Άνοιξη και κούρεμα γουλί; Καλύτερα όχι!

Από την Pet Groomer Φλώρα Σαρτζετάκη

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι τετράποδοι αλλάζουν τρίχωμα, γεγονός που μας κάνει τη ζωή λίγο πιο δύσκολη. Είναι η λύση να τους κουρεύουμε με την ψιλή;

shutterstock_59622061 www

 

Τα περισσότερα σκυλιά δεν τα ζεσταίνει το τρίχωμά τους (εξαιρούνται όσα έχουν εκτραφεί για αρκτικά κλίματα), συνεπώς ελάχιστα έχουν πραγματικά την ανάγκη για κούρεμα. Συνήθως, το κούρεμα το ζητάει ο ιδιοκτήτης που δεν θέλει τρίχες στο σπίτι, ειδικά αυτή την εποχή που τα ζώα μαδάνε περισσότερο.

Η λύση είναι μόνο το καθημερινό χτένισμα με την κατάλληλη βούρτσα και η επίσκεψη σε κάποιον επαγγελματία. Έτσι, η τρίχα στο πάτωμα θα περιοριστεί σημαντικά και το ζώο θα νιώθει πολύ καλύτερα.

Παρατηρώντας το λαχάνιασμά τους και την προσπάθεια να βρεθούν σε πιο δροσερά σημεία του σπιτιού, π.χ. εκεί όπου κάνει ρεύμα, ίσως ξεγελαστείτε και θεωρήσετε ότι το κούρεμα θα τα ανακουφίσει. Στην πραγματικότητα, το λαχάνιασμα το καλοκαίρι είναι είναι ένας φυσιολογικός σκυλίσιος τρόπος δροσισμού (δεν έχουν βλέπετε ιδρωτοποιούς αδένες, παρά μόνο στις πατούσες τους), και το κούρεμα δεν θα το περιορίσει. Επιπλέον, το τρίχωμα λειτουργεί και ως μόνωση από τον ήλιο. Φανταστείτε να βγαίνατε εσείς το καλοκαίρι στην παραλία χωρίς καπέλο ή -ακόμα χειρότερα- χωρίς μαλλιά και καπέλο, τελείως απροστάτευτοι. Δεν πρέπει, λοιπόν, να κουρεύουμε το ζωάκι μας με αυτήν τη δικαιολογία. Ωστόσο, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Είναι τα ζώα εκείνα που βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση γεμάτα κόμπους και τζίβες. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να κουρευτούν ανεξαρτήτως εποχής.

shutterstock_10462951 www

Αν, πάντως, επιμένετε ότι το ζώο πρέπει να κουρευτεί, τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποια βήματα για να το βοηθήσετε να αντεπεξέλθει σε αυτή την αλλαγή:

  • Τα σκυλιά με λευκό λεπτό τρίχωμα και ροζ δέρμα, όπως τα Maltese (μαλτεζάκια), χρειάζονται μέχρι και αντηλιακό κάθε φορά που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.
  • Χωρίς τρίχα είναι ανυπεράσπιστα στα τσιμπήματα της σκνίπας, που μεταδίδει τη γνωστή και πολύ επικίνδυνη ασθένεια του Kala-azar (λεϊσμανίαση). Γι’ αυτόν το λόγο θα πρέπει να κάνουν μπάνιο και να ψεκάζονται με σκευάσματα που περιέχουν σιτρονέλα. Κυρίως το βράδυ, που είναι πιο επικίνδυνη ώρα για τσιμπήματα.
  • Κανονικά, δεν ξυρίζουμε τα δάκτυλα, αλλά απλώς ψαλιδίζουμε τα μαλλάκια στο πόδι. Οι πατούσες είναι ήδη πολύ ευαίσθητες και με το κούρεμα προκαλούμε κνησμό και ενόχληση από τον ήλιο και το καυτό κράσπεδο. Αν, παρ’ όλα αυτά, τα ξυρίσουμε, θα πρέπει να βάζουμε αντηλιακό καθημερινά μαζί με προστατευτική κρέμα balm, για να μην καίγονται οι πατούσες. Υπάρχουν φυλές που δεν έχουν πρόβλημα να τους ξυρίζουμε τα ποδαράκια, όπως τα Κανίς. Οι παραπάνω συμβουλές ισχύουν για τα Maltese ή West Highland Terrier.

Πιστεύω ότι πρέπει όλοι οι επαγγελματίες να έχουν κύριο σκοπό να κάνουν πρώτα το ζωάκι να αισθανθεί καλύτερα και μετά τον ιδιοκτήτη, ακόμα και όταν αυτό τον δυσαρεστεί. Πρέπει ο ιδιοκτήτης να μάθει να φροντίζει σωστά το ζωάκι του όλους τους μήνες του χρόνου. με την ενδεδειγμένη διατροφή (παίζει σημαντικότατο ρόλο στο πόσο μαδάει) και τη σωστή καθημερινή περιποίηση θα διατηρούμε υγιές το ζώο μας και το τόσο σημαντικό τρίχωμα του.

 

shutterstock_7448986 wwwΓάτες και κούρεμα…

διαφήμιση

Δυστυχώς, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν αρχίσει να κουρεύουν σύρριζα τις γάτες τους, με τη δικαιολογία ότι «το ζώο ζεσταίνεται». Υπάρχουν φορές που γάτες μαδούν περισσότερο και από σκύλο, αλλά και σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα περιορίζεται με καθημερινό βούρτσισμα και επισκέψεις σε επαγγελματία. Ιδανικά, οι γάτες πρέπει να επισκέπτονται έναν επαγγελματικό χώρο και να καλλωπίζονται μέχρι και μία φορά το μήνα. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε βοηθούν πάρα πολύ το ζώο να αισθανθεί καλύτερα και να σταματήσει να μαδάει τόσο πολύ. Φυσικά, αν το ζώο είναι γεμάτο κόμπους και τζίβες, πρέπει να κουρευτεί.

Στη γάτα:

  • Δεν βάζουμε αντηλιακό όταν έχει πολύ ήλιο, αλλά την κρατάμε στο σπίτι.
  • Δεν επιτρέπεται να κουρέψουμε γάτα που θα καταλήξει στο δρόμο. Δεν θα μπορεί να προστατευτεί από τον ήλιο, από τις γρατσουνιές και τους μικροτραυματισμούς. Το ίδιο ισχύει και για τα νύχια τους. Δεν κόβουμε ποτέ τα νύχια σε ζώο που ζει ή βγαίνει περιστασιακά έξω.
  • Με σωστή διατροφή και καθημερινό χτένισμα μπορούμε να διατηρήσουμε ένα υπέροχο τρίχωμα, όπως και στο σκύλο.

Διαβάστε επίσης

Αποφεύγοντας τη θερμοπληξία

Μέρες καύσωνα: Πώς θα βοηθήσουμε τους τετράποδους να τον αντιμετωπίσουν

Είναι τα μαύρα σκυλιά πιο επιρρεπή στη ζέστη και τη θερμοπληξία;

HOT DOG: Μην ψήνεις το σκύλο σου!

Σκασμένη ή ξεφλουδισμένη μύτη;

Πάμε παραλία, διατηρώντας το τρίχωμα και τα πατουσάκια του σε άριστη κατάσταση

 



Σχολιαστε