ΑΝΟΙΞΗ – ΓΑΤΑ – ΜΠΑΛΚΟΝΙ – ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Γάτες σε ελεύθερη πτώση

Από την Ελένη Κεφαλοπούλου

Την άνοιξη, που αυξάνονται οι βόλτες στα ηλιόλουστα μπαλκόνια και οι γάτες μας κυνηγούν πουλάκια, πεταλούδες και ζουζούνια, σημειώνονται και οι περισσότερες πτώσεις. Πώς θα τις αποτρέψουμε. Και πώς θα τους προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που συμβεί το κακό.

4840 www crop

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Πόσες φορές δεν έχουμε θαυμάσει την ευκινησία μιας γάτας καθώς σκαρφαλώνει στα δέντρα, το χαριτωμένο περπάτημά της όταν ισορροπεί σε περβάζια και κάγκελα σαν μοντέλο πάνω σε δωδεκάποντα τακούνια, και πόσες φορές δεν έχουμε τρομάξει όταν τη βλέπουμε να κάνει επικίνδυνα άλματα; Το σκαρφάλωμα είναι η δεύτερη φύση της γάτας ως γνήσιου αιλουροειδούς. Από ψηλά εντοπίζει και επιτίθεται στο θήραμά της, κρύβει τη λεία της στα δέντρα για να την προστατεύσει από άλλα σαρκοφάγα ή βρίσκει καταφύγιο από τους αμέτρητους εχθρούς. Αυτό το ένστικτο έχει περάσει ανέπαφο στις τρυφερές οικόσιτες γατούλες και στις ζόρικες αλανιάρες. Είναι οι πρωταθλητές του ύψους. Βέβαια, μετά το σκαρφάλωμα έρχεται η πτώση, κι εκεί είναι που οι γάτες διαφέρουν από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο. Εχουν τα μικρότερα ποσοστά ατυχημάτων από πτώση και ίσως εκεί βασίζεται ο μύθος περί επτά ζωών.

 

Το δώρο της φύσης

Η γάτα έχει την εκπληκτική ικανότητα, όταν πέφτει από ψηλά, να στριφογυρίζει το σώμα της και να προσγειώνεται σχεδόν πάντα με τα πόδια. Οι κινήσεις που εκτελεί κατά την πτώση ακολουθούν την ίδια σειρά: πρώτα γυρίζει το κεφάλι, βασιζόμενη σε μηνύματα που στέλνουν μάτια και αυτιά. Η πλάτη καμπουριάζει, τα μπροστινά πόδια μαζεύονται, τα πίσω απλώνουν και το μπροστινό μέρος του κορμιού στρέφεται σχεδόν κατά 90°. Κατόπιν απλώνει τα μπροστινά, μαζεύει τα πίσω πόδια και στρέφει το πίσω μέρος του κορμιού και ελάχιστα το μπροστινό. Ανάλογα με το ύψος, αυτές τις κινήσεις μπορεί να τις επαναλάβει αρκετές φορές μέχρι την τελική προσγείωση. Ο ελαφρύς σκελετός, το μικρό βάρος και η πυκνή γούνα ελαττώνουν την τελική ταχύτητα. Ακόμα, στις πτώσεις από μεγάλα ύψη, όταν το σώμα αποκτά θανατηφόρο ταχύτητα, η γάτα απλώνει τα πόδια, σαν ιπτάμενος σκίουρος, για να επιβραδύνει την πτώση και να απορροφήσει καλύτερα τους κραδασμούς.

Για να λειτουργήσει όμως όλος ο μηχανισμός, απαιτείται ένα μίνιμουμ ύψους, ώστε να προλάβουν να εκτελεστούν οι κινήσεις. Γι’ αυτό, οι πιθανότητες να τραυματιστεί μια γάτα που πέφτει μειώνονται όσο αυξάνεται το ύψος από το οποίο πέφτει. Και αυτό ισχύει για ύψη από 1 – 2 μέτρα μέχρι 3 – 4 ορόφους. Από εκεί και πάνω θα χρειαστεί πολλή τύχη για να επιβιώσει.

