Κάθε βόλτα κρύβει εκπλήξεις: καινούργιες καταστάσεις, άγνωστα αντικείμενα, παράξενους θορύβους, συναντήσεις με ανθρώπους και σκύλους -δεσποζόμενους και αδέσποτους-, γάτες, άλλα ζώα. Για να μη γίνει ο σκύλος μας φοβικός απέναντι σε κάποιες δυσκολίες ή για να ξεπεράσει κάποια φοβία, πρέπει κατ’ αρχάς να μας έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, δηλαδή να έχουμε καλή σχέση μαζί του, και, κατά δεύτερον, να μας υπακούει, ώστε να τον ελέγχουμε.
Πριν επιχειρήσετε μια βόλτα στην πόλη, πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις:
- Να μπορείτε να ελέγχετε το σκύλο σας με λουρί. Να φοράει πάντα ένα ασφαλές κολάρο ή στηθόλουρο και να μη σας τραβολογάει δεξιά-αριστερά. Σε ερημικά σημεία, μπορείτε να βγάζετε τελείως το λουρί, για να κινείται ελεύθερα, αλλά και πάλι βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος περπατάει πλάι σας και δεν απομακρύνεται, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα και να μην ενοχλεί τους γύρω του.
- Απαραίτητο είναι το σακουλάκι για τις ακαθαρσίες, ώστε να μη συμβάλλουμε κι εμείς στο να γίνει ακόμα πιο βρώμικη η πόλη μας·αντίθετα, να δώσουμε το καλό παράδειγμα στους άλλους ιδιοκτήτες σκύλων.
- Και τέλος, αν πρόκειται για ενήλικα σκυλιά, να έχει προηγηθεί η απαραίτητη κοινωνικοποίηση.
Η διάρκεια…
… με ενήλικα σκυλιά:
- Μπορούμε να περπατήσουμε αρκετή ώρα, αλλά η ένταση και η διάρκεια της βόλτας εξαρτώνται από το μέγεθος και το βάρος – όχι μόνο του σκύλου, αλλά και το δικό μας. Καλό είναι να έχουμε επιλέξει ένα σκύλο κατάλληλο για τις δικές μας συνήθειες και ικανότητες. Δηλαδή, αν είστε αθλητικοί τύποι, μην πάρετε ένα καημένο μπουλντόγκ και το περπατάτε μια ώρα, ο σκύλος κουράζεται. Αν πάλι είστε υπέρβαροι και βρεθείτε με κανένα Ντόμπερμαν ή Χάσκι, ετοιμαστείτε να λιώσετε σόλες.
… με κουτάβια:
- Η διάρκεια πρέπει να είναι μικρή και να περιλαμβάνει τα στοιχεία της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης στα διάφορα ερεθίσματα. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει το σκυλάκι μας να περπατάει σχετικά καλά με το λουρί του – να το έχει, δηλαδή, συνηθίσει πάνω του και όχι να βάλει ξαφνικά το λουρί την πρώτη μέρα που βγαίνει στο δρόμο.
- Η βόλτα να γίνεται λίγα τετράγωνα γύρω από το σπίτι και να δίνουμε περισσότερο βάρος στη διάρκεια και όχι στην απόσταση, γιατί, αν κουραστεί, θα χρειαστεί να το κουβαλάμε αγκαλιά. με αυτό τον τρόπο, και ο σκύλος κακομαθαίνει και η μέση μας κακοπαθαίνει.
- Για να μην τρομάξει, αποφύγετε στην αρχή περιοχές με πολλή φασαρία, όπως λεωφορειόδρομους, σχολεία -ειδικά την ώρα που σχολάνε τα πιτσιρίκια-, λαϊκές αγορές, πολυσύχναστες πλατείες κ.λπ.
- Φροντίστε να είστε από την πλευρά του δρόμου, ώστε το κουτάβι σας να βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά και να νιώθει προστατευμένο.
