Ερώτηση: «Έχω έναν σκυλάκο εδώ και περίπου έναν χρόνο. Ήταν αδέσποτος και δεν γνωρίζω τις προηγούμενες γενιές του. Ο PICO μου, μοιάζει να συγκαταλέγεται στη φυλή ”κοκόνι” ή ”αλωπεκίς”. Αυτό που ήθελα από εσάς είναι να με ενημερώσετε, παρακαλώ, αν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να επιβεβαιώσει την ράτσα του.»
Απαντά η Κλέα Μοριανού
Ο πιο αρμόδιος να γνωματεύσει για θέματα φυλών και καθαροαιμίας, είναι ένας κριτής μορφολογίας σκύλων. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδας (ΚΟΕ) προκειμένου να σας φέρει σε επαφή με κριτές που γνωρίζουν αυτές τις δυο ελληνικές φυλές και έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε αναγνώριση Κοκονιών.
Ο κριτής θα ελέγξει το σκύλο για να αποφασίσει αν διαθέτει τα τυπικά χαρακτηριστικά μιας εκ των δυο φυλών, όπως αυτά περιγράφονται στα πρότυπά τους*. Αν θεωρήσει ότι ο Pico είναι τυπικό Κοκόνι (αν δηλαδή κρίνει ότι ο σκύλος ανταποκρίνεται επαρκώς στο φαινότυπο -δηλαδή τα εξωτερικά µορφολογικά χαρακτηριστικά- της φυλής) θα μπορέσει να προχωρήσει σε αναγνώριση & καταγραφή του στο Β.Ε.Α. (Βιβλίο Εγγραφής Αναγνωρισµένων) του ΚΟΕ καθώς και στην έκδοση πιστοποιητικού καθαροαιμίας τύπου ΒΕΑ1. Αν ο Pico έχει τα χαρακτηριστικά της Αλωπεκίδας, δυστυχώς, δεν μπορεί προς το παρόν να αποκτήσει πιστοποιητικό καθαροαιμίας, καθώς ο ΚΟΕ δεν έχει ακόμα αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη φυλή.
Σε ένα πρώτο επίπεδο μπορούμε και οι μη ειδικοί να αποκλείσουμε την μια από τις δύο φυλές, αφού εμφανισιακά έχουν κάποιες ευδιάκριτες διαφορές:
Ως προς το μέγεθος, το Κοκόνι έχει ύψος στο ακρώμιο 23-28 εκ. ενώ η Αλωπεκίς μπορεί, βάσει προτύπου, να είναι λίγο πιο ψηλή, φτάνοντας σε ύψος τα 30 εκ. Σε βάρος δεν έχουν μεγάλες διαφορές, με ανώτατο όριο γύρω στα 8 κιλά.
Ως προς το τρίχωμα, το Κοκόνι έχει κοντό τρίχωμα στο πρόσωπο και τα μπροστινά πόδια, σχετικά μακρύ στο σώμα και στο λαιμό και ακόμα μακρύτερο στην ουρά και στους γλουτούς. Η Αλωπεκίς έχει τρίχωμα μεσαίου μήκους, κάπως πιο μακρύ σε λαιμό, ουρά και γλουτούς, αλλά δεν ξεπερνά τα 5 εκ.
διαφήμιση
Ως προς τα αυτιά, το Κοκόνι έχει μετρίου μεγέθους, τοποθετημένα ψηλά αλλά πεσμένα. Η Αλωπεκίς έχει αρκετά μεγάλα αυτιά και τα κρατάει όρθια.
Ως προς την ουρά, στο Κοκόνι καλύπτεται από πλούσιο μακρύ τρίχωμα που σχηματίζει θύσανο. Την κρατάει ψηλά σε ημικύκλιο (γυριστή) πάνω από το σώμα με την άκρη της να ακουμπά στην πλάτη και τη μακριά τρίχα να πέφτει στο πλάι. Μπορεί να φέρεται πεσμένη μόνο όταν ο σκύλος βρίσκεται σε στάση ή ανάπαυση. Η Αλωπεκίς έχει ουρά μακριά με κομψή καμπύλη (σε σχήμα χαμόγελο) που φέρεται σχετικά ψηλά αλλά δεν είναι τόσο «γυριστή» ώστε να σχηματίζει ημικύκλιο, να γυρίζει και να πέφτει πάνω στη ράχη. Στην ουρά το τρίχωμα είναι κάπως μακρύτερο από ότι στο σώμα, με πλούσιες τούφες, αλλά αυτό δεν ξεπερνά σε μήκος τα 5 εκ.
Διαβάστε επίσης
Κοκόνι: ο μικρός πανέξυπνος Έλληνας
Διαβάστε εδώ τα πρότυπα των δυο φυλών
Πρότυπο της φυλής Αλωπεκίς*
Πρότυπο της φυλής Κοκόνι
Στο Facebook
Αλωπεκίς: Γίνετε μέλος του γκρουπ «ALOPEKIS (Αλωπεκίς) Ancient Greek Dog», που δίνει αγώνα για την ενημέρωση σχετικά με τη φυλή και τη μελλοντική της αναγνώριση.
