Σκύλε, γάτα, δώστε πόδι!

Από τις Κλέα Μοριανού & Λουίζα Κροντήρη

Σε μία εποχή οικονομικής κρίσης που τα κατοικίδια παίρνουν πόδι από τα σπίτια, εσείς κάντε καλύτερο: Διδάξτε στο σκύλο να σας δίνει το πόδι του κι εμείς θα σας αποδείξουμε ότι το ίδιο μπορεί να μάθει να το κάνει και η γάτα.

 

«Δώσε πόδι!» Να  μια εντολή που αν και ομολογουμένως ελάχιστη πρακτική χρησιμότητα έχει, είναι παρόλα αυτά πολύ δημοφιλής μεταξύ των ιδιοκτητών σκύλων. Πώς θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε ότι την ίδια εντολή μπορούν να μάθουν να εκτελούν και οι γάτες;

Και στις δύο περιπτώσεις η βασική αρχή είναι η ίδια και ακούει στο όνομα «λιχουδιά». Για να εκπαιδεύσετε  το σκύλο ή τη γάτα σας, λοιπόν, να σας δίνει ποδαράκι, θα χρειαστείτε τρία πράγματα:

  1. Χρόνο
  2. Υπομονή και…
  3. Πολλούς από τους αγαπημένους τους μεζέδες

Βήμα 1: Βάλτε το κατοικίδιό σας να κάτσει απέναντί σας, κατά προτίμηση σε έναν χώρο όπου δεν υπάρχουν αντιπερισπασμοί. Το πιθανότερο είναι ότι ο σκύλος σας ξέρει ήδη την εντολή και την εκτελεί με σχετική ευκολία, η γάτα όμως μάλλον την αγνοεί. Για να τη βοηθήσετε, λοιπόν, να κάτσει πάρτε μία λιχουδιά στο χέρι σας, βάλτε τη να τη μυρίσει και μετά φέρτε το χέρι που κρατάει τη λιχουδιά πάνω από το κεφάλι της. Στην προσπάθεια της να ακολουθήσει το χέρι με τη λιχουδιά, η γάτα σας χωρίς καν να το συνειδητοποιήσει θα κάτσει κάτω. Έτσι της μαθαίνετε παρεμπιπτόντως και την εντολή «κάτσε».

Βήμα 2: Αφήστε το κατοικίδιό σας να μυρίσει τις λιχουδιές που κρατάτε στο χέρι σας για να του τραβήξετε το ενδιαφέρον. Από τη στιγμή που όλη του η προσοχή είναι στραμμένη σε εσάς πείτε του αποφασιστικά «πόδι» ή –αν σας βολεύει περισσότερο (!)- «χέρι» και αμέσως ανασηκώστε απαλά την πατούσα του από το έδαφος . Την ίδια στιγμή ανταμείψτε το με μία λιχουδιά και πείτε του «μπράβο».

Εναλλακτικά, και ειδικά στην περίπτωση της γάτας, μπορείτε να της δώσετε να μυρίσει το χέρι με τις λιχουδιές και στη συνέχεια να το κρατήσετε ακριβώς μπροστά της λίγο πιο πάνω από το ύψος των ματιών της, λέγοντας την εντολή «πόδι».  Είναι σχεδόν βέβαιο πως, ενστικτωδώς, θα προσπαθήσει να φτάσει  τους μεζέδες απλώνοντας το ποδαράκι της. Πιάστε, λοιπόν, την πατούσα που σας προσφέρει και δώστε της μια λιχουδιά, επαινώντας την.

Συμβουλή: Επαναλάβετε την άσκηση 5 με 6 φορές και μετά σταματήστε. Δοκιμάστε ξανά αργότερα την ίδια ημέρα ή την επόμενη.

Βήμα 3: Συνεχίστε την εκπαίδευση μέχρι να δείτε ότι ο σκύλος ή η γάτα σας έχει αρχίσει να συνδέει το άκουσμα της εντολής «πόδι» με τη λιχουδιά και το γεγονός ότι την κερδίζει όταν σας δίνει την πατούσα του. Για να το βοηθήσετε ακόμα περισσότερο, μπορείτε όταν λέτε την εντολή «πόδι» να του αγγίζετε ελαφρά το πόδι δίνοντάς του έτσι σήμα να το σηκώσει.

Η εκπαίδευση για την εντολή αυτή μπορεί να διαρκέσει αρκετές μέρες και το πιθανότερο είναι ότι οι σκύλοι θα την μάθουν πιο γρήγορα από ό,τι οι γάτες όχι μόνο γιατί είναι πιο λαίμαργοι, αλλά και γιατί έχουν έντονη την επιθυμία να σας ευχαριστήσουν – συμπεριφορά που ως γνωστόν δεν διακρίνει ιδιαίτερα τις γάτες…

διαφήμιση

Ο Σάκε και η Τεκίλα, για παράδειγμα, υπακούοντας στην ακόρεστη όρεξή τους για μεζέδες έχουν γίνει πλέον εξπέρ στην εντολή. Ο Τζιν και η Γκράπα από την άλλη, θα χρειαστούν πολλές επαναλήψεις ακόμα μέχρι να μάθουν να δίνουν αυθόρμητα το ποδαράκι τους κι αυτό γιατί –όπως άλλωστε συμβαίνει σχεδόν με όλες τις γάτες- με το που χορτάσουν αυτομάτως χάνουν και το ενδιαφέρον τους για τη μεζεδο-εκπαίδευση.

Ακόμα, όμως, κι αν δεν καταφέρετε να διδάξετε άμεσα  στο σκύλο ή τη γάτα σας να σας δίνει το ποδαράκι του μην απογοητευτείτε. Χωρίς να το καταλάβετε όλες αυτές οι ασκήσεις θα σας αποφέρουν ούτως ή άλλως ένα παράπλευρο όφελος, καθώς θα κάνετε το κατοικίδιό σας να συνηθίσει να του πιάνετε τις πατούσες.  Η Πάτι για παράδειγμα που λόγω του παρελθόντος της ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική απέναντι στους ανθρώπους και δεν της άρεσε να της  αγγίζουν τα πόδια, πλέον δεν αντιδρά όταν κάποιος της πιάνει ήρεμα τις πατούσες. Στην περίπτωση του Τζιν, πάλι, η εκπαίδευση «Δώσε Πόδι!» διευκόλυνε ιδιαίτερα στο κόψιμο των νυχιών!

 

Από την εκπομπή Παρά Τρίχα του ΣΚΑΙ, Επεισόδιο 2, 4η Σεζόν (πρώτη προβολή: 08/10/2011)

Σύντομα θα βρίσκετε περισσότερα βίντεο από την εκπομπή Παρά Τρίχα στο κανάλι μας στο Youtube.

dose-podi

Διαβάστε επίσης

ΙΔΕΑ: Πόσο ζυγίζει;

Περισσότερες διασκεδαστικές ΙΔΕΕΣ εδώ.Σχολιαστε