Λάθος χειρισμοί
Μερικοί ιδιοκτήτες σκύλων, αν διαπιστώσουν ότι ο σκύλος φοβάται κάτι, τον παροτρύνουν να επιτεθεί σε αυτό, ώστε να τον κάνουν «μάγκα». Το αποτέλεσμα συνήθως είναι ένας σκύλος ακόμη πιο φοβισμένος ή ένας σκύλος που επιτίθεται σε αυτοκίνητα, ποδήλατα, λεωφορεία και γενικά σε ό,τι τον πιέζει.
Επίσης, η υπερβολική πίεση του ζώου μπορεί να καταλήξει σε επιθετική συμπεριφορά. Τα τραβολογήματα με το λουρί -ειδικά με τους πνίχτες- και τα ουρλιαχτά μας από εκνευρισμό (γιατί δεν μπορούμε να καταλάβουμε την αντίδραση του ζώου) μόνο πρόβλημα δημιουργούν. Για να καταλάβετε πώς αντιλαμβάνεται ένα κουτάβι ένα διερχόμενο λεωφορείο, φανταστείτε τον εαυτό σας μωρό, μπρούμυτα στο δρόμο, να βλέπετε για πρώτη φορά στη ζωή σας ένα τέρας που βρυχάται και κινείται γρήγορα προς το μέρος σας. Τι άλλο θα νιώσετε εκτός από πανικό;
Στο άλλο άκρο είναι υπερπροστατευτικές συμπεριφορές του τύπου να το παίρνετε αγκαλιά κάθε φορά που δυσκολεύεται, να αλλάζετε δρόμο, να το μπουκώνετε με μεζεδάκια ή να κάθεστε δίπλα στο ερέθισμα που φοβάται και να το χαϊδεύετε ή να το παρακαλάτε με τις ώρες να περάσει. Τα πράγματα μπορούν να χειροτερέψουν: α) αν παρερμηνεύσει τη συμπεριφορά σας ως επιβράβευση για το φόβο του ή β) αν αρχίσει να σας δείχνει ότι φοβάται κάθε φορά που πιέζεται για κάτι που δεν του αρέσει και μάθει να σας χειρίζεται, ώστε να περνάει το δικό του και σε άλλα θέματα.
Φυσικά, μπορεί να χρειαστεί κάποια στιγμή να τον πιέσετε τραβώντας λίγο παραπάνω το λουρί, όπως επίσης, σε πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις, ίσως βοηθήσει κάποιο μικρό μεζεδάκι. Γενικά, όπου δυσκολεύεται ο σκύλος σας, ο στόχος θα είναι να προσπαθείτε να του τραβάτε την προσοχή. Ο συνδυασμός της εμπιστοσύνης που σας έχει και του ελέγχου που εσείς έχετε μέσω του λουριού συνήθως αρκούν για να ξεπεράσει τον οποιοδήποτε φόβο. Όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται από το χαρακτήρα του σκύλου σας, την υπομονή σας, αλλά και το αν το ζώο είναι λίγο ή πολύ φοβικό, όπως και τι είδους φοβίες έχει. Στην περίπτωση φοβικών ζώων, θα χρειαστεί παραπάνω χρόνος εξάσκησης.
Ο θόρυβος των οχημάτων
Μάθετε τον εαυτό σας και το σκύλο σας να περιμένετε στην άκρη του πεζοδρομίου μέχρι να ανάψει το φανάρι για τους πεζούς ή να σταματήσει η κίνηση και μετά περάστε απέναντι. Επαναλάβετέ το πολλές φορές, ώστε να εξοικειωθεί ο σκύλος σας με το θόρυβο και έπειτα από λίγες μέρες να περνάει αδιάφορος.
Παράξενα αντικείμενα, όπως μεγάλα χαρτοκιβώτια ή καρότσια
Αφού το προσπεράσετε μερικές φορές, κάντε κύκλους γύρω του. Προσοχή: μη δοκιμάσετε να το κλωτσήσετε, για να του δείξετε ότι δεν είναι τίποτα, γιατί με το θόρυβο και την κίνηση μπορεί να τρομάξει περισσότερο.
Mπουλντόζες, κομπρεσέρ και ογκώδη αντικείμενα, όπως κάδοι για μπάζα
Στην αρχή περάστε μερικές φορές κρατώντας απόσταση και έχοντας το σκύλο σας στην εξωτερική πλευρά (μακριά), μετά πλησιάστε πιο κοντά και περάστε από το ερέθισμα μιλώντας του ήρεμα και σταθερά. Θα βοηθήσει αρκετά, αν τον χαϊδεύετε εν κινήσει.
