Ένα ακόμα φάρμακο έρχεται να προστεθεί στη μακριά λίστα σκευασμάτων που «πέρασαν» τα τεστ σε ζώα, αλλά αποδείχθηκαν εκ των υστέρων επικίνδυνα ή ακόμη και θανατηφόρα σε ανθρώπους.
Ο μέχρι τώρα απολογισμός από την πειραματική χρήση του φαρμάκου στη Γαλλία είναι ένας κλινικά νεκρός και ακόμα πέντε σε κρίσιμη κατάσταση.
Το πειραματικό φάρμακο είχαν λάβει 90 υγιείς άντρες εθελοντές, ηλικίας από 28 ως 49 ετών, στα πλαίσια μιας κλινικής δοκιμής «Φάσης Ι». Σε γενικές γραμμές, οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους έχουν τρεις υποχρεωτικές φάσεις, συνήθως αφού προηγηθούν οι προκλινικές μελέτες βασικής έρευνας σε ζώα, τόσο φαρμακολογικές όσο και τοξικολογικές.
Στην περίπτωση του φαρμάκου της πορτογαλικής φαρμακευτικής εταιρείας Bial, όλα είχαν γίνει σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Δηλαδή πριν χορηγηθεί το φάρμακο στους ανθρώπους, είχαν ήδη προηγηθεί δοκιμές σε ζώα, όπως σε χιμπατζήδες. Όμως οι διαφορές είναι αναμφισβήτητα μεγάλες, τόσο ανάμεσα στους οργανισμούς των ζώων και των ανθρώπων όσο και στις ασθένειες από τις οποίες προσβάλλονται. Είναι λοιπόν λογικό τα φάρμακα να έχουν διαφορετική επίδραση στα ζώα από ό,τι σε μας.
Με το συγκεκριμένο σκεύασμα επιβεβαιώνεται, για μια ακόμα φορά, με τον πιο απάνθρωπο τρόπο αυτό που χρόνια τώρα υποστηρίζουν τα φιλοζωικά σωματεία, ότι δηλαδή πέρα από το αν είναι ανήθικα, τα πειράματα σε ζώα είναι σαφώς αναξιόπιστα και παραπλανητικά, σε βαθμό που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή μας.
Διαβάστε γιατί συνεχίζουμε τα πειράματα στα ζώα.
διαφήμιση
Διαβάστε επίσης
Η Νέα Ζηλανδία απαγόρευσε τα πειράματα σε ζώα
Δώστε τέλος στα πειράματα σε σκύλους, λέει ο Moby.
Το χρώμα της γούνας είναι πάντα το κόκκινο
Τα δελφίνια δεν «εκπαιδεύουν», απλώς παιδεύονται, κύριε υπουργέ!
Τιμωρώντας την κακοποίηση των ζώων σώζουμε ανθρώπινες ζωές
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