∆υσπλασία ή απλό τραύμα;

Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Ερώτηση: «Έχουμε ένα μαύρο Λαμπραντόρ Ριτρίβερ. Πριν από αρκετούς μήνες άρχισε να κουτσαίνει στο ένα πόδι. Του κάναμε δίαιτα, γιατί νομίζαμε ότι ήταν βαρύς και δυσκολευόταν. Πράγματι, έπειτα από λίγο καιρό σταμάτησε να κουτσαίνει. Στη συνέχεια, ξανάρχισε να εμφανίζει το σύμπτωμα, όποτε~ κουραζόταν, ύστερα από έντονο παιχνίδι, και με τον καιρό το πρόβλημα επιδεινώθηκε.

Όταν τον στειρώσαμε, βγάλαμε ακτινογραφία και η κτηνίατρος μας είπε ότι έχει υποψία δυσπλασίας, αλλά θα την έστελνε σε ειδικό γιατρό στην Αθήνα για διάγνωση. Ωστόσο, δεν θέλω να δεχτώ ότι πρόκειται για δυσπλασία. Σκεφτόμουν μήπως κάτι υπάρχει στην πατούσα του ή ότι είναι μυϊκό το πρόβλημα. Αλλά πώς μπορώ να το ελέγξω;»

 

διαφήμιση

Η κτηνίατρος Αννέττα Μιχαήλ απαντά:

Το πρόβλημα που περιγράφετε παρουσιάζει μια χρόνια διαδρομή, αν και δεν προσδιορίζετε πριν από πόσο καιρό εμφανίστηκε η χωλότητα. Επίσης, δεν αναφέρετε την ηλικία του σκύλου σας ούτε ποιο άκρο είναι αυτό που χωλαίνει (πρόσθιο ή οπίσθιο). Προκειμένου να γίνει διάγνωση, πρέπει να γίνει μια σωστή και λεπτομερής ορθοπεδική καθώς και νευρολογική εξέταση του σκύλου σας. Με τον τρόπο αυτό θα εντοπιστεί το ακριβές σημείο (ή σημεία) όπου υπάρχει ένδειξη πόνου. Στη συνέχεια, πιθανόν να χρειαστεί μια νέα απεικονιστική διερεύνηση (π.χ. ακτινογραφία), για να εντοπιστούν τυχόν αλλοιώσεις και, ανάλογα με το πρόβλημα, να συστηθεί τρόπος αντιμετώπισης. Αν το πρόβλημα εντοπίζεται στα ισχία, πρέπει να βγει μια συμμετρική ακτινογραφία λεκάνης και να αξιολογηθεί, ώστε να ξέρετε αν υπάρχει δυσπλασία και σε τι βαθμό.

 Σχολιαστε