Κοκόνι: Υπάρχουν προς το παρόν 3 σελίδες. Η πιο ενεργή, αυτή τη στιγμή, είναι το γκρουπ «KOKONI DOGS», με σκοπό τη διάσωση και τη διάδοση του μικρόσωμου Ελληνικού Κατοικίδιου Σκύλου. Επισκεφθείτε επίσης τις κοινότητες «Κοκόνι Ελληνικός Σκύλος συντροφιάς» και «Κοκόνι».
* Το πρότυπο της φυλής Αλωπεκίς δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί από τον ΚΟΕ οπότε ενδέχεται μελλοντικά να τροποποιηθεί.
εμείς μαζέψαμε από τα σκουπίδια μία σκυλίτσα, περίπου 1,5 μηνών.
δεν γνωρίζουμε ράτσα, μοιάζει σαν ο ένας γονιός της να είναι λαμπραντόρ, αλλά πάλι θα παραμείνει μικρόσωμη όπως μας είπε η κτηνίατρος….όμως….τί σημασία παίζει; είναι σαν κουκλίτσα, πανέξυπνη και την αγαπάμε όσο θα αγαπούσαμε ένα σκυλάκι ράτσας!
Μπράβο Στέλλα! <3
Έχει τόση σημασία η ράτσα;;;;ειλικρινά δεν μπορώ να σας καταλάβω….τΑ ημίαιμα ειναι μοναδικά και αυτή ειναι η ομορφιά τους !!!ποτε δεν μου άραζαν τα αντίγραφα ίσως γι αυτο με πονάει που έχασαν τόνων βικτωρα ( Κοκονι για κάποιους αλλα ΤΟΣΟ διαφορετικός τόσο μοναδικός σε σχέση με τα υπόλοιπα κοκονια .,,,,η οπως τα λέτε ….
Έχει σημασία η ράτσα για τον απλό λόγο, ότι πολύ συχνά τα ημίαιμα παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα υγείας. Ο δικός μου που είναι ημίαιμο μαλτεζάκι έχει προγναθισμό και αυτό μπορεί όταν γεράσει να του δημιουργήσει προβλήματα στο φαγητό, επίσης παθαίνει κρίσεις επιληψίας.
Και γιατί μια πανάρχαια ελληνική φυλή να μην διατηρηθεί ; Έχουν τρελαθεί πολλοί με τα πεκινουά, τα σιχτζου, τα μαλτεζ…. ενώ το κοκόνι είναι πανέμορφο, χωρίς κληρονομικά προβλήματα υγείας και εξαιρετικού χαρακτήρα.
Κατά τα άλλα δεν έχω πρόβλημα με τα ημίαιμα, τις ίδιες χαρές και την ίδια αγάπη θα σου προσφέρουν , όπως τα ρατσάτα.
το ακουσαμε κι αυτο, “τα ημιαιμα παρουσιαζουν προβληματα υγειας”… οκ… ενω τα καθαροαιμα σφυζουν απο υγεια
Στέλλα οι κριτές του Κ.Ο.Ε. δεν μπορούν να ασχοληθούν με αναγνωρίσεις ή συμβουλές για Αλωπεκίδες καθώς η φυλή δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα από τον ΚΟΕ.
Για τα Κοκόνια όμως δεν είναι έτσι καθώς σε όλες τις εκθέσεις μορφολογίας γίνονται αναγνωρίσεις και μάλιστα εντελώς δωρεάν.
Τα Group που αναφέρεις είναι εξαιρετικά και το https://www.facebook.com/groups/alopekis/ δίνει αγώνα για την ενημέρωση σχετικά με τη φυλή και τη μελλοντική της αναγνώριση!
Η ενημέρωση είναι εξαιρετικά σημαντική ιστορία και για τα Κοκόνια και για τις Αλωπεκίδες καθώς η άγνοια και οι συνεχείς στειρώσεις μπορούν να οδηγήσουν στην εξαφάνιση!
Δεν παραδίδουμε τα όπλα και πρέπει να αναγνωρίσουμε όσες περισσότερες Ελληνικές φυλές μπορούμε… και υπάρχουν πολλές ( http://www.dogpark.gr/greek-dog-breeds/ )!
O KOE den prokeitai pote na asxolhthei me to skulaki sou. Oute kriths oute kanenas. Teliomeno paixnidi. Tha psakseis gia latrhs ths fulhs kai gnwstes ths fulhs. Sto lew apo peira. Dioti prospathisa kai egw na epikoinwnisw me krith tou KOE sxetika me to diko mou alopekis. Diavase ta protupa tis fulhs kai meta mpes sto group sto fb alopekis ancient greek dog. Gia parapanw plirofories opws epishs kai sto group gia to kokoni.