Σκύλος-υβρίδιο ονομάζεται ο απόγονος από τη διασταύρωση δύο καθαρόαιμων σκύλων διαφορετικών φυλών. Αποκαλείται επίσης «designer dog», «boutique dog» ή ελληνιστί «σκύλος σχεδιαστηρίου» (& σκύλος… μπουτίκ!) και λανσάρεται ως νέα μόδα από τους εμπνευστές του είδους, και η λίστα των υβριδίων δεν έχει τέλος. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, οι συνδυασμοί που μπορούν να προκύψουν από τις 345 φυλές σκύλων -που προς το παρόν αναγνωρίζει η FCI– οδηγούν σε 59.340 διαφορετικά υβρίδια. Σίγουρα, αν δεν σας ικανοποιεί απολύτως μία από τις ήδη αναγνωρισμένες φυλές, κάποιο από αυτά θα σας ταιριάζει. Από την άλλη, αφού φαίνεται να εκτιμάτε τη διαφορετικότητα, γιατί δεν επιλέγετε έναν αμιγώς ημίαιμο σκύλο – που θα είναι σίγουρα ένας και μοναδικός!
Ποια είναι τα πιο γνωστά υβρίδια; Κοκαπού (Κόκερ – Πουντλ, πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του ’60), Λαμπραντούντλ (Λαμπραντόρ Ριτρίβερ – Πουντλ), Γκολντεντούντλ (Γκόλντεν Ριτρίβερ – Πουντλ), Παγκλ (Παγκ – Μπιγκλ), Σνουντλ (Σνάουτσερ – Πουντλ), Σιχ Που (Σιχ Τζου – Πουντλ)…
Μέρος της επιτυχίας τους τα υβρίδια οφείλουν στα παράξενα ονόματα, όπως για παράδειγμα Μποξίτα (Μπόξερ με Ακίτα) ή Κοκατσόν (Κόκερ με Μπισόν Φριζέ). Τα περισσότερα υβρίδια αποτελούν διασταύρωση δημοφιλών φυλών με Πουντλ, προκειμένου οι απόγονοι να κληρονομήσουν το υποαλλεργικό τρίχωμα των Κανίς.
διαφήμιση
Μπορούμε να προεξοφλήσουμε πως το κουτάβι μας, διασταύρωση Πουντλ με Λαμπραντόρ, δεν θα μαδάει;
Όχι, δεν είναι υποχρεωτικό ότι όλα τα υβρίδια θα πάρουν το επιθυμητό -για μας- χαρακτηριστικό από τον γονέα Πουντλ. Εχουν 50% πιθανότητες να μαδάνε και να μην είναι υποαλλεργικά.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