Μέρες καύσωνα: Πώς θα βοηθήσουμε τους τετράποδους να τον αντιμετωπίσουν

Από την Κλέα Μοριανού

Δεν μπορεί να μιλήσει, αλλά η λαχανιασμένη ανάσα του σκύλου το ξεκαθαρίζει: «Έχω σκάσει. Δεν θα αντέξω για πάντα…». Ας δούμε πώς θα διατηρήσουμε καλές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας για το σκύλο και τη γάτα μας.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Ποιος είπε ότι οι τετράποδοι δεν ζεσταίνονται;

Επειδή δεν τους βλέπουμε να ιδρώνουν; Ίσα – Ίσα.
Αυτός ο ιδρώτας που στάζει, βοηθά εμάς (τους ανθρώπους) να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του σώματος. Φέρνει ζεστή υγρασία στην επιφάνεια του δέρματος, η οποία κατά την εξάτμισή της προκαλεί δροσισμό.

Κάντε το τεστ μια ζεστή, αποπνικτική μέρα, όταν ιδρώνετε και μόνο που αναπνέετε. Λίγα λεπτά εντατικής άσκησης και κολυμπάτε στον ιδρώτα, την ίδια ώρα που ο σκύλος αρκείται σε ένα επίμονο λαχάνιασμα, με τη γλώσσα να κρέμεται μέχρι το πάτωμα. Δείχνει πάντως να ζεσταίνεται και αυτός…

Ποιανού το σώμα είναι πιο αποτελεσματικό στον αυτοδροσισμό; Το ανθρώπινο προφανώς. Ακόμα κι αν δε διασκεδάζετε ιδιαίτερα τον ιδρώτα που στάζει, πρόκειται για μια αποδοτική μέθοδο ρύθμισης της θερμοκρασίας.
Οι ιδρωτοποιοί αδένες σας βοηθούν να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία, φέρνοντας ζεστή υγρασία στην επιφάνεια του δέρματος, η οποία κατά την εξάτμισή της προκαλεί δροσισμό. Με τη διαφορά πως οι αδένες αυτοί βρίσκονται καλά κατανεμημένοι σε όλο σας το σώμα, σε επιφάνεια αναλογικά πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στο σκυλίσιο, και έτσι ο δικός σας δροσισμός είναι πιο αποδοτικός. Σκύλοι και γάτες έχουν λιγοστούς μόνο ιδρωτοποιούς αδένες, τοποθετημένους, κυρίως, στις πατούσες τους. Ο οργανισμός τους, λοιπόν, δεν τους επιτρέπει να ιδρώσουν αρκετά ώστε να αποβάλλουν την υψηλή θερμοκρασία του σώματός τους και να δροσιστούν.

Συνυπολογίστε και όλη εκείνη τη γούνα που οι περισσότεροι κουβαλάνε, χωρίς να μπορούν να απαλλαγούν από αυτή ούτε τις πολύ δύσκολες μέρες του καύσωνα…

Και θα κατανοήσετε πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε εμείς ότι περνά από το χέρι μας για να τους δροσίσουμε και να τους βοηθήσουμε να ξεπεράσουν τις μέρες της αποπνικτικής ζέστης.
Διαβάστε εδώ γιατί το κούρεμα με την ψιλή δεν είναι η λύση.

 

Ξεκινάμε από τα αυτονόητα:

Παχιά σκιά.

  • Θυμηθείτε ότι ο ήλιος κινείται. Συνεπώς, αν το ζώο βρίσκεται έξω, πρέπει να έχει πρόσβαση σε σκιά όλες τις ώρες της ημέρας.
  • Αργά το μεσημέρι που ο ήλιος είναι δυνατός ο σκύλος δεν θα πρέπει να βρίσκεται έξω από το σπίτι, αν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη.

