«Επίτηδες το έκανε», σκεφτόμαστε. Ήξερε πολύ καλά πόσο ακριβά είναι αυτά τα παπούτσια, για αυτό αποφάσισε να τα καταστρέψει. Ήξερε ότι είναι το αγαπημένο μας περιοδικό, για αυτό το μασούλησε. Δεν είναι τυχαίο που από όλα τα μέρη του σπιτιού διάλεξε τον καναπέ ή το κρεβάτι μας για «τουαλέτα», και άλλα σχετικά. Στην πραγματικότητα ο σκύλος μας δεν κάνει τίποτα από όλα αυτά για εκδίκηση.
Αν δεν είναι εκδίκηση τότε τι είναι;
Είναι ο τρόπος του να τραβήξει την προσοχή μας και το καταφέρνει με το παραπάνω, από ότι φαίνεται.
Σκεφτείτε ψύχραιμα. Πώς είναι δυνατόν ο σκύλος να καταλαβαίνει ότι κάποιο αντικείμενο έχει μεγαλύτερη «αξία» για εμάς; Ο μόνος παράγοντας που τον ωθεί να προτιμήσει το «αγαπημένο» μας αντικείμενο από ένα άλλο είναι η μυρωδιά μας που είναι πιο έντονη πάνω σε αυτό -γιατί το χρησιμοποιούμε περισσότερο.
Τέτοιου είδους ανεπιθύμητες συμπεριφορές οφείλονται συνήθως στη μη ικανοποίηση των αναγκών του: δεν του δίνουμε όση προσοχή χρειάζεται, δεν τον εκτονώνουμε αρκετά (για τη φυλή και την ηλικία του), τον αφήνουμε μόνο του περισσότερο από ότι ο ίδιος μπορεί να αντέξει – κι ας νομίζουμε εμείς ότι ασχολούμαστε μαζί του αρκετά. Μην ξεχνάτε ότι δεν έχουν όλοι οι σκύλοι την ίδια ανάγκη για προσοχή, παρέα και άσκηση.
Πώς θα μειωθούν οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές;
- Αφιερώνοντάς του περισσότερο χρόνο. Πάρτε τον μαζί σας για καφέ, βγείτε μια βόλτα στην παραλία…
- Εκτονώνοντάς τον -με το παραπάνω- πριν τον αφήσουμε ελεύθερο μέσα στο σπίτι (μια καλή ιδέα είναι το τζόγκινγκ ή το μπαλάκι).
- Βάζοντας το παιχνίδι στην καθημερινότητα. Έτσι νιώθει ότι καταλαμβάνει σημαντικό ρόλο στην ζωή μας.
- Δίνοντάς του μία δουλειά: να εκτελέσει κάποια σειρά από εντολές, να κάνει κάποιο κόλπο, να σας φέρει κάτι όταν του το ζητήσετε, κτλ. Στα σκυλιά αρέσει να νιώθουν χρήσιμα.
- Βάζοντας κανόνες και τάξη στο σπίτι (ποιος είναι ο ρόλος και ο χώρος του, πού επιτρέπεται να περιφέρεται και πού όχι, τι επιτρέπεται να κάνει και τι όχι).
Προσοχή: Αν αντιδράσετε αρνητικά (όπως είναι ανθρώπινα λογικό) στις ανεπιθύμητες συμπεριφορές του σκύλου σας το μόνο που καταφέρνετε είναι να τις ενισχύσετε, αφού με αυτόν τον τρόπο του δίνετε αυτό που επεδίωκε, δηλαδή την προσοχή σας.
διαφήμιση
Διαβάστε περισσότερα για την τεχνική της «αδιαφορίας» εδώ.
Διαβάστε επίσης
Τα 10 συχνότερα λάθη στην εκπαίδευση
Πώς θα του πούμε ότι έκανε λάθος;
Δυσκολεύεται να μείνει μόνος στο σπίτι;
Η μεγάλη αξία της… αδιαφορίας για το σκύλο μας!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