Η κιβωτός της Μαριάννας Τουμασάτου και του Αλέξανδρου Σταύρου

Συνέντευξη στην Ελένη Κεφαλοπούλου

Mια μεγάλη οικογένεια, σκυλιά παντού και μια εβδομάδα... γάτες!

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Σίμπα, Γκόγκι, Αγγέλα, Πετρούλα, Τρίτη, Παρασκευάς, Μαγκίτα και Αχινός περιμένουν με ανυπομονησία. Ο λόχος των τετράποδων αδημονεί για το πρωινό συσσίτιο με γαβγίσματα και φιλικές σπρωξιές. Μόνο μια μεγάλη καρδιά και ένα σπίτι-κιβωτός μπορεί να δεχτεί τόσα πόδια και ουρές. Και όπως φαίνεται, η Μαριάννα Τουμασάτου και ο Αλέξανδρος Σταύρου τα διαθέτουν. Και κρατάνε άψογα τις ισορροπίες ανάμεσα σε 4 σκυλιά, 4 γάτες και ένα παιδί. Η μικρή Χρυσηίδα περιμένει το γάλα της. Από το στούντιο τηλεφωνούν για αλλαγές στα σενάρια, η απογευματινή πρόβα στο θέατρο θα πάει πιο αργά, Σίμπα, Γκόγκι και Πετρούλα περιμένουν τη βόλτα τους. Ποιος θα σκεφτόταν ότι δύο νέα παιδιά, επιτυχημένοι ηθοποιοί, οικογενειάρχες, θα μοίραζαν κάθε ίχνος του ελεύθερου χρόνου τους στα αγαπημένα τους ζώα;

«Όλα τα καταφέρνεις άμα έχεις θέληση και αγάπη», λέει η Μαριάννα. «Οταν έμεινα έγκυος, το μόνο που σκέφτηκα ήταν τι ωραία παιχνίδια θα κάνει το παιδί μου με τα ζώα μας. Βέβαια, στα 2½ η Χρυσηίδα τα πάει καλύτερα με τις γάτες, γιατί τα σκυλιά με τον όγκο τους την έχουν ρίξει κάτω αρκετές φορές. Αργότερα, όμως, θα παίζουν μια χαρά».

Ο Αλέξανδρος φοράει τα λουριά της βόλτας στον κατάμαυρο Γκόγκι και στην ξανθιά Πετρούλα, ενώ η Σίμπα γαβγίζει συνέχεια. «Η Σίμπα ήταν ένα από τα κουτάβια που παρατάνε στην περιοχή. Μια μέρα με χιόνι, μπήκε στο σπίτι με τσαμπουκά κι έμεινε. Στην αρχή έκανε ζημιές, έσκαβε παντού, ήταν καπετάν φασαρίας», λέει η Μαριάννα και ο Αλέξανδρος συμπληρώνει: «Τώρα είναι μόνο φασαρίας. Αλλά είναι το μεγάλο κορίτσι μας, κάπου 12½ χρόνων».

AGGELA www

Το τέταρτο σκυλί της οικογένειας, η Αγγέλα, είναι κάπου κρυμμένη. Δεν βγαίνει ποτέ βόλτα μαζί τους. Είναι 9½ χρόνων και όταν ήταν μικρή τη φρόντιζε μια φίλη τους στην πυλωτή της πολυκατοικίας. Κάποιος γείτονας που δεν μπορούσε να ανεχτεί την παρουσία του σκυλιού, το απήγαγε και το παράτησε στο Μαρκόπουλο. Η φίλη τους το βρήκε και του έβαλε λουρί με το τηλέφωνό της. Ο γείτονας το ξαναπήρε και αυτή τη φορά το άφησε στην Ελευσίνα. Λόγω του λουριού η Αγγέλα βρέθηκε ξανά. Και τότε εμφανίστηκαν οι σωτήρες της. «Είπαμε με τον Αλέξανδρο ότι θα την πάρουμε, αλλά εκείνο τον καιρό κάναμε ανακαίνιση, οπότε η Αγγέλα άλλαξε μερικά σπίτια μέχρι να έρθει μαζί μας. Eτσι, ακόμα νομίζει πως, αν τη βγάλεις έξω, θέλεις να την παρατήσεις. Τον πρώτο χρόνο τον έβγαλε κάτω από ένα τραπέζι. Νόμιζε πως, αν δεν τη βλέπουμε, δεν θα τη διώξουμε».