Πολύ και φρέσκο νερό
Φροντίστε:

  • Να έχει πάντα πρόσβαση σε άφθονο δροσερό νερό, ειδικά τις ζεστές ώρες της ημέρας. Αν έχει τη συνήθεια «να το σκάβει» και να το χύνει θα πρέπει να ελέγχουμε τακτικά και να το αναπληρώνουμε.
  • Το μπολ του να βρίσκεται στη σκιά.
  • Να αντικαταστήσετε, τις ημέρες του καύσωνα, το ανοξείδωτο μπολ νερού του με πλαστικό ή κεραμικό (εφόσον είναι σε εξωτερικό χώρο) καθώς τα μέταλλα είναι καλοί αγωγοί της θερμότητας και το νερό θα ζεσταθεί σε λίγα λεπτά.
  • Να αλλάζετε συχνά το νερό του με φρέσκο.
  • Μπορείτε επίσης να προσθέτετε μερικά παγάκια στο νερό του. Μάλιστα, κάποιοι σκύλοι και γάτες διασκεδάζουν να τα μασούν. Δεν είναι κακό. Ίσως έχετε ακούσει ότι το παγωμένο νερό και τα παγάκια οδηγούν σε συστροφή στομάχου. Πρόκειται για μύθο.

Σχετικά με τη γούνα του

Πρέπει να την αραιώσουμε για να φύγουν όλες οι νεκρές τρίχες και ο εσωτερικός μανδύας που τον προστάτευε το χειμώνα – είναι πολύ σημαντικό.
Τι κάνουμε λοιπόν; Βουρτσίζουμε μέχρι να σταματήσει να μαδάει και τελειώνουμε με τη χτένα για να μη μείνει ούτε μια νεκρή τρίχα. Όσο πιο συχνά τον χτενίζουμε, τόσο το καλύτερο. Το ξύρισμα ΔΕΝ αποτελεί λύση δροσισμού για τους περισσότερους τύπους τριχώματος, και μάλιστα για αρκετούς απαγορεύεται ακόμα και το ψαλίδι!

Παιχνίδι και βόλτα;

Αποφύγετε να παίζετε πολλές ώρες και να κάνετε μεγάλες βόλτες όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου. Η βόλτα καλό θα είναι να προσαρμοστεί αρκετά νωρίς το πρωί και μετά τις 9 το βράδυ και να έχετε πάντα μαζί κρύο νερό σε ένα μπουκαλάκι.

Σπίτι δροσερό

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ο θάνατος του σκύλου μέσα σε ζεστό σπίτι είναι αρκετά συχνός, αφού αρκούν θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου, για να προκαλέσουν από θερμοπληξία έως θάνατο. Έτσι, θα πρέπει να υπάρχει πάντα δροσιά. Θα το καταφέρετε κρατώντας κλειστές κουρτίνες και παντζούρια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ιδανικά, να παραμένει το κλιματιστικό αναμμένο, κυρίως στα… ρετιρέ παλαιών πολυκατοικιών.

Στο αυτοκίνητο με καύσωνα;

Αποφύγετε να αφήνετε το σκύλο μόνο σε σταθμευμένο αυτοκίνητο – ούτε αν το τζάμι είναι ανοιχτό, ούτε στη σκιά. Καθόλου.
Διαβάστε εδώ γιατί.

 

icecubes

5 Kόλπα που θα διασκεδάσουν την κατάσταση

1. Ενθαρρύνετε τα να πίνουν

διαφήμιση

Όσο πιο ευαίσθητα είναι τα κατοικίδια στη ζέστη (καρδιοπαθή, παχύσαρκα, υπερήλικα, με αναπνευστικά προβλήματα, ζώα βραχυκεφαλικών φυλών) τόσο περισσότερο νερό πρέπει να καταναλώνουν. Το πρόβλημα είναι πως ο μηχανισμός ενεργοποίησης της δίψας στο σώμα δεν είναι πάντα όσο ευαίσθητος χρειάζεται, και τα κατοικίδία σας ίσως δεν πίνουν όσο νερό χρειάζονται. Αν δεν πίνει αρκετά, δοκιμάστε να του δώσετε μερικά παγάκια κατά τη διάρκεια της μέρας. Πολλά κατοικίδια διασκεδάζουν να τα μασουλάνε και με τον τρόπο αυτό προσθέτουν υγρά στο σύστημά τους.

