Πώς θα συμπαθήσει το αυτοκίνητο, σε 5 βήματα.

Από τον εκπαιδευτή Θωμά Αναστασιάδη

Νευρικότητα, ανυπομονησία, υπερκινητικότητα και άλλες -πολλές- ανεπιθύμητες συμπεριφορές παρατηρούνται σε σκυλιά που μετακινούνται µε αυτοκίνητο. Τις περισσότερες φορές, η αιτία είναι το υπερβολικό άγχος του ζώου από κάποια δυσάρεστη προηγουμένη εμπειρία. Πώς θα την ξεπεράσουμε; Σε 5 βήματα.

DSC08071

 

∆εν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες σκύλων που αποφεύγουν να βάζουν το σκύλο τους στο αυτοκίνητο και περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες διαδρομές, όπως προς τον κτηνίατρο. ∆εν αντέχουν κάθε φορά αντιδράσεις όπως υπερβολικό γάβγισμα, κλαψούρισμα, έντονη σιελόρροια, εμετό, μεγάλη κινητικότητα, διάρροιες και άλλα πολλά, που καθιστούν την όποια διαδρομή «μαρτύριο». Πώς όµως δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα; Οι ιδιοκτήτες σκύλων που αντιμετωπίζουν ανάλογη κατάσταση θα πρέπει να κάνουν αναδρομή στο παρελθόν και να σκεφτούν τα παρακάτω:

 • Το σκυλάκι µας πώς έφτασε στα χέρια µας; Μήπως ταξίδεψε κλεισμένο σε ένα κουτί για πολλές ώρες;
 • Μήπως η πρώτη φορά που μπήκε στο αυτοκίνητο ήταν για να πάει στον κτηνίατρο και μήπως εκεί δεν πέρασε και πολύ καλά;
 • Μήπως έχει συνδέσει το αυτοκίνητο µε κάποιο δυσάρεστο γι’ αυτόν προορισμό;
 • Μήπως τις πρώτες φορές που δίσταζε να µπει στο αυτοκίνητο πολύ απλά εσείς το αρπάξατε και το βάλατε μέσα µε το ζόρι;
 • Ανατρέχοντας στο παρελθόν θα βρείτε την πιθανή αιτία που έκανε το σκύλο σας να απεχθάνεται το αυτοκίνητο· και βασικό στοιχείο της αιτίας αυτής είναι το άγχος.

B Carry

 

Τι κάνουμε

1. Αρχίζουμε να παίζουμε με το σκύλο μας έξω από αυτό το «κακό πράγμα» που λέγεται αυτοκίνητο. Αφιερώνουμε για αρκετές ημέρες μόνο λίγα λεπτά καθημερινά (μέχρι 10) και δείχνουμε στο σκύλο μας ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την παρουσία του.

2. Μόλις δούμε ότι πλέον αγνοεί την ύπαρξη του αυτοκινήτου, κάνουμε το ίδιο με την πόρτα ανοιχτή και προσπαθούμε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού να προτρέψουμε το σκύλο μας να μπει μέσα -με ανοιχτή την πόρτα- έστω και για λίγα δευτερόλεπτα. Κατόπιν, βγαίνουμε και συνεχίζουμε το παιχνίδι. Σημειώνω ότι η όλη διαδικασία θα γίνεται έχοντας το σκύλο μας στο λουρί, έτσι ώστε να έχουμε εμείς τον έλεγχο. Με μπόλικα μεζεδάκια, το αγαπημένο του παιχνίδι και κυρίως υπομονή, βάζουμε το σκύλο μέσα, μπαίνουμε και εμείς μαζί του, τον επιβραβεύουμε και ξαναβγαίνουμε συνεχίζοντας το παιχνίδι.
Προσοχή: Δίνουμε πάντα χρόνο στο σκυλί και το τοποθετούμε με το κεφάλι μπροστά. Στο στάδιο αυτό μπορούμε να δώσουμε και το γεύμα του μέσα στο αυτοκίνητο. Χτίζουμε λοιπόν στο μυαλό του ότι «μέσα σε αυτό το πράγμα με τις τέσσερις ρόδες μπορούμε να μπαίνουμε και να βγαίνουμε χωρίς πρόβλημα».

3. Αφού καταφέρουμε να μπαίνουμε και να βγαίνουμε σχετικά εύκολα, αυξάνουμε το χρόνο που παραμένουμε μαζί με το σκύλο στο αυτοκίνητο και τον επιβραβεύουμε όσο αυτός είναι ήρεμος.

4. Εδώ χρειαζόμαστε τη βοήθεια κάποιου φίλου, ο οποίος θα οδηγήσει το αυτοκίνητο για λίγα μέτρα την πρώτη φορά, και μετά επιστροφή και παιχνίδι. Αυξάνουμε κάθε φορά την απόσταση και το χρόνο οδήγησης όσο εμείς βρισκόμαστε μαζί με το σκύλο μας και τον επιβραβεύουμε. Όταν ο σκύλος έχει ήρεμη, φυσιολογική συμπεριφορά, τον ανταμείβουμε. Όταν διακρίνουμε άγχος και ανεπιθύμητες συμπεριφορές, τον αγνοούμε ή προσπαθούμε να ανακατευθύνουμε την προσοχή του, για παράδειγμα προτάσσοντας το αγαπημένο του παιχνίδι. (Σημ. Πριν από κάθε βόλτα θα πρέπει ο σκύλος μας να είναι νηστικός για τουλάχιστον 3 – 4 ώρες, για να μη ζαλιστεί και κάνει εμετό – ένας ακόμη λόγος για να μισήσει το αυτοκίνητο.)