 

Σκυλιά παντού

Ο Γκόγκι, από το «Βαν Γκογκ», είναι ένας υπέροχος γίγαντας 11 χρόνων που κοιτάζει τον Αλέξανδρο στα μάτια. Όταν τον βρήκε η Μαριάννα, ήταν ένα κουτάβι 2 μηνών, που του είχαν κόψει με ψαλίδι την ουρά και το ένα αυτί. Είναι σωστός άρχοντας και δεν έχει χάσει τίποτε από τη γοητεία του. Η Πετρούλα, 6 ετών σήμερα, με δύο διάφανα μάτια, είναι το μόνο σκυλί που δεν βρήκαν εγκαταλελειμμένο. Είναι η σειρά του Αλέξανδρου να πει την ιστορία της: «Ήταν κουταβάκι που φιλοξενούσε η Άννα Παναγιωτοπούλου από μια φίλη της. Μόλις το είδα, ήξερα ότι η Μαριάννα θα ξετρελαθεί μαζί του. Κάναμε ολόκληρη σκευωρία ώστε να πάει στην Άννα χωρίς να πούμε για το σκυλί». Η Μαριάννα γελάει όταν το θυμάται. «Σιγά μην το άφηνα. Αν και τότε είχα την Μπουμπού, μια δύσκολη περίπτωση. Ήταν ένα σκυλί από το στούντιο όπου κάναμε γυρίσματα. Ήταν μεγαλούτσικο, το είχε χτυπήσει αυτοκίνητο και είχε κάνει πολλά χειρουργεία. Έτσι το ανέλαβα. Μάλιστα, για να μπορεί να ανεβαίνει, χάλασα τα σκαλιά και τα έκανα πλατύσκαλα. Η Παναγιωτοπούλου τότε με πείραζε, “έχεις και σκαλιά για σκυλιά με ειδικές ανάγκες;” έλεγε». Η Μπουμπού έζησε μαζί τους δύο ευτυχισμένα χρόνια, ώσπου πέθανε.

Η Μαριάννα μεγάλωσε σε γειτονιά με μονοκατοικίες, όπου όλοι φρόντιζαν τα ζώα, κυρίως ο μπαμπάς και η γιαγιά της. Στη γιαγιά «φόρτωνε» και όποιο ζώο έβρισκε. Έκτοτε είχε πάντα κοντά της ζώα. Ο Αλέξανδρος είχε κάποια εμπειρία από ζώα φίλων, αλλά με τη Μαριάννα κόλλησε το μικρόβιο. Και οι δύο θυμώνουν με την κατάσταση των αδέσποτων σκυλιών στην περιοχή τους. «Τα παρατάνε στις ταβέρνες, δήθεν ότι θα έχουν να φάνε, για να καθησυχάζουν τις τύψεις τους. Και μετά η φόλα πάει σύννεφο», καταγγέλλει η Μαριάννα, που είχε μια τραγική εμπειρία πριν από χρόνια. «Τότε τάιζα κάπου 25 αδέσποτα σκυλιά, τα είχα στειρώσει, τους είχαμε σπιτάκια. Ήταν φύλακες, προστάτευαν την περιοχή. Κι ένα βράδυ, 9 Δεκεμβρίου, τους έριξαν φόλα. Τα σκότωσαν όλα σε μία νύχτα. Κάποια είχαν τα ράμματα της στείρωσης ακόμη. Μαζί πάει και η Εβίτα, που ήταν του σπιτιού. Από τότε φροντίζω να μην τα μαζεύω εδώ. Δεν αντέχω τόσο πόνο».

 

Αχινός, Παρασκευάς, Μαγκίτα, Τρίτη... (από αριστερά)

Αχινός, Παρασκευάς, Μαγκίτα, Τρίτη… (από αριστερά)

Μία βδομάδα… γάτες

Για να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα, ο Αλέξανδρος μιλάει για τις γάτες. «Ένα βράδυ ήρθαν κάτι φίλοι, είδαν μια γάτα στην αυλή και μας ρώτησαν πώς τη λέμε. Εμείς δεν είχαμε ιδέα. Μέχρι που την είδαμε. Τρίτη ήρθε, Τρίτη τη βγάλαμε. Ελα όμως που σε λίγο καιρό έφερε και τον σύζυγο. Παρασκευή ήρθε, Παρασκευά τον βγάλαμε. Σε λίγο, να και δύο μικρά». «Αν δεν τη στειρώναμε, θα είχαμε όλη τη βδομάδα σε ονόματα», παρεμβαίνει γελώντας η Μαριάννα. «Τα μικρά όμως τα βγάλαμε Μαγκίτα, από το Μάγκας, γιατί νομίζαμε ότι είναι αρσενικό, και Αχινός, γιατί είναι μαύρος με άσπρες τρίχες».

Η βόλτα τέλειωσε, η Χρυσηίδα και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας περιμένουν σπίτι, οι υποχρεώσεις τούς καλούν. Ο Αλέξανδρος και η Μαριάννα αγκαλιασμένοι γυρνούν στην κιβωτό τους, ενώ Σίμπα, Γκόγκι και Πετρούλα χοροπηδάνε γύρω τους.

 

διαφήμιση

* Αναδημοσίευση από το Τεύχος 13 (Νοέμβριος 2013) του περιοδικού «Σκύλος & Γάτα».

