ΔΑΝΙΑ – Θανάτωσαν το σκύλο του επειδή ήταν «λάθος ράτσα» και αυτοκτόνησε. Το περιστατικό έχει αναζωπυρώσει τις συζητήσεις σχετικά με την απαγόρευση των «επικίνδυνων φυλών» (BSL)
Ένας άνδρας από τη Δανία έβαλε τέλος στη ζωή του μετά την ευθανασία του καλύτερου του φίλου, ενός Πιτ Μπουλ με το όνομα Ζάντο επειδή ανήκε σε μια από τις χαρακτηρισμένες ως επικίνδυνες φυλές,
Ο 27χρονος Νταν, συντετριμμένος από την απώλεια του σκύλου του, που δεν πείραξε ποτέ κανέναν, λέγεται ότι πήρε υπερβολική δόση παυσίπονων λόγω των τύψεων που είχε επειδή δεν κατάφερε να αποδείξει ότι ο σκύλος του δεν ανήκει στην φυλή των Πιτ Μπουλ. Η συγκεκριμένη φυλή, στη Δανία, έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνη και συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των απαγορευμένων φυλών.*
Ο Νταν είχε μόνο 8 μέρες να αποδείξει ότι ο Ζάντο δεν ανήκε σε κάποια από τις 13 φυλές της λίστας, πράγμα φυσικά αδύνατο. Ο Ζάντο δεν έκανε τίποτα κακό, δεν δάγκωσε και δεν επιτέθηκε. Κατασχέθηκε από τις αρχές της χώρας μόνο επειδή ήταν Πιτ Μπουλ και θανατώθηκε.
O Dan με τον σκύλο του, Zanto.
Το τραγικό περιστατικό έχει πυροδοτήσει – για ακόμα μία φορά- τον θυμό των φιλόζωων που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνες ράτσες αλλά μόνο επικίνδυνοι…ιδιοκτήτες που δεν ξέρουν να μεγαλώσουν και να εκπαιδεύσουν σωστά τα μεγαλόσωμα και μυώδη σκυλιά που αποκτούν.
Τι προβλέπει ο νόμος για τις «επικίνδυνες φυλές»;
Τα Πιτ Μπουλ είναι μια από τις 13 φυλές που απαγορεύονται στη Δανία με νόμο, από το 2010. Όμως ειδικά τα Πιτ Μπουλ, τα Τόσα Ίνου και οι διασταυρώσεις αυτών απαγορεύονται από το 1991. Η ενδεχόμενη αλλαγή ή κατάργηση του νόμου συζητήθηκε το 2013, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Η δανέζικη νομοθεσία μάλιστα προβλέπει ότι η αστυνομία πρέπει να θανατώσει οποιοδήποτε σκυλί επιτεθεί σε άνθρωπο ή άλλο σκύλο, ανεξαρτήτως φυλής.
Η Δανία δεν είναι η μοναδική χώρα που, όχι μόνο περιορίζει την ιδιοκτησία σκύλων, αλλά και θανατώνει τα ζώα βάσει φυλής και όχι λόγω χαρακτήρα ή επιθετικότητας. H Aγγλία, η νότια και η δυτική Αυστραλία, πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, το Οντάριο του Καναδά, η Ιρλανδία, η Βραζιλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Τουρκία και πολλές ακόμα χώρες προβλέπουν είτε πλήρη απαγόρευση ιδιοκτησίας συγκεκριμένων «επικίνδυνων φυλών» (π.χ. Πιτ Μπουλ και Ροτβάιλερ), είτε διάφορα περιοριστικά μέτρα, όπως υποχρεωτική στείρωση ή κυκλοφορία μόνο με φίμωτρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίστα διαφέρει από χώρα σε χώρα. Επιπρόσθετα, πολλές αεροπορικές εταιρείες απαγορεύουν την μεταφορά αυτών των ζώων στις πτήσεις τους.
διαφήμιση
Πολλοί φιλόζωοι έχουν εναντιωθεί στη «νομοθεσία βάσει φυλής» – στο λεγόμενο BSL (Breed Specific Legislation). Κατηγορούν το BSL ως ρατσιστικό για τα ζώα, αφού πολλοί σκύλοι έχουν θανατωθεί άδικα, με τις οικογένειες τους να βυθίζονται στη θλίψη. Το BSL φαίνεται να αποτυγχάνει. Μάλιστα, ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Αυστραλίας πριν λίγα χρόνια, προειδοποίησε ότι πρόκειται για μία εντελώς λάθος τακτική η οποία, μάλιστα μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Κρύβει τον κίνδυνο να αυξηθούν τελικά οι επιθέσεις σκύλων αντί να περιοριστούν. Όπως λένε χαρακτηριστικά, «το BSL είναι μέρος του προβλήματος και όχι η λύση», άποψη που συμμερίζεται και ο Αμερικανικός Κτηνιατρικός Σύλλογος.
Οι κτηνίατροι στην Αυστραλία πιστεύουν ότι οι επίμαχες φυλές δεν πρέπει να απαγορεύονται, καθώς η ιστορία έδειξε ότι πάντα υπήρχαν επιθέσεις σκύλων, ακόμα και θάνατοι, σε χώρες που εφάρμοζαν αυστηρά το BSL. Κατά την άποψη τους, η λύση πρέπει να επικεντρωθεί στην σωστή κοινωνικοποίηση των σκύλων και στην εκπαίδευσή τους.
Η λογική «σκοτώνουμε ότι δεν ελέγχουμε», λόγω προκαταλήψεων, δεν μπορεί να είναι λύση στα σύγχρονα κράτη. Ένας σκύλος που ανήκει σε μία φυλή, για παράδειγμα Ροτβάιλερ, δεν σημαίνει ότι θα είναι επιθετικός και επικίνδυνος μόνο επειδή ανήκει σε αυτή τη φυλή. Μπορεί να μην παρουσιάσει ποτέ επιθετικότητα, ειδικά αν του προσφέρουμε σωστή ανατροφή και εκπαίδευση. Επίσης, οι περιπτώσεις επιθέσεων εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, π.χ. αν προκάλεσαν το ζώο, αν υπήρξε σκυλοκαβγάς κ.λπ.
Ο «γητευτής των σκύλων» Cesar Milan έχει δηλώσει σχετικά: «Τη δεκαετία του ’70 κατηγορούσαν ως επικίνδυνα τα Ντόμπερμαν. Τη δεκαετία του ’80 κατηγορούσαν τους Γερμανικούς Ποιμενικούς. Την δεκαετία του ’90 τα Ροτβάιλερ. Τώρα τα Πιτ Μπουλ. Μήπως τελικά δεν φταίνε τα ζώα αλλά -και πάλι- ο άνθρωπος και ο τρόπος που τα μεταχειρίζεται;»
* Η Δανία απαγορεύει ως επικίνδυνες τις εξής φυλές:
Pitt Bull Terrier, Tosa Inu, American Staffordshire Terrier, Fila Brasileiro, Dogo Argentino, American Bulldog, Boerboel, Kangal, Central Asian Shepherd Dog, Caucasian Shepherd Dog, South Russian Shepherd Dog, Tornjak & Sarplaninac.
Διαβάστε επίσης
Καβγατζής χωρίς αιτία. Πώς θα αποτρέψουμε την αδικαιολόγητη επιθετικότητα;
Μικρός και κακομαθημένος, ειδικά όταν τρώει!
Ο νέος μας σκύλος άλλαξε συμπεριφορά στις 20 μέρες. Τι μπορεί να φταίει;
Νεαρός τετράποδος… αντιπαθεί παιδιά.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