Σκυλιά στη θάλασσα και νόμοι; Μαγική εικόνα.

Από τον Γιώργο Φραντζεσκάκη

Η νομική σύγχυση που καλύπτει την υπόθεση «ζώα στην παραλία» προσφέρει πολλές δυνατότητες υποκειμενικής ερμηνείας.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

 

Συνήθως είμαι αισιόδοξος. Συνήθως πιστεύω πως όσα γράφουμε εδώ διαφωτίζουν κάπως τις σκιές της ασυναρτησίας που προκύπτει από το χάος των νόμων και των διατάξεων, εκείνων που οριοθετούν -υποτίθεται- τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των φιλόζωων. Αυτήν τη φορά όμως θα πρέπει να είμαι ειλικρινής. Τα όσα ακολουθούν είναι πιθανό να σας μπερδέψουν περισσότερο απ’ ό,τι θα σας διευκολύνουν.

Επιτρέπεται η παρουσία των σκύλων στις παραλίες;

Ο νόμος 4235/2014 (Α’32) για τα ζώα συντροφιάς αναφέρει σαφώς ότι επιτρέπεται η παρουσία τους οπουδήποτε, αρκεί να είναι ελεγχόμενα από τον συνοδό τους, να κυκλοφορούν με λουρί και να υπάρχει διαθέσιμο το βιβλιάριο υγείας τους (ή το διαβατήριο) για κάθε ενδεχόμενο έλεγχο από τα αρμόδια διοικητικά όργανα.

Πέρα από αυτό όμως, ο Γενικός Κανονισμός Λιμένος Λαυρίου (άρθρο 230) και η εγκύκλιος Μ.Φ. 2119.4/3/0616-06-2006 προβλέπουν ότι στις θάλασσες «απαγορεύεται η κυκλοφορία των ζώων καθώς και το λούσιμο (sic) αυτών σε χώρους λουομένων».

Και ποιοι είναι αυτοί οι περίφημοι «χώροι λουομένων»; Ο κανονισμός συνεχίζει: «Η ύπαρξη λουομένων σε μια θαλάσσια περιοχή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για το χαρακτηρισμό αυτής της περιοχής ως χώρου λουομένων».

Άρα, αν πάτε σε μια παραλία και δεν υπάρχει ψυχή, μπορείτε να κάνετε μπάνιο μαζί με το σκύλο σας. Αν όμως εμφανιστεί ένας άλλος «λουόμενος» και δυσανασχετήσει, είστε υποχρεωμένος να μαζέψετε το ζώο σας.

Απλό; Ούτε κατά διάνοια. Και να γιατί:

Ποιος έχει την αρμοδιότητα να βεβαιώσει την παράβαση, αν κάνω το σφάλμα να βάλω το σκύλο μου στη θάλασσα, ακόμη και όταν κάποιοι διαμαρτύρονται;

Μια γυναίκα, το 2000, αρνήθηκε να απομακρύνει το σκύλο της από την παραλία σε μια τοποθεσία του Σουνίου και κάποιος λουόμενος άσκησε εναντίον της αγωγή αποζημίωσης για «προσβολή της προσωπικότητάς του». Η υπόθεση εκδικάστηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και η εναγόμενη αθωώθηκε, καθώς ο δικαστής αποφάσισε ότι «οι παραλίες ανήκουν στη δικαιοδοσία των Αστυνομικών και όχι των Λιμενικών Αρχών», σύμφωνα με το άρθρο 3, παράγραφος 1, του νομικού διατάγματος 444/1970. Έτσι, σύμφωνα με το δικαστήριο, το Λιμενικό δεν είχε αρμοδιότητα να βεβαιώσει παράβαση, επειδή «η επιβολή αστυνομικών πράξεων -όπως είναι η επιβολή προστίμου- υφίσταται ως αρμοδιότητα του Λιμενικού στους λιμένες, στις χερσαίες ζώνες και τις παραλίες ΜΟΝΟΝ όταν εκεί διενεργούνται εργασίες συναφείς με τη λειτουργία των λιμένων και όχι σε οποιαδήποτε άλλη παραλία. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, αρμόδια είναι μόνον η κατά τόπους Αστυνομική Αρχή».

