Προτιμά το κρέας από τις κροκέτες

Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

 

dog meat2

Ερώτηση: «Έχω ένα Κανίς-Τεριέ, τη Σίσυ. Είναι 7 μηνών και είναι πολύ ενεργητικό σκυλί. Την ταΐζω δύο φορές τη μέρα κροκέτες, όμως εκείνη προτιμά να τρώει κρέας. Αλλά δεν έχω κάθε μέρα κρέας, έτσι της δίνω και κροκέτες. Αυτή όμως δεν πρόκειται να τις αγγίξει αν δεν της τις δώσω εγώ απ’ το χέρι μου ή αν δεν της πω: «Φάε, Σίσυ». Θα μου πείτε, καλά, μια μικρή πρόταση δεν είναι κάτι δύσκολο, όμως μόλις με βλέπει να απομακρύνομαι, παρατάει το φαγητό της και με ακολουθεί. Άλλοι μου λένε ότι είναι χορτασμένη. Μήπως πρέπει να αλλάξω κροκέτες;»

 

Η ειδικός συμπεριφοράς Marilyn Peters απαντά:

Η Σίσυ ξέρει πολύ καλά τι είναι καλό για εκείνη, από ό,τι φαίνεται. Όλα τα σκυλιά προτιμούν το φρέσκο κρέας. Άλλωστε, σε Αγγλία και Αμερική υπάρχει μεγάλο κίνημα που υποστηρίζει όχι μόνο το φρέσκο φαγητό για τα σκυλιά μας, αλλά και το ωμό σε μια πιο ολοκληρωμένη ωμή δίαιτα (δείτε το www.barfworld.com). Οι απόψεις αυτές με βρίσκουν σύμφωνη, εγώ στα σκυλιά μου δίνω μόνο φυσική τροφή.

Μπορεί όμως εσύ να μην έχεις τη δυνατότητα να της μαγειρεύεις ή, για ευκολία, κάποιες φορές καλό θα ήταν να έτρωγε και κάτι «σκυλίσιο». Για αρχή, να βρεις μια τροφή που να της αρέσει έστω και λίγο και ανακάτεψέ την μαζί με το μαγειρευτό σε αναλογία 1:1 για να το συνηθίσει η παλέτα της. Έπειτα μπορείς σιγά-σιγά να μειώνεις το φρέσκο φαΐ και να αυξάνεις το «σκυλίσιο», μέχρι να μείνει μόνο αυτό. Και στη συνέχεια να της δίνεις τις δύο αυτές επιλογές εναλλάξ. Έτσι, όταν θα πρέπει να της δώσεις μόνο το «σκυλίσιο» φαγητό, δεν θα της είναι τόσο ξένο.

Κάθε φορά που την ταΐζεις, από εδώ και μπρος, φρόντισε να της αφήνεις το πιάτο μόνο για 20 λεπτά. Αν για τον οποιονδήποτε λόγο δεν τρώει το φαγητό της σε αυτό το εικοσάλεπτο (είτε είσαι στο δωμάτιο είτε όχι), σε καμία περίπτωση δεν θα της το δίνεις με το χέρι. Σήκωσε το μπολ από το πάτωμα και μην της δώσεις να φάει τίποτα μέχρι το επόμενο γεύμα της. Μην ανησυχείς ότι θα πεινάσει. Μπορεί να πεινάσει για λίγο, αλλά το ένστικτο της επιβίωσης είναι πάρα πολύ δυνατό, οπότε, όταν δει ότι δεν ενδίδεις, θα φάει υπό τους δικούς σου όρους πλέον.

διαφήμιση

Είναι σημαντικό να μπουν κανόνες στο φαγητό. Η Σίσυ δεν αντιλαμβάνεται ανθρώπινα τη γεμάτη συμπόνια αντιμετώπισή σου, αλλά ως παραχώρηση της αρχηγίας σε αυτήν. Στα μάτια των σκύλων ο αρχηγός της αγέλης είναι αυτός που αποφασίζει ποιος θα φάει, τι και πότε, και στην περίπτωσή σας αυτό το προνόμιο το έχει η Σίσυ. Εσύ προσφέρεις και παρακαλείς. Και αυτή η παρεξήγηση είναι πιθανό να φέρει στο μέλλον περισσότερα προβλήματα στη σχέση σας, που μόλις τώρα ξεκινά.

 

Διαβάστε επίσης

Η ώρα του φαγητού είναι καλή ευκαιρία για εκπαίδευση

«Άνθρωπε, μην πλησιάζεις το φαγητό μου!»

Πόσο κοντά είναι στο «ιδανικό βάρος»; Επίσης, 10 συμβουλές για να αδυνατίσει χωρίς να πεινάει.

ΙΔΕΑ – Πόσο ζυγίζει;

 



Σχολιαστε