διαφήμιση
Στενά σημεία, π.χ. ανάμεσα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα
Στην αρχή περάστε εσείς και, κρατώντας το λουρί, ζητήστε του να έρθει. Αν χρειαστεί, δοκιμάστε να γονατίσετε ή να τον πιέσετε λίγο με το λουρί ή δοκιμάστε τα όλα μέχρι να πάρετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επαναλάβετέ το, αλλά μην το κάνετε σε ώρα αιχμής, γιατί, αν σας τύχει κανένας βιαστικός περίεργος, ο οποίος θα θέλει να περάσει και πολύ πιθανόν να μην είναι σε θέση να κατανοήσει τι κάνετε, θα πάει χαμένη η προσπάθειά σας. Και εδώ, αν θέλετε, μπορείτε να έχετε προετοιμαστεί από το σπίτι, τοποθετώντας καρέκλες πολύ κοντά τη μια στην άλλη και περνώντας ανάμεσά τους.
Σχάρες ομβρίων
Το διαφορετικό χρώμα, αλλά κυρίως τα κενά που σχηματίζουν μεταξύ τους τα σίδερa, παραξενεύουν τα σκυλιά και φοβούνται να πατήσουν πάνω τους. Τα μικρόσωμα καλό είναι να τις αποφεύγουν, γιατί μπορεί να πιαστεί το ποδαράκι τους και να τραυματιστούν. Για τα πιο μεγάλα, στην αρχή τις προσπερνάμε στο πλάι, μετά τις περνάμε οριζόντια -όπου ίσως στην αρχή να προσπαθούν να πηδήξουν από πάνω τους- και αργότερα τις περνάμε κανονικά κατά μήκος.
Παράθυρα ημιυπόγειων διαμερισμάτων
Τα συναντάμε σε περιοχές με παλιές πολυκατοικίες. Πρόκειται για «παγίδες» που εκτείνονται αρκετά εκατοστά στο πεζοδρόμιο και στις οποίες πέφτουν παιδάκια, σκυλάκια και ενίοτε αφηρημένοι ενήλικοι, με μεγάλο κίνδυνο τραυματισμού. Είναι πιο ασφαλές να κρατάτε τα σκυλάκια σας από την εξωτερική πλευρά.
Απότομες σκάλες
μάθετε το σκύλο σας να τις κατεβαίνει αργά και να μη σας παρασύρει να τις κατεβαίνετε τρέχοντας. Προετοιμάστε το στο σπίτι ή σε ασφαλείς εσωτερικούς χώρους.
Υπόγειες διαβάσεις
Το γεγονός ότι αλλάζει το φως και σκοτεινιάζει απότομα, σε συνδυασμό πολλές φορές με την αντήχηση που κυριαρχεί, τους δημιουργεί έντονο στρες. Διασχίστε τες πολλές φορές, ακόμα και τρέχοντας σαν παιχνίδι.
Άνεμος
Τέντες που κινούνται και κάνουν θόρυβο, σημαίες που ανεμίζουν, μπαλόνια που πετάνε, παρασυρμένα φύλλα δέντρων κ.λπ. Περάστε από κάτω μιλώντας του αργά -όπως με τα ογκώδη αντικείμενα-, ζητώντας να έχει την προσοχή του στραμμένη σε εσάς, και αργότερα πιο γρήγορα μέχρι να συνηθίσει.
Βροχή
Όπως με τον αέρα, αργά στην αρχή, τραβώντας του την προσοχή, και αργότερα πιο γρήγορα, μέχρι να συνηθίσει το νερό που πέφτει στο σώμα του αλλά και το βρεγμένο έδαφος. Ξεκινήστε με πολύ μικρές αποστάσεις.
Και μην ξεχνάτε κάθε φορά που καταφέρνετε να ξεπεράσει ο σκύλος σας κάποια δυσκολία να τον επιβραβεύετε με πολλά χάδια μέχρι να αρχίσει να τα προσπερνά αδιάφορος.