διαφήμιση

5. Εφαρμόζουμε την ίδια διαδικασία, αλλά οδηγούμε εμείς το αυτοκίνητο, κάνοντας μικρές αποστάσεις αρχικά και σταδιακά μεγαλύτερες. Συνεχίζουμε το παιχνίδι αμέσως μετά. Επιλέγουμε ο προορισμός της βόλτας να αποτελεί κάτι ευχάριστο γι’ αυτόν (π.χ. επίσκεψη στο πάρκο, στη θάλασσα, σε κάποιο φιλικό σκύλο κ.α.) και όχι σε κάποιο μέρος όπου δεν περνάει καλά.

Η παραπάνω μεθοδολογία αφορά τους ιδιοκτήτες που αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα τα σκυλάκια τους. Με τον τρόπο αυτό στοχεύουμε στη βελτίωση της συμπεριφοράς του και συχνά στην επίλυση του προβλήματος. Φυσικά, κυρίως σε μεγαλύτερης ηλικίας σκυλάκια, όταν το πρόβλημα έχει εδραιωθεί σε μεγάλο βαθμό, καλό θα είναι να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες και όσοι μόλις απέκτησαν σκύλο έχουν πολύ πιο εύκολο έργο, καθώς, διαβάζοντας τα παραπάνω, μπορούν να χτίσουν μια καλή σχέση εφαρμόζοντας την παραπάνω μεθοδολογία εξοικείωσης – απευαισθητοποίησης του σκύλου με το αυτοκίνητο.

 

Διαβάστε επίσης

«Σταμάτα να κατέβω!» – Ταλαιπωρείται στο ταξίδι;

Μετακινήσεις ασφαλείας με το αυτοκίνητο

Το κουτάβι μου θεωρεί το αυτοκίνητο παιχνίδι

Πώς ο σκύλος να μην «πετάγεται» μόλις ανοίγει η πόρτα

 8 Σχολια

 1. Πολλή πολλή χρήσιμες πληροφορίες !!!

 2. Καλή σας μέρα και καλό καλοκαίρι
  σας γράφω κατ΄αρχήν για να σας ευχαριστήσω για τις τόσο χρήσιμες & διαφωτιστικές συμβουλές σας, μου έχετε φανεί εξαιρετικά χρήσιμοι. Να είστε καλά, μπράβο σας και να συνεχίσετε να προσφέρετε την σπουδαία σας βοήθεια!
  Θα ήθελα όμως με την ευκαιρία να σας ζητήσω μία συμβουλή σχετικά με τη συμπεριφορά του δικού μου ζωντανού, ένα γιόρκι τεριέ 10 μηνών, σχετικά μεγαλόσωμο (αν κρίνω από τα υπόλοιπα που βλέπω να κυκλοφορούν) χαρούμενο και αρκετά απαιτητικό και ζωηρό προς το παρόν. Μας υιοθέτησε όταν ήταν 4 μηνών και από τότε προσπαθώ να του κάνω την βασική εκπαίδευση και δείχνει να ανταποκρίνεται σε καλό βαθμό. Υπάρχει όμως από την πρώτη στιγμή μία μεγάλη δυσκολία στην αποβίβαση από το αυτοκίνητο. Μόλις το αμάξι σταματήσει και τραβηχτεί το χειρόφρενο ο σκύλος γίνεται έξαλλος, αγχώνεται και είναι ανεξέλεγκτος με αποτέλεσμα πολλές φορές να κινδυνεύσει. Αρκεί να σας πω ότι υπήρξε φορά που σε μηδενικό χρόνο πήδηξε έξω από το μισάνοιχτο παράθυρο, ξεχύθηκε παρά την προσπάθειά μου να τον συγκρατήσω με το που άνοιξα την πόρτα σε κεντρικό δρόμο κτλ, πραγματικά παλεύουμε κάθε φορά που φτάνουμε κάπου να τον ηρεμήσουμε & να τον συγκρατήσουμε ώστε να γίνει η αποβίβασή μας με ασφάλεια αλλά δεν τα έχουμε καταφέρει ως τώρα.. υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να διορθώσω αυτή τη συμπεριφορά? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την φιλοξενία και την συμβουλή! Καλή σας συνέχεια!
  Με εκτίμηση

 3. Νάζη says:

  Πολύ χρήσιμο άρθρο όπως πάντα από το site σας!
  Ωστόσο θέλω να κάνω μια ερώτηση, τα σκυλιά πρέπει να μεταφέρονται σε ειδικό κλουβάκι στο αυτοκίνητο.
  Εγώ έχω ένα θηλυκό μαλτεζάκι 4,5 χρονών που αρνείται πεισματικά να μπει στο κλουβάκι, δεν έχει κανένα πρόβλημα με το αυτοκίνητο αρκεί να είναι πάνω μου και όπως καταλαβαίνετε είναι επικίνδυνο και για τις δυο.
  Τι μου προτείνετε να κάνω ;
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και πάλι για τις υπέροχες συμβουλές σας!!

Σχολιαστε