διαφήμιση

Αυτό σημαίνει ότι πρόστιμο μπορεί να επιβάλλει μόνον η Αστυνομία (και η ∆ημοτική εφόσον υπάρχει) και αν σε κάποιον τόπο δεν υπάρχει καμία από τις δύο αυτές υπηρεσίες, τότε μόνον επιλαμβάνεται του ζητήματος το Λιμενικό.

Όμως, η απόφαση αυτή αναιρέθηκε τελικά από τον Άρειο Πάγο (ναι, ο ενάγων έφτασε μέχρι εκεί…) δύο χρόνια αργότερα!

Άρα, καλά τα λέει το Λιμενικό. Έχει δικαίωμα και υποχρέωση να κόβει πρόστιμα σε όσους βάζουν τα σκυλιά τους στη θάλασσα και δεν τα απομακρύνουν από την παραλία όταν κάποιος λουόμενος το απαιτεί επίμονα. Σωστά;

Περίπου. Κι αυτό γιατί πάντοτε οι νόμοι υπερισχύουν των εγκυκλίων. Ο νόμος 4235/2014 λέει ότι τα σκυλιά μπορούν να παρευρίσκονται σε οποιονδήποτε κοινόχρηστο χώρο, αρκεί να ισχύουν οι προϋποθέσεις που αναφέρουμε πιο πάνω και η διαβόητη εγκύκλιος 2119 καθίσταται ανενεργός, αφού καλύπτεται από την υπερισχύουσα νομοθεσία.

Άρα το πρόβλημα δεν είναι τα σκυλιά στην παραλία, αλλά τα σκυλιά μέσα στη θάλασσα. Όπου, γενικώς, αν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι τριγύρω, απαγορεύονται. Σωστά;

Σχεδόν. Λύσαμε το ζήτημα της παρουσίας του σκύλου στην παραλία. Και ξέρουμε πλέον ότι, ακόμη κι αν το αστυνομικό ή λιμενικό όργανο σας κόψει πρόστιμο, μπορεί μέχρι και να διωχθεί για παράβαση καθήκοντος. Και εσείς, αν προσφύγετε στα διοικητικά δικαστήρια, μπορείτε να ακυρώσετε το πρόστιμο (αρκεί να είστε διατεθειμένος να ανηφορίσετε τον νομικό Γολγοθά μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας). Για τη θάλασσα όμως υπάρχει μία ακόμη επιπλοκή. Αν «χώρος λουομένων» θεωρείται οποιαδήποτε παραλία όπου κολυμπάει έστω και ένας άνθρωπος -εκτός από εσάς-, τότε όλες οι παραλίες είναι δυνάμει «χώροι λουομένων». Οι δικαστές του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών όμως, στην περίπτωση της γυναίκας που περιγράψαμε πιο πάνω, έκριναν ότι στις «μη οργανωμένες παραλίες» μπορεί να απολαμβάνει ο καθένας το μπάνιο του με το σκυλί του, ακόμη και αν εμφανιστούν άλλοι κολυμβητές. Και ποιες είναι αυτές οι περίφημες «οργανωμένες παραλίες», σύμφωνα με τους δικαστές; Μόνον εκείνες που διαθέτουν «λουτρικές εγκαταστάσεις». Ντουσιέρες, αποδυτήρια, ναυαγοσώστη, κάποια μορφή οργάνωσης. Αυτή η απόφαση -μια αληθινά πρωτοποριακή, συσταλτική ερμηνεία του παρωχημένου Γενικού Κανονισμού Λιμένων, που καταρτίστηκε το 1978- κατέπεσε επίσης στον Άρειο Πάγο. Ο οποίος γνωμοδότησε ότι, τελικά, παραλίες λουομένων και χώροι άβατοι για τα σκυλιά είναι όλες οι παραλίες όπου παρατηρείται «δραστηριότητα λουομένων». Πιο ασαφής ερμηνεία από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μας δεν γίνεται…

Τελικά, τι ισχύει; Μπερδευτήκαμε.

Ο περίπατος στην παραλία μάλλον επιτρέπεται γενικώς, αρκεί ο σκύλος σας να συνοδεύεται και να έχει μαζί του το βιβλιάριο υγείας. Μπάνιο σε απομακρυσμένες παραλίες μπορείτε να τον κάνετε, αρκεί να μην παραπονεθεί κάποιος λουόμενος ότι «του προσβάλλετε την προσωπικότητα», οπότε πρέπει να τον απομακρύνετε. Όσο για τη βεβαίωση της παράβασης, απ’ ό,τι φαίνεται, αρμόδιο όργανο για τη στεριά είναι η Αστυνομία και για τη θάλασσα το Λιμενικό.