Διαβάστε επίσης
Για την αξία της κοινωνικοποίησης
Για τους τρεις πυλώνες της κοινωνικοποίησης
Άργησε να βγει από το σπίτι & είναι επιθετικός προς τους αγνώστους
Το κουτάβι μου θεωρεί το αυτοκίνητο παιχνίδι
Pingback: ΤΡΙΧΕΣ – Όταν ο σκύλος κουνάει την ουρά δεν είναι πάντα από χαρά
Ο πνίχτης όχι απλα δεν είναι λύση σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση αλλά ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. Τα “βοηθήματα” αυτά, έχουν απαγορευθεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την κύρωση της Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς και συγκεκριμένα του άρθρου 7 που λέει ότι:
Κανένα κατοικίδιο ζώο δεν θα πρέπει να εκπαιδεύεται με τέτοιο τρόπο που να είναι επιζήμιος για την υγεία και την ευημερία του, ειδικά με τον καταναγκασμό του ώστε να υπερβεί τις φυσικές ικανότητες ή τη δύναμή του ή με την υιοθέτηση τεχνητών βοηθημάτων που προκαλούν τραυματισμό ή περιττό πόνο, ταλαιπωρία ή αγωνία .
Επίσημα λοιπόν στην χώρα μας, η χρήση τεχνιτών βοηθημάτων κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης απαγορεύεται από το 1992.
Αγαπητή athina μπορείς να επικοινωνήσεις αν είσαι αθήνα με τον Γιάννη Αραχωβίτη, επαγγελματίας εκπαιδευτής θετικής ενίσχυσης και εάν μένεις αλλού απλα χρησιμοποίησε το google ωστε να βρεις κάποιον θετικό εκπαιδευτή.
ms δεν απαγορεύεται σε όλες τις χώρες ο πνίχτης και σίγουρα δεν είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος για διόρθωση αλλά υπάρχουν περιπτώσεις με επιθετικά red zone σκυλιά άνω των 60kg που με τη τροφή δε μπορείς να κάνεις τίποτα…εκτός απο ευθανασία, αν καταλαβαίνεις τι θέλω να πω, εκεί λοιπόν θα έβαζα πνίχτη παρά να κοιμήσω ένα προβληματικό σκύλο. Σχετικά με τον Γιάννη Αραχωβίτη δε ξέρω τι εμπειρίες έχεις και τι άποψη αλλά σε δύσκολες καταστάσεις πχ με 2 καυκάσια που θέλουν να φάνε δίποδα και τετράποδα και δε χαμπαριάζουν απο τροφή τι θα έκανε ο κύριος?? Θα τους μιλούσε γλυκά με λιχουδίες και όλα μέλι γάλα?? Δε νομίζω Τάκη…
Απαγορεύονται είπα στην ευρωπαϊκή ένωση. Πιο αναλυτικά δεν μπορώ να το γράψω, παρεθεσα και τον αντίστοιχο νόμο. Ο κύριος θα έκανε αυτό που λέμε θετική εκπαίδευση διόρθωσης προβληματικής συμπεριφοράς, από το να φέρεται βάναυσα σε ένα ήδη επιθετικό σκυλί, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα από βάναυση συμπεριφορά ή βία έγινε επιθετικό. Επίσης οι εκπαιδευτές δεν δουλεύουν βάσει των κιλών των σκυλων ούτε βάσει της ράτσας. Δεν αποκλείει η μέθοδος της θετικής εκπαίδευσης ένα σκυλί 60kg ή ένα επιθετικό ή ένα καυκάσιο επειδή κατα τη γνωμη σου δεν υπαρχει “τρόπος”. Αν δε χαμπαριάζουν από τροφή υπάρχουν κ αλλοι τρόποι από το να τα τουμπανιάζουμε στη βία. Δλδ έλεος τι θες να μας πεις τώρα, ότι δεν υπάρχει λύση κ θα τα κακοποιούμε? Κ μη μας πεις οτι δεν είναι κακοποίηση. Απαντώ στο ειρωνικό σου υφάκι κ επίσης δεν με λένε Τάκη και δεν ελπίζω να μην κυκλοφορούν για πολύ ελεύθεροι αυτοί που τα εφαρμόζουν αυτά.
