευαίσθητο δέρµα της επικαλύπτεται από λιπίδια, τα οποία αποµακρύνονται από την επιφάνειά του με το συχνό μπάνιο με σαμπουάν. Τέλος, ειδικά οι μακρύτριχες γάτες κινδυνεύουν από τριχόφυτα, αν δεν στεγνώσουν σωστά.

Έτσι, το μπάνιο δεν κρίνεται απαραίτητο, εκτός αν:

Α. Έχει ψύλλους

Β. Έχει λερωθεί πολύ ή με κάποια ουσία που θα τη βλάψει αν προσπαθήσει να καθαριστεί μόνη της.

Αν, πάντως, το πρώτο μπάνιο της δεν αποφεύγεται και θέλετε να βγείτε αγρατσούνιστοι από τη διαδικασία, ακολουθήστε πιστά τις παρακάτω οδηγίες.

 

Τα… σύνεργα

 • Ειδικός νυχοκόπτης για γάτες. Προϋπόθεση: να σας έχει δείξει ο κτηνίατρος πώς να τον χρησιμοποιείτε σωστά, για να μην της προκαλέσετε τραυµατισµό.
 • Μια λεκάνη ή ο νιπτήρας του μπάνιου µε τάπα (αν πρόκειται για µικρό γατάκι), αλλιώς η μπανιέρα.
 • Ειδικό σαμπουάν για γάτες. Αν είναι μεγάλη ανάγκη και δεν προλαβαίνετε, προτιμήστε ένα παιδικό σαμπουάν.
 • Μια μαλακή, καθαρή πετσέτα.
 • Αν το ζώο είναι ιδιαίτερα φοβισµένο ή μη εξοικειωµένο, προσπαθήστε να αποφύγετε εντελώς το μπάνιο – προς το παρόν. ∆ιαφορετικά, προμηθευτείτε μια δεύτερη πετσέτα και μια γατοφόρο.

 

Προετοιμασία

 • Είναι καλή ιδέα να κόψετε τα νύχια της πριν από το μπάνιο. Θα σας γλιτώσει από πολλές νυχιές και θα αποτρέψει την ίδια από την προσπάθεια να σκαρφαλώσει στην κουρτίνα του μπάνιου. Ενώ κόβετε τα νύχια, µιλήστε της απαλά, προφέροντας το όνομά της αρκετές φορές.
 • Ανοίξτε τη βρύση σε χαμηλή πίεση και χλιαρή θερµοκρασία (σώματος ή λίγο πιο ζεστό) και αφήστε τη γάτα να εξερευνήσει το χώρο. Πιθανόν να θελήσει να μάθει από πού προέρχεται ο θόρυβος και να προσπαθήσει να κυνηγήσει το νερό που χάνεται στο σιφόνι, οπότε θα έρθει οικειοθελώς σε πρώτη επαφή µε το νερό, βρέχοντας τα πατουσάκια της. Αν τη δείτε µε την ουρά όρθια ή γυρισµένη πάνω από την πλάτη, σηµαίνει ότι το διασκεδάζει, οπότε µπορείτε να προχωρήσετε. Αν δείχνει πολύ φοβισµένη, καµπουριάζει τη ράχη της ή η ουρά της σχηµατίζει το αγγλικό ερωτηµατικό, το µπάνιο σταµατάει εδώ. Είναι προτιµότερο να την επιβραβεύσετε που έφτασε έστω και µέχρι εδώ και να προσπαθήσετε ξανά κάποια άλλη στιγµή, παρά να τροµοκρατηθεί και να γίνει το µπάνιο µια τραυµατική εµπειρία.
 • Πολλές γάτες τροµάζουν µε τον ήχο της βρύσης. Σε αυτή την περίπτωση, είναι προτιµότερο να έχετε γεµίσει από πριν µια λεκάνη µε καθαρό νερό.

 

Σε 7 βήµατα

1. Γεµίστε λίγο-λίγο τη λεκάνη, το νιπτήρα ή την µπανιέρα, φροντίζοντας το νερό να φτάνει µόλις µέχρι την κοιλιά του ζώου, για να µην το κυριεύσει αίσθηµα πνιγµού.

2. Αν δείτε ότι γλιστράει, τοποθετήστε ένα ειδικό πατάκι. Είναι σηµαντικό η γάτα να στέκεται σωστά, ώστε να αισθάνεται σιγουριά και να µην κινδυνεύει να γλιστρήσει στο νερό. Πολλοί προτιµούν να συγκρατούν τα δύο µπροστινά ποδαράκια µέσα στο χέρι τους, ενώ τα δύο πίσω βρίσκονται στο νερό. Τις περισσότερες φορές, η ίδια η γάτα παίρνει αυτήν τη στάση ακουµπώντας στο τοίχωµα του νιπτήρα.

3. Αν η γάτα είναι συνεργάσιµη, δοκιµάστε να βάλετε στην είσοδο κάθε αυτιού ένα µικρό κοµµάτι βαµβάκι καλυµµένο µε γάζα – προσοχή: όχι πολύ βαθιά και µην το επιχειρήσετε αν την εκνευρίζει. Το βαµβάκι θα κρατήσει το νερό έξω από το αυτί και θα περιορίσει τον κίνδυνο πιθανών µολύνσεων. Ίσως σας φανεί παράξενο, αλλά πολλές γατούλες ηρεµούν µε αυτόν τον τρόπο και συνεργάζονται στο µπάνιο, καθώς περιορίζονται οι εξωτερικοί θόρυβοι που τις τροµάζουν.

