Αποφεύγοντας τη θερμοπληξία

Από την κτηνίατρο Φέη Ζερβουδάκη

Τα κατοικίδιά μας είναι περισσότερο ευαίσθητα στη ζέστη από εμάς, καθώς δεν μπορούν να αποβάλουν εύκολα τη θερμότητά τους. Ειδικά το καλοκαίρι, ο κίνδυνος θερμοπληξίας είναι ορατός και πρέπει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα.

dog anemistiras

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας, ιδίως τους θερινούς μήνες, σε συνδυασμό με την έκθεση στο ηλιακό φως, καθώς και ένας ανεπαρκώς αεριζόμενος χώρος (όπως η κλειστή καμπίνα ενός αυτοκινήτου), μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες θερμοπληξίας για τους μικρούς μας φίλους.

Επιπλέον, ζωάκια αφυδατωμένα, ηλικιωμένα, παχύσαρκα ή ασθενή, αλλά και φυλές σκύλων ή γάτων με μακρύ τρίχωμα ή κοντή μουσούδα, εμφανίζουν μεγαλύτερη προδιάθεση για αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός τους, αφού έχουν μειωμένη ικανότητα να αποβάλλουν θερμότητα όταν αυτό είναι αναγκαίο. Η σωματική άσκηση, κάποιες συστηματικές παθήσεις, ακόμη και ορισμένα φάρμακα, μπορούν επίσης να επιδεινώσουν την κατάσταση.

 

Σημάδια θερμοπληξίας

1.  Αυξημένη θερμοκρασία σώματος (> 41° C μέσω του ορθού)
2. Ταχύπνοια-πολύπνοια (λαχάνιασμα)
3. Έντονα ερυθρή γλώσσα
4. Ερυθροί ή ωχροί και στεγνοί βλεννογόνοι (ιδίως στα ούλα)
5.   Παχιά κολλώδη σάλια
6.  Ζαλάδα ή και απώλεια προσανατολισμού
7.  Κατάπτωση ή ακόμη και λήθαργος

 

Πρώτες βοήθειες

Αν παρατηρήσετε τα παραπάνω συμπτώματα στο κατοικίδιό σας, πρέπει να αναλάβετε άμεση δράση, προκειμένου να το υποστηρίξετε και έτσι να κερδίσετε χρόνο, ώστε να το μεταφέρετε το συντομότερο δυνατό στον κτηνίατρο.

  • Απομακρύνετε το ζώο από το θερμό περιβάλλον και τον ήλιο.
  • Ξεκινήστε να το δροσίζετε βρέχοντάς το με νερό σε θερμοκρασία δωματίου (ή και ελαφρά χλιαρό νερό για μικρόσωμα ζωάκια) και τοποθετήστε το μπροστά από έναν ανεμιστήρα.
    ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη χρησιμοποιείτε πάγο ή παγωμένο νερό! Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα και, επομένως, την αποβολή θερμότητας, και έτσι μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση του ζώου. Εξάλλου, αν το ζώο εκτεθεί σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, κινδυνεύει με υποθερμία.
  • Μην το σκεπάζετε με βρεγμένες πετσέτες. Η κάλυψη του σώματος εμποδίζει την αποβολή θερμότητας.
  • Προσφέρετε στο κατοικίδιό σας δροσερό νερό, αλλά μην το αναγκάσετε να το πιει.
  • Κάνετε τακτικές θερμομετρήσεις (κάθε 5 λεπτά) από το ορθό και, όταν η θερμοκρασία κατέβει στους 39,5° C, στεγνώστε και σκεπάστε ελαφρά τον μικρό σας φίλο, προκειμένου να μην πέσει περισσότερο η θερμοκρασία του σώματός του.
  • Ακόμη και αν το σκυλάκι ή το γατάκι σας ανανήψει τελείως, πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατόν. Ο κτηνίατρος θα το εξετάσει για σημεία καταπληξίας, αφυδάτωσης, αναπνευστικών και καρδιαγγειακών διαταραχών, και θα ελέγξει για τυχόν συστηματικές, πολυοργανικές επιπτώσεις που μπορεί να του έχει προκαλέσει η θερμοπληξία.