Διόρθωση. Ελπίζω να μην κυκλοφορούν για πολύ ελεύθεροι αυτοί που τα εφαρμόζουν αυτά.
Mόνο Γερμανία και Αγγλία εφαρμόζεται ο νόμος και σε προκαλώ να μου αποδείξεις το αντίθετο. Κανείς δεν είναι υπέρ της βίας αλλά η διόρθωση ακόμα και με πνίχτη είναι η τελευταία λύση οταν η τροφή δεν έχει αποτέλεσμα. Μήπως και ο Cesar Milan είναι λάθος ??? Το ηλεκτρικό κολάρο το έχεις δει πιστεύω σε πολλές δύσκολες περιπτώσεις? Αυτός λες να μη ξέρει?? Μη πιάνεσαι απο τη ράτσα και απο τα σκυλιά, θέλω να σου φέρω ένα παράδειγμα και εσύ κολάς στα κιλά και τη ράτσα. Πέσμας το τρόπο εκτός τροφής μιας και τον γνωρίζεις όταν έχεις 2 προβληματικά σκυλιά σε κόκκινη ζώνη επιθετικότητας. Προφανώς και δεν έχεις δει ποτέ κάτι τέτοιο και γιαυτό νομίζεις οτι με τη τροφή γίνονται όλα. Οταν πιαστούν 2 σκυλιά μήπως και εκεί είσαι με τη τροφή και το κλίκερ? Στη θεωρία όλοι καλοί έιμαστε, όταν ομως έχεις δει τι ζημιές κάνει η εκπάιδευση με τροφή δε τη προτιμάς ξανά…χίλιε φορές διόρθωση μέσα απο το λουρί (όχι βία) παρά να με βλέπει ο σκύλος μου σα τεράστιο κεμπάπ.
Καλά επικαλείσαι τον Cesar Milan, την επιτομή της ασχετοσύνης? Τι συζητάμε τότε. Ο άνθρωπος το έχει παραδεχτεί προσωπικά ότι δεν ειναι εκπαιδευτής. Κάνει ότι του κατεβάσει η γκλάβα του κοινώς , κ ακολουθούν κ οι υπόλοιποι άσχετοι. Εκτός αυτού είναι κ επικύνδινος και επειδή με προκαλείς να σου πω ότι στην Αυστρία εχει φάει μεγάλο ban (αποκλεισμό) ο τύπος. Με νόμο και μάλιστα του ποινικού δικαίου απαγορεύεται να εφαρμόζουν τις μεθόδους τους καθως και να παίζονται οι “εκπομπές” του στην tv. Επίσης να σου πω ότι σε ανάλογο περιστατικό στο δρόμο με πνίχτη στην Ελλαδίτσα (αφού θες να μάθεις κ σε ποια άλλη ευρωπαική χώρα εφαρμόζεται ο νόμος) έχω καλεσει το 100 κ μάντεψε που πήγε ο εν λόγω ιδιοκτήτης. Ναι, αυτόφωρο. Οπότε ωραίες οι απόψεις σου κ οι προτιμήσεις σου αλλα προφανώς ΠΑΝασχετες και ΠΑΡΑνομες. Όσο για τους τροπους εκτος τροφης κ να στους πω αμφιβάλλω εάν τους καταλαβεις μετά από τόση πλυση εγκεφαλου που διαφένεται στα σχολια σου. Εαν σε ενδιέφερε πραγματικά θα το είχες ήδη ψαξει κ θα είχες βρει τροπο πως να εκπαιδευσεις ενα ζωο που εχει τετοια προβληματα χωρις να το τσαμπουκαλευεσαι ετσι. Διαβασε κ για τα σηματα ηρεμιας δε χανεις τιποτα να δεις πως επικοινωνουν τα σκυλια. Θα εκλπαγείς. Οχι όπως οι άνθρωποι, δλδ με τη βία, αλλά με ένα εκατομμύριο διαφορετικά σήματα. Καλο διάβασμα.