 

Διαβάστε επίσης

Ο Διονύσης Σχοινάς δεν μπορεί να δεχτεί ότι όταν βοηθάμε τα ζώα είναι εις βάρος των παιδιών.

Νίκος Ορφανός (Κίτσος) & Φώντας, Ντα Βίντσι, Όπρα

Νίκος Δήμου & Μούψης, Τάκι, Γκνάκι, Σατανάκι, Ντον…

Αντώνης Καφετζόπουλος & Λίο

Σία Κοσιώνη & Άρης

Στάθης Παναγιωτόπουλος & Σαρδέλα

Δημήτρης Σκαρμούτσος, Σκνίπας & Λέμον

O Άρνι του Γρηγόρη Αρναούτογλου

George Clooney & Einstein

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com19 Σχολια

 1. Περους Φωτάκη says:

  Συγχαρητήρια παιδιά!! Είστε τεράστιοι άνθρωποι!!!

 2. ΕΛΕΝΑ says:

  ΄Ανθρωποι πρότυπα!

 3. ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΙΣΤΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΤΟΥΣ !!!!! ΕΧΩ ΣΥΓΚΙΝΗΘΕΙ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ !!!!!!! ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΑΛΑ !!!!!!! ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!!!!!!!!

 4. Μανδεκη Σοφία says:

  Ενα μεγάλο μπράβο! !!!!

 5. ΕΝΑ ΕΥΓΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΣΥΝΗΘΗΖΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΗ ΤΗΣ ΛΙΤΣΑΣ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ[ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ] ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ

 6. angeliki.lazaraki@fecabook.com says:

  Να ειστε παντα καλα.

 7. Ρεντούμη Βασιλική says:

  Την Κ. Τουμασάτου την γνώρισα πριν αρκετά χρόνια, όταν σαν σύλλογος φιλοζωικός, κάναμε έρανο για ένα πολύ δύσκολο χειρουργείο σε αδέσποτο, που κόστιζε πολλά…Χωρίς να μας ξέρει προσωπικά έδωσε ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό, κάτι που μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Είναι από τους πιο γλυκούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει, ειλικρινής και καλοπροαίρετη! Ήμουν σίγουρη πως το ίδιο θα είναι και ο άνθρωπος που επέλεξε να είναι ο σύντροφος της ζωής της! Να είναι πάντα καλά και οι δυο!

 8. elena2004 says:

  γία να πω την αλήθεια εμένα ο Αλέξανδρος σταυρου δεν με τρελαινει κιόλας αλλά είναι καλός άνθρωπος όμως τη τουμασατου ειλικρινά την λατρεύω να είναι πάντα καλά και αυτοι και η κόρη τους

  • Σταματίνα says:

   Ti είναι αυτά που λες για το Σταύρου; Είναι από τις πιο γλυκιές παρουσίες στο χώρο του θεάματος και γι’ αυτό ταιριάζει με την επίσης γλυκιά Τουμασάτου! Αξιέπαινοι που με τόσες υποχρεώσεις, φροντίζουν και τόσα σκυλιά! Έχουν άραγε μεγάλο χώρο;

 9. ΕΙΡΗΝΗ says:

  ΓΙΑ 27 ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΕ ΤΕΤΡΑΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ????? ΤΡΕΛΑ !!!!!!!!!!!

 10. Σταματία says:

  Μπράβο τους!! Αξιαγάπητοι ως καλλιτέχνες, μετά το ρεπορτάζ, τους εκτίμησα και ως ανθρώπους!!

 11. Χριστιάνα says:

  Το ‘ξερα ότι το κάθαρμα ο Μαλτέζος κατά βάθος έχει χρυσή καρδιά 🙂

 12. μαρια says:

  Aξιαγάπητοι και οι δύο!! Πάντα χαμηλών τόνων και φαίνεται οτι γνωρίζουν καλά ποιά είναι τα σημαντικά πράγματα στη ζωη και με τι να ασχολούνται, μακριά από τις γελοίες δημόσιες σχέσεις του χώρου τους και τις ίντριγκες!! Να είναι πάντα καλά όλη η οικογένειά τους!!

 13. Μαρια says:

  Ειστε καταπληκτικοι ανθρωποι. Το μπραβο ειναι λιγο. Να ειστε παντα καλα και η ευτυχια να μη φυγει ποτε απ το σπιτι σας

 14. ιφιγενεια says:

  για χαρη τετοιου ανδρα και δεινοσαυρους θα ειχα κατοικιδια!!!!!!!

 15. Amalia Theodoraki says:

  Exo erthie apo Kanada kai tora meno Xania. Exo 5 skilia + 5 gatia sto spiti mou! Frontizo alla 19 adespota gatia + 4 skilia! Xairoma na vlepo eutixismenes oikogenies me polla zoakia!

Σχολιαστε