Όμως, καθώς στον νομικό μας πολιτισμό δεν ισχύει απαρέγκλιτα το δεδικασμένο, δεν αποκλείεται, στην επόμενη εμπλοκή του νόμου σε παρόμοια υπόθεση, κάποιος ανώτατος δικαστής να αποφανθεί ότι μια παραλία στην άκρη του Θεού είναι εντέλει κατάλληλος τόπος για να κολυμπήσει και το σκυλί σας. Μη βιαστείτε να χαρείτε. Κι αυτή θα είναι μια μοναδική περίπτωση δικαστικής απόφασης, τουλάχιστον μέχρι να πιέσουμε για έναν σαφή νόμο που να επιτρέπει τα σκυλιά στη θάλασσα, αν όλοι σέβονται την κοινή λογική: τα σκυλιά να μην ενοχλούν, να μην τρομοκρατούν τους άλλους τριγύρω και τα αφεντικά τους να αποδεχτούν το αναπόδραστο: ότι μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ακόμα πως η θάλασσα μπορεί να μολυνθεί ανεπανόρθωτα από την παρουσία τους!

Ψυχραιμία, καλά μπάνια και καλό καλοκαίρι!

Δείτε το σχετικό βιντεάκι της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης

Διαβάστε επίσης

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com33 Σχολια

 1. skoufitsa says:

  Προφανώς δεν κατάλαβες τίποτα απο όσα έγραψα. Μήπως φταίει το νέον της ηλικίας σου; Σκύλο και γάτες είχα πιθανόν αρκετά πρίν γεννηθείς. Όταν όμως δεν μπορούσα πλέον να τα φροντίζω, χωρίς να ενοχλώ τους συννανθρώπους μου, απλά δεν είχα πλέον. Τώρα έχω μια calico, φοβερή κυνηγό. Όλοι αυτοί οι βρωμιάριδες και δεν το παίρνω πίσω “ιδιοκτήτες” γιατί έχουν τα ζώα τους? Είναι απλό, για να καλύψουν την ερημιά και το κενό της ψυχής τους. Άξεστοι, αμόρφωτοι κοινωνικά , δέσμιοι των πρέπει και των θέλω τους: έχω σκύλο γιατί είναι μόδα, είναι trendy, έχει ο φίλος μου κλπ. Α, είναι και μεγάλη μπίζνα, αφού ανοίγουν συνέχεια pet shops. Κουλτούρα 0. Έχεις βρεθεί ποτέ σε μη οργανωμένη παραλία να δείς τι γίνεται με τα σκυλιά, που εκτός απο ελεύθερα, οι “ιδιοκτήτες τους” τα βάζουν να κολυμπούν στην θάλασσα, δίπλα σε λουόμενους και παιδιά; Έχεις περπατήσει σε δρόμους των δήμων της Αθήνας, όπου οι “ιδιοκτήτες” βγάζουν τα σκυλιά τους βόλτα, να απολαύσεις τις ακαθαρσίες τους; Έχεις ξενυκτίσει ποτέ απο τα γαυγίσματα σκύλων, που οι “ιδιοκτήτες” τους έχουν σε μπαλκόνια και ταράτσες; Επειδή όλα αυτά και πολλά άλλα μπορεί να τα ακούς για πρώτη φορά, σε προσκαλώ-προκαλώ να στα δείξω απο κοντά. Άρα, ποιός καταπιέζει ποιόν και ποιανού η δικτατορία ισχύει;
  Όσο για το άτοπο σχόλιο σου, περί ωραιοπάθειας, σου το επιστρέφω, μιας και skoufitsa είναι το smart, που μοιάζει με skoufitsa. Ρώτησε έναν απο αυτούς τους “ιδιοκτήτες”, γιατί πραγματικά έχει το ζωντανό του, δεν γνωρίζει να σου απαντήσει. Όσο για τον ανεγκέφαλο, που το σκυλί του λέρωσε τα πράγματά μου, το μόνο που είπε στον σκύλο του ήταν: δεν σου έχω πεί να μην το κάνεις αυτό; Οπότε τι να πείς σε ένα UFO; Τώρα, εαν εσύ είσαι απο τις εξαιρέσεις ιδιοκτητών, αυτές υπαρχουν μόνον για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

