Το γατί γκρινιάζει από τις 5 το πρωί για να φάει. Πώς θα σταματήσει;

Από τη σύμβουλο συµπεριφοράς Marilyn Peters

Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

cat wake up 5

Ερώτηση: «Ο γατούλης μας είναι 5 χρονών και στειρωμένος από τον 1 χρόνο. Το πρόβλημα μου είναι ότι κάθε πρωί ξεκινάει το νιαούρισμα από τις 5 το πρωί για να φάει. Τον ταΐζω συγκεκριμένες ώρες ούτε λεπτό παραπάνω ή λιγότερο (9 με 9) χρόνια τώρα…

Το έκανε και παλιότερα αλλά μόλις έλεγα σουτ ή με έβλεπε λίγο αγριεμένη δεν το ξαναέκανε. Γιατί όμως η γκρίνια από τόσο νωρίς; Τον επέπληξα, τον μάλωσα, τον έβρεξα με νεροπίστολο,… Σταματάει για λίγο και μετά από κάνα τέταρτο το ίδιο. Έχουμε χάσει τον ύπνο μας. Αυτός φωνάζει ως τις 9, τρώει και θέλει να ξανακοιμηθεί. Εγώ δεν τον αφήνω. Τον βγάζω στην αυλή να παίξουμε για να κουραστεί μπας και κοιμηθεί το βράδυ και κοιμηθούμε και όλοι οι υπόλοιποι.

Θα μπορούσα να τού έχω συνεχώς φαϊ σε τροφοθήκη αλλά δυστυχώς είναι χοντρούλης και σε συνεχή δίαιτα.»

 

Απαντά η σύμβουλος συμπεριφοράς Marilyn Peters

Χρειάζεται δύο φορές την ημέρα να προσομοιώνετε τη φυσική γατίσια σειρά δραστηριοτήτων. Δηλαδή πρωί και βράδυ, πριν το φαγητό, δοκιμάστε να τον εξαντλείτε στο παιχνίδι (δηλαδή να κυνηγήσει). Έπειτα, τρώει το φαγητό του (το θήραμα δηλαδή) και μετά καθαρίζεται και κοιμάται.

Μην του κόβετε τον ύπνο μετά το φαγητό διότι έτσι τον «τσιτώνετε» αντί να τον κουράζετε. Ο ύπνος για τις γάτες έρχεται μετά το φαγητό. Ο γατούλης φωνάζει το πρωί διότι πετυχαίνει κάθε φορά να σας σηκώνει, τελικά. Οπότε, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να τού αλλάξετε την αντίληψή του για την συμπεριφορά αυτή, αγνοώντας τον έτσι ώστε να μην περνάει πλέον το δικό του. Είναι αλήθεια πως θα περάσετε μερικές πολύ δύσκολες νύχτες μέχρι να το πάρει απόφαση (να συνειδητοποιήσει ότι κάτι άλλαξε) αλλά εν τέλει θα αξίζει τον κόπο. Μπορείτε να δοκιμάσετε να τον κλείνετε έξω από το δωμάτιο σας, εφόσον δεν τον στρεσάρει ο αποκλεισμός ώστε να είναι πιο εύκολο για εσάς.

Αυξάνοντας την άσκηση πριν το φαγητό, όταν το θέλει και ο ίδιος, θα μπορέσετε να ελέγξετε καλύτερα και το βάρος του! Επίσης, μην φοβηθείτε να αλλάξετε τις ώρες του φαγητού ώστε να χωράει η άσκηση που προηγείται και στη δική σας ρουτίνα. Μπορεί να σας βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους του και το άρθρο μας «Πόσο κοντά είναι στο «ιδανικό βάρος»; Επίσης, 10 συμβουλές για να αδυνατίσει χωρίς να πεινάει.»

Καλή επιτυχία.

 

Οι ΤΡΙΧΕΣ λένε: Μας θυμίσατε το γάτο του Simon και, παρότι δεν είναι αστείο να μας ξυπνάνε από τα άγρια χαράματα, λίγο γέλιο δεν βλάπτει:

διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Πόσο κοντά είναι στο «ιδανικό βάρος»; Επίσης, 10 συμβουλές για να αδυνατίσει χωρίς να πεινάει.

Μη με ξυπνάς απ’ τις 6…

Εσείς με ποιον μοιράζεστε το κρεβάτι σας;

Το ξέρατε ότι γάτες οι γάτες δεν νιαουρίζουν μεταξύ τους;

«Το γατάκι μου παίζει άγρια»: 7 συμβουλές για να αποθαρρύνετε το σκληρό παιχνίδι

Άτακτο, ζημιάρικο γατάκι; Το βοηθάμε να κόψει 12 κακές συνήθειες.

Γιατί η γάτα μου πατάει το πληκτρολόγιο;

 

Και ένα ακόμα βίντεο με ήρωα τον γάτο του Simon που μας θύμισε το σχόλιο της Αριστέας για τον Αρχηγό: «Το αργότερο στις εφτάμισι, ανεβαίνει στην σιφονιέρα και αρχίζει να ρίχνει κάτω πράγματα μέχρι να σηκωθώ από το κρεβάτι… Δεν βγάζει άχνα, παρά μόνο ρίχνει…»

 



5 Σχολια

  1. Αλεξανδρα says:

    Κόβεις το πρωινό και βρίσκεις την ψυχική σου υγεία. 2 γεύματα μεσημέρι και βράδυ.

  2. spiridoula tsasi says:

    εχω και εγω γατο με το ιδιο προβλημα στειρωμενος αλλα δεν αντεχαμε απο τις 5 να μας ξυπναει για να φαει κ να παιξει κ ετσι του γεμιζω φαγητο κ ας ειναι χοντρος , και τον κλεινω στο σαλονι μολις παμε για υπνο . πριν το κανω ερχοταν στην κρεββατοκαμαρα κ απο τα νευρα του για να του βαλω να φαει πετουσε κατω ολα τα πραγματα απο την τουαλετα κ εβγαζε τα ρουχα απο τια συρταρια. βρηκα την λυση φαγητο κ απομονωση .

  3. Αριστέα says:

    Έχω 6 γατιά στο σπίτι… Τους έχω πορτάκι στην κουζίνα και μπαινοβγαίνουν όποτε θελήσουν.
    Ο “αρχηγός” αν δεν κοιμάται ήση στα πόδια μου, μπαίνει το αργότερο στις εφτάμισι, ανεβαίνει στην σιφονιέρα και αρχίζει να ρίχνει κάτω πράγματα μέχρι να σηκωθώ από το κρεβάτι… Δεν βγάζει άχνα, παρά μόνο ρίχνει…

Σχολιαστε