 

Προληπτικά μέτρα

Ύστερα από ένα ήπιο επεισόδιο θερμοπληξίας, τα κατοικίδια συνήθως συνέρχονται χωρίς μόνιμες επιπτώσεις για τον οργανισμό τους, ωστόσο έχουν αυξημένες πιθανότητες να το ξαναπάθουν στο μέλλον. Ετσι, τις ζεστές και υγρές ημέρες του χρόνου πρέπει να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα:

1. Κρατήστε τα ζώα με προδιάθεση (όπως καρδιοπάθεια, παχυσαρκία, μεγάλη ηλικία, αναπνευστικά προβλήματα, ζώα βραχυκεφαλικών φυλών) σε δροσερό και σκιερό μέρος. Σε ακραίες θερμοκρασίες, ακόμη και μια φυσιολογική δραστηριότητα μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τα ζώα αυτά.
2. Προσφέρετε στο κατοικίδιό σας άφθονο νερό σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
3. Μην τα αφήνετε σε κλειστούς, φτωχά αεριζόμενους χώρους, ακόμη κι αν αυτοί βρίσκονται στη σκιά. Η θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει τους 60° C τις θερμές καλοκαιρινές ημέρες.
4. Αν το σκυλάκι ή το γατάκι σας μένει έξω, φροντίστε να έχει πρόσβαση σε σκιερό μέρος όλες τις ώρες της ημέρας.
5. Μη φοράτε φίμωτρο στο σκυλάκι σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς έτσι εμποδίζεται το λαχάνιασμά του.
6. Περιορίστε την έντονη άσκηση τις πολύ ζεστές ημέρες. Ειδικά τα σκυλάκια είναι γεμάτα ενθουσιασμό και συχνά δεν σταματούν να τρέχουν και να παίζουν ακόμη και όταν υπερθερμανθούν.
7. Στις διακοπές και στην παραλία, αποφύγετε τους περιπάτους σε καυτή άσφαλτο και άμμο· εκτός από υπερθερμία, μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα στις πατούσες του σκύλου σας. Επίσης, φροντίστε να καταβρέχετε συχνά το τρίχωμά του με νερό, ώστε να το κρατάτε δροσερό.
8. Σε ημέρες καύσωνα, η παραμονή του ζώου σε κλιματιζόμενο χώρο είναι η ασφαλέστερη επιλογή.

 

Γιατί κινδυνεύουν απο θερμοπληξία;

Σε αντίθεση με τον άνθρωπο, οι σκύλοι και οι γάτες δεν ιδρώνουν μέσω του δέρματός τους, αλλά μόνο από τη μύτη και τα πέλματά τους. Ο βασικός τρόπος αποβολής θερμότητας για τα ζώα αυτά είναι μόνο η άμεση ανταλλαγή της μέσω της επιφάνειας του σώματός τους και του περιβάλλοντος (να ακουμπήσουν, δηλαδή, σε δροσερή επιφάνεια), καθώς και το λαχάνιασμα. Αν ένα ζωάκι εκτεθεί σε ιδιαίτερα θερμό και υγρό περιβάλλον, αδυνατεί να αποβάλει την πλεονάζουσα θερμότητα του σώματός του και, ως εκ τούτου, ανεβαίνει η θερμοκρασία του. Αν αυτή φτάσει τους 41° C, τότε ξεκινάει μια συστηματική φλεγμονώδης αντίδραση στον οργανισμό, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή πολυοργανική δυσλειτουργία. Αυτό το φαινόμενο περιγράφεται ως θερμοπληξία και χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα.

 

Διαβάστε επίσης

Μέρες καύσωνα: Πώς θα βοηθήσουμε τους τετράποδους να τον αντιμετωπίσουν

HOT DOG: Μην ψήνεις το σκύλο (ούτε τη γάτα) σου στο αυτοκίνητο!

διαφήμιση

10 συμβουλές για να κρατήσουμε τη γάτα μας δροσερή το καλοκαίρι

Είναι τα μαύρα σκυλιά πιο επιρρεπή στη ζέστη και τη θερμοπληξία;

Πάμε παραλία, διατηρώντας το τρίχωμα και τα πατουσάκια του σε άριστη κατάσταση.

Μετακινήσεις των τετράποδων με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

«Σταμάτα να κατέβω!» – Ταλαιπωρείται στο ταξίδι;

Άνοιξη και κούρεμα γουλί; Καλύτερα όχι!

 

Θα χρειαστεί ο σκύλος ή η γάτα μας να ταξιδέψει σε κλουβί μεταφοράς;

Πώς θα συμπαθήσει το αυτοκίνητο

Οι 7 κίνδυνοι των διακοπών

Πώς θα μάθουμε στο σκύλο μας να κολυμπάει;

Πες μου τη φυλή του σκύλου σου να σου πώ αν κολυμπάει!

Όταν η Γιέκη έκανε την πάπια

Ο Barney πάει παραλία

hotdog7

"Beach sleeping" position

Barney – Photo courtesy of Paul Patrikas



Σχολιαστε