 2. Skoufitsa says:

  ‘Εχω αφήσει τα πράγματά μου και τα ρούχα μου σε μη οργανωμένη παραλία και κολυμπάω. Σκύλος συνοδευόμενος, αλλά χωρίς λουρί, ορμάει στα πράγματά μου και ουρεί εκεί. Πως το μεταφράζετε αυτό όλοι εσείς οι βρομιάρηδες, που κόπτεστε για τα δικαιώματα των σκύλων σας και πως θα έπρεπε να αντιδράσω εγώ σε αυτήν την περίπτωση; Και μην μου πείτε ότι αυτό είναι η εξαίρεση. Όλοι ίδιοι είστε και έχετε γίνει ένα με τα ζωντανά σας, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους συνανθρώπους σας. Το μόνο που σας νοιάζει είναι δική σας βολή και καλύπτετε την πτώχευση της προσωπικότητάς σας με το να δένεστε με τα σκυλιά. Εξ ού και έχετε σκυλοποιηθεί. Ούνα φάτσα – ούνα ράτσα με τα σκυλιά. Και για να το κάνω ποιό λιανό αυτό που λέω: κοιτάξτε την φάτσα του κάθε σκύλου και μετά του ιδιοκτήτη του, 99% είναι ίδιες

  • 30χρονη says:

   Μια καφριλα που εγινε σε βαρος σου απο καποιον/α δεν εξηγει “skoufitsa” ΤΕΤΟΙΟ ξεσπασμα.Βριζεις(βρωμιαρηδες!!!),ειρωνευσαι,προσβαλεις κ ενοχοποιεις οποιον εχει κατοικιδιο ζωο!Περναει ο αλλος με το λουρι κ τον σκυλο τ διπλα σ και τον μισεις μας δειχνεις!Απο το nick σου και μονο βλεπω μια…ωραιοπαθεια?Μια ελαφροτητα ισως?Ολοι ιδιοι ειμαστε οι ιδιοκτητες ζωου λοιπον??Εχεις συναστραφει κανεναν?Εχεις φιλο με ζωο? Πως αντεδρασες στην καφριλα δεν μας λες ομως.Ουτε τι ειπε ο..καφρος,που εν προκειμενω η μλκια του ηταν να αφησει τον σκυλο ελευθερο.Αυτο απαγορευεται.Αυτα.Ο σκυλος θελει εκπαιδευση.Οι ρατσιστες δεν αλλαζετε!

 3. Brigitte Tartot says:

  Όταν ισχυρίζομαι ότι είμαστε σκέτη ΠΑΡΑΦΩΝΙΑ εμείς οι ίδιοι σ’αυτόν τον πλανήτη και φτιάχνουμε “νόμους” και “διατάξεις” για να “συμβιώνουμε” με το έθνος των ζώων, στα οποία ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ ανήκει αυτή η Γη, επειδή κατά βάθος σχεδόν τα μισούμε, όλοι με περνάνε για τρελλή. Για σκεφτείτε το όμως. ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΝΗΚΕΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ και ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΚΑΚΟΠΟΙΕΙ; Τα ζώα; ή οι “άνθρωποι” άραγε;

 4. φιλος των ανθρωπων και των ζωων says:

  Αυτοι που τα βαζουν με τους ανθρωπους προβαλοντας τον εγωισμο τους ταχα για να επιβληθουν με την ενδομυχη αποστροφη στη κοινωνια και τη χαρισματικο αγαθο της φιλιας μεταξυ των ανθρωπων..με το χαζο χαμογελο των δηθεν φιλοζωων ας παραταχτουν αφου εντελει ανηκουν στη σκυλολατρια και να προσκυνουν τα δικα τους σκυλια γιατι μονο και μονο αυτα αγαπουν και λατρευουν και ας μεινουν μονοι εκτος κοινωνιας ανθρωπων αφου δε σεβονται το ανεκτιμητο ανθρωπινο ειδος…να συτιζονται με τα μπισκοτακια των σκυλων τους και να παραμενουν στην καινουργια μοδα,αυτη του …ολοι να εχον σκυλο να ειναι trendy…..γιατι απο νεαρας ηλικιας εχω συνεχεια συντροφο σκυλι και αυτο το ΧΑΛΙ των μοντερνων σκυλο….. δεν το αντεχω!!!σοβαρευτειτε λιγο και γινεται πραγματικοι φιλοζωοι αλλα πανω απο ολα φιλανθρωποι..σας ευχαριστω που θα με βρισετε…απο αγαπη σας ταειπα και να με συγχωρητε

