Πριν δυσανασχετήσετε με τις τρίχες που χάνει η γάτα σας, προσπαθήστε να κατανοήσετε γιατί μαδάει και κυρίως να την φροντίσετε όπως της ταιριάζει, για να μειώσετε την απώλεια τρίχας μέσα στο σπίτι σας.
Πολλοί είναι οι παράγοντες που κάνουν μία γάτα να μαδάει. Η ποιότητα της τροφής της, η υγεία της και η αλλαγή των εποχών είναι από τους σημαντικότερους. Υπάρχουν τρία πράγματα που μπορείτε να κάνετε -σωστά- για να μειώσετε κατά πολύ το μάδημα.
1. Βούρτσισμα & περιποίηση
Ξεκινήστε μαθαίνοντας από νεαρή ηλικία στη γάτα σας ότι το βούρτσισμα είναι μία ευχάριστη εμπειρία. Φροντίστε να την βουρτσίζετε 5 έως 10 λεπτά, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, για να απομακρύνετε έτσι τις νεκρές τρίχες από το σώμα της, πριν καταλήξουν στα έπιπλα ή στο πάτωμά σας.
Επιλέξτε βούρτσα με μαλακά δόντια αν η γάτα σας είναι κοντότριχη ή μία ‘’σλίκερ’’, με συρμάτινα δηλαδή δόντια, αν η γάτα σας ανήκει σε μακρύτριχη φυλή. Το βούρτσισμα αρέσει στη πλειοψηφία των γατών αφού νιώθουν τα δεκάδες δόντια της βούρτσας σαν μασάζ στο σώμα τους ενώ ταυτόχρονα ενισχύει και το δεσμό σας μαζί της. Αν η γάτα σας ωστόσο δεν συνεργάζεται ή πιστεύετε ότι δεν γνωρίζετε πώς να την βουρτσίσετε σωστά, αναζητήστε έναν επαγγελματία groomer (κομμωτή ζώων) για να περιποιηθεί τη γατούλα σας.
Photo: Aristocats.gr
Ακόμα, μπορείτε να καθαρίζετε καθημερινά τη γατούλα σας με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανάκι ή ειδικά μαντηλάκια καθαρισμού ζώων.
2. Διατροφή & συμπληρώματα
Μην παραλείπετε να προσφέρετε στη γάτα σας μία τροφή καλής ποιότητας και φυσικά άφθονο, φρέσκο νερό. Μία θρεπτική διατροφή, που έχει ως πρώτο συστατικό το κρέας και δεν περιέχει σιτηρά, όπως το καλαμπόκι, κρατά τη γάτα σας υγιή και οδηγεί σε λιγότερο μάδημα.
Μπορείτε να προσθέσετε στη τροφή της τα πολύτιμα Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα (βρίσκονται στο λάδι σολωμού) για να διατηρείτε τη γούνα της υγιή και λαμπερή. Επίσης, αν η γάτα σας είναι υπέρβαρη φροντίστε να χάσει βάρος γιατί οι…παχουλές γατούλες δεν καθαρίζονται καλά μόνες τους και είναι επιρρεπείς στο να χάνουν περισσότερες τρίχες.
Ακόμα, είναι σημαντικό να αποπαρασιτώνετε τη γατούλα σας χρησιμοποιώντας αμπούλα, χάπι ή σπρέϊ κάθε μήνα, αφού τα τριχώματα με ψύλλους έχουν την τάση να μαδάνε πολύ, καθώς το ζώο ξύνεται συνέχεια λόγω φαγούρας.
διαφήμιση
Θυμηθείτε ότι η γάτα μπορεί να χάνει τρίχωμα λόγω προβλήματος υγείας, οπότε πρέπει να την δει ο κτηνίατρος ή λόγω έντονου άγχους, π.χ. μετά από μία μετακόμιση ή την απόκτηση ενός παιδιού. Σε αυτή τη περίπτωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο σκεύασμα φερορμονών το οποίο μπαίνει στη πρίζα και ηρεμεί το ζώο.
3. Καθαριότητα
Μέσα στο σπίτι, σιγουρέψτε ότι η γάτα έχει δικό της κρεβατάκι ώστε να το προτιμά και να αφήνει εκεί όσο το δυνατόν περισσότερες τρίχες αντί για τον…καναπέ σας.
Μία επιλογή είναι να βάλετε ριχτάρια στους καναπέδες και τις πολυθρόνες σας, ώστε να μπορείτε εύκολα να τα τινάξετε.
Για τις τρίχες που καταφέρνουν να πέσουν τελικά από το ζώο σας και να…στολίσουν ράφια, επιφάνειες, ηλεκτρονικές συσκευές και άλλα σημεία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μαγικά φτερά της Swiffer.
Μπορούν να παγιδεύσουν σκόνη και τρίχες εύκολα και αποτελεσματικά αφού διαθέτουν τόσο κοντή όσο και μακριά λαβή, για ψηλότερα σημεία, όπως τα φωτιστικά.
Όσο για τις τρίχες που πέφτουν στο πάτωμα, τη λύση μας δίνει η σκούπα Swiffer, που είναι πιο εύκολη στη χρήση από την ηλεκτρική σκούπα και ταυτόχρονα πολύ αποτελεσματική.
Οι τρίχες μαζεύονται εύκολα, χάρη στη τρισδιάστατη δομή των στεγνών πανιών Swiffer που μπορείτε να εφαρμόσετε στη σκούπα Swiffer.
Έτσι, οι γάτες μας και εμείς μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι και να απολαμβάνουμε μαζί ένα καθαρό σπίτι.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