4. Με τη χούφτα σας, µια βρεγµένη πετσέτα ή µε ένα µαλακό σφουγγάρι, αρχίστε να νοτίζετε το τρίχωµα του ζώου. Αν το πλένετε λόγω ψύλλων, ξεκινήστε κάνοντας ένα βρεγµένο κύκλο γύρω από το λαιµό του. Οι ψύλλοι µισούν το νερό και, αν ξεκινήσετε από κάτω, θα ανέβουν στο πρόσωπο του ζώου. Σε καµία περίπτωση µη βρέξετε το κεφάλι ή τα µάτια.

5. ∆ιαλύστε την απαραίτητη ποσότητα σαµπουάν στο νερό της λεκάνης και συνεχίστε να τη βρέχετε µε το διάλυµα. Αν η γάτα είναι πολύ λερωµένη, ρίξτε µικρή ποσότητα σαµπουάν στα χέρια σας και κάντε της απαλό µασάζ. Μην της επιτρέψετε να γλείψει το σαµπουάν.

διαφήμιση

6. Μην ξεχνάτε να της µιλάτε απαλά και γλυκά και να τη χαϊδεύετε.

7. Μετά το σαπούνισµα, ξεπλύντε την καλά. Είναι σηµαντικό γιατί το δέρµα της έχει την ιδιότητα να απορροφάει αµέσως τα χηµικά. Αν τροµάζει στον ήχο της βρύσης, γεµίστε τη λεκάνη µε καθαρό νερό τρεις, τέσσερις φορές διαδοχικά και ξεπλύντε την εκεί.
cool cat

Στέγνωµα

 • Βάλτε την πετσέτα στα πόδια σας και, κρατώντας σταθερά τη γάτα, τυλίξτε τη µέσα. Βάλτε τα χέρια σας µέσα στην πετσέτα και µε απαλό µασάζ -«στύβοντας» µαλακά την τρίχα- αποµακρύνετε τη µεγαλύτερη ποσότητα νερού. Μην προσπαθήσετε να στεγνώσετε το ζώο τρίβοντας µε την πετσέτα. Το µόνο που θα καταφέρετε είναι να το εκνευρίσετε.
 • Αφού σιγουρευτείτε ότι δεν στάζει νερό, αφήστε την σε ένα δωµάτιο µε αερόθερµο ή κλιµατισµό (στο ζεστό). Καλό θα ήταν ένα γατάκι να παραµένει σε περιβάλλον µε σταθερή θερµοκρασία για 12 ώρες µετά το µπάνιο, µακριά από ρεύµατα, γιατί οι γάτες είναι επιρρεπείς σε αρρώστιες των πνευµόνων.
 • Αν φοβάστε ότι το γατάκι θα κρυφτεί και έτσι θα αργήσει να στεγνώσει, απλώστε µια ζεστή πετσέτα στη γατοφόρο, βάλτε το µέσα και τοποθετήστε την κοντά σε θερµαντικό σώµα – όχι πολύ κοντά, καθώς υπάρχει κίνδυνος εγκαύµατος.
 • Μη χρησιµοποιήσετε πιστολάκι: ο θόρυβος φοβίζει τα περισσότερα γατάκια, ενώ υπάρχει και κίνδυνος να προκαλέσει εγκαύµατα.
 • Οι γάτες στεγνώνουν και µόνες τους το τρίχωµά τους, γλείφοντάς το µετά το µπάνιο.

Αφού ολοκληρωθεί το µπάνιο, µπορείτε να την επιβραβεύσετε για την προσπάθειά της χαϊδεύοντάς την και ίσως δίνοντάς της µια λιχουδιά.

Λέτε κάποια στιγμή να αγαπήσει και η δική σας γάτα τόοοοσο το νερό;

 

Διαβάστε επίσης

Μπάνιο χωρίς… δράματα: 9 + 2 Συμβουλές για το πλύσιμο των τετράποδων

Στεγνό καθάρισμα, για όταν πρέπει αλλά δεν κάνει (ή δεν αντέχετε) να πλυθεί!

Συνταγή: Σπιτικό υποαλλεργικό σαμπουάν για σκύλους & γάτες

Σπιτικό σπρέι για να διώχνουμε ψύλλους, σκνίπες & τσιμπούρια από τη γούνα των τετράποδων

10 συμβουλές για να κρατήσουμε τη γάτα μας δροσερή το καλοκαίρι

Ψύλλοι, τσιμπούρια, ακάρεα, ψείρες, ταινίες ή άλλα παράσιτα; Ποτέ ξανά!

Με τι κριτήρια να επιλέξω αντιπαρασιτική αμπούλα για το σκύλο και τη γάτα μου;

Γέμισε το σπίτι ψύλλους!

Μύκητες στο τρίχωμα του σκύλου ή της γάτας; Για να απαλλαγούμε οριστικά είναι απαραίτητος και ο καθαρισμός του χώρου.

 1 Σχολιο

 1. dimitris vamvakakis says:

  Τήν εκανα μπανιο πανευκολα μεσα σε κλουβι για κουνελια και την περιποιόμουν απο το επάνω μέρος πού έχει καπάκι (ούτε γάτα ούτε ζημιά) στό τέλος έβαλα ένα αερόθερμο στό πλάι καί τελειώσαμε ευχάριστα τό μπάνιο μας !!!

Σχολιαστε