5 Συμβουλές για να αγαπήσει το κουτάβι το βούρτσισμα

Από την groomer Φλώρα Σαρτζετάκη

 

Για την υγεία του δέρματος και του τριχώματος, είναι σημαντικό να βουρτσίζουμε το σκύλο σας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Το βούρτσισμα αναζωογονεί το δέρμα, κατανέμει τα φυσικά έλαια και αφαιρεί τις χαλαρές και νεκρές τρίχες.  Είναι, άλλωστε, καλό και για την καθαριότητα του σπιτιού μας καθώς μαζεύει τις νεκρές τρίχες πριν καταλήξουν στα πατώματα, τα υφάσματα και τα έπιπλα. 

Το τρίχωμα του κουταβιού είναι κοντύτερο και άρα πιο εύκολο στο βούρτσισμα απ’ ότι αυτό ενός μεγάλου σκύλου. Για αυτό, είναι καλή ιδέα να αρχίσουμε να το βουρτσίζουμε από μικρή ηλικία. Με αυτόν τον τρόπο το κουτάβι θα συνηθίσει και θα είναι πιο συνεργάσιμο αργότερα, όταν το τρίχωμά του θα έχει αποκτήσει το τελικό μάκρος και θα μπερδεύεται περισσότερο.

 

Ακολουθούν 5 Συμβουλές για να αγαπήσει το κουτάβι το βούρτσισμα…

1. Σε πολλά κουτάβια, αρχικά, δεν αρέσει το βούρτσισμα. Πηδούν και στριφογυρίζουν και δαγκώνουν την βούρτσα και τα χέρια μας, καθιστώντας έτσι δύσκολη την περιποίηση. Το βούρτσισμα είναι μια πρωτόγνωρη αίσθηση και μπορεί μερικές φορές να τα κάνει να νιώθουν λίγο άβολα, οπότε αρχίστε με βουρτσίσματα μικρής διάρκειας. Κάντε τη διαδικασία απολαυστική με τη χορήγηση λιχουδιών.

 

2. Διαλέξτε μια βούρτσα που δεν θα ερεθίζει το ευαίσθητο δέρμα του. Για κουτάβια με κοντό τρίχωμα, δοκιμάστε μια μαλακή βούρτσα με νάιλον δόντια για μωρά. Για τα κουτάβια με μακρύτερο τρίχωμα, δοκιμάστε μια κανονική βούρτσα με πλαστικά ή μεταλλικά δόντια και ελαστική βάση. Πάρτε αυτήν που έχει μικρές στρογγυλές άκρες σε κάθε δόντι, έτσι ώστε να μη γρατσουνά και να μη γδέρνει το ευαίσθητο τρίχωμα του κουταβιού.

 

3. Αρχικά αποσπάστε την προσοχή του με κάποιο μεζέ και χαϊδέψτε το μαλακά μια φορά στα πλάγια – όχι στην ραχοκοκαλιά – με το πίσω μέρος της βούρτσας. Σταματήστε και δώστε του τη λιχουδιά. Κάντε το πολλές φορές, και μετά αυξήστε σε δύο χαϊδέματα με το πίσω μέρος της βούρτσας. Αυξομειώστε τυχαία τον αριθμό των χαϊδεμάτων πριν σταματήσετε για να του δώσετε ένα κέρασμα.

 

4. Όταν αρχίσει να συνηθίζει, χαϊδέψτε το μερικές φορές με το πίσω μέρος της βούρτσας και μετά γυρίστε την ανάποδα και χαϊδέψτε το ελαφρά μια φορά με την κανονική πλευρά. Ανταμείψτε το σταματώντας και δίνοντας του ένα μεζέ. Καθώς μαθαίνει να ανέχεται την αίσθηση της βούρτσας, μπορείτε να το βουρτσίσετε λιγάκι πιο «σκληρά», χωρίς όμως να υπερβάλλετε.

 

5. Επαναλάβετε τη διαδικασία για τρία με πέντε λεπτά, δυο φορές την ημέρα και σε περίπου μια βδομάδα το κουτάβι σας θα ανέχεται περισσότερες… βουρτσιές και τελικά θα σας επιτρέπει να το βουρτσίζετε παντού. Συνεχίστε να παρουσιάζετε το βούρτσισμα σα μια ευχάριστη εμπειρία δελεάζοντάς το, κατά διαστήματα, με λιχουδιές.

διαφήμιση

 

Διαβάστε επίσης

Κάθε τρίχα θέλει τη βούρτσα της. Σίγουρα χρησιμοποιείτε τη σωστή;

Πώς θα καταλάβουμε αν ένα ζώο έχει διπλό μανδύα τριχώματος;

Πες μου τη φυλή του σκύλου σου να σου πω πόση τρίχα χάνει!

Πίνακας Τριχόπτωσης & Περιποίησης 147 Φυλών Σκύλων

10 αλήθειες για τις τρίχες που χάνουν οι τετράποδοι

5 στρατηγικά λάθη στον πόλεμο ενάντια στις τρίχες των τετράποδων φίλων μας

Ούτε τρίχα χαμένη! 6 πρακτικές χρήσεις για τις τρίχες του σκύλου ή της γάτας σας που αξίζει να δοκιμάσετε.

Μυρίζει… σκυλίλα;

Το πολυχρηστικό λαστιχένιο βουρτσάκι

Πάμε παραλία, διατηρώντας το τρίχωμα και τα πατουσάκια του σε άριστη κατάσταση.

Στεγνό καθάρισμα, για όταν πρέπει αλλά δεν κάνει (ή δεν αντέχετε) να πλυθεί!

Άνοιξη και κούρεμα γουλί; Καλύτερα όχι!



Σχολιαστε