Το επικίνδυνο πασχαλινό τραπέζι και η «νόσος του Πάσχα»

Από την Ελένη Κεφαλοπούλου

Ο λιχούδης φίλος σας πρέπει να ξεχάσει τα πασχαλινά μεζεδάκια, αν θέλει να είναι υγιής και σε φόρμα. Το ροδοψημένο αρνάκι κρύβει για τα τετράποδα αρκετούς κινδύνους, που θα πρέπει να γνωρίζουμε και να μην ενδώσουμε στα παιχνιδιάρικα σκουντήματα και στο ξελιγωμένο βλέμμα τους.

shutterstock_35135473 www

Λιακάδα στην εξοχή, το αρνάκι ψήνεται στη σούβλα, φίλοι, καλό κρασί και ο σκύλος μας, που περιμένει μεζεδάκια. Το ιδανικό ελληνικό Πάσχα. Μόνο που, αν δεν προσέξουμε, το Πάσχα μπορεί να μην είναι τόσο ευχάριστο για τα τετράποδά μας.

Κόκαλα, λίπη, αυγά, γλυκά μπορεί να είναι πειρασμός, αλλά μπορεί και να στείλουν το σκύλο μας «αδιάβαστο». Και λέω σκύλος, γιατί τα σκυλιά είναι πολύ πιο ευάλωτα από τις γάτες στους κινδύνους που αναφέρονται παρακάτω. Στους κτηνιάτρους, μάλιστα, είναι γνωστή η «νόσος του Πάσχα», που περιλαμβάνει από δυσπεψία μέχρι πνιγμό από κόκαλο. Με λίγη προσοχή και μερικά «όχι», να είστε σίγουροι ότι το Πάσχα σας θα είναι ανέφελο – εκτός αν τα χαλάσει ο καιρός.

Τα αδιαπραγμάτευτα ΟΧΙ

  • Στα κόκαλα από αρνάκι και κατσικάκι. Θρυμματίζονται, γίνονται αιχμηρά και μπορεί να προκαλέσουν διάτρηση σε λαιμό, στομάχι και έντερα. Επιπλέον, σε ένα ζώο που δεν είναι συνηθισμένο, θα φέρουν βαρυστομαχιά.
  • Σε αρνίσιο συκώτι και πατσά. Το συκώτι αυξάνει τα επίπεδα βιταμίνης D και η συχνή κατανάλωσή του προκαλεί παραμόρφωση των οστών, ραγδαία ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης και ανορεξία.
  • Στις πέτσες που έμειναν από το ψητό. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες λίπους.
  • Στα ωμά αυγά που περίσσεψαν από το βάψιμο. Περιέχουν αβιδίνη, ένζυμο που καταστρέφει τα αποθέματα της βιταμίνης Β που είναι απαραίτητη για ανάπτυξη και υγιές τρίχωμα. Eνα βραστό αυγό, καθαρισμένο και χωρίς ίχνη κόκκινης μπογιάς, είναι αρκετό.
    ΔΙΑΒΑΣΕ: Θρεπτικό ή επικίνδυνο το αυγό για τους τετράποδους;
  • Στα λαχανικά -μαρούλι, καρότα, καλαμπόκι- που έμειναν από φαγητά και σαλάτες. ∆εν μπορούν να τα χωνέψουν εύκολα.
  • Στις πατάτες που έμειναν από το φαγητό. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες αμύλου. Τα ζώα δεν το μεταβολίζουν καλά και παρουσιάζουν συχνά διάρροιες.
  • Στο τσουρέκι και σε άλλα γλυκά, ιδίως αν περιέχουν σοκολάτα.

Τέλος, έχετε υπόψη σας ότι ο σκύλος, ως σαρκοφάγο, έχει μικρή ποσότητα ενζύμων. Η μεγάλη ποικιλία τροφών δημιουργεί προβλήματα στο μεταβολισμό του. Γι’ αυτό και ελεύθερος στη φύση τρώει μόνο πολύ συγκεκριμένες και πάντα τις ίδιες τροφές.

 

Διαβάστε επίσης

Πάσχα – SOS: Συστήνεται η αποχή των τετράποδων από τους εορτασμούς

Σοκολάτα – Όσο πιο σκούρα, τόσο πιο τοξική για τους τετράποδους

διαφήμιση

∆εν ζητιανεύω στο τραπέζι

Παρουσίασε γαστρεντερικά προβλήματα -έμετο ή διάρροια- και δεν βρίσκω τον κτηνίατρο.

Θρεπτικό ή επικίνδυνο το αυγό για τους τετράποδους;

Μπορεί να φάει φρούτα;

Γεννιέται ένας σκύλος κροτοφοβικός; Ή μήπως γίνεται από τα λάθη μας και από κακές εμπειρίες;

Όταν οι κρότοι και τα μπουμπουνητά προκαλούν πανικό στο σκύλο μας

 Σχολιαστε