  • Skoufitsa says:

   Έθεσες το θέμα στην πραγματική του διάσταση
   Μακάρι να το καταλάβαιναν όλοι αυτοί οι δήθεν φιλόζωοι

  • 30χρονη says:

   Το ανεκτιμητο ανθρωπινο ειδος! Ανεκτιμητο.Καταστρεφει τον πλανητη του,τις ζωες του(“συγχρονος”τροπος ζωης), σκοτωνει (Συρια,Ιρακ,παγκοσμιοι πολεμοι,πεινα,ακρωτηριασμοι,βιασμοι), εκμεταλλευεται τον ομοειδη του=ΣΥΝανθρωπο (εμπορια ανθρωπων,εκπορνευση,κακοποιηση). Μιλαμε ειμαι περηφανη!Και εισαι ανεκτιμητος ως φαινεται απ το παραληρηματικο και βλακωδες κειμενο! Ειναι κ του 2015,ισως εγινες πιο ανεκτιμητος ακομα απο τοτε.

 5. astarti says:

  Επειδή γράφεται κάτι βλακώδες οτι οι νόμοι υπερισχύουν των εγκυκλίων …
  Οι εγκύκλιοι ερμηνεύουν τον νόμο !!!! Αρα δεν έχουν ισχύ νόμου!!!
  Και τα ευρωπαικά δικαστήρια εχουν απαγορεψει με κανονισμο την ύπαρξη ζώων στις παραλίες με λουομενους !!!
  Στη τελική λυπηθείτε τα καημένα τα ζωντανά που κουβαλάτε μες τη ζέστη και τη λαλάκα επειδή εσεις θέλετε με το ζόρι να κάνουν μπάνιο!!!Φιλόζωοι δεν είστε ; Λυπηθείτε τα

 6. Xristina says:

  Με τις γατες τι γινεται;;;;;

 7. Γιαννα says:

  Ναι… Μολύνουν την θάλασσα.. Μάλιστα.
  Έχω δει πολλά περισσότερα ανθρώπινα περιτοματα να περνάνε κολυμπώντας δίπλα μου όταν είμαι 1 μέτρο από την παραλία, παρά σκυλίσια…
  Επιπλέον δεν έχω δει ούτε ένα σκύλο να πετάει γόπες, σακούλες, μπουκάλια και άλλα παρόμοια αντικείμενα στις παραλίες και θάλασσες… Όσες φορές έχω σιχαθεί να μπω στην θάλασσα (νομίζω δεν είμαι η μοναδική) ήταν λόγο της ανθρώπινης δραστηριοποίησης στον τομέα της μόλυνσης της θάλασσας λόγο είτε οξείας βαρεμάρας που εμποδίζει να πάει μέχρι τον κάδο να πετάξει τα σκουπίδια (δεν είναι και τόσο βαριά!!), είτε προχωρημένης ανεγκεφαλήτιδας!

  Δεν είναι τα ζώα που πρέπει να απαγορευτούν στις παραλίες…

 8. Μαρια says:

  1) Το σκυλι απ τη φυση του ΔΕΝ μπορει να κατουρησει μεσα στη θαλασσα
  2) Η θαλασσα εχει φροντισει απο μονη της να περιεχει ολα τα καλουδια που δε μ ας αφηνουν να μολυνθουμε απο ΤΙΠΟΤΑ αλλιως με τοσα αποβλητα θα ημασταν ολοι νεκροι και δε θα μας ενιαζαν κι ιδιαιτερα οι τριχες των σκυλων στο νερο.
  3) οποιος ενοχλειται, να σταματησει πρωτ αν αφηνει αποτσιγαρα κ καφεδες στη παραλια, να κατουραει μεσα στο νερο και να λαδωνει τη θαλασσα με ολων των ειδων τα λαδι ακαι τις βαζελινες και μετα ας ερθει να μου κανει τον αγιο.