Το ότι η γάτα είναι προικισμένη με την εκπληκτική ικανότητα της σωστής προσγείωσης δεν σημαίνει ότι γλιτώνει από σοβαρούς τραυματισμούς και σπασίματα. Οι στατιστικές δείχνουν ότι πτώσεις από ύψος μέχρι δύο ορόφων προκαλούν περισσότερους τραυματισμούς και κατάγματα στη γνάθο. Από τον 4ο ώς τον 6ο όροφο έχουμε περισσότερα θωρακικά τραύματα, ενώ από τον 6ο ώς τον 8ο όροφο σπασίματα και κατάγματα στα οστά. Όλα, φυσικά, εξαρτώνται από το αν το ζώο θα συναντήσει κατά την πτώση του αντικείμενα που θα ανακόψουν την ταχύτητα, σε τι επιφάνεια θα προσκρούσει (έδαφος, τσιμέντο, γρασίδι), το βάρος του κ.λπ.

Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι οι εποχές με τα περισσότερα περιστατικά πτώσεων. Λογικό, μια και τότε οι γάτες κυκλοφορούν περισσότερο στα μπαλκόνια και σαν γνήσιοι κυνηγοί τρέχουν πίσω από πουλιά, πεταλούδες και ζουζούνια. Τα συρμάτινα και πλαστικά πλέγματα είναι ένα μέτρο προστασίας, όχι όμως και η τέλεια λύση. Όταν τοποθετείτε το πλέγμα, φροντίστε να εφάπτεται καλά στο πάτωμα του μπαλκονιού, ώστε η γάτα να μην περάσει από κάτω. Τοποθετήστε το ελαφρά χαλαρό και όχι τεντωμένο, ώστε να είναι ασταθές και να μην μπορεί εκείνη να σκαρφαλώσει κάθετα. Οι επιφάνειες από γυαλί ή πλεξιγκλάς είναι πιο ασφαλείς, αλλά κοστίζουν και είναι μόνιμες κατασκευές.

Βέβαια, με ένα εφευρετικό, παιχνιδιάρικο αιλουροειδές, ποτέ μην είστε σίγουροι. μάθετε τις βασικές πρώτες βοήθειες και καλή τύχη.

 

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

 

διαφήμιση

Πρώτες βοήθειες

  • Εάν υπάρχει εξωτερικά πληγή που αιμορραγεί, βάλτε έναν επίδεσμο ή ένα κομμάτι ύφασμα και κρατήστε το πιέζοντας για να σταματήσει η αιμορραγία.
  • Ελέγξτε το στόμα αν αιμορραγεί, αν λείπουν δόντια ή έχει τραυματιστεί η γλώσσα. με προσοχή πάντα, γιατί τα κατάγματα στο σαγόνι είναι συχνά.
  • Φτιάξτε ένα φορείο με πετσέτα ή ένα χοντρό ρούχο.
  • Μετακινήστε το κορμί προσεκτικά σε ευθεία, χωρίς να το στρίψετε, γιατί μπορεί να έχει κατάγματα ή εσωτερικά τραύματα.
  • Τοποθετήστε το κεφάλι λίγο πιο χαμηλά από το υπόλοιπο σώμα, για να κυκλοφορεί το αίμα στον εγκέφαλο.
  • Αν τοποθετήσετε το ζώο σε κλουβί μεταφοράς, επιλέξτε ένα σταθερό πλαστικό και φροντίστε να μη μετακινείται μέσα σε αυτό.
  • Κρατήστε τη γάτα ζεστή μέχρι να φτάσετε στον κτηνίατρο.

 

Διαβάστε επίσης

Για το πολυώροφο σύνδρομο

Γιατί γρατσουνάει τα έπιπλα;

Κάθε πότε μένει έγκυος η γάτα

Πώς θα την κρατήσετε δροσερή όταν έχει καύσωνα

Πώς θα σταματήσει να πατάει στο πληκτρολόγιο

«Η γάτα μου πιπιλάει υφάσματα.» Τι προκαλεί το «wool sucking» και πώς θα σταματήσει;

 



Σχολιαστε