Το ηλεκτρικό κολλάρο ετσι κ σε πετυχω προσωπικα πχ στο δρόμο κ φόρας στο σκυλι σου, σε εχω παει μεσα χαλαρα. Θα σου προτεινα να το φορεσεις εσυ αντι για το ζωο.
Εχω ενα λαμπραντορ 18 μηνων, το οποιο μεσα στο σπιτι ειναι σαν ανθρωπος ακουει τα παντα ξερει τι θελω, ξερω τι θελει …στο δρομο ομως ειναι ο κακος χαμος τραβαει ,γαβγιζει τα αλλα σκυλια θελει να μυρισει οοολες τις γωνιες το προβλημα ειναι οτι οι εκπαιδευτες που βρισκω θελουν να τον κρατησουν 1 με 1μιση μηνα στο χωρο τους πραγμα που δεν με βρισκει συμφωνη κ υποψιαζομαι οτι χρησιμοποιουν πνιχτη.1)Υπαρχει κατι που μπορειτε να με συμβουλεψετε οσον αφορα την κοινονικοποιηση του ,που μπορω να κανω?2)Πως μπορω να ελεγξω τον εκπαιδευτη υπαρχουν πιστοποιημενοι κ 3)το βρισκετε σωστο να μου παρει το σκυλι?
Ωωωω βάζεις ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που δυστυχώς δεν μπορεί να απαντηθεί αντικειμενικά. Θα σου απαντήσω όμως προσωπικά, ως ιδιοκτήτρια. Είμαι εντελώς αντίθετη με την παράδοση του σκύλου σε σχολή εκπαίδευσης. Το ζήτημα δεν είναι να εκπαιδευτεί ο σκύλος αλλά εσύ. Για μένα η καλύτερη λύση είναι τα ομαδικά μαθήματα. Είναι πιο οικονομικά, και μαθαίνουμε γρηγορότερα γιατί βλέπουμε τα λάθη μας στα άλλα ζευγάρια. Έτσι, αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τι εννοεί ο εκπαιδευτής όταν για παράδειγμα λέει «άργησες να αντιδράσεις». Το βλέπεις να γίνεται μπροστά σου, αφού λίγο πολύ όλοι τα ίδια λάθη κάνουμε. Ένας εκπαιδευτής θα εκπαιδεύσει γρήγορα το σκύλο να τον υπακούει. Το ξέρουμε πως οι περισσότεροι εκπαιδευτές μπορούν να εκπαιδεύσουν έναν σκύλο να τους υπακούει! Το ζήτημα είναι όμως πώς θα εκπαιδεύσει ΕΣΕΝΑ να κάνεις το σκύλο να σε υπακούει. Πώς θα μάθεις να προλαβαίνεις ΕΣΥ τις αντιδράσεις του ζώου και να το διορθώνεις.
Δεν υπάρχει πιστοποίηση εκπαιδευτών στη χώρα μας. Υπάρχει σύλλογος που σκέφτηκε κάποια στιγμή να προχωρήσει σε πιστοποιήσεις. Προς το παρόν είτε ένας εκπαιδευτής είναι μέλος του είτε όχι δεν κάνει καμία διαφορά. Απλά τα μέλη πλήρωσαν τη συνδρομή τους.
Θα σου πρότεινα να διαλέξεις έναν εκπαιδευτή που «σου κάνει κλικ» γιατί είναι θέμα χημείας τελικά. Να επιλέξεις ομαδικό μάθημα, αν προσφέρεται, και να μην δώσεις ποτέ το σκύλο σου εσωτερικό σε σχολή.
Ως προς τον πνίχτη, υπάρχουν περιπτώσεις που ίσως δεν μπορεί να αποφευχθεί κατά την εκπαίδευση, αλλά θα πρέπει ο εκπαιδευτής να εξαντλήσει πρώτα τις άλλες μεθόδους και να αιτιολογήσει γιατί προτείνει τη συγκεκριμένη λύση. Έπειτα να σου δείξει την τεχνική της χρήσης του πνίχτη (δεν τον βάζουμε απλά και το ζώο μαγικά σταματά να τραβάει και γίνεται υπάκουο…) και να σου εγγυηθεί ότι είναι προσωρινό μέτρο, μόνο για την περίοδο που ο σκύλος εκπαιδεύεται.