 9. christos says:

  Αγαπητοι μου διαβασα τα σχολια σας πριν αποφασισω να πω δυο λογια. Προσεξα την αγανακτηση σας και σας δικαιολογω και τουτο διοτι στο παρελθον αντιμετωπισα αισχρες καταστασεις και δυστυχως δεν ηξερα ;πο που να πιαστω. Με αφησε απροστατευτο η πολιτεια και εδωσε το δικαιωμα στον καθε ανεγκεφαλο με τα πληθωρα αρνητικα βιωματα να κυριαρχει. Λυπαμαι αλλα οπως ειπα καποτε σε διοικητη Λιμενικου Εχουμε πολυ δρομο να περπατησουμε και να ανακαλυψουμε την πραγματικη αιτια αυτης της συμπεριφορας των συναθρωπων μας και της υπεροχης πολιτειας μας που δεν αποφασιζει σωστα για κατι δικαιο

 10. Προσωπικά έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα λιγότερες φόρες σε οργανωμένες πλαζ απ’ότι σε ελεύθερες. Γενικότερα οι νεότεροι άνθρωποι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τα ζώα ειδικά όταν είναι σωστά κοινωνικοποιημένα.
  Αντίθετα στις μη οργανωμένες παραλίες οι επισκέπτες (συνήθως ντόπιοι) έχουν την τάση να θεωρούν την παραλία προέκταση της αυλής τους και τα κατοικίδια –στην καλύτερη περίπτωση – αντικλεπτικό σύστημα.

 11. Stavroula says:

  Κάπου διαβασα οτι πλεον ειμαστε ελεύθεροι να έχουμε τους σκύλους μαζί στην παραλία σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.Ξερετε εαν ισχυει?
  Ευχαριστω

  • Γενικά ισχύει, όπως αναφέρεται και στο άρθρο μας, αρκεί να είναι δεμένα δίπλα μας. Το πρόβλημα είναι όταν επιχειρούμε να τα βάλουμε ΜΕΣΑ στο νερό! Δεν έχει αλλάξει κάτι, προς το παρόν. (Θα χάσουν ψηφοφόρους βλέπετε… Γιατί να το επιτρέψουν λοιπόν;)

   • μαντώ says:

    Αν σκεφτείτε όμως και πόσοι είναι αυτοί που έχουν σκυλιά και θέλουν μια παραλία να βουτάνε, μπορεί και να κερδίσουν ψηφοφόρους!

    Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί δεν υπάρχει ένας νόμος για σκυλοπαραλίες. Δηλαδή μια παραλία σε κάθε νομό όπου θα μπορούν να βουτάνε τα σκυλιά ελεύθερα.

    Είναι τόσο απλό να γίνει κι όμως τόσο μακρινό όνειρο…

 12. εγώ μένω θεσσαλονικη και έχω βγάλει την σκυλίτσα μου βόλτα σε ένα πάρκο δίπλα στην θάλασσα ( θερμαικο ) όπου ήταν κάποιοι που έκαναν μπάνιο εκει… έτσι όπως έπαιζε το σκυλί φεύγει και μπαίνει στην θάλασσα και μου φωνάζει μια κυρία να το βγω από μέσα για κολυμπούσαν παιδιά… που μέσα στον θερμαικο

  • Σοφια says:

   καληνυχτα και αυριο πες της…αν το σκυλι σου εχει βιβλιαριο υγειας για να τσεκαρει η κυρια οτι ειναι καλα και ακινδυνο τοτε αντε γεια πες της!! δεν μπορειι να σου κανει τιποτααα.

 13. Ευδοξία says:

  «Η ύπαρξη λουομένων σε μια θαλάσσια περιοχή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για το χαρακτηρισμό αυτής της περιοχής ως χώρου λουομένων». Δηλαδή πρέπει να καταγγείλει κάποιος άλλος λουόμενος την πράξη στο λιμενικό για την επιβολή προστίμου; ένας νόμος δεν μπορεί να επιβληθεί από τα όργανα της “τάξης” αυτεπάγγελτα; γιατί διαφοροποιείται η επιβολή αυτού του νόμου από τους άλλους;
  Και το κυριότερο! ποιος καθορίζει την ασφαλή απόσταση από τος άλλους λουόμενους; 20, 50, 100, 200μ; πόσο μακριά να πάω πείτε μου γιατί θα τρελαθώ! γιατί αν εξαρτάται αν έχω παραβεί το νόμο ανάλογα με την κρίση του εκάστοτε ανεγκέφαλου λουόμενου, τότε αυτός θα κρίνει και τη σωστή απόφαση. Και φυσικά καταλαβαίνετε το αποτέλεσμα. Και στου βοδιού το κέρατο να πάω θα με βρει!

