Αλητεία και στείρωση

Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

≈–… ’Õƒ’Õ¡  ¡…—… ¡ ÷¡ÕœÃ≈Õ¡....« ¡–ÀŸ” ”«Ã≈…¡ ‘ŸÕ  ¡…—ŸÕ...!

Ερώτηση: «Έχω τρεις γατούληδες, 3 μηνών, 2 χρόνων και ενός έτους. Είναι απλοί κεραμιδόγατοι και μαθημένοι να γυρίζουν έξω σχεδόν όλη μέρα. ∆εν μπορώ να τους περιορίσω σπίτι εκτός από τα βράδια, οπότε τους μαζεύω.

Εάν τους στειρώσω, θα περιορίσουν τις αλητείες τους και τους καβγάδες; Θα περιορίσουν την ακτίνα δράσης τους; Χθες, ο μεγάλος τράκαρε μπροστά στα μάτια μου με διερχόμενο αμάξι – ευτυχώς, γλίτωσε με ένα γερό καρούμπαλο. Εμένα, πάντως, μου έκοψε 10 χρόνια ζωής.

Και αν τους στειρώσω τώρα και αργότερα μετακομίσω, θα μπορούν να το βρίσκουν εύκολα, αφού δεν θα μπορούν να μαρκάρουν πλέον την περιοχή τους;»

 

Η ειδική στις γάτες Ελένη Κεφαλοπούλου απαντά:

Η μόνη λύση για να περιορίσετε τις μεγάλες αποδράσεις των γάτων σας είναι να τους στειρώσετε. Θα γλιτώσουν από τους καβγάδες με τους άλλους γάτους και τα τραύματα, θα είναι πιο ήρεμοι και δεν θα κινδυνεύουν να απομακρυνθούν πολύ κυνηγώντας θηλυκές. Με τη στείρωση θα ελαχιστοποιηθούν και οι κίνδυνοι να κολλήσουν μολυσματικές ασθένειες, όπως το AIDS. Εάν μέχρι τώρα δεν αφήνουν ίχνη από ούρα στο σπίτι σας, είστε πολύ τυχερή, γιατί το φυσιολογικό θα ήταν να το κάνουν για να οριοθετήσουν το χώρο τους και να έλξουν θηλυκές. Με τη στείρωση τελειώνει και αυτό. Οσο για τη μετακόμιση, όχι, το μαρκάρισμα δεν θα τους βοηθήσει να βρουν το σπίτι. Οι γάτες δεν λειτουργούν σαν τα σκυλιά που απομνημονεύουν μυρωδιές.

Mετά τη μετακόμιση θα πρέπει να κλείσετε τους γάτους μέσα για 1 – 2 εβδομάδες μέχρι να συνηθίσουν τον καινούργιο χώρο, τις μυρωδιές του, να αισθανθούν ασφαλείς και μετά σιγά-σιγά, με την επιτήρησή σας, να βγαίνουν έξω, για να γνωρίσουν την περιοχή.

Η θεωρία ότι με τη στείρωση θα αλλάξει ο χαρακτήρας τους είναι τελείως ανυπόστατη, πιστέψτε με.

διαφήμιση

 

Διαβάστε επίσης

«Έχω λόγο που δεν τη στειρώνω»

Είναι καλό οι γάτες να στειρώνονται

Ποιος έκοψε το αυτί στο γατί της γειτονιάς;

Πώς θα διώξουμε τα ποντίκια χωρίς να κινδυνεύσουν οι σκύλοι;

Μας ψεκάζουν!

 



1 Σχολιο

  1. ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΟΥ says:

    Για το συγκεκριμένο θέμα, έχετε απόλυτο δίκιο! Ο, τι έχω κάνει μέχρι τώρα είναι όπως τα λέτε! Πέστε μου όμως, έχω δύο γατούλες οι οποίες, αποδεδειγμένα, είναι στείρες. Την μία εξ αυτών τις τελευταίες μέρες την κυνηγούν όλοι οι μάγκες της γειτωνιάς! Γιατί? Επίσης, μιά άλλη γατούλα μου (πάντω εξωτερικού χώρου) στειρωμένη, τον χειμώνα είχε μεγάλη επιτυχία στους άντρες!!! (μέχρι τα δύο μου σκυλιά την μύριζαν!) Γιατί συμβαίνει αυτό?? Σας ευχαριστώ που θα μοιραστήτε μαζί μου τις γνωσεις σας!

Σχολιαστε