Τα προβλήματα που περιγράφεις είναι πολύ συνηθισμένα για ένα λαμπραντόρ στην εφηβεία.
Χρειάζεται σίγουρα περισσότερη εκτόνωση, παιχνίδι και εκπαίδευση υπακοής ώστε, όταν πρέπει, να περπατάει καλά χωρίς να τραβάει. Θα πρέπει πάντως να βρείτε λύση για ξόδεμα ενέργειας και με το ζώο ελεύθερο (χωρίς να είναι δεμένο σε λουρί), πχ κολύμπι ή να σας φέρνει το μπαλάκι σε έναν ασφαλή περιφραγμένο χώρο. Αρκετές σχολές εκπαίδευσης μπορούν να σας προσφέρουν μια τέτοια λύση τις ώρες που στο συγκεκριμένο «γήπεδο» δεν υπάρχει μάθημα. Η στείρωση φυσικά μπορεί επίσης να βοηθήσει. Επίσης, μεγαλώνοντας και ωριμάζοντας η συμπεριφορά του θα βελτιωθεί, αλλά… τα Λαμπραντόρ αργούν να ωριμάσουν, υπολόγισε αφού κλείσει τα τρία.
Ελπίζω να βοήθησα κάπως…
Κλέα
Κλεα σ’ευχαριστω πολυ με βοηθησες πολυ.Ξεχασα να αναφερω οτι παιζουμε αρκετα κανει πολλες βολτες,κολυμπαει απο πολυ μικρος αυτη τη συμπεριφορα αρχισε να την αναπτυσει οταν μικροτερος πηγε να μυρισει σαν αγαθιαρης που ηταν μικροσωμα σκυλια μεγαλυτερης ηλικιας κ τον δαγκωσαν οποτε φανταζομαι καποιο τραυμα του εχει δημιουργηθει κ θα ειναι πολυ πιο δυσκολο πια να το ξεπερασει.
Μην το βάζεις κάτω. Εγώ έφτιαξα σκυλάκι 10 χρονών, σιγά-σιγά με υπομονή!
Το δικο μου σκυλακι ειναι ενα λαμπραντορ με διασταυρωση γκριφον 4μηνων μολις!Καθε φορα που βγαινουμε βολτα το μονο μου αγχος ειναι πως μολις δει αυτοκινητο η καποιο οχημα κινειται κατα πανω του!Δεν το τρομαζει καθε αλλο ισως το θεωρει παιχνιδι?! Τι θα μπορουσα να κανω ωστε να του δειξω πως δεν πρεπει να πηγαινει κατα πανω τους γιατι ειναι επικινδυνο??Προς το παρον κραταω σφιχτα το λουρακι για να μην εχουμε καποιο ατυχημα αλλα θα πρεπει να του το μαθω με καποιον τροπο!Τι θα με συμβουλευατε??
Έλενα δες την απάντηση του εκπαιδευτή Θοδωρή Τριάντη εδώ:
Σε ερημικά σημεία, μπορείτε να βγάζετε τελείως το λουρί, για να κινείται ελεύθερα, αλλά και πάλι βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος περπατάει πλάι σας και δεν απομακρύνεται, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα και να μην ενοχλεί τους γύρω του….ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Κ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΡΗΤΑ ΤΟ ΛΟΥΡΙ ΣΤΗΝ ΒΟΛΤΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ,ΑΚΟΜΑ Κ ΣΤΑ ΕΡΗΜΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ…ΠΑΡΟΤΡΥΝΕΤΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΝΕΥΘΥΝΟ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΛΟΥΡΙ.ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑ….ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟ ΛΟΥΡΙ ΣΤΗΝ ΒΟΛΤΑ.ΕΓΩ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΜΟΥ ΤΟ ΒΓΑΖΩ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΛΟΥΡΙ,ΜΕ ΤΑ ΑΡΣΕΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΙΟΣ,ΕΧΕΙ ΤΥΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΒΟΛΤΑ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΣΟΥΝ ΣΚΥΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ Κ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΧΑΜΟΣ!