Αστυνομία ζώων ιδρύει και η Νορβηγία

από την Κλειάννα Μαλαματίνα

Η κυβέρνηση της χώρας αποφασίζει να πάρει στα σοβαρά την κακοποίηση των ζώων. 

shutterstock_136169273

Τα ζώα στη Νορβηγία σύντομα θα νιώθουν πιο ασφαλή, χάρη στην απόφαση της κυβέρνησης που ανακοίνωσε τη Δευτέρα (27 Απριλίου) η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σιλβί Λίσταγκ (Sylvi Listhaug)  . Το Προοδευτικό Κόμμα, στο οποίο ανήκει η Υπουργός, σκεφτόταν καιρό να εφαρμόσει την ιδέα της αστυνομίας ζώων που θα οργανωθεί και θα λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η ομάδα εργασίας απαρτίζεται από στελέχη των δύο υπουργείων και εργάζεται ήδη πυρετωδώς στην εύρεση ενός μοντέλου που θα ενδυναμώσει το ρόλο της υπάρχουσας αστυνομίας σε περιπτώσεις κακοποιήσεων ζώων.

Η ομάδα για την προστασία των ζώων θα είναι πειραματική για τα επόμενα τρία χρόνια και θα αποτελείται από έναν ερευνητή, ένα νομικό σύμβουλο και ένα γενικό συντονιστή, οι οποίοι θα αποσπαστούν από το υπάρχον σώμα των αστυνομικών.

 

Γιατί η Νορβηγία χρειάζεται αστυνομία ζώων;

Όπως και στην χώρα μας, στη Νορβηγία οι καταδίκες για εγκλήματα εναντίον των ζώων είναι πολύ λίγες και όχι τόσο αυστηρές όσο ορίζει η νομοθεσία. Η Νορβηγική νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια για βία εναντίον των ζώων. Η αρχή ασφάλειας τροφίμων Mattilsynet στη Νορβηγία θεωρεί ότι υπάρχει έλλειψη γνώσης των αστυνομικών σε ό,τι αφορά στα ζώα και μάλιστα κρίνει ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν τιμωρούνται αρκετά όσοι τα κακοποιούν.

Λιγότερες από 2% των περιπτώσεων κακοποίησης ζώων οδήγησαν, τα τελευταία 6 χρόνια,  σε στέρηση του δικαιώματος διατήρησης ζώων από δράστες σύμφωνα με την αστυνομία και την Mattilsynet.

Το έργο της κυβέρνησης για τα ζώα στηρίζει και ο δικηγόρος Line Kleveland αναφέροντας ότι είναι μία νίκη για τα ζώα και τη δημοκρατία ενώ το Πράσινο Κόμμα δηλώνει πολύ ικανοποιημένο από την απόφαση της κυβερνησης και εκφράζει την ελπίδα ότι «η ευζωία και η υγεία των ζώων θα λάβουν πλέον προτεραιότητα και στον κρατικό προϋπολογισμό».

 

Τι συμβαίνει στις άλλες χώρες;

Η «αστυνομία ζώων» δεν είναι νέο φαινόμενο παγκοσμίως, αλλά είναι σίγουρα πρωτοποριακό και δεν συναντάται σε όλες τις χώρες.

Η Σουηδία και η Ολλανδία έχουν οργανωμένα σώματα αστυνομίας ζώων.

Στις ΗΠΑ  τον ρόλο έχουν οι υπηρεσίες ελέγχου διαβίωσης των ζώων. Λειτουργούν προστατευτικά προς αυτά, με δικαίωμα ελέγχου ιδιωτικών χώρων για να διαπιστώσουν αν ένα ζώο κακοποιείται. Μάλιστα στις εφόδους σε χώρους παράνομων κυνομαχιών υπάρχει πάντα συνεργασία αστυνομίας και φιλοζωικών οργανώσεων.
ΔΙΑΒΑΣΕ  Πώς μια Ελληνίδα οργάνωσε στο Λος Άντζελες την «Animal Cruelty Task Force» – Ειδικές Δυνάμεις για την Κακοποίηση των Ζώων

Όλο και περισσότερα σύγχρονα κράτη καταλαβαίνουν τη σημασία των ειδεχθών εγκλημάτων κατά των ζώων και αρχίζουν να λαμβάνουν μέτρα, αφού οι έρευνες δείχνουν ότι όσοι εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά συνήθως πρώτα έχουν κακοποιήσει ζώα. Δολοφονίες, σεξουαλικά εγκλήματα και κακοποιήσεις παιδιών έχουν διαπραχθεί με εντυπωσιακά υψηλά ποσοστά (σχεδόν 99%) από άτομα που στο παρελθόν ή στην παιδική τους ηλικία επίσης κακοποίησαν ή δολοφόνησαν ζώο. Μάλιστα το 100% ανθρώπων που είχαν διαπράξει σεξουαλική δολοφονία είχαν επίσης κακοποιήσει ζώα και το 61,5% από αυτούς που είχαν κακοποιήσει ζώο,είχαν επιτεθεί σε άνθρώπους σύμφωνα με δημοσίευση του 2002. (Clarke, J. P. )
ΔΙΑΒΑΣΕ  Γιατί, τιμωρώντας την κακοποίηση των ζώων σώζουμε ανθρώπινες ζωές
ΔΙΑΒΑΣΕ  Το FBI κατατάσσει την κακοποίηση ζώων στα πιο σοβαρά κακουργήματα!

διαφήμιση

Με λίγα λόγια, η προστασία των ζώων σε μία προηγμένη κοινωνία δεν προστατεύει μόνο τα ζώα και τα δικαιώματα τους αλλά πιθανότατα και τους ίδιους τους πολίτες της από μελλοντικά εγκλήματα εναντίον της ζωής τους.

Στην Ελλάδα περισσότεροι από 75.000 φιλόζωοι ζητούν τη δημιουργία αστυνομίας ζώων (υπογράψτε το ψήφισμα εδώ) καθώς οι κακοποιήσεις -αυτές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας- είναι πολλές, και οι δράστες -όταν τιμωρούνται- δεν λαμβάνουν πάντα τις υψηλές ποινές που προβλέπει ο νόμος. Δυστυχώς μάλιστα, πολλές φορές οι αστυνομικοί ή ακόμα και οι δικαστικές αρχές δεν γνωρίζουν την νομοθεσία παρά τις εγκυκλίους που έχουν κατά καιρούς αποσταλεί από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Θυμίζουμε ότι ο ελληνικός νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο από 5.000 έως 15.000 ευρώ για κακοποίηση, δηλητηρίαση ή δολοφονία αδέσποτου ή δεσποζόμενου ζώου.

ΔΙΑΒΑΣΕ   Πώς πρέπει να αντιδράσουμε αν γίνουμε μάρτυρες κακοποίησης ή θανάτωσης ζώου

 

Επίσης

«Επικίνδυνοι ψυχοπαθείς όσοι βασανίζουν τα ζώα»

Μια Ελληνίδα είναι η «φωνή για τα ζώα» του Λος Άντζελες

Τι ορίζει ο Ποινικός Κώδικας για τους ανήλικους δράστες που κακοποιούν ζώα

Πόσο αθώα βασανίζει ζώα ένα παιδί;

Η φωνή τους εκφράζει τα ζώα του πλανήτη

 

Fingerprint



Σχολιαστε