  • Άστα.Έτσι ακριβώς όπως τα λες. Εμείς από βάρκα βουτάγαμε στα βαθειά και βρήκαμε το μπελά μας. Εαν είσαι ευγενική, πάντως, και τα μαζέψεις όταν εμφανιστεί πλέον το λιμενικό και σου το ζητήσει (αφού ζητήσεις εξηγήσεις πάντα ευγενικά και επικαλεστείς ότι δεν πρόκειται για ρογανωμένη παραλία) δεν θα σου κόψουν πρόστιμο. Άλλωστε το πιο πιθανό είναι να μη γνωρίζουν καν τι πρόστιμο προβλέπεται και πώς να το κόψουν. Το λιμενικό, από την εμπειρία μας, απαρτίζεται ως επί το πλείστον από πολύ ευγενικούς, πρόθυμους και φιλόζωους ανθρώπους. Δεν θα κόψουν πρόστιμο αν μπορούν να το αποφύγουν. Δεν έχει τύχει ποτέ, από όσο γνωρίζουμε, να κοπεί πρόστιμο χωρίς κάποιος να έχει ασκήσει επίμονα πίεση.

 14. Μάνος Καρμίρης says:

  Και είδα άνθρωπο ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΛΙΑ, με τα πόδια τίγκα στις πληγές ίσως από σακχαροδιαβήτη, από κάποιες έρρεεν ΚΑΙ πύον, βούτηξε, βγήκε, κάποιοι σχολίασαν αλλά ΟΥΔΕΙΣ διεννοήθη να καλέσει τον υπεύθυνο της πλαζ για τα περαιτέρω. Επ΄αυτού τί έχετε να πείτε παλαβιάρηδες που θεωρείτε τα ζωάκια «βρώμικα» όταν το στόμα του σκύλου είναι 100 ΦΟΡΕΣ πιο καθαρό από του ανθρώπου; Να σε δαγκώσει η πεθερά σου να ιδείς τί θα πάθεις, χαζέ.

 15. ΧΡΙΣΤΙΝΑ says:

  Τραγικό…τα σκυλιά πως θα λερώσουν τις παραλίες θα πετάξουν σκουπίδια?θα κάνουν την ανάγκη τους με στην θάλασσα?Φυσικά μιλάω για κατοικίδια. Εγώ μπορώ να κάνω στην μανά μήνυση που ξεσκάτισε το παιδί της μες στην θάλασσα και ύστερα έπλυνε το μαγιό του???

 16. ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΟΥ says:

  πολύ θα ήθελα να γνωρίσω τον κύριο που έκανε μήνυση στην κυρία για …. “προσβολή της πρωσοπικότητας του” . Μήπως θα έπρεπε να επιληφθεί της υπόθεσης ψυχίατρος και όχι δικαστής!

 17. Αφροδίτη says:

  Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τί τους ενοχλεί με τα σκυλάκια στις παραλίες, ειδικά όταν αυτά έχουν και το βιβλιάριο υγείας μαζί τους… Εάν όντως είναι τόσο επικίνδυνα στο να “μολύνουν” τις θάλασσες, τότε κανονικά θα έπρεπε ο κάθε λουόμενος, πριν βουτήξει, να περάσει από τεστ για αφροδίσια, δερματικές μεταδιδόμενες ασθένειες κλπ κλπ ή να βάλουν ειδική πάνα στους γέρους που δεν διστάζουν ακόμη και να …αφοδεύσουν κανονικά μέσα στη θάλασσα (να σημειωθεί ότι ένας σκύλος δεν μπορεί να προβεί σε τέτοια ενέργεια ουδέποτε καθαρά και μόνο λόγο του μηχανισμού λειτουργίας του εντέρου του)!! Αλήθεια γιατί δε βγάζουν νόμο για αυτό;

Σχολιαστε