2. Μουλιάστε τα

  • Μπορείτε να το δροσίσετε ψεκάζοντας με κρύο νερό τις πατούσες του, τα πόδια και την περιοχή γύρω από το λαιμό του.
  • Επίσης, μπορείτε να πάρετε παγάκια, να τα τυλίξετε σε μία πετσέτα και να τρίψετε την πλάτη και τα πόδια. Αυτό το λατρεύουν και οι γάτες, καθώς έχουν ανάγκη για δροσιά και απεχθάνονται, συνήθως, το νερό.
  • Καταβρέξτε το με ένα λάστιχο.
  • Ακόμα και το πότισμα του γρασιδιού θα βοηθήσει.
  • Ενθαρρύνετέ το να μουλιάσει σε μια γούρνα ή παιδική πισίνα προκειμένου να ρίξετε γρήγορα τη θερμοκρασία του σώματος. Φροντίστε να αλλάζετε το νερό ανά δύο με τρεις ημέρες. Επίσης, να μην υπάρχει νερό στάσιμο γύρω από την «πισίνα του», διότι μπορεί να γίνει φωλιά εκκόλαψης κουνουπιών και σκνιπών.

3. Αναπληρώστε τους χαμένους ηλεκτρολύτες

Όταν τα κατοικίδια χάνουν υγρά, χάνουν ταυτόχρονα ηλεκτρολύτες, όπως κάλιο, νάτριο και ασβέστιο που χρειάζονται για να παραμένουν υγιή. Δώστε τους ένα ισοτονικό ποτό από αυτά που χρησιμοποιούν οι αθλητές. Τις ημέρες του καύσωνα δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο ισοτονικό ποτό στο πόσιμο νερό του.

4. Ανακινήστε τον αέρα

Βάλτε το κοντά σε ανεμιστήρα ή σε κλιματιστικό, για να παραμείνει δροσερό.
Ή φτιάξτε… ρεύμα ανοίγοντας δυο παράθυρα σε διαφορετικούς προσανατολισμούς και δώστε του πρόσβαση σε σημεία που φυσάει αεράκι. Με τέτοιες τεχνικές θα πρέπει πάντως να πειραματιστείτε. Κι αυτό επειδή σε κάποια ζώα αρέσουν κάποια πράγματα, σε κάποια άλλα όχι.

5. Εναλλακτικά…

Δοκιμάστε να ρίξετε από 3 έως 5 σταγόνες ανθοϊάματα Bach Rescue Remedy στο νερό του. Για γρηγορότερα αποτελέσματα βάλτε 5 σταγόνες σε ένα ψεκαστήρα γεμάτο νερό και καταβρέξτε τον, κάθε φορά που δείχνει να ζεσταίνεται παραπάνω.

 

Πώς ελέγχω για αφυδάτωση;

Αν είναι ευαίσθητα στην ζέστη ίσως ξεμείνουν από υγρά. Τσιμπήστε ελαφριά το δέρμα ανάμεσα στις ωμοπλάτες. Το δέρμα θα έπρεπε να επιστρέψει άμεσα στη θέση του, μόλις το αφήσετε. Αν έχει χάσει την ελαστικότητά του και «στέκεται», έστω και για ένα δευτερόλεπτο, επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο.

 

Διαβάστε επίσης

Αποφεύγοντας τη θερμοπληξία

Είναι τα μαύρα σκυλιά πιο επιρρεπή στη ζέστη και τη θερμοπληξία;

HOT DOG: Μην ψήνεις το σκύλο σου!

«Σταμάτα να κατέβω!» – Ταλαιπωρείται στο ταξίδι;

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για την άσκηση του σκύλου μας

Πάμε παραλία, διατηρώντας το τρίχωμα και τα πατουσάκια του σε άριστη κατάσταση

Άνοιξη και κούρεμα γουλί; Καλύτερα όχι!

 



Σχολιαστε