Πόσος χρόνος χρειάζεται για βασική εκπαίδευση σκύλου στην υπακοή;

Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

basictrain

Ερώτηση: «Έχω ένα πολύ δραστήριο θηλυκό Σαρπέι. Θέλω να του κάνω μια εκπαίδευση “βασικής υπακοής”. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να μάθει τα απαραίτητα;»

Απαντά ο εκπαιδευτής Κώστας Μαρτίνης:

Κάθε σκύλος πρέπει, τουλάχιστον, να κάνει βασική εκπαίδευση υπακοής. Όπως το λέει και η λέξη «βασική», στην ουσία πρόκειται για τη δική μας εκπαίδευση -των ιδιοκτητών- ώστε:

α. Να κατανοήσουμε βασικές αρχές συμπεριφοράς σκύλων που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα το δικό μας σκύλο «διαβάζοντας» τη συμπεριφορά του.

β. Να του μάθουμε μια σειρά βασικών εντολών με στόχο να ανεβάσουμε ακόμη πιο πολύ τον πήχη επικοινωνίας μεταξύ μας, προκειμένου να έχουμε μια ομαλή συμβίωση.

Η εκπαίδευση πρέπει να έχει ως κύριο στόχο να έχουμε ένα σκύλο ευτυχισμένο κοντά μας, πρόθυμο να εκτελεί εντολές για εμάς, χωρίς όμως να το κάνει από φόβο ούτε αναγκαστικά (με το ζόρι).

Επειδή αναφέρετε ότι ο σκύλος σας είναι δραστήριος, είναι επίσης σημαντικό να παίζετε μαζί του, να κάνετε μεγάλες και διαφορετικές βόλτες και, ακόμα, μπορείτε να δοκιμάσετε να του μάθετε ασκήσεις ευκινησίας (agility).

διαφήμιση

Ο χρόνος βασικής εκπαίδευσης υπακοής είναι συνήθως από 1,5 έως 2 μήνες, με καθημερινές επαναλήψεις των ασκήσεων. Και αυτό, φυσικά, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν προβλήματα συμπεριφοράς, καθώς θα μπορούσαν να επεκτείνουν τον χρόνο εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια, θα πρέπει με επαναλήψεις να συντηρηθεί αυτή η εκπαίδευση. Και, εφόσον θέλετε, μπορείτε να συνεχίσετε με πιο προχωρημένη εκπαίδευση, όπως π.χ. στο να υπακούει το «έλα» ενώ είναι ελεύθερος σε ένα πάρκο και ενώ υπάρχουν διάφορα ερεθίσματα από το περιβάλλον. Και αργότερα, μπορείτε να επιλέξετε μια εξειδικευμένη εκπαίδευση σε κάποιο κυνάθλημα ή σε καθήκοντα προστασίας.

 

Διαβάστε επίσης

Είναι ο σκύλος σας «Καλός Πολίτης»; Κι αν όχι, να πώς γίνεται!

Agility: παιχνίδια ευκινησίας  για σκύλους, τώρα και στην Ελλάδα

Ο σκύλος-φύλακας και οι ευθύνες μας2 Σχολια

  1. Αλεξης Βεντουρης says:

    Έχω ένα jack Russell πάει περίπου 80 ημερών από ποτέ μπορώ να του κάνω εκπαίδευση διότι ότι και να προσπαθήσω τώρα υπερέχει το παιχνίδι….???

    • Το παιχνίδι είναι το ιδανικό μέσο για να εκπαιδεύσεις το κουτάβι σου στην βασική υπακοή. Μη χάνεις καθόλου χρόνο. Βάλτο να κάτσει ακολουθώντας το μπαλάκι. Πες φέρτο όταν σου το φέρνει. Ξεκίνα άμεσα!!! Να σου ζήσει!
      (Έχεις ακούσει το “παίζοντας μαθαίνει να λύνει και να δένει; Στο κουτάβι σου αναφέρονται!!!) ;P

